Διαβάσαμε χτες στα sites την "είδηση" ότι το Πρωτοδικείο (προφανώς το διοικητικό) επεδίκασε αποζημίωση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω ψυχικής οδύνης, συνολικού ποσού 900.000 ευρώ σε στενούς συγγενείς ενός νέου ανθρώπου που σκοτώθηκε σε τροχαίο.
Ο άτυχος νεαρός ήταν συνεπιβάτης (στο πίσω κάθισμα) σε αυτοκίνητο που προσέκρουσε σε παράνομα τοποθετημένη διαφημιστική πινακίδα και γιαυτό το Δικαστήριο έκρινε ότι το Δημόσιο ευθύνεται, επειδή δηλαδή επέτρεψε την τοποθέτηση της πινακίδας και δεν φρόντισε να την απομακρύνει άμεσα.
Η είδηση ωστόσο που βγαίνει από το ρεπορτάζ είναι άλλη : σύμφωνα με τη δικογραφία το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο νεκρός, μαζί με ένα άλλο, κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, ήτοι έκαναν "κόντρες" με απλά ελληνικά !!
Η "λεπτομέρεια" αυτή φαίνεται ότι δεν ήταν ..αρκετή για τους Πρωτοδίκες ώστε να διακρίνουν ότι στο ατυχές συμβάν συνετέλεσαν και άλλοι (αν όχι αποκλειστικά) παράγοντες, ήτοι η παραβίαση του Κ.Ο.Κ, η εγκληματική αμέλεια του οδηγού κλπ.
Αν το αυτοκίνητο είχε προσκρούσει σε κολόνα της ΔΕΗ ή σε διαφημιστική κατασκευή ΝΟΜΙΜΗ, τότε προφανώς δεν θα υπήρχε ευθύνη αποζημίωσης του Κράτους ; ή θα λέγαμε ίσως ότι η κολόνα δεν έπρεπε να είχε μπει εκεί ;
Τέτοιες αποφάσεις δυστυχώς δείχνουν ότι τα Δικαστήρια έχουν χάσει την επαφή όχι απλά με το Νόμο και το Δίκαιο, αλλά και με αυτή την κοινή λογική !!
Όσο και αν πονάνε (δικαίως) οι συγγενείς του θύματος, τα στοιχεία της υπόθεσης φωνάζουν ότι υπαίτιος της τραγωδίας είναι (αν όχι αποκλειστικά, τουλάχιστον κατά 90%) ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου..
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι οι κ.κ Εφέτες θα δουν το προφανές (;) και θα μεταρρυθμίσουν την πρωτόδικη απόφαση.