Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ο τζάμπας ζει ;;

  Μιας και δεν υπάρχει σοβαρή νομική επικαιρότητα, άξια σχολιασμού, θα ασχοληθώ με ένα πιο "ανάλαφρο", γενικότερο-φιλοσοφικό ζήτημα !
   Η γνωστή διαφήμιση των γερμανών της media markt (η ειρωνεία είναι ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας ..αυτοκτόνησε πρόσφατα !), η χάρη της οποίας έφτασε μέχρι τη Βουλή, επειδή η κομμουνίστρια της Εκάλης, ένιωσε θιγμένη, μπορεί να έχει 2 αναγνώσεις :
   Αν ως "τζάμπα", εννοούμε τον τζαμπατζή, αυτόν που θέλει να απολαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες, χωρίς αντάλλαγμα, τότε ναι, ζει και βασιλεύει ! Αρκεί να δει κανείς τι ουρές σχηματίζονται, όταν μοιράζονται δωρεάν πράγματα, είτε για διαφημιστικούς λόγους, είτε για άλλους. Κανείς δεν πιστεύει σοβαρά ότι αυτοί, που συνωστίζονται, για να πάρουν πατάτες και άλλα προϊόντα δωρεάν, από αγρότες, που τα μοιράζουν κατά καιρούς, ότι είναι τόσο φτωχοί, που δεν έχουν να αγοράσουν ! Ακόμα και όταν μοιράζονται νέα προϊόντα, για λόγους προώθησης, ο κόσμος συρρέει, από περιέργεια, αλλά και επειδή ..είναι τζάμπα, χωρίς να εξετάζει αν του χρειάζεται το προϊόν ή όχι, τις περισσότερες φορές...
    Τώρα, αν ως "τζάμπα", εννοούμε ότι υπάρχουν προϊόντα και υπηρεσίες, που είναι δωρεάν, χωρίς κάποιο αντίτιμο (φανερό ή ..κρυφό), τότε φοβάμαι ότι ο τζάμπας όχι μόνον έχει πεθάνει, αλλά -για την ακρίβεια- ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ποτέ, είναι απλά ένας (διαφημιστικός) μύθος, ένα παραμύθι-θρύλος και μόνον.
     Ένας βασικός Νόμος της Ζωής, είναι πως όλα, το καθετί, έχουν κάποιο αντίτιμο (αν θες ασφάλεια π.χ χάνεις ελευθερία) και κυρίως, πως για να λάβεις, πρέπει ΠΡΩΤΑ να δώσεις (αρχή της επένδυσης), όσο πιο άνετα και ελεύθερα μάλιστα δίνεις, τόσο πιο απλόχερα, σου επιστρέφονται αυτά που έδωσες και παραπάνω.
     Ο τύπος τους τζαμπατζή είναι ιδιαίτερα απαντώμενος, στις δικηγορικές υπηρεσίες (φαντάζομαι και αλλού, σχετικά πρόσφατα άκουσα ότι υπάρχουν ακόμα και εκείνοι, που εξαπατούν ταξιτζήδες, για να μην πληρώσουν ένα κόμιστρο 4 ή 5 ευρώ !), ίσως επειδή δεν είναι κάτι τόσο χειροπιαστό για τον πολύ κόσμο και δεν καταλαβαίνει καλά την αξία τους.
    Από προσωπική εμπειρία, πάντως μπορώ να πω τα εξής : πρώτον, αν προσπαθήσεις με λαμογιά και απάτη, να "ρίξεις" το δικηγόρο ή τον οποιοδήποτε επαγγελματία, σε θέμα χρημάτων, για να γλιτώσεις κάτι ψιλά, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα σου συμβεί κάποια έκτακτη "αναποδιά" (π.χ ασθένεια) και θα αναγκαστείς να δώσεις ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ αλλού...
   Δεύτερον, σε όσες υποθέσεις ο πελάτης δεν ήταν εντάξει στις πληρωμές του, με ένα "μαγικό" τρόπο (χαχα), οι υποθέσεις αυτές "στράβωσαν", δεν πήγαν καλά : φαντάζομαι ότι αυτό έχει να κάνει και με την απροθυμία του δικηγόρου να πάρει σοβαρά την υπόθεση ενός τζαμπατζή ή λαμογιού και να "σκιστεί", για χάρη του.
    Αλλιώς, με άλλη φροντίδα, προσεγγίζεις την υπόθεση κάποιου, που πληρώνει σωστά και στην ώρα του και αλλιώς, κάποιου, που -για δικούς τους λόγους, δεν μπορείς να είσαι στο σκοτεινό μυαλό του καθενός- του αρέσει το τζάμπα ή του αρέσει απλά να μην πληρώνει, γιατί έχει μάθει μόνον να παίρνει. Λογικό και ανθρώπινο είναι.
    Τέλοσπάντων, δεν θα ασχοληθώ με τα ψυχολογικά προβλήματα του καθενός, η πονηριά πάντως -το λέει και η λέξη- είναι ιδιότητα του Σατανά και επομένως όποιος έχει πονηριά, έχει και δαιμονικές επιρροές και οφείλει να το κοιτάξει, όσο είναι νωρίς, πριν διαβρωθεί τελείως.
    Άλλωστε, αυτό λέμε και επαναλαμβάνουμε, στο τέλος της προσευχής μας : "αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού", ήτοι απάλλαξέ μας από τον Πονηρό (το διάβολο) και τους "πονηρούς" εκπροσώπους του στη γη, με μορφή ανθρώπου !


 

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ποιος επωάζει το αυγό του φιδιού ;

   "Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν", έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, γεγονός που επανήλθε εντυπωσιακά στην επικαιρότητα, με την περίπτωση της διάσημης ηθοποιού Αντζελίνας Ζολί και το οποίο όμως δε λένε να καταλάβουν οι έλληνες -(κακοί)επαγγελματίες- πολιτικοί !
    Γίνεται τόσος ντόρος τις τελευταίες ώρες, για το περιβόητο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που κάποιοι "δράκουλες" δημοσιογράφοι, αφήνουν να εννοηθεί ότι πέφτει η κυβέρνηση, εξ αιτίας του, για μερικά κλίκς παραπάνω (πόσο τραγικοί).
    Άσχετα με το αν θα πέσει, που δεν θα πέσει, διότι δεν είναι ΤΟΣΟ ..λεβέντες (ξέρουν ότι αν τη ρίξουν, όχι όφελος δεν θα έχουν εκλογικά, αλλά θα αφανισθούν από τον πολιτικό χάρτη), η ουσία είναι άλλη : μιλάμε -ΠΑΛΙ- για κατασταλτικά μέτρα, που είναι μεν αναγκαία, διότι όπου δεν πίπτει ο Λόγος, πίπτει ο Νόμος, αλλά για τις αιτίες, που οδηγούν στην αύξηση του νεοναζισμού, ούτε κουβέντα !!
    Αν θες να καταπολεμήσεις ριζικά ένα πρόβλημα, βρίσκεις τι το προκαλεί και το χτυπάς εκεί, στη ρίζα, δεν ψάχνεις για παυσίπονα και ημίμετρα...
    Η εκτίναξη ενός περιθωριακού κόμματος, με επικίνδυνες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ απόψεις και θέσεις, έγινε ακριβώς εξ αιτίας της ανεπάρκειας και της ανικανότητας του σάπιου κατεστημένου πολιτικού συστήματος, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, με σκάνδαλα, μίζες, διαφθορά και διαπλοκή παντού.
     Ακόμα όμως και μετά το 2010, όπου ξαφνικά οι πάντες ξύπνησαν και κατάλαβαν ότι αρμενίζουμε στραβά, προς τα βράχια, διότι μέχρι τότε, ίσχυε ότι "μαζί τα τρώμε", ως ένα βαθμό, οπότε δεν διαμαρτυρόμαστε κιόλας, η πολιτική ηγεσία ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ τα ίδια λάθη : διορισμοί κολλητών και φίλων στο δημόσιο, αντί για απολύσεις, πάρτι σπατάλης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, την ώρα, που ο κόσμος δεν έχει φάρμακα, βιβλία και πετρέλαιο να ζεσταθεί, πηγαίνει στα συσσίτια, για να φάει κ.ο.κ.
      Όπως στην Κύπρο, ο μεγάλος ασθενής ήταν ο υπερτροφικός τραπεζικός τομέας και "κουρεύτηκε", εν μία νυκτί, έτσι και στην Ελλάδα, έπρεπε να κουρευτεί ΑΜΕΣΩΣ και ΓΕΝΝΑΙΑ, ο δικός μας ασθενής, το υπερτροφικό-ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ (!!!) δημόσιο, με απολύσεις του 35% των δημοσίων υπαλλήλων (τόσοι ή και περισσότεροι είναι οι υπεράριθμοι), τα νούμερα που ακούγονται (200, 2.000 ή και 20.000) είναι απλά ..τρίχες, μία τρύπα στο νερό (άσχετα αν γίνονται πρωτοσέλιδα).
       Και μη μου πει κανείς, τι θα κάνουν όλοι αυτοί ; Να γυρίσουν στα χωριά τους και να γίνουν αγρότες, ώστε να αυξηθεί και το ΑΕΠ και να μη μας λείπει τίποτα, αν πάλι δε θέλουν, για να κυκλοφορούν σε "τρέντι" καφετέριες των πόλεων, ας τους συντηρούν αυτοί οι βο(υ)λευτές, που τους διόρισαν ή τα κόμματά τους, με δικά τους χρήματα (αλλά τι λέω, αυτοί δεν έχουν δικά τους χρήματα, πληρώνονται από το φορολογούμενο).
        Όσο η ανεργία είναι στο 30% και στους νέους στο 70%, όσο οι νέοι (και όχι μόνον φυσικά) μαλακίζονται στα αντι-σόσιαλ μίντια, αντί να κάνουν κάτι δημιουργικό, οι ναζιστικές και άλλες "τελειωμένες" ιδεολογίες, θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, διότι, ως γνωστόν : ΑΡΓΙΑ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΚΑΚΙΑΣ !
        Ο Μεϊμαράκης, που δεν έχει δουλέψει ούτε μισή ώρα στη ζωή του, περιοδεύει ως θίασος -αυτή τη στιγμή- στους έλληνες ομογενείς και έχει το θράσσος ο αθεόφοβος να μιλάει για τις θυσίες των ελλήνων, δηλαδή των ..άλλων, των μισών, αυτών, που επέλεξαν το δρόμο της αξιοπρέπειας, μακριά από κομματικά γραφεία και βολέματα σε αργομισθίες του δημοσίου, με τα λεφτά άλλων.
        Ο ίδιος και οι όμοιοί του, που δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι θα πει φτώχεια και δυστυχία, να μην έχεις πετρέλαιο, να ζεσταθείς το χειμώνα ή βενζίνη, να μην μπορείς ούτε τα βασικά να καλύψεις, όλοι αυτοί που δεν έχουν πάρει μυρωδιά, από Κρίση και μιλάνε από πάνω και για ..θυσίες, θα ήταν καλύτερο να δέσουν μια θηλιά στο λαιμό τους, για το κακό που έκαναν στους έλληνες και την πατρίδα τους και να πάνε μια ώρα αρχίτερα εκεί, όπου αργά ή γρήγορα, θα καταλήξουν : στην Κόλαση !

Υ.Γ : Προκειμένου να μην θεωρηθεί εσφαλμένα ότι είμαι υπέρ της αυτοκτονίας, ενώ είμαι 100% κατά, να κλείσουμε αισιόδοξα, λέγοντας ότι όλοι μπορούμε να σωθούμε, αρκεί να μετανοήσουμε και να αλλάξουμε, όμως έμπρακτα, όχι στα λόγια, αφήνοντας τα έργα του σκότους και υιοθετώντας τα έργα του φωτός ! μόνον όποιος δεν αλλάξει, θα βουλιάξει, αν π.χ είσαι πολιτικός παράγων και συνεχίζεις τα ρουσφέτια και τους διορισμούς από το παράθυρο, τότε δεν σε ξεπλένει τίποτα...

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η περίπτωση του κλόουν, στη Χερσόνησο Ηρακλείου !

   Ξέρω, είχα πει ότι δεν θα ασχοληθώ, με τη νομική διάσταση αυτής της υπόθεσης, ωστόσο άλλαξα γνώμη, επειδή εγείρει πολλά και ενδιαφέροντα νομικά ζητήματα, σε βαθμό, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει θέμα εξέτασης, για φοιτητές Νομικής, στο ποινικό Δίκαιο !!
   Το μοναδικό αυτής της υπόθεσης, είναι ότι δείχνει πως μπορεί να αξιολογείται ποινικά μια συμπεριφορά και η αξιολόγηση αυτή να αλλάζει από ώρα σε ώρα (καμιά φορά και από λεπτό σε λεπτό) και αγγίζει πολλές και διαφορετικές διατάξεις του ποινικού Κώδικα (συρροή εγκλημάτων, ελαφρυντικά, αυτοτελείς ισχυρισμοί κλπ).
   Ο μικρός Νικήτας λοιπόν, από τη Ρωσία, ξέχασε το iphone και το ipad, σε κάποιο χώρο του ξενοδοχείου, επειδή προφανώς ένα παιδάκι, δεν είναι εξοικειωμένο, με τέτοια "παιχνίδια".
   Τα βρήκε κάποιος άλλος και τα έδωσε στο δράστη, τον Ολλανδό ανιματέρ, ο οποίος αρχικά είπε ότι θα βρει τον κάτοχό τους και θα τα δώσει σε εκείνον, όμως αποφάσισε να τα ιδιοποιηθεί παράνομα. Εάν η υπόθεση τελείωνε εδώ, θα είχαμε μόνον το αδίκημα της υπεξαίρεσης (παράνομη ιδιοποίηση ξένου πράγματος, που περιήλθε στην κατοχή μας), ένα "απλό" πλημμέλημα !
    Όμως, στη συνέχεια, ο μικρός Νικήτας είδε τα πράγματα στην κατοχή του δράστη, του είπε ότι είναι δικά του και ζήτησε να τα επιστρέψει, με συνέπεια ο κατηγορούμενος, να χρησιμοποιήσει βία (αρχικά απειλή βίας), για να τα διατηρήσει στην κατοχή του : στο σημείο αυτό, η κατηγορία αλλάζει και από υπεξαίρεση, περνάμε στο κακούργημα της ληστείας (ληστεία υπάρχει και όταν η βία ή η απειλή βίας, χρησιμοποείται όχι μόνον στην αρχή, για την αφαίρεση των πραγμάτων, αλλά και αργότερα, για τη διατήρηση των "κλοπιμαίων").
    Ο δράστης δεν έμεινε εκεί όμως, χτύπησε το μικρό με το μαχαίρι και έτσι επιβάρυνε έτι περισσότερο τη θέση του, αφού η επίθεση με το μαχαίρι δεν απορροφάται από τη ληστεία, αποτελεί ξεχωριστό έγκλημα, διότι στρέφεται κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, ενώ η ληστεία κατά της περιουσίας.
    Ενώ η ληστεία είναι απλή περίπτωση, ο χαρακτηρισμός της επίθεσης με το μαχαίρι, είναι πιο δύσκολος : απόπειρα ανθρωποκτονίας ; επικίνδυνη σωματική βλάβη ; βαριά σωματική βλάβη ; Δεν θέλω να επεκταθώ εδώ, μιας και η υπόθεση εκκρεμεί, απλά να πούμε ότι και εδώ ο χαρακτηρισμός της κατηγορίας θα μπορούσε να μεταβληθεί, ανάλογα με την εξέλιξη της υγείας του μικρού !
    Εδώ μάλιστα, θα μπορούσε να ..παρεισφρήσει και η έννοια της έκθεσης, αφού άφησε το θύμα χτυπημένο (από τον ίδιο !) και αβοήθητο, εκθέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο. Τέλος, υπάρχουν και τα κλασικά "δορυφορικά" αδικήματα, σε τέτοιες περιπτώσεις, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.
    Ο δράστης, προς υπεράσπισή του, επικαλέστηκε στοιχεία αυτισμού, θέλοντας να θεωρηθεί ακαταλόγιστος, πράγμα, που δεν έγινε (μάλλον δικαιολογημένα) δεκτό.
    Ωστόσο, το βασικό του υπερασπιστικό επιχείρημα, στο Δικαστήριο, θα πρέπει να είναι το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, που δυνητικά μπορεί να γίνει δεκτό, όταν ο δράστης είναι μεταξύ 18 και 21, όπως εδώ και οδηγεί σε σημαντική μείωση της ποινής !


    
   

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Για μία νέα Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων !

   Η αντιμετώπιση της παρούσας οικονομικής κρίσης, απαιτεί τολμηρά και ριζοσπαστικά αναπτυξιακά μέτρα και κυρίως, να ξαναπάρει μπρος η οικονομία, με παραγωγικές επιχειρήσεις, με βαριά βιομηχανία και εκμετάλλευση των πρώτων υλών !
   Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να προωθήσει ένα σχέδιο, για την επέκταση και αναβάθμιση της ελληνικής βιομηχανίας οχημάτων, που αυτή τη στιγμή, παράγει οχήματα, στρατιωτικού τύπου μόνον, ώστε να "βγάζει" κάθε είδους αυτοκινούμενα οχήματα, προς ιδιωτική χρήση.
   Αν κάτσει κανείς και υπολογίσει, πόσα δισ ευρώ, έχουν φύγει από την Ελλάδα, για ..άλλες πολιτείες, για την αγορά αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων, σίγουρα θα πάθαινε ίλιγγο και είναι κρίμα, αυτά τα χρήματα να μην μένουν στη χώρα : σκεφτείτε τι επίπτωση θα είχε στο ΑΕΠ, η "παραμονή" αυτών των χρημάτων εδώ (χωρίς να υπολογίζουμε τα οφέλη από τυχόν εξαγωγές, που οπωσδήποτε θα γίνουν, εάν "το προϊόν" είναι ανταγωνιστικό -και γιατί να μην είναι ;) !
    Είναι κρίμα, διότι προφανώς υπάρχει η τεχνογνωσία (στην alfa romeo π.χ ο σχεδιαστής είναι έλληνας) και όπου δεν υπάρχει, μπορεί να γίνει εισαγωγή, με πολλαπλά οφέλη, για την ελληνική οικονομία, τόσο σε επίπεδο μείωσης της ανεργίας (για εργάτες, αλλά και για επιστήμονες-μηχανικούς, που τώρα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν), όσο και σε επίπεδο ωφέλειας, για άλλους κλάδους, όπως οι χειμαζόμενες, τώρα, βιομηχανίες μετάλλου.
    Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Τούρκοι, οι Τσέχοι ή οι Σλοβάκοι, είναι πιο ικανοί ή πιο έξυπνοι, ωστόσο δεν αναφέρομαι στη δημιουργία εργοστασίου ξένης αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως εκεί, αλλά στην ίδρυση και λειτουργία αμιγώς ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με δικά της, ελληνικά, σήματα !
    Δεν ξέρω το ακριβές αρχικό κεφάλαιο, που απαιτείται, όμως είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαν να βρεθούν αυτά τα χρήματα, από έναν συνασπισμό πλούσιων ελλήνων επιχειρηματιών, εφοπλιστών και όχι μόνον και όχι να σαπίζουν τα ελληνικά κεφάλαια, στις τράπεζες της Ελβετίας...
     Η κυβέρνηση και η Βουλή, θα έπρεπε ίσως να ασχολούνται με τέτοια ζητήματα και όχι με το ποιος φέρει όπλο, μέσα στο κοινοβούλιο, τι φοράνε οι βουλευτές ή ποιος φώναξε "χαιλ χιτλερ", για χαβαλέ !

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

άλλοι ληξιπρόθεσμα και άλλοι ...ληγμένα !

   Ενώ χιλιάδες πολίτες, περίμεναν πως και πως, να υπάρξει μια ρύθμιση, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, να κάνει αυτήν την περιβόητη "Νέα Αρχή", διότι κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δε θέλει να χρωστάει (οι περισσότεροι, σχεδόν όλοι, είναι θύματα της ύφεσης και της ίδιας της κυβερνητικής πολιτικής), ο θησαυρός αποδεικνύεται μάλλον ..άνθρακες !
   Με καθυστέρηση, μαθαίνουμε ότι τελικά, για να μπεις στη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, απαιτούνται τόσες, περιττές και ανώφελες, προϋποθέσεις και διαδικασίες, που μάλλον το όφελος, για τα δημόσια ταμεία, θα είναι ελάχιστο, αν επιμείνουν.
   Αντί να διευκολύνουν τον κόσμο να πληρώσει, βάζουν γραφειοκρατικά εμπόδια και ζητούν "φακελώματα" και άλλες αηδίες, κάνοντας τη ζωή τους δύσκολη και τη δικιά μας, δυσκολότερη !
   Είναι τόσο δύσκολο τελικά, ο κρατικός μηχανισμός, να λειτουργήσει απλά και λογικά (ρητορικό ερώτημα) ; Σε τελική ανάλυση, θέλετε λεφτά ή όχι ; Γιατί βάζετε περιττά εμπόδια ;;
   Αυτή τη στιγμή, χρωστάω στο Ταμείο Νομικών (όπως και το 30% τουλάχιστον των δικηγόρων και σίγουρα η πλειοψηφία των μη έμμισθων) -στην εφορία ακόμα όχι- και για να καταλάβετε τι εννοώ, πήγα τις προάλλες στο Ταμείο, για να μάθω τι ακριβώς χρωστάω !
    Αυτό, που ανακάλυψα, είναι πως, εν έτει 2013, τα ασφαλιστικά ταμεία, το συγκεκριμένο τουλάχιστον, δεν έχει μηχανοργάνωση, on line σύστημα, ώστε να μπει ο υπάλληλος και να σου πει τι οφείλεις, όλα γίνονται με το χέρι, όπως πριν 50 χρόνια και εκτός αυτού, το ταμείο νομικών, έχει ΕΝΑΝ μόνον λογαριασμό, σε μία μόνον τράπεζα...
    Δεν θα ήταν προτιμότερο και πιο λογικό, να υπάρχει on line σύστημα, όπου να μπορεί να μπαίνει ο κάθε ασφαλισμένος, με τον αριθμό μητρώου του και να βλέπει ανά πάσα στιγμή τι χρωστάει και παράλληλα, πέντε-δέκα λογαριασμοί σε διαφορετικές τράπεζες, όπου θα μπορεί να πηγαίνει και να κάνει κατάθεση και να ενημερώνεται αμέσως το σύστημα ;   
     Οι καταθέσεις δεν χρειάζεται να είναι ισόποσες, γιατί να είναι ισόποσες ; Αυτό το μήνα μπορώ να δώσω π.χ 50, τον άλλο 100 και τον επόμενο 500 ευρώ, ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει σταθερό εισόδημα, το νόημα είναι, να μηδενίσει ο "λογαριασμός", να εξοφληθεί το χρέος ή κάνω λάθος ; Το πώς, γιατί να στο επιβάλει το κράτος, με τόσο αυστηρά μάλιστα πλαίσια ;;
     Πρέπει επιτέλους και το κράτος να λειτουργεί πιο ευέλικτα, χωρίς τις αγκυλώσεις και τις κακές νοοτροπίες του παρελθόντος, όταν θες να πετύχεις ένα στόχο, εν προκειμένω να αυξήσεις τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, που έχουν βουλιάξει, οφείλεις να το κάνεις, με τον πλέον ευέλικτο, σύγχρονο, αποτελεσματικό και φιλικό, προς τους πολίτες, τρόπο.
     Δηλαδή, για να καταλάβω, η διαμόρφωση του νόμου, για τα ληξιπρόθεσμα, με τίτλο "Νέα Αρχή", καθυστέρησε τόσο πολύ, για να δούμε τελικά αυτό το έκτρωμα ;!

Υ.Γ1 : Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη, σε περίπτωση, που το ταμείο νομικών, έχει on line σύστημα, για να μην εκτεθώ, δεν είμαι σίγουρος, αλλά αυτήν την εντύπωση αποκόμισα, από την επίσκεψή μου !
Υ.Γ2 : Για όσους δεν το ξέρουν, εμείς οι δικηγόροι, πληρώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του χρόνου, στις αρχές του επόμενου (πάντα δίνεται παράταση έως 30/6). Αυτό δεν ξέρω, αν συμβαίνει σε άλλα ταμεία, το λογικό και το πρέπον, θα ήταν οι εισφορές να καταβάλλονται, σε πιο τακτά διαστήματα, π.χ ανά 3 μήνες ή πλέον, όποτε έχει ο καθένας, σύμφωνα με τα παραπάνω, σε τράπεζες, ταχυδρομεία κλπ, όπως όλοι οι λογαριασμοί !

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Τόμσεν, παραδέξου ότι απέτυχες !!

    Καθώς, συμπληρώνονται τρία χρόνια εφαρμογής των μνημονίων, είναι ίσως καιρός, για έναν απολογισμό και μία αυτοκριτική της τρόϊκα, που μας κυβερνάει (της εξωτερικής εννοώ, όχι της εσωτερικής, αυτοί δεν μπορούν να χωρίσουν 2 γαϊδουριών άχυρα, όχι να μας κυβερνήσουν !).
   Φοβάμαι λοιπόν, ότι ο Τόμσεν και η παρέα του ΑΠΕΤΥΧΑΝ και είναι καιρός να το παραδεχτούν και γιατί όχι, να αντικατασταθούν, κρίνοντας πάντα εκ του αποτελέσματος φυσικά !
   Διότι, 3 χρόνια μετά και με αιματηρές θυσίες, με λουκέτα, ανεργία στα ύψη, αυτοκτονίες, πείνα, φτώχεια και δυστυχία, ληστρικές φοροεπιδρομές και όλα τα άλλα ΔΕΙΝΑ των μνημονίων, που βιώνουμε (όσοι τουλάχιστον, δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάθε μήνα), που βρισκόμαστε ; ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ είναι αμείλικτοι : τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της χώρας, δείχνουν ότι είμαστε στο σημείο ΜΗΔΕΝ, εκεί όπου ξεκινήσαμε, το 2010, ήτοι λίγο πάνω από τα 300 δισ ευρώ !!!
    Αν αυτό δε σημαίνει αποτυχία, τότε τι είναι ; Καλά τα πήγαινε-έλα της τρόϊκα και τα ταξίδια στο εξωτερικό, για προσέλκυση επενδύσεων, αλλά είναι ώρα να επανεξεταστεί η "συνταγή", προφανώς ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΑΘΟΣ...
     Η "λεπτομέρεια", στην οποία κρύβεται ο διάβολος, είναι φυσικά ότι προηγήθηκε γενναίο κούρεμα του χρέους, επί δικαίων και αδίκων και εντούτοις, είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν, πάλι στην αρχή, κύριοι Τροϊκανοί. Αυτό δε σας λέει τίποτα ; Μήπως τελικά, είστε και εσείς άχρηστοι, μοσχοπληρωμένοι (δημοσιο)υπαλληλάκοι της πλάκας, που κοροϊδεύετε την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία ;
     Δε λέω -προσοχή- ότι είναι λάθος, εξ ολοκλήρου, τα μνημόνια, ούτε προτείνω την κατάργησή τους, όπως ανεύθυνοι δημαγωγοί (τους ξέρετε), απλά 2 πράγματα μπορεί να συμβαίνουν : είτε, είναι λάθος η "συνταγή", είτε δεν εφαρμόζονται τα μέτρα "θεραπείας" τους χρέους και ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να δώσουν εξηγήσεις και να λογοδοτήσουν όλοι αυτοί (εγχώρια και εξωχώρια τρόϊκα).
     Αν θέλετε την άποψή μου, συμβαίνουν και τα δύο, αλλά κυρίως το πρώτο ! Η βασική αιτία της αποτυχίας, την οποία έχουν εντοπίσει και άλλοι (αλλά, πέρα βρέχει), είναι η "ασυλία", που απολαμβάνει η αν-ίερη αγελάδα του δημόσιου τομέα, ακόμα και από την τρόϊκα !
     Όταν η απόλυση 3 επίορκων υπαλλήλων, μετά από ..10 χρόνια, γίνεται είδηση, τι άλλο να πει κανείς ;; Ακούμε, για απολύσεις και απολύσεις δεν βλέπουμε, αντίθετα βλέπουμε ...προσλήψεις κομματόσκυλων-κοπρόσκυλων, ακόμα και τώρα (!), ως "συμβούλων", "γραμματέων" και ..φαρισέων.
      Ή μήπως νομίζουν ότι θα λυθεί το πρόβλημα, με τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων ; Θεραπεύεται ο καρκίνος με ασπιρίνες, κύριε Τόμσεν ; Δεν έχουν καταλάβει ακόμα (!) ότι το καρκίνωμα, "ο όγκος" της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, είναι ο υπερ-τροφικός και αντι-παραγωγικός δημόσιος τομέας ;
     Αυτό σημαίνει καρκίνος, κύτταρα (άνθρωποι), που αναπτύσσονται εις βάρος άλλων κυττάρων (ανθρώπων) και καταστρέφουν τον οργανισμό (κοινωνία) : σε πρώτη φάση, με τις χημειοθεραπείες (κόψιμο παράλογα υψηλών μισθών και συντάξεων), πετυχαίνεις να μην αναπτυχθεί άλλο ο όγκος (από το "αίμα" της υγιούς κοινωνίας), ωστόσο, για οριστική θεραπεία, απαιτείται συνήθως και νυστέρι, κόψιμο ή αφαίρεση του όγκου (ΜΑΖΙΚΕΣ απολύσεις, όχι διαθεσιμότητες).
     Με το να πηγαίνουμε ταξιδάκια, κύριε Σαμαρά και μετά την επιστροφή να διορίζουμε τη μισή Μεσσηνία, στο δημόσιο (και τα αντίστοιχα, οι υπόλοιποι υπουργοί και βουλευτές, ΟΛΩΝ των κομμάτων), δεν κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ : ο ασθενής είναι στο κρεβάτι του χειρουργείου και περιμένει την αφαίρεση του καρκινώματος, θα πάρετε το νυστέρι ή θα κοιτάτε σα χαζοί, πάνω από το (νεκρο)κρέβατο ;;
     Είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιο στίχο του Ελύτη, θα βρείτε για τον επικήδειο της "καρκινοπαθούς" Ελλάδας !







 

βγάλτε τους τα ράσα και ξυρίστε τους !!

   Τι άλλο θα ακούσουμε, σε αυτήν την κατακαημένη χώρα ; Ιερείς (καμιά 40ριά), ταξίδεψαν από τις επαρχίες Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και έφτασαν έξω από το Κοινοβούλιο, για να διαμαρτυρηθούν, λέει, για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο !!
    Το ερώτημα, είναι, γιατί δεν τους έχει ξυρίσει ο Ιερώνυμος ΉΔΗ ; Δεν ξέρω, αν πρέπει να αφοριστούν κιόλας, αυτά είναι εσωτερικά ζητήματα, διαδικαστικά, της Εκκλησίας και δεν θέλω να ανακατευτώ.
     Ωστόσο, η απορία παραμένει ; Μπορεί αυτοί οι επίορκοι ιερείς, να τελούν τα Άγια Μυστήρια, όταν υποστηρίζουν το ρατσισμό, το τυφλό μίσος και τη βία ;; Φυσικά και όχι.
     Το πλέον ειρωνικό, είναι ότι, προέρχονται, από μία περιοχή, τα Καλάβρυτα, που βίωσε με τον πλέον τραγικό και σκληρό τρόπο, της συνέπειες της ναζιστικής θηριωδίας και αντί να χτυπούν χαρμόσυνα τις καμπάνες, επέλεξαν να τις χτυπήσουν πένθιμα.. Τι να πεις ; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου !
      Η καθαίρεση φυσικά, πρέπει να αρχίσει από ψηλά, από το κεφάλι, είναι γνωστό ότι ο μητροπολίτης εκεί, συγχρωτίζεται και χαριεντίζεται με χρυσαυγίτες...
      Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, είναι ανάγκη και πρέπει να ψηφιστεί, επειδή κάποιοι δεν παίρνουν από λόγια, μπορεί σε κάποιες, διάσπαρτες, διατάξεις, να υφίστανται επιβαρυντικές περιστάσεις, για τα ρατσιστικά εγκλήματα, ωστόσο, το πρόβλημα έχει φτάσει στο σημείο "του μη παραπέρα" και χρειάζεται συνολική και συστηματική αντιμετώπιση !
      Όλοι αυτοί, που συστήνουν "τάγματα εφόδου", νομίζοντας ότι είναι σερίφηδες, επειδή ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ από εξιλαστήρια θύματα, κάποιους, στους οποίους θα φορτώσουν τις άχαρες και ανούσιες ζωές τους, όλοι αυτοί οι τελειωμένοι, λοιπόν, πρέπει να συνετιστούν, με την επιβουλή του Νόμου, αφού νομίζουν ότι αυτό που κάνουν, είναι παιχνίδι ή κάτι "καλό" !
      Αν οι αλλοδαποί δεν τηρούν το Νόμο, υπάρχει συγεκριμένη διαδικασία και συγκεκριμένα όργανα, για να λογοδοτήσουν, δε χρειαζόμαστε αυτά τα "ζόμπι", που χτυπάνε αδιακρίτως, ακόμα και παιδιά, εκμεταλλευόμενοι την αριθμητική τους υπεροχή και τα άλλα "σκυλιά" (τα κανονικά), που κουβαλάνε.
     Αναμένουμε, λοιπόν, την αντίδραση της επίσημης Εκκλησίας, αν θα εμέσει, ως οφείλει, από τους κόλπους της, αυτούς, που δεν τιμούν το ράσο και τον όρκο τους !
      Δεν χρειάζεται να αναφέρω, ότι υπάρχει ειδικό δωματιάκι, στα έγκατα της Κολάσεως, για όσους ιερείς δεν τιμούν το "σχήμα" τους, με έξτρα "περιποίηση"...









 

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

το "παραμύθι" με τις offshore εταιρίες !

    Ο όρος offshore ή εξωχώρια, στα ελληνικά, εταιρία, ακούγεται κατά καιρούς έντονα, στην επικαιρότητα, ενώ δε λείπουν και εκείνοι (ακόμα και δικαστές..), που μόλις ακούνε offshore, το μυαλό τους πάει σε κάτι ύποπτο, σε απάτη κλπ (και εν πολλοίς, εύλογα !).
   Ουσιαστικά, οι λόγοι δημιουργίας των εν λόγω εταιριών, είναι -αποκλειστικά- φορολογικοί, τις φτιάχνουν κάποιοι "έξυπνοι", προκειμένου να κλέβουν το ελληνικό κράτος και να πληρώνουν λιγότερους φόρους.
   Στο κατασταστικό τους, φέρονται να εδρεύουν στους λεγόμενους "φορολογικούς παραδείσους", σε μέρη, όπου οι ιδρυτές τους, όχι μόνον δεν έχουν πάει ποτέ, αλλά δεν ξέρουν καν που πέφτουν στο χάρτη (!), ενώ στην πραγματικότητα, όλοι οι εμπλεκόμενοι μένουν σε κάποιο ελληνικό "χωριό" (εκάλη, πολιτεία, κολωνάκι και πάει λέγοντας).
    Το ζήτημα αυτό, έχει λυθεί με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (του έτους 2003) και γι' αυτό μίλησα για "παραμύθι" στον τίτλο : το ελληνικό δίκαιο, ορίζει με σαφήνεια, ότι η έδρα ενός νομικού προσώπου, εταιρίας εν προκειμένω, είναι εκεί, όπου ασκείται η διοίκηση και παίρνονται όλες οι κύριες αποφάσεις (πραγματική έδρα) και όχι αυτή, που ορίζει το καταστατικό (καταστατική έδρα) και με βάση την πραγματική έδρα, έχει εφαρμογή και το αντίστοιχο δίκαιο !
     Έτσι, π.χ αν διαπιστωθεί ότι μία εταιρία, που με βάση το καταστατικό, έχει έδρα τη Λιβερία ή τα νησιά Κέϋμαν, ουσιαστικά δεν έχει καμία δραστηριότητα στο εξωτερικό, όλα της τα έσοδα, προέρχονται από την Ελλάδα και η διοίκησή της, ασκείται στην Ελλάδα, τότε έχει εφαρμογή το ελληνικό δίκαιο (για όλα τα ζητήματα και όχι μόνον τα φορολογικά !).
     Μία άλλη συνέπεια, είναι ότι η εταιρία αυτή, είναι ουσιαστικά άκυρη, ανυπόστατη, αφού δεν έχει συσταθεί, σύμφωνα με τους ελληνικούς Νόμους και τις ανάλογες διατυπώσεις (δημοσιότητας κλπ).
      Στον κανόνα αυτό, υπάρχουν μόνον δύο εξαιρέσεις, η μία αφορά, ως γνωστόν, τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρίες (ο σχετικός Νόμος ίσως χρήζει αναθεώρησης, ενόψει και της ανάγκης για περισσότερα έσοδα) και η άλλη, πραγματικά εξωχώριες εταιρίες, οι οποίες ανοίγουν εδώ υποκαταστήματα.
       Επίσης, να διευκρινίσουμε ότι τα παραπάνω, ΔΕΝ έχουν εφαρμογή σε εταιρίες, εντός Ε.Ε, διότι θεμέλιο της Ε.Ε είναι η ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων, προσώπων και εταιριών και έτσι μπορεί κάποιος να ιδρύσει εταιρία, σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε και να τη "μεταφέρει" στην Ελλάδα.
      Το ζητούμενο βέβαια, είναι να μπορέσουν, σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές αρχές, να διαπιστώσουν, αν όντως, οι εταιρίες αυτές, οι offshore, διοικούνται στην Ελλάδα και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές, διότι συνήθως εμφανίζονται ως νόμιμοι εκπρόσωποι, κάποιοι "αχυράνθρωποι", αφού πολλές από αυτές, δεν έχουν και τόσο ..νόμιμες δραστηριότητες (μίζες, "μαύρο" χρήμα, από ναρκωτικά, όπλα, σωματεμπορία κλπ) !
       Είναι ίσως καιρός να αναθεωρήσουν κάποιοι την άποψη, ότι με μία offshore, είσαι καλυμμένος και μπορείς να διακινείς τεράστια ποσά, χωρίς ή με ελάχιστο φόρο, ενώ οι ειδήσεις για offshore στο ...Κρανίδι και την Κύμη, ακούγονται κάπως σαν ανέκδοτο και πρέπει επιτέλους το κράτος, να εντείνει τους ελέγχους, μπας και μαζέψει έσοδα, διότι η φορολογική ασυλία ορισμένων, πρέπει να τελειώνει (και κατά τεκμήριο, offshore δεν φτιάχνουν τα φτωχαδάκια και οι μικροφορολογούμενοι).
      Η απληστία (με την ανοχή του κράτους) δεν είναι καλό πράγμα, φτιάξε εταιρία, αν θες, αλλά στη χώρα, όπου (θέλεις να) ζεις και να πληρώνεις και κάτι στο κράτος, ως φόρο-ανταπόδοση !



 

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

κλητήριο θέσπισμα και προσφυγή εναντίον του !

   Ένα χρήσιμο (ειδικό) ένδικο μέσο, που προβλέπει ο Νόμος, στις ποινικές υποθέσεις, είναι και η προσφυγή κατά του κλητηρίου θεσπίσματος, διότι τυχόν αποδοχή της, έχει πολλαπλά οφέλη και κυρίως μπορεί να προφυλάξει τον κατηγορούμενο, από τη δοκιμασία του ακροατηρίου και ό,τι αυτή συνεπάγεται !
    Μιλώντας για κλητήριο θέσπισμα, εννοούμε το έγγραφο εκείνο, με το οποίο ο Εισαγγελέας καλεί τον κατηγορούμενο, προκειμένου να δικαστεί, σε συγκεκριμένη μέρα, ενώπιον του τριμελούς πλημμελειοδικείου (η προσφυγή αυτή αφορά δηλαδή πλημμελήματα).
    Ο κατηγορούμενος, αφού λάβει το κλητήριο θέσπισμα, έχει μόλις 10 μέρες προθεσμία, για να ασκήσει προσφυγή εναντίον του,  προσφυγή, που εξετάζεται από τον (ανώτερο) εισαγγελέα εφετών, ο οποίος και την κρίνει, την αποδέχεται ή την απορρίπτει.
     Σκοπός της προσφυγής, είναι να καταδειχθεί ότι δεν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, προκειμένου υποβληθεί ο κατηγορούμενος στη δοκιμασία μιας Δίκης ή ότι δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, η πράξη για την οποία κατηγορείται, ότι τα πραγματικά περιστατικά δηλαδή και αληθή υποτιθέμενα, δεν συνιστούν εγκληματική πράξη.
     Τουτέστιν, δεν μπορεί να ασκηθεί η προσφυγή αυτή, με αιτιολογία τυχόν ακυρότητες του κλητηρίου θεσπίσματος, ότι π.χ δεν αναγράφεται το άρθρο του ποινικού κώδικα ή δεν περιγράφεται επαρκώς η κατηγορία κ.ο.κ, παρά μόνον για ουσιαστικούς λόγους (έλλειψη ενδείξεων, νομικά επιχειρήματα), διότι η προβολή των ακυροτήτων, γίνεται μόνον στο Δικαστήριο, πριν την έναρξη της Δίκης !
     Ο εισαγγελέας εφετών τώρα, εξετάζοντας την προσφυγή, μπορεί είτε να την απορρίψει αμέσως, είτε να διατάξει συμπλήρωση της δικογραφίας, είτε να την κάνει δεκτή και να εισαγάγει την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
    Το τελευταίο, εκδίδει εν συνεχεία, είτε απαλλακτικό, είτε και παραπεμπτικό βούλευμα (δεν δεσμεύεται δηλαδή από την κρίση του εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε την αποδοχή της προσφυγής).
    Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση αυτή, που απορριφθεί ουσιαστικά η προσφυγή από το συμβούλιο και εκδοθεί παραπεμπτικό -σε Δίκη- βούλευμα, το όφελος είναι σημαντικό, διότι κερδίζεται χρόνος και επειδή ανατρέπεται η αναστολή της παραγραφής, που είχε επέλθει με το κλητήριο θέσπισμα και ξεκινάει νέα αναστολή, με την επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος !
     Υπενθυμίζεται ότι η παραγραφή, στα πλημμελήματα, είναι 5ετής και παρατείνεται κατά 3 έτη, δηλαδή σύνολο οκτώ, εφόσον επιδοθεί το κλητήριο θέσπισμα, εάν επομένως γίνει δεκτή η σχολιαζόμενη προσφυγή, ΔΕΝ συντρέχει η 3τής αναστολή, έως ότου επιδοθεί το βούλευμα και είναι πιθανόν να έχει συμπληρωθεί -εν τω μεταξύ- η 5ετία (αλλά και να μην έχει συμπληρωθεί, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος).
      Τα πλημμελήματα των προσώπων, που "απολαμβάνουν" της λεγόμενης ειδικής δωσιδικίας, όπως π.χ οι δικηγόροι,  δε δικάζονται από το τριμελές πλημ/κείο, αλλά από το τριμελές εφετείο, σε πρώτο βαθμό (!) και έτσι η σχετική προσφυγή αυτών, απευθύνεται στο συμβούλιο εφετών και όχι στον εισαγγελέα εφετών !
       Τέλος, να πούμε, ότι για την σχετική προσφυγή, πλέον, ελέω τρόϊκας και πτώχευσης, απαιτείται η καταβολή παραβόλου, υπέρ του δημοσίου, ύψους 300 ευρώ (!), αφού οι πολιτικάντηδες, που μας κυβερνάνε, ανοίγουν τα πόδια, προκειμένου, να εξασφαλίσουν τη "δόση" τους και γράφουν το ελληνικό Σύνταγμα, στα παλιά τους τα παπούτσια.
       Περιττό να πούμε, ότι η πρόβλεψη, πως αν δεν υπάρχει το παράβολο, η προσφυγή απορρίπτεται, για αυτό το λόγο, είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ, αφού εμποδίζει υπέρμετρα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας !
       Είμαι σίγουρος, ότι οι έλληνες εισαγγελείς και δικαστές, θα αφήσουν ανεφάρμοστη τη σχετική πρόβλεψη, για το παράβολο, διότι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να ΜΗΝ εφαρμόζουν αντισυνταγματικούς Νόμους και θα εξετάζουν όλες τις προσφυγές, άσχετα αν υπάρχει παράβολο ή όχι...
       
     Υ.Γ Για τέτοια, ουσιαστικά, ζητήματα, δεν βλέπω, τους δικηγορικούς συλλόγους να ιδρώνουν και πολύ ή να βγάζουν ανακοινώσεις ! (ενώ π.χ έσπευσαν να βγάλουν για τα παιδιά (τους), που δίνουν πανελλήνιες, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα ήταν πρόβλημα η απεργία των καθηγητών, ωστόσο, για άλλο λόγο, βρίσκονται στις καρέκλες τους)






 

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

πως γίνεται η διανομή ακινήτου !

   Η ύπαρξη πολλών συνιδιοκτητών, σε ένα ή περισσότερα ακίνητα, δεν είναι και ό,τι καλύτερο, διότι αναφύονται διαφωνίες, ως προς τον τρόπο εκμετάλλευσης ή αξιοποίησης, εξού και η παροιμία ότι "το μεσιακό γαϊδούρι, το τρώει ο λύκος", που σημαίνει ότι οι συνιδιοκτήτες, είτε δε νοιάζονται και τόσο πολύ, για ένα ακίνητο, όταν υπάρχουν "μέσα" και άλλοι, είτε τσακώνονται, μεταξύ τους και πάλι το ακίνητο μαραζώνει (αλλιώς είναι, όταν ξέρεις ότι κάτι είναι 100% δικό σου και μπορείς να το κάνεις ό,τι θέλεις !).
    Η διανομή ενός κοινού ακινήτου, μπορεί να γίνει, είτε εκουσίως, κατόπιν δηλαδή συμφωνίας όλων, ως προς τον τρόπο διανομής, είτε δικαστικά, όταν υπάρχουν διαφωνίες ή αδιαφορία.
    Η εκούσια διανομή, μπορεί να γίνει, είτε άτυπα, με προφορική δηλαδή συμφωνία, είτε εγγράφως, με συμβολαιογραφικό τύπο, ο οποίος είναι ασφαλώς και περισσότερο ενδεδειγμένος και ασφαλής τρόπος, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, αμφισβητήσεις και δικαστικοί αγώνες (με μάρτυρες κλπ).
    Η δικαστική τώρα διανομή, μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία, ακόμα και ενός, από τους περισσότερους (συν)ιδιοκτήτες, με αγωγή, η οποία στρέφεται εναντίον (ΟΛΩΝ) των υπολοίπων και στην οποία, οφείλει να προτείνει ο ίδιος τον ενδεδειγμένο τρόπο διανομής !
    Διότι, η δικαστική διανομή, μπορεί να γίνει επίσης, με περισσότερους, από έναν τρόπους, ήτοι :
-Με αυτούσια διανομή, που σημαίνει να διαιρεθεί το ακίνητο, σε περισσότερα μέρη και να λάβει ο καθένας, από ένα μέρος, ανάλογα με τη μερίδα του, το ποσοστό του. Ο τρόπος αυτός, αποκλείεται, εάν η αυτούσια διανομή είναι ανέφικτη εκ των πραγμάτων (π.χ πως να διαιρέσεις ένα διαμέρισμα ;) ή αν είναι ασύμφορη ή απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις (π.χ για τα αγροτεμάχια) ή οδηγεί σε μείωση της αξίας : π.χ αν πρόκειται για οικόπεδο 1.500 τμ, σε περιοχή, όπου το όριο ανοικοδόμησης είναι 800 τμ, δεν μπορεί να διαιρεθεί σε 2 οικόπεδα των 750 τμ !
-Σε περίπτωση ακάλυπτου οικοπέδου, μπορεί επίσης να συσταθεί οριζόντια ή και κάθετη ιδιοκτησία και να λάβει ο καθένας, μετά την ανοικοδόμηση, από ένα διαμέρισμα ή μεζονέτα κλπ. Αν μετά τη σύσταση, προκύπτουν κάποιες αδικίες (π.χ άλλη αξία έχει το ισόγειο και άλλη το ρετιρέ), μπορεί να υποχρεωθεί αυτός που παίρνει το καλύτερο, να δώσει κάποιο ποσόν στον "ριγμένο" ή να υποχρεωθεί κάποιος να αφήσει δρόμο (δουλεία) κλπ.
-Αν υπάρχει ήδη κτίριο, μπορεί επίσης να γίνει διανομή των επιμέρους οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών, σύμφωνα με τα προηγούμενα.
-Αν όμως η αυτούσια διανομή, είναι ασύμφορη ή ανέφικτη, τότε διατάσσεται η εκποίηση του ακινήτου, με δημόσιο πλειστηριασμό και παίρνει ο καθένας την αξία της μερίδας του, σε χρήμα !
    Τέλος, να πούμε ότι, αν τα μέρη, στα οποία διαιρείται το κοινό ακίνητο, είναι άνισα, παίρνουν ο καθένας το μέρος, που αναλογεί στις (άνισες) μερίδες τους, αν όμως είναι ίσα, τότε η διανομή γίνεται κατόπιν κλήρωσης, με τυχαίο δηλαδή τρόπο, ενώπιον δικαστηρίου ή συμβολαιογράφου.
    Σε κάθε περίπτωση, τόσο η δικαστική απόφαση διανομής, όσο και η τυχόν κλήρωση και τα αποτελέσματά της, αποτελούν τους νόμιμους πλέον τίτλους ιδιοκτησίας και για αυτό, πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης να φροντίσει για τη μεταγραφή τους, στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο !

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

πόσο ...έξυπνο είναι να πεθάνεις για ένα "έξυπνο" κινητό ;;

   Το χθεσινό απίστευτο έγκλημα, σε ξενοδοχείο, στη Χερσόνησο Ηρακλείου, με δράστη 20χρονο Ολλανδό "κλόουν" και θύμα 11χρονο Ρώσο τουρίστα, είναι ένα "καμπανάκι", που κανένας δεν φαίνεται να άκουσε, όλοι στάθηκαν σε ανούσιες λεπτομέρειες, αλλά κανείς δεν άγγιξε την ουσία του θέματος.
   Δεν θα σταθώ στο νομικό σκέλος της υπόθεσης, περισσότερο ενδιαφέρον έχει να διαβάσει κανείς "πίσω από τις γραμμές" και να αντλήσει χρήσιμα, γενικότερα και κοινωνικά συμπεράσματα, για τη σημερινή κοινωνία και το που βαδίζει, ακριβώς αυτό δηλαδή που ΔΕΝ έκαναν και δεν κάνουν τα δελτία ειδήσεων, που μένουν στην επιφάνεια των πραγμάτων και δεν μπορούν να ξεφύγουν, από τα γνωστά δημοσιογραφικά κλισέ !
    Αυτό, που θα ήθελα να ρωτήσω τη "χαροκαμένη" μάνα του άτυχου παιδιού, είναι ΓΙΑΤΙ πρέπει ένα ΠΑΙΔΙ 11 χρόνων, να έχει "λαπτοπ", "ταμπλετ", "σμαρτφον" και άλλες τέτοιες αηδίες και γιατί να ασχολείται με αντισοσιαλ μιντια κλπ (και μέσω αυτής βέβαια ΟΛΕΣ τις μανάδες και τους πατεράδες του κόσμου).
    Είναι ένδειξη αγάπης μήπως, να παρέχεις στο μικρό παιδί σου, τεχνολογικά "γκατζετς", τη στιγμή που θα έπρεπε να ασχολείται με άλλα, πιο ενδιαφέροντα πράγματα, πιο αρμόζοντα στην ηλικία του ;
    Αλήθεια, πόσοι άνθρωποι εκεί έξω, είναι πλέον διατεθειμένοι, να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν για να αποκτήσουν ή να μην χάσουν ένα "έξυπνο" κινητό ; Σχετικά πρόσφατα, είχαμε και περιστατικό, όπου κάποιος πήδηξε στις γραμμές του μετρό, για να πιάσει το "σμαρτφον", που του έπεσε, κατά λάθος !
     Σε τι σημείο, έχει φτάσει η εξάρτηση, ο εθισμός των νέων και όχι μόνον, ώστε να μην μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους, χωρίς "σμαρτφον" και χωρίς αντισοσιαλ μιντια ; Αυτό το μέγεθος της κατάντιας και του ηθικού ξεπεσμού, είναι που πρέπει να μας προβληματίσει, να περιστρέφεται όλη η ζωή μας, γύρω από ένα κινητό τηλέφωνο, να μας πιάνει πανικός και απελπισία και μόνον στην ιδέα ότι μπορεί κάποιος να μας το πάρει ή να το χάσουμε !
     Αν δεν υπήρχε αυτή η εξάρτηση, από άψυχα-υλικά αντικείμενα, που η κοινωνία κοντεύει να θεοποιήσει, ως μία μορφή νέας ειδωλολατρείας, δε νομίζω ότι θα είχαν καταστραφεί, αυτή τη στιγμή, δύο νέοι άνθρωποι, θύμα και δράστης !
     Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και κυρίως όσους έχουν νέα παιδιά, μήπως τελικά είμαστε ΟΛΟΙ "κλόουν" και χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα, πάνω στις νεαρές ψυχές, που καταστρέφονται από τη νέα τεχνολογία και τα αντισοσιαλ μίντια ;
    Μήπως είναι καιρός, οι νέοι να πάρουν τις ζωές τους πίσω, να αρχίσουν να ζουν πραγματικά, σε αυτόν τον κόσμο και όχι σε έναν εικονικό ; Να πάψουν να πετάνε τις ζωές τους στα "σκυλιά", δηλαδή στα αντισοσιαλ μιντια και τα γκατζετς ;
      Όταν θεο-ποιείς άψυχα αντικείμενα, το χρήμα και την τεχνολογία, τα προσκυνάς και υποτάσσεσαι σε αυτά, δεν είσαι Άνθρωπος, είσαι "κλόουν" !!


 

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

άδεια για αποποίηση κληρονομιάς, υπέρ ανηλίκου !

   Όταν φεύγει κάποιος, από το μάταιο τούτο κόσμο, δεν περιέρχεται στους κληρονόμους του, μόνον η περιουσία του (ενεργητικό), αλλά και τα χρέη του (αν είναι ωραίος) και εναπόκειται στους τελευταίους, να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν ή όχι την κληρονομιά !
   Η προθεσμία αποποίησης είναι, ως γνωστόν, 4 μήνες από το θάνατο ή από τότε που ο κληρονόμος έμαθε ότι επάγεται η κληρονομιά σε αυτόν (π.χ αν έμαθε ότι κάποιος πλησιέστερος συγγενής αποποιήθηκε, από την επομένη της αποποίησης εκείνου, ξεκινάει το δικό του 4μηνο) και γίνεται (η αποποίηση) με απλή δήλωση στη γραμματεία του αρμόδιου Δικαστηρίου.
   Η προθεσμία αυτή τρέχει και εις βάρος τυχόν ανηλίκων κληρονόμων, οι οποίοι όμως, ως ανήλικοι, στερούνται δικαιοπρακτικής ικανότητας και δεν μπορούν να κάνουν αποποίηση οι ίδιοι (μπορεί να είναι και βρέφη εξάλλου) και επομένως η ευθύνη ανήκει στα πρόσωπα, που έχουν την επιμέλειά τους, ήτοι και στους δύο γονείς ή στον έναν, αν ο άλλος δεν υπάρχει, λόγω θανάτου ή διαζυγίου.
    Ωστόσο, για να κάνει αποποίηση ο γονέας υπέρ ανηλίκου τέκνου, πρέπει να εφοδιαστεί με σχετική άδεια, από το Δικαστήριο, κατόπιν αίτησης, που δικάζεται με την εκουσία δικαιοδοσία και το Δικαστήριο θα κρίνει τελικά, εάν είναι προς το συμφέρον του τέκνου η αποποίηση ή όχι !
    Συνήθως, ανάλογες αιτήσεις γίνονται όταν η κληρονομιά έχει μόνον παθητικό και καθόλου ενεργητικό ή πολύ μικρό ενεργητικό, σε σχέση με τα χρέη και γίνονται δεκτές, αλλά μπορούν να γίνουν σε κάθε περίπτωση, όπου κρίνεται ασύμφορη η αποδοχή της κληρονομιάς (π.χ όταν το παιδί κληρονομεί ένα πολύ μικρό ποσοστό ακινήτου, μικρής σχετικά αξίας, στο οποίο εμπλέκονται πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες).
     Εννοείται πως, όσο διαρκεί η σχετική δικαστική διαδικασία, η προθεσμία των 4 μηνών της αποποίησης, "παγώνει", δεν τρέχει, έως ότου εκδοθεί η απόφαση !
     Εάν δεν γίνει ή δεν γίνει έγκαιρα η αίτηση στο Δικαστήριο, ο ανήλικος καθίσταται κληρονόμος, αλλά ΠΑΝΤΑ με το ευεργέτημα της απογραφής, όπερ σημαίνει ότι ευθύνεται για τα χρέη, μόνον μέχρι την αξία του τυχόν ενεργητικού της κληρονομιαίας περιουσίας.
     Ωστόσο, επειδή η σχετική διαδικασία-απογραφή έχει βαβούρα και μπορεί να χαθεί το ευεργέτημα, εάν δεν γίνουν όλα σωστά και έγκαιρα, ΕΙΝΑΙ σίγουρα ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ να γίνεται η αίτηση για άδεια αποποίησης και να έχει κανείς το κεφάλι του ήσυχο.
     Να δώσουμε τέλος και κάποια χρήσιμα tips για τα κληρονομικά αυτά ζητήματα, εν γένει :
-Από το Σεπτέμβρη του 2012, αρμόδιο Δικαστήριο, για τα κληρονομικά, είναι πλέον το Ειρηνοδικείο και όχι το Πρωτοδικείο (αφορά κυρίως συναδέλφους), εκεί γίνεται η σχετική αίτηση και εκεί γίνονται πια και οι δηλώσεις αποποίησης κλπ.
-Επειδή μπορεί κάποιος να μην γνώριζε την 4μηνη προθεσμία της αποποίησης ή να νόμιζε εσφαλμένα, ότι αν περάσει η προθεσμία και δεν κάνει αποδοχή, ότι αυτόματα αποποιείται (ενώ ισχύει το ακριβώς αντίστροφο), μπορεί να επικαλεστεί (νομική) πλάνη και να προσβάλει δικαστικά την αποδοχή, που έκανε, χωρίς ουσιαστικά να το ήθελε-επιδίωκε !

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ένα παράδοξο από τη χθεσινή δημοσκόπηση !!

   Βλέποντας κανείς τα αποτελέσματα, της χθεσινής δημοσκόπησης (του καθηγητή Πανά), αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑ, δεν μπορεί παρά να μην αναγνωρίσει ένα παράδοξο, αλλά συνάμα και ανησυχητικό σημάδι !
   Αναφέρομαι στη μεγάλη απήχηση, που έχει το ψεύτικο κήρυγμα του συριζα, στις μικρές ηλικίες, στους νέους, από 18 έως 29 ετών και πάνω σε αυτό, μπορεί να κάνει κάποιος ορισμένες επισημάνσεις και παρατηρήσεις :
-Πρόκειται προφανώς για ψήφο αντίδρασης και διαμαρτυρίας, στο κατεστημένο και σάπιο πολιτικό σύστημα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), που ρήμαξε τη χώρα και οδήγησε τη γενιά αυτή σε απόγνωση και καταστροφή, στην ανεργία και τη φτώχεια και στη μετανάστευση.
-Ωστόσο, το ζητούμενο και το ερώτημα, είναι τι θα βγει, αν ψηφίσεις συριζα ; Διότι, αν το κάνεις από αντίδραση και διαμαρτυρία, καλύτερα να ψηφίσεις Βασίλη Λεβέντη ή οικολόγους, περισσότερο τόπο θα πιάσει η ψήφος σου !
-Ο σύριζα αυτή τη στιγμή, εκφράζει την πιο ακραία μορφή συντήρησης και όχι μόνον δεν θέλει την ΑΝΑΓΚΑΙΑ αλλαγή, που χρειάζεται η χώρα, αλλά θέλει και να μας γυρίσει στη δεκαετία του '80, για το λόγο αυτό, μίλησα για παράδοξο, επειδή συνήθως οι νέοι θέλουν το καινούργιο και όχι την οπισθοδρόμηση...
-Πιθανόν να έπεσαν, ως νεότεροι και λιγότερο έμπειροι, από τη ζωή, θύματα της πολιτικής απάτης του τσίπρα, που τάζει τα πάντα στους πάντες, χωρίς σχέδιο και χωρίς να μπορεί να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις του ! π.χ όταν λέει ότι θα ανεβάσει τον κατώτατο μισθό, τι είναι ; δεν είναι απάτη ; ο μισθός δεν είναι κάτι, που ανεβοκατεβαίνει, κατά το δοκούν ή με Νόμους...Διαμορφώνεται από την Αγορά, αν επιβάλει στον επιχειρηματία τις υψηλότερες αμοιβές, απλά εκείνος θα πάρει λιγότερα άτομα και έτσι και περισσότερη ανεργία θα υπάρξει και περισσότερη δουλειά θα κάνουν, όσοι θα δουλεύουν ! Οι μισθοί θα αυξηθούν μόνον με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη μείωση του δημόσιου τομέα, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και το τσάκισμα των συντεχνιών, με όλα εκείνα δηλαδή που ΔΕΝ θέλει να κάνει ο συριζα...
-Ο θυμός και η οργή δεν είναι καλοί σύμβουλοι και λένε ότι πρέπει να πάθεις, για να μάθεις και ίσως το ίδιο να ισχύει και για τους νέους έλληνες, που από αντίδραση, στρέφονται σε κάτι πιο καταστροφικό, από εκείνο, που υποτίθεται ότι θέλουν να αλλάξουν ! Δεν θα τους συμβούλευα να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ωστόσο υπάρχουν (ή θα υπάρξουν) και άλλες επιλογές, απλά ο συριζα ΔΕΝ είναι επιλογή και ΕΙΔΙΚΑ για τους νέους !!
-Πρέπει επιτέλους να μάθουμε όλοι να ψηφίζουμε, με γνώμονα το συμφέρον ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ και όχι το ατομικό, όπως όλα αυτά τα χρόνια ή από αντίδραση, διότι το δυστύχημα πέρσι τον Ιούνιο, αποφεύχθηκε παρά τρίχα και δεν θα είμαστε πάντα ίσως τόσο τυχεροί ή υπό την εύνοια της Θείας Πρόνοιας... Πόσοι αλήθεια έχουν αναλογιστεί τι θα συνέβαινε τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, εάν είχε κερδίσει ο συριζα ; μιλάμε για Εφιάλτη, που καλύτερα να μην τον ζήσουμε ! (σε ένα συγγενή μου τραπεζοϋπάλληλο, τους είχαν πει, να πάνε στην τράπεζα από τις 06:00 το πρωΐ, σε περίπτωση νίκης του συριζα).
     ΤΑ ΛΑΘΗ ΔΕ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΛΑΘΗ, ας ελπίσουμε οι νέοι μας να το καταλάβουν αυτό έγκαιρα και να μην χρειαστεί να πάθουν για μάθουν !
      Όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι του συριζα, με τα τσιγκελωτά μουστάκια και τα σκουλαρίκια (αν και νομίζω ότι ο Μηλιός το έβγαλε !), ενοχλούν ΚΑΙ αισθητικά και κανονικά δεν θα τους ήξερε ούτε η μάνα τους, αλλά έχουν και δημόσιο λόγο και θέλουν και να μας κυβερνήσουν (χαχα).
      Εντάξει, για όσους ψηφίζουν ΧΑ, τι να πω ; Απλά έχετε πεθάνει και δεν το ξέρετε...
    

πως θα αποφύγετε τη ..δήμευση του ακινήτου σας !

    Πρόσφατα, καναδυό εφημερίδες κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδα, στα οποία γινόταν λόγος για κίνδυνο δήμευσης ακινήτων, από το Δημόσιο, θέλοντας προφανώς να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να πουλήσουν κανά φύλλο παραπάνω...
    Το όλο ζήτημα έχει να κάνει με το Κτηματολόγιο, το οποίο, οι περισσότεροι, θεωρούν ως κάτι σωστό, που έπρεπε να γίνει, ωστόσο η μετάβαση από το σύστημα των υποθηκοφυλακείων, που ξέραμε ως τώρα, σε εκείνο, των κτηματολογικών γραφείων, έχει και ορισμένα παρατράγουδα.
    Η ακανόνιστη, σταδιακή και αποσπασματική εφαρμογή της κτηματογράφησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης, μπορεί να διαμένει στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη, έχει ως συνέπεια, πολλοί ιδιοκτήτες να μην δηλώνουν έγκαιρα τα ακίνητά τους, στο Κτηματολόγιο και αυτά να εμφανίζονται στα σχετικά βιβλία ως "αγνώστου ιδιοκτήτη" !
     Αυτό είναι και το συνηθέστερο πρόβλημα, διότι υπάρχει και το λιγότερο σύνηθες, αλλά σοβαρότερο, να έχει δηλώσει άλλος το ακίνητό σου και να εμφανίζεται όχι ως αγνώστου ιδιοκτήτη, αλλά ως ιδιοκτησία τρίτου...
     Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, υπάρχει τρόπος, μέσω της δικαστικής οδού, να διορθωθούν οι εγγραφές και να περάσει το ακίνητο στο όνομα του πραγματικού ιδιοκτήτη του.
     Όταν δεν έχει δηλωθεί καθόλου, η αίτηση γίνεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο και δικάζεται με την εκούσια δικαιοδοσία, το μόνο που χρειάζεται είναι να αποδείξεις ότι το ακίνητο είναι δικό σου και πως το απέκτησες και μετά την έκδοση της απόφασης, γίνεται διόρθωση, από "αγνώστου ιδιοκτήτη" στο όνομά σου !
     Στην άλλη, πιο σπάνια, περίπτωση, χρειάζεται να γίνει αγωγή, εναντίον εκείνου, που δήλωσε δικό σου ακίνητο, ως δικό του, εκεί δηλαδή υπάρχει αντιδικία, σε αντίθεση με την εκουσία, όπου δεν υπάρχει ουσιαστικά αντίδικος.
     Αγωγή, όμως, χρειάζεται και εφόσον απορριφθεί η αίτησή σου, στην εκουσία, οπότε στρέφεσαι κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
      Οι προθεσμίες για τις δικαστικές αυτές ενέργειες, είναι επαρκείς, από δέκα έως δώδεκα έτη, από τη στιγμή, που οριστικοποιούνται και ανακοινώνονται επίσημα, οι αρχικές εγγραφές, στα κτηματολογικά βιβλία.
      Από εκεί και μετά, η πρόβλεψη του Νόμου, ότι όσα ακίνητα φέρονται ως "αγνώστου ιδιοκτήτη", εάν δεν διορθωθεί έγκαιρα και δικαστικά η εγγραφή τους, περιέρχονται ή μάλλον καλύτερα, θεωρούνται ως ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα με τρόπο αμάχητο (!), ήτοι δεν υπάρχει πλέον τρόπος αμφισβήτησης, είναι προδήλως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ.
      Διότι, ένα από τα πρώτα πράγματα, που μαθαίνει κανείς στη Νομική, από το πρώτο κιόλας έτος, είναι πως κανείς δεν στερείται την ακίνητη περιουσία του, παρά μόνον, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και μόνον, εάν προηγουμένως έχει αποζημιωθεί πλήρως (απαλλοτρίωση).

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

τι σημαίνει "ανωτέρα βία" !

    Η νομική έννοια της ανωτέρας βίας, προέρχεται βασικά από το αστικό δίκαιο και αποτελεί έκφραση της γενικής αρχής ότι "κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί στα αδύνατα", να κάνει κάτι δηλαδή, που είναι αντικειμενικά ή και ..υποκειμενικά αδύνατο, ωστόσο έχει "διαποτίσει" κάθε κλάδο του Δικαίου.
    Ανωτέρα βία, λοιπόν, συνιστά κάθε γεγονός εξαιρετικό και απρόβλεπτο, το οποίο είναι, είτε αντικειμενικό (π.χ σεισμός), είτε υποκειμενικό (π.χ ασθένεια) και το οποίο δεν θα μπορούσε να προληφθεί, όχι μόνον από το μέσο  άνθρωπο, αλλά ακόμα και από τον ακραία επιμελή και συνετό !
    Η έννοια της ανωτέρα βίας, χρησιμοποιείται στην καθημερινή δικαστική πράξη, σε δύο βασικά μεγάλες κατηγορίες υποθέσεων :
-Πρώτον, στις αγωγές αποζημίωσης, ως ένσταση από τον εναγόμενο, προκειμένου να κριθεί ότι δεν φέρει ευθύνη για το ζημιογόνο γεγονός και να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση αποζημίωσης, διότι είναι προφανές ότι θεμελιώδης προϋπόθεση αποζημίωσης, είναι η ύπαρξη υπαιτιότητας, ήτοι δόλου ή αμέλειας (άλλοτε βαριάς και άλλοτε ακόμα και ελαφράς).
    Αν η ζημία του ενάγοντος, οφείλεται σε γεγονός εξαιρετικό και απρόβλεπτο ή ακόμα και τυχαίο, δεν μπορεί να ζητήσει αποζημίωση (εκτός φυσικά αν έχει ασφαλιστεί για τον συγκεκριμένο κίνδυνο και στραφεί κατά της ασφαλιστικής εταιρίας ή εναντίον του Κράτους, ΕΛΓΑ κλπ).
    Στην πράξη, είναι περιορισμένες οι περιπτώσεις, όπου μπορεί να γίνει δεκτή η ένσταση της "ανωτέρας βίας", διότι προϋποθέτει ακραία φαινόμενα και γεγονότα (π.χ ανεμοστρόβιλος) και πάντα υπάρχει ο αντίλογος : π.χ σε περίπτωση φωτιάς, γιατί δεν είχες φροντίσει να οργώσεις και να καθαρίσεις το χωράφι σου ; σε περίπτωση πλημμύρας, γιατί δεν είχες καθαρίσει το ρέμα ή τα φρεάτια ; και πάει λέγοντας.
    Για να αναφέρουμε και συγκεκριμένα παραδείγματα, έχει κριθεί ότι δεν αποτελούσε ανωτέρα βία, η παρεμβολή ζώου στην πορεία οχήματος, διότι ο οδηγός οφείλει να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο και να οδηγεί με σύνεση και προσοχή ή το σκάσιμο του ελαστικού, διότι ο οδηγός οφείλει να διατηρεί σε καλή κατάσταση το όχημά του, να κάνει τα σέρβις, αλλαγές ελαστικών κλπ.
    Ωστόσο, ανωτέρα βία, θα μπορούσε να επικαλεστεί ο οδηγός, που χάνει τον έλεγχο, επειδή στο οδόστρωμα υπήρχαν λάδια, τα οποία δεν ήταν εμφανή ή έπεσαν μόλις λίγο πριν ή καρφιά ή γυαλιά, που οδήγησαν σε θραύση των ελαστικών !
-Η δεύτερη κατηγορία υποθέσεων, όπου γίνεται επίκληση ανωτέρας βίας, είναι κάθε φορά, που ο διάδικος χάνει κάποια νόμιμη ή διαδικαστική προθεσμία (και δυστυχώς είναι πάρα πολλές οι καταραμένες αυτές προθεσμίες !), όπως π.χ όταν περνάει η προθεσμία της έφεσης ή της αναίρεσης ή ο χρόνος παραγραφής της αξίωσης κ.ο.κ.
     Στην πράξη γίνεται μεγάλη χρήση ή και κατάχρηση της επίκλησης της ανωτέρας βίας, ως λόγου παρόδου μίας προθεσμίας, αν και τα Δικαστήρια δείχνουν μία σχετική επιείκεια σε αυτές τις περιπτώσεις.
     Περιπτώσεις τέτοιας ανωτέρας βίας, είναι π.χ η αιφνίδια ασθένεια, η επίδοση σε άγνωστη ή λανθασμένη διεύθυνση, η αποχή των δικηγόρων, κάποιο ατύχημα κλπ..
     Έχει κριθεί, πιο συγκεκριμένα, ότι συνιστούσε λόγο ανωτέρας βίας, για την εκπρόθεσμη εμφάνιση επιταγής, προς πληρωμή, η απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων, όπως επίσης και ότι δεν δικαιούται αποζημίωση ο μισθωτής, αν ο εκμισθωτής, από ανωτέρα βία, δεν προέβη έγκαιρα σε ιδιοκατοίκηση του μίσθιου ακινήτου !
     Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η ανωτέρα βία, είναι μία χρήσιμη ένσταση, αλλά θα πρέπει να προβάλλεται με σύνεση και μέτρο, εξαιτίας και του εξαιρετικού χαρακτήρα της και των γεγονότων τα οποία πραγματικά βρίσκονται εκτός της σφαίρας επιρροής μας, διότι διαφορετικά "εκπίπτει" σε μία προσπάθεια αποφυγής της προσωπικής μας ευθύνης, η οποία -προσωπική ευθύνη- είναι και πρέπει να είναι ο κανόνας.



 

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

το πάθημα του ΠΑΣΟΚ θα γίνει άραγε μάθημα ;;

   Δεν νομίζω να υπάρχει, στα παγκόσμια πολιτικά χρονικά, ανάλογη περίπτωση, όπου ένα κόμμα, έπεσε από το 40%, στο ..5%, μέσα σε μόλις 3 χρόνια και θεωρώ, χωρίς να είμαι πολιτικός αναλυτής ή κοινωνιολόγος, ότι μπορεί κανείς -και κυρίως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ήτοι οι πολιτικοί- να βγάλει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα !
   Το βασικό συμπέρασμα, είναι ότι ο κόσμος στην Ελλάδα, οι έλληνες ψηφοφόροι εμφανίζουν μία αγελαία συμπεριφορά και ψηφίζουν με βασικό, αν όχι μοναδικό, κριτήριο την τσέπη και το συμφέρον τους, ούτε ιδεολογίες υπάρχουν, ούτε πιστοί οπαδοί κομμάτων κλπ.
    Το ΠΑΣΟΚ έπεσε θύμα ακριβώς της νοοτροπίας, που το ίδιο καλλιέργησε και ανέδειξε, των πελατειακών σχέσεων και της εξαγοράς της ψήφου : οι πιο πιστοί του οπαδοί, όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξαν αυτοί, που "μαζί τα έφαγαν", αυτοί, που επί ΠΑΣΟΚ, "λίγδωσε τα αντεράκι τους", που έκαναν περιουσίες, ενώ κανονικά, με βάση τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, δεν θα είχαν στον ήλιο μοίρα...
     Όταν όμως τα δανεικά τελείωσαν, το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν" έγινε εφιάλτης, για εκείνους, που το 2009 εκτόξευσαν το ΠΑΣΟΚ στο 40% και καταπόντισαν τον "κουρασμένο", που υποσχέθηκε πάγωμα μισθών (όχι κούρεμα, όπως έκαναν οι άλλοι), για να αποδειχθεί ξανά ότι "ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος" !!
      Είναι πρωτόγνωρη και πρωτοφανής Η ΕΥΚΟΛΙΑ, με την οποία το 35% του ΠΑΣΟΚ, μεταπήδησε σε άλλα κόμματα και κυρίως φυσικά στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέλαβε τη σκυτάλη του λαϊκισμού, από το ΠΑΣΟΚ και τάζει λαγούς με πετραχήλια (ότι θα αποκαταστήσει μισθούς και συντάξεις, χαχα).
      Επομένως, το πιο χρήσιμο συμπέρασμα, είναι ότι ο λαϊκισμός και οι -χωρίς αντίκρυσμα- υποσχέσεις, βλάπτουν, σε τελική ανάλυση, τα ίδια τα κόμματα, γυρνάνε ως μπούμερανγκ, εναντίον τους, διότι οι μάζες, θα μείνουν "πιστές", όσο τις ικανοποιείς, όσο συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των πελατειακών σχέσεων και των παροχών και μόλις αυτές κοπούν, φεύγουν για ...άλλες πολιτείες, χωρίς να χαμπαριάζουν, ούτε ιδεολογίες, ούτε τα οφέλη, που είχαν στον παρελθόν (μιλάμε για αθλιότητα).
      Αυτός είναι ο λάκκος, που σκάβει σήμερα, με τα ίδια του τα χέρια ο ΣΥΡΙΖΑ, υποσχόμενος ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ, είναι προφανές ότι, ακόμα και αν κέρδιζε κάποτε τις εκλογές (που δεν πιστεύω ότι θα συμβεί), μετά από λίγους μόνον μήνες, οι προδομένοι ψηφοφόροι του, θα έφευγαν μαζικά, διότι ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να τους ικανοποιήσεις όλους και κυρίως αδύνατον να κάνεις αυτά, που ψευδώς υπόσχεσαι, όπως να δώσεις αυξήσεις, σε μια διαλυμένη οικονομία.
     Αυξήσεις θα μπορούσαν να δοθούν μετά από 10-15 χρόνια και μόνον εφόσον συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή, μειωθούν τα ελλείμματα, γίνουν αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις και γενικά έρθει ανάπτυξη, που θα βασίζεται όμως ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, όπως συνέβαινε επί 30 χρόνια, στην Ελλάδα !
      Συνοψίζοντας, νομίζω ότι το κυρίαρχο συμπέρασμα, από το κάζο του ΠΑΣΟΚ, τη διάλυσή του ουσιαστικά, αφού διαχειρίστηκε τα οικονομικά του, όπως και εκείνα της χώρας, είναι ότι το ψέμμα και η απάτη, δεν σε πάνε μακριά ποτέ και το τέλος είναι πάντα οδυνηρό, η Αλήθεια μπορεί να είναι δυσάρεστη, αλλά είναι προτιμότερο να λέγεται και ότι η εξαγορά της ψήφου, με έωλες υποσχέσεις και παροχές, μπορεί να σε οδηγήσει προσωρινά ψηλά, αλλά η κάθοδος είναι απότομη και ξαφνική, διότι αφενός η μάζα άγεται και φέρεται, κατά το δοκούν, δεν έχει σταθερές και "άγκυρες" και πάντα θα υπάρχει κάποιος ανεύθυνος, που πλειοδοτεί σε λαϊκισμό και ψηφοθηρία...
     

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

αναφορικά με τις ενστάσεις στη Δίκη του Άκη !

   Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν χθες από τα ρεπορτάζ και τις δηλώσεις των συνηγόρων, η βασική ένσταση, ήταν εκείνη της παραγραφής, που φοβάμαι ότι θα πάει άκλαφτη (μέχρι την ώρα, που γράφεται το κείμενο, δεν έχει γίνει γνωστή η απόφαση του Δικαστηρίου, μόνον ότι η πρόταση της εισαγγελικής έδρας, είναι απορριπτική).
    Η σχετική ένσταση, μπορεί να έχει δύο αναγνώσεις : η πρώτη είναι ότι, εφόσον έχει παραγραφεί το βασικό αδίκημα, από το οποίο προήλθε το μαύρο χρήμα (παθητική δωροδοκία, εν προκειμένω), παραγράφεται μαζί του και το ξέπλυμα και η δεύτερη, ότι εφόσον παραγράφηκε -με βάση το Νόμο περί μη ευθύνης υπουργών- η δωροδοκία, δεν μπορεί να υπάρξει και ξέπλυμα, από αυτήν τη "δραστηριότητα", που δεν μπορεί πλέον να τιμωρηθεί.
     Ενώ σε προηγούμενη ανάρτηση, εκθείαζα τον συνάδελφο, κύριο Δημητρακόπουλο (για το χειρισμό της υπόθεσης του "κομιστή"), εδώ δεν μπορώ, παρά να τον μαλώσω (χαχα, όλοι έχουμε τις άτυχες στιγμές μας) και μάλιστα να προσθέσω ότι η αναμενόμενη απόρριψη της ένστασης, θα γίνει με ΚΑΘΑΡΑ νομικά κριτήρια και όχι "επειδή το θέλει ο κόσμος", όπως ζήτησε και ο ίδιος.
     Ως προς το πρώτο σκέλος, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι το ξέπλυμα, είναι ένα νέο, αυτοτελές και ανεξάρτητο αδίκημα-έγκλημα, σε σχέση με το αρχικό-βασικό, το οποίο υπόκειται στη δικιά του, αυτοτελή, παραγραφή και δεν έχει εφαρμογή σε αυτό, ο νόμος περί μη ευθύνης υπουργών, διότι άλλα έννομα αγαθά προστατεύει το έγκλημα της δωροδοκίας και άλλα το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
      Αναφορικά τώρα, με τυχόν ισχυρισμό, ότι η παραγραφή του βασικού εγκλήματος, "εξαγνίζει" και το ξέπλυμα, η απάντηση έγκειται στην ίδια τη φύση και την έννοια της παραγραφής : Η παραγραφή, λοιπόν, είναι ΛΟΓΟΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΝΟΥ, όπερ σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή, ΔΕΝ σημαίνει ότι η παραγραφείσα πράξη παύει να είναι άδικη-παράνομη, δεν είναι λόγος άρσης του άδικου χαρακτήρα, όπως είναι π.χ η νόμιμη άμυνα ! Επομένως, το χρήμα που προέρχεται, από παραγραφέντα αδικήματα, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ να είναι μαύρο και παράνομο και το ξέπλυμά του, συνιστά αξιόποινη πράξη...
      Πιο ψαγμένη και "πικάντικη", οπωσδήποτε, υπήρξε η ένσταση του Αλέξη, συνηγόρου της κυρίας Τσοχατζοπούλου (και όχι Σταμάτη, όπως θέλει και ο ίδιος χαχα), ο οποίος ενέπλεξε μέσα Ελβετίες κλπ (δεν ξέρω αν τις σκέφτεται μόνος του ή τις ξετρυπώνουν τα λαγωνικά του γραφείου του).
      Δεν διακινδυνεύω να τη σχολιάσω, διότι δεν γνωρίζω όσα θα έπρεπε, δεν είναι τόσο απλή, όσο εκείνη της παραγραφής, ωστόσο μας δίνετε η ευκαιρία να αναφέρουμε ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΟΡΙΑ εφαρμογής των ελληνικών ποινικών νόμων :
-Οι ελληνικοί ποινικοί Νόμοι, εφαρμόζονται, εντός της επικράτειας, ΣΕ ΟΛΟΥΣ, έλληνες και αλλοδαπούς, σε πράξεις δηλαδή που τελέστηκαν στην Ελλάδα, ενώ ελληνικό έδαφος, θεωρούνται και τα ελληνικά πλοία και αεροσκάφη, ακόμα και όταν βρίσκονται μακριά (με κάποιες εξαιρέσεις).
-Εφαρμόζονται επίσης και σε εγκλήματα, που διέπραξαν έλληνες στην αλλοδαπή, μόνον όμως εφόσον, συνιστά έγκλημα και κατά τους τοπικούς νόμους (εδώ πατάει η ένσταση του Αλέξη, απλά δεν έχω καταλάβει 100%, σε ποιο αδίκημα αναφέρεται !).
-Εφαρμόζονται και κατά αλλοδαπού, για έγκλημα, που τελέστηκε στην αλλοδαπή, εφόσον όμως στρέφεται εναντίον έλληνα και συνιστά έγκλημα και σύμφωνα, με τους τοπικούς νόμους.
-Τέλος, υπάρχουν και ορισμένα-συγκεκριμένα αδικήματα (π.χ τρομοκρατία, σωματεμπορία, ναρκωτικά), για τα οποία έχουν εφαρμογή οι ελληνικοί νόμοι, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια του δράστη και ανεξάρτητα, με το κατά πόσον είναι εγκλήματα και στον τόπο τέλεσης.
      Βέβαια, να διευκρινίσουμε ότι η ποινική δίωξη και τιμωρία εγκλημάτων, που τελέστηκαν στην αλλοδαπή, δεν είναι τόσο απλή και εύκολη και υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες, για να δικαστεί κάποιος, σύμφωνα με τους ελληνικούς ποινικούς Νόμους.








 

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

αφού σας χαλάνε, γιατί δεν τα κόβετε ;;

   Αναφέρομαι στα αντι-σόσιαλ μίντια, που καταδυναστεύουν τις ζωές πάρα πολλών ανθρώπων, ανά τον κόσμο και ενώ υποτίθεται ότι φτιάχτηκαν, για να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά, πετυχαίνουν το εντελώς αντίθετο και εδώ έγκειται και η μεγαλύτερη παγίδα, το να νομίζεις ότι έγινες φίλος με κάποιον, που δεν γνωρίζεις καν ή ότι ο άλλος σου λέει την αλήθεια, για το ποιος είναι !
    Χθες μάθαμε ότι εξιχνιάστηκε ένα στυγερό έγκλημα, που είχε γίνει σχετικά πρόσφατα στην Αθήνα : το θύμα, γνώρισε μία κοπέλα σε μέσο αντικοινωνικής δικτύωσης και στην κουβέντα επάνω, άρχισε να "ανοίγεται" λίγο περισσότερο, απ' ότι θα έπρεπε. Της αποκάλυψε ότι έχει στο σπίτι του ένα μεγάλο ποσόν χρημάτων και άλλα αντικείμενα αξίας και το ερώτημα είναι γιατί ; Η μία ερμηνεία έχει να κάνει με το ίδιο το θύμα, ίσως ήθελε να εντυπωσιάσει και να "ρίξει" την κοπέλα, η άλλη ότι η κοπέλα ήταν πιο πονηρή απ΄ όσο νόμιζε και κατόρθωσε να εκμαιεύσει αυτές τις πληροφορίες.
    Όπως και να έχει, το ραντεβού κλείστηκε για το σπίτι του θύματος και ίσως το θύμα να ένιωθε και τυχερός, που του έλαχε τόσο εύκολη γυναίκα και θα κάνει σεξ, χωρίς να χρειαστεί καν να κεράσει καφέ ή ποτό, ωστόσο τα πράγματα εξελίχτηκαν πολύ διαφορετικά, αφού δεν πήγε μόνη της στο σπίτι του, αλλά με τους συνεργούς, οι οποίοι τον σκότωσαν και αφαίρεσαν τα πολύτιμα αντικείμενα και τα χρήματα...
     Σε μια λίγο παλιότερη περίπτωση, ένας νεαρός επιχειρηματίας, "γνώρισε" μία κοπέλα στο ίδιο, το γνωστό, μέσο αντικοινωνικής διχτύωσης και την ..έπεισε να βγουν έξω, την ίδια μέρα, μέσα σε λίγες ώρες, αφού ήπιαν το ποτό τους, πήγαν στο αυτοκίνητο και άρχισαν τα φιλιά, χάδια κλπ. (θυμηθείτε ότι "γνωρίζονταν" λίγες μόνον ώρες). Τότε λοιπόν ο νεαρός, ο οποίος πιθανότητα είχε και "ωραίο" αυτοκίνητο, θέλησε να ολοκληρώσει τη ..σχέση, αλλά η κοπέλα αντιστάθηκε και προσπάθησε να τη βιάσει, υπολαμβάνοντας (και εν μέρει δικαιολογημένα) ότι είναι "εύκολη"...
    Θα μου πείτε ότι παίρνω ακραία-εγκληματικά παραδείγματα, ωστόσο θεωρώ ότι είναι αντιπροσωπευτικά του τι γίνεται και πως βλέπουν οι περισσότεροι τα αντισόσιαλ μίντια, ως ευκαιρία να κοροϊδέψουν, να εξαπατήσουν, να βρουν ευκαιριακούς συντρόφους κ.ο.κ
     Μην ξεχνάμε και τόσες άλλες περιπτώσεις, όπως όταν κάποιοι έπεσαν θύματα δολοφονίας, επειδή την έπεσαν σε λάθος κοπέλα (κάποιου άλλου) ή έδωσαν ραντεβού, για να λύσουν τις διαφορές, από κάποιο ..σχόλιο, που ο άλλος θεώρησε προσβλητικό !
      Τα μέσα αντικοινωνικής δικτύωσης, που εξυπηρετούν μόνον τα συμφέροντα των διαφημιστών, αφού, με βάση τα προσωπικά ενδιαφέροντα του κάθε χρήστη, προωθούν και τα αντίστοιχα προϊόντα, ουσιαστικά υποθάλπτουν την απάτη, το ψέμα και την πορνεία, δηλαδή τη συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, με ανούσιες-περιστασιακές σχέσεις.
      Το χειρότερο βεβαια είναι ο εθισμός, που προκαλούν και η αποβλάκωση, σε σημείο να πιστεύει κάποιος ότι το να δίνει αναφορά, ανά πάσα στιγμή, για το που βρίσκεται, είναι σημαντικό ή ενδιαφέρει -πραγματικά- τους άλλους (χαχα).
      Το συχνότερο έγκλημα, που διαπράττεται, βέβαια, εκεί μέσα, είναι η συκοφαντική δυσφήμιση και είναι αξιοθαύμαστο με πόση ευκολία κανείς κρίνει και σχολιάζει, θίγει ανθρώπους και υπολήψεις, χωρίς καν να τους ξέρει, με συνέπεια την αλματώδη αύξηση των μηνύσεων και αγωγών, που έχουν ως αφορμή σχόλια, στα αντισόσιαλ μίντια.
      Στα τόσα, σχεδόν 10 χρόνια, που υπάρχει το γνωστό μέσο αντικοινωνικής δικτύωσης, έχουν αναφερθεί και 3-4 περιπτώσεις, όπου χαμένοι συγγενείς, βρέθηκαν μετά από πολλά χρόνια και φυσικά, αν ζύγιζε κανείς τα υπέρ και τα κατά, τα υπέρ δεν θα είχαν κανένα βάρος, ενώ τα κατά θα ήταν ασήκωτα και το ερώτημα είναι πότε θα ξυπνήσει ο κόσμος και θα δεν ξαναασχοληθεί με αντισόσιαλ μίντια.
      Ήδη πάντως καταγράφεται μία τάση των νεαρών εφήβων (15-16) να τα εγκαταλείπουν μαζικά και να επανέρχονται στην κανονική-αληθινή ζωή, γυρνώντας την πλάτη στις εικονικές-απατηλές πραγματικότητες των αντισόσιαλ μίντια και αυτή είναι μία πολύ θετική εξέλιξη και είδηση.
      Ας ελπίσουμε ότι σε λίγα χρόνια, όλη αυτή η αθλιότητα, όλα αυτά τα αντισόσιαλ μίντια δεν θα είναι παρά μία μακρινή, δυσάρεστη ανάμνηση...

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

πόσο ηλίθιοι μπορεί να είστε ;; πόσο ;

   Το ερώτημα απευθύνεται στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής, σε όσους την ψήφισαν ή προτίθενται να την ψηφίσουν και είναι φυσικά ρητορικό, δεν χρειάζεται να απαντήσετε, την απάντηση την ξέρουμε και την βλέπουμε κάθε μέρα, όπως σήμερα.
   Στη θέση του επιθέτου "ηλίθιοι" θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ένα σωρό άλλα "κοσμητικά" επίθετα, από την πλούσια ελληνική γλώσσα !
   Κάποτε στην Ελλάδα, εξαγόραζαν την ψήφο, με διορισμό στο Δημόσιο, τώρα, με τη ΧΑ, αρκεί ένα μπούτι αρνί και να επιδείξεις την ταυτότητά σου, ότι είσαι έλληνας υπήκοος, άσχετα αν το επίθετό σου έχει τούρικες ρίζες, όπως συμβαίνει με το 30% τουλάχιστον των ...ελλήνων, για τέτοιο λαϊκισμό και τέτοια κατάντια μιλάμε, ελέω πείνας, αλλά και λόγω του ότι το τζάμπα, πάντα το προτιμάμε...
    Με βουλευτές, οι οποίοι έχουν χυδαία συμπεριφορά και συμπεριφέρονται ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, έχοντας αποθρασυνθεί από τη βουλευτική ασυλία και νομίζοντας ότι απέκτησαν εξουσία (με 7% !), η Χ.Α είναι ένα αποκρουστικό φασιστικό μόρφωμα, το οποίο ίσως πρέπει ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ, για να τελειώνουμε, προτού μεγαλώσει το φίδι και άλλο !!
     Το τι είναι η ΧΑ, είναι εύκολο να το καταλάβεις, αυτό που δυσκολεύομαι να καταλάβω, είναι άλλο : τι κόμπλεξ κατωτερότητας, τι απωθημένα, πόσο δυστυχισμένος μπορεί να είναι κάποιος, που να ψηφίζει ΧΑ και να καμαρώνει κιόλας, να πιστεύει ότι η ΧΑ θα του λύσει τα προβλήματα ή να πιστεύει ότι για τη χάλια ζωή του, ευθύνεται ο πακιστανός στο φανάρι ;;
     Όσο ξύλο και αν έτρωγες από τη μαμά του μικρός, όσα ρατσιστικά παραμύθια και να έχεις ακούσει, αυτό το πράγμα, που λέγεται ΧΑ δεν μπορεί να το συμπαθήσεις !
     Θα σας πω μόνον για τα 2 άτομα, που έτυχε να γνωρίσω κάποτε και δήλωναν οπαδοί της Χ.Α  : η μία, μία κακάσχημη μόνιμη υπαξιωματικός του ναυτικού, γύρω στα 35, που δεν ήξερε να βράσει ούτε αυγό και ο άλλος, επίσης άσχημος, ιδιωτικός υπάλληλος, που ΚΑΘΕ Κυριακή, πάει στη Φυλής, όπου φαντάζομαι ότι δεν υπηρετούν ..ελληνίδες ! Κάντε τις πράξεις, 4 φορές το μήνα, επί 12 μήνες, επί 20 ευρώ, επί 20 χρόνια, για να καταλάβετε πόσα λεφτά έχει δώσει σε (επαγγελματίες-αλλοδαπές) πουτάνες !
     Φαντάζομαι ότι το "επίπεδο" των ψηφοφόρων της Χ.Α, πάνω-κάτω, αυτό είναι, οπότε αναρωτηθείτε εάν θέλετε να ανήκετε και εσείς σε αυτήν την "ευγενή" συνομωταξία ζώων, ε, ανθρώπων, ήθελα να πω, αφού εξωτερικά είναι σαν όλους εμάς (όσοι δεν φοράνε μαύρα μπλουζάκια και δεν έχουν ξυρίσει τα κεφάλια τους, τουλάχιστον). 
   

το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο ;;

   Τις τελευταίες μέρες, έκανε το γύρο του διαδικτύου, ένα βίντεο, στο οποίο μία κινέζα δασκάλα ενόργανης γυμναστικής, βρίζει και χτυπά τις νεαρές μαθήτριές της, όταν δεν εκτελούν καλά τις ασκήσεις.
   Οπωσδήποτε κανείς δεν μπορεί να είναι υπέρ της βίας ή να επικροτεί ανάλογες συμπεριφορές, ωστόσο τα αποτελέσματα των εθνικών ομάδων της Κίνας, (και) στο εν λόγω άθλημα, είναι εκπληκτικά και αναρωτιέται, αν τελικά ισχύει το "όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος" και αν η -λελογισμένη- χρήση βίας, κινητοποιεί τον άνθρωπο και τον κάνει πιο υπεύθυνο !
    Ίσως δεν είναι τυχαίο, ότι σε ένα από τα πιο πλούσια και ακμάζοντα κράτη, στο μικρό κράτος της Σιγκαπούρης, ισχύει η λεγόμενη σωματική τιμωρία, ως ποινή στους εγκληματίες και έχει πολύ μικρά ποσοστά εγκληματικότητας...
     Που θέλω να καταλήξω ; Χωρίς να είμαι υπέρ της βίας, ξαναλέω, ασυναίσθητα, βλέποντας το βίντεο, σκέφτηκα τι ξύλο θα έπρεπε να τρώνε οι έλληνες πολιτικοί, από τους τροϊκανούς εκπαιδευτές τους ;
     Όταν κάνεις συνέχεια τα ίδια λάθη, όταν άλλα συμφωνείς-υπογράφεις και άλλα κάνεις, όταν κοροϊδεύεις ότι κάνεις μεταρρυθμίσεις και δεν κάνεις (βλέπε πόσο χρόνος χρειάστηκε, για να μπουν οι ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο), όταν χρειάζονται χρόνια ολόκληρα, για να γίνει μια ιδιωτικοποίηση (π.χ η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ακούγεται από το 2008, τουλάχιστον) μήπως θα έπρεπε και η τρόϊκα να αλλάξει τροπάριο και τακτική ;
     Εδώ μόλις γίνει κάτι θετικό, αμέσως επικρατεί άκρατος ενθουσιασμός, άρχισαν να μιλάνε για δύο δόσεις μαζί, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και γενικά φαίνεται ότι η χαλάρωση επέρχεται πολύ γρήγορα στην Ελλάδα.
     Τη στιγμή, που όλοι μιλάνε και όλοι θέλουμε μικρότερο Δημόσιο, περνάνε την τελευταία στιγμή (ν)τροπολογίες για μαζικές προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δήθεν για καταπολέμηση της ανεργίας και ενώ απολύουν -επιτέλους- τους επίορκους, μετά ανακοινώνουν προσλήψεις σε αναλογία 1 προς 1 !
     Ο κανόνας 1 προς 5, τι απέγινε ; Πως ξεχάστηκε, τόσο γρήγορα και σε τελική ανάλυση, ποιο θα είναι το δημοσιονομικό όφελος, εάν στη θέση κάθε επίορκου, που απολύεται, προσλαμβάνεται άλλος ; Εδώ η οικονομική και όχι μόνον, επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά...
     Οι αποκρατικοποιήσεις κινούνται με ρυθμό χελώνας και κάθε τόσο ακούμε για ευνοϊκούς όρους συνταξιοδότησης (!), τη στιγμή που το ελληνικό κράτος, πληρώνει 4,5 εκατομμύρια συντάξεις (μαζί με αυτούς που είναι "στην ουρά", έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους), μιλάμε δηλαδή ότι -αναλογικά- 1 ΣΤΟΥΣ 2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ και είναι σαν να μην τρέχει τίποτα !!
      Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν : είτε περνάνε αυτά τα μέτρα, χωρίς την έγκριση της τρόϊκας, στα μουλωχτά, είτε μας δουλεύουν και οι δύο, δηλαδή και η κυβέρνηση και η τρόϊκα, εφόσον έχει δώσει τη συγκατάθεσή της, σε "μέτρα", που αυξάνουν την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, σε εποχή εξαιρετικής λιτότητας και μείωσης των εισοδημάτων.
      Το μόνο σίγουρο, είναι ότι αν οι κυβερνώντες, δεν παίρνουν από λόγια, χρειάζονται -μεταφορικά- να φάνε το ξύλο τους, να τους τραβήξει το αυτάκι ο Τόμσεν ή αν δεν μπορεί εκείνος, ας μας στείλουν "κινέζους εκπαιδευτές ενόργανης γυμναστικής"...!

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ανάσταση επιτέλους ! (πριν και από τη Σταύρωση..)

  Η Πρωτομαγιά του 2013, καταγράφεται πλέον ως ιστορική μέρα, ως η μέρα, όπου η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να γυρίσει σελίδα στο άσχημο παρελθόν και να ελπίζει σε (πολύ) καλύτερες μέρες, εφόσον οι αποκρατικοποιήσεις συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό (και όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν).
   Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, έφερε κυριολεκτικά την Ανάσταση, για πρώτη φορά, τόσο νωρίς και γεμίζει με χαρά και αισιοδοξία κάθε υγιή και σκεπτόμενο λογικά, πολίτη, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας.
    Η αλήθεια είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ ...μας λαχτάρησε, "ψειρίζοντας" μέχρι τελευταία στιγμή το τίμημα και αν το deal χαλούσε, θα μιλούσαμε τώρα για ΤΡΑΓΩΔΙΑ κυριολεκτικά, αλλά τέλος καλό, όλα καλά !
    Αύριο το χρηματιστήριο λογικά θα υποδεχθεί με το δέοντα τρόπο τη συμφωνία και είναι πολύ πιθανόν να ξαναδούμε τις 1.000 μονάδες και ΔΕΝ θέλω καν να σκέφτομαι τι θα συνέβαινε, αν ναυαγούσε (μαζί με μας)...
     Η αρχή λοιπόν έγινε και τώρα δεν μένει παρά να πάρουν σειρά τα αέρια, πετρέλαια και ούτω καθεξής, όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχονται από το κράτος.
     Η συζήτηση για τα τιμήματα των αποκρατικοποιήσεων, είναι, θεωρώ, άστοχη και άκαιρη, ειλικρινά είναι ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ, που με νοιάζει, αυτό που έχει σημασία, είναι ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ σε ιδιώτες.
      Το κράτος παντού έχει αποτύχει ως επιχειρηματίας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δουλειά του κράτους οι επιχειρήσεις, το κράτος οφείλει να παρέχει ορισμένες βασικές υπηρεσίες : υγείας, ασφάλειας (αστυνομία, στρατός), δικαιοσύνης, παιδείας και όχι να πουλάει λαχεία, να διοργανώνει ιπποδρομίες κλπ.
       Οι επιχειρήσεις είναι δουλειά των ιδιωτών, του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος ξέρει πως να τις λειτουργήσει και να τις αναπτύξει και το κράτος δεν έχει παρά να φορολογεί τα κέρδη-έσοδά τους, προκειμένου να χρηματοδοτεί τις άλλες, τις βασικές αποστολές του !
      Από τις αποκρατικοποιήσεις ωφελούνται ΟΛΟΙ, ακόμα και οι εργαζόμενοι, που αντιδρούν, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω παραπληροφόρησης, όπως δείχνει και η πολύ επιτυχημένη πορεία του ΟΛΠ, μετά την ανάληψη του management, από τους Κινέζους.
      Ο μόνος, που χάνει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο συνασπισμός των δυνάμεων της ριζοσπαστικής ...οπισθοδρόμησης, που επενδύει στη μαυρίλα, το σκοτάδι, τη μιζέρια και το παρελθόν και προσπαθεί να διασώσει κάτι ήδη πεθαμένο, είναι σαν να κάνει τεχνητές αναπνοές σε κάποιον, ήδη νεκρό (την Ελλάδα του '80) !
      Η μόνη τους ελπίδα, για να αναστηθεί "ο νεκρός", θα ήταν οι προσευχές στο Θεό, αλλά και εκεί στάθηκαν άτυχοι, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι "οπαδοί" τους, διότι -ως γνωστόν- οι "αριστεροί", είναι άθεοι (χαχα).
      







πρώτα μείωση ενοικίου και μετά έξωση ;;

     Από χθες, κυκλοφορεί ως είδηση, με τον ως άνω τίτλο, σε διάφορα sites, το δικαστικό "μπλόκο" (από δικαστήριο της Χαλκιδικής, αν δεν κάνω λάθος) σε έξωση, επειδή ο μισθωτής είχε ζητήσει τη μείωση του ενοικίου και εντούτοις, ο ιδιοκτήτης προχώρησε -δικαστικά- σε έξωση !
    Πέρα από τη δημοσιογραφική αξία μίας τέτοιας "είδησης", ας δούμε και τη ..νομική διάσταση του θέματος :
     Έξωση, μπορεί να γίνει βασικά με 2 τρόπους, είτε με καταγγελία της μίσθωσης, λόγω παραβίασης ουσιώδους όρου αυτής (μη καταβολή μισθώματος) και τακτική αγωγή, είτε με τη "γρήγορη" διαδικασία της διαταγής απόδοσης μισθίου, που έχουμε ήδη εξετάσει αλλού !
     Οι ερμηνείες για την σχολιαζόμενη απόφαση, αφού δεν ξέρουμε λεπτομέρειες, μπορεί να είναι επίσης δύο : Πρώτον, αν επιλέχθηκε η πιο "γρήγορη" διαδικασία, όπως είχαμε δει, απαιτείται ως όρος η ΔΥΣΤΡΟΠΙΑ του μισθωτή, ήτοι να έχει και να μην πληρώνει και εκεί είχα εκφράσει τις ενστάσεις μου, για τη γενικευμένη χρήση αυτής της διαδικασίας, ακόμα και όταν δεν πληρείται αυτή η προϋπόθεση, δηλαδή η ύπαρξη δυστροπίας.
     Επομένως, είναι πιθανόν να πρόκειται για μία, τρόπον τινά, "δικαίωσή" μου, αφού και εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης, ο μισθωτής είχε ζητήσει, ενόψει προφανώς της κρίσης, της ύφεσης και της μείωσης των εισοδημάτων, την αναπροσαρμογή προς τα κάτω του μισθώματος και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο, ήτοι με την άσκηση σχετικής αγωγής ! (θα μπορούσε να γίνει π.χ και με εξώδικο).
      Κάνοντας αυτήν την κίνηση ο μισθωτής, ουσιαστικά αχρήστευσε το "επιχείρημα" της δυστροπίας, αφού είπε στον εκμισθωτή : κοίτα, δεν μπορώ πλέον να πληρώνω τόσα, λόγω κρίσης, πρέπει να μειωθεί το ενοίκιο, ώστε να μπορώ να πληρώνω, ήτοι ΘΕΛΩ να πληρώνω, αλλά δεν αντέχω να πληρώνω τόσα, όσο ήταν μέχρι σήμερα και πρέπει -καλή τη πίστει- να αναπροσαρμοστεί το μίσθωμα σε επίπεδα, πιο κοντά στην -οικονομική- πραγματικότητα, που όλοι ζούμε.
     Η δεύτερη ερμηνεία, έχει να κάνει με την πιθανότητα να άσκησε ο εκμισθωτής αγωγή και να μην έβγαλε διαταγή απόδοσης (αν και πιο πιθανό είναι το προηγούμενο σενάριο), αφού πρώτα κατήγγειλε τη μίσθωση.
    Στην περίπτωση αυτή, ο μισθωτής, μπορούσε να αμυνθεί με την ένσταση του 281 ΑΚ, την περιβόητη ένσταση καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος, που έχουμε ήδη εξετάσει και αλλού.
    Από τη στιγμή, που ο μισθωτής είχε ζητήσει αναπροσαρμογή ενοικίου και είχε εκφράσει αδυναμία καταβολής, λόγω μεταβολής των συνθηκών της αγοράς, η καταγγελία φαντάζει καταχρηστική.
     Εδώ όμως χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ : για να κριθεί ως καταχρηστική η καταγγελία και η έξωση, μέσω τακτικής αγωγής, θα πρέπει ο μισθωτής να αποδείξει ότι το μίσθωμα είναι υπερβολικό, με βάση τις γενικότερες συνθήκες, διότι αν κριθεί ότι το καταβαλλόμενο μίσθωμα είναι λογικό, με βάση την αξία της περιοχής, τα τετραγωνικά, διπλανά ή παρόμοια ακίνητα κλπ, τότε ενδέχεται να θεωρηθεί δόλια και καταχρηστική, ...η ένσταση καταχρηστικότητας !
     Τα πράγματα δεν είναι δηλαδή τόσο απλά και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, δεν μπορείς εκ των προτέρων να πεις ότι η έξωση θα μπλοκαριστεί δικαστικά, αν ζήτησες μείωση ενοικίου και δεν έγινε δεκτή.