Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Για τι είδους κράτος μιλάμε...

    Χτες πήγα, στο ταμείο Νομικών, για να δω αν μπορώ να ρυθμίσω κάποιες οφειλές, καθώς είχα αναθαρρήσει, από δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ότι το καθεστώς ρύθμισης, έγινε πιο ευνοϊκό και ότι δεν απαιτείται πλέον, ως προϋπόθεση να καταβάλεις (εφάπαξ) όλες τις εισφορές του 2013 !
  Βέβαια, στο δρόμο, σκεφτόμουν ότι δεν πρέπει να είμαι και τόσο αισιόδοξος, ότι επιτέλους θεσπίστηκε μία λογική και ανθρώπινη ρύθμιση, ότι πρέπει μάλλον να κρατώ μικρό καλάθι και οι φόβοι μου επιβεβαιώθηκαν...
  Καταρχάς, τα ΜΜΕ  μιλούσαν για τον ΟΑΕΕ, οπότε υπέθεσα (λες και ζω σε άλλη χώρα), ότι η ρύθμιση καταλαμβάνει όλα τα Ταμεία, αλλά διαψεύστηκα οικτρά : η υπάλληλος αρκέστηκε να πει, ότι δεν έχουμε τέτοια ενημέρωση (επομένως, για αυτούς ισχύει ακόμα, ότι πρέπει να καταβάλεις όλες τις εισφορές του 2013, για να υπαχθείς σε ρύθμιση). Αυτό δε μου έκανε τόση εντύπωση, διότι ο Έλληνας δημόσιος υπάλληλος και πόλεμος να κηρυχθεί, θα περιμένει "επίσημη ενημέρωση" άνωθεν, για να το πιστέψει (χαχα) !
 Τα τραγελαφικά όμως, συνεχίστηκαν, με χειρότερο τρόπο, αφού :
-Άλλη ρύθμιση ισχύει για οφειλές του 2011 και άλλη για το 2012, οι 42 δόσεις, είναι μόνον για το 2011 !
-Ρώτησα αν μπορείς να εξοφλήσεις εφάπαξ και μου είπαν, ότι μόνο για το ένα έτος και εφόσον πληρώσεις τις εισφορές του 2013, επομένως, αν θέλει κάποιος να εξοφλήσει εφάπαξ και τα 2 έτη, δεν μπορεί, ενώ ρώτησα τι γίνεται σε περίπτωση, που εξοφλήσεις εφάπαξ, το προηγούμενο έτος, αλλά δεν μπορέσεις να πληρώσεις το 2013, τα χρήματα επιστρέφονται ;; Η απάντηση ήταν φυσικά ΟΧΙ, απλά χάνεις τη ρύθμιση και δεν μπορείς να υπαχθείς ξανά !
-Για την πληρωμή των δόσεων, έμαθα ότι ζητάνε να ανοίξεις λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα (χαχα) και να τραβάνε τις δόσεις αυτοί, μόνοι τους, φαίνεται ότι εμπιστεύονται μόνον μία κρατική τράπεζα, αν δώσεις πάγια εντολή, από το δικό σου λογαριασμό, δεν τους κάνει..!
   Ακούγοντας αυτά λοιπόν, τους είπα απλά ότι είστε gtp και έφυγα, σκεπτόμενος, ότι αφού δεν θέλουν να μας βοηθήσουν να πληρώσουμε, χωρίς παράλογες και α-νόητες (χωρίς νόημα δηλαδή) απαιτήσεις και προϋποθέσεις, ποιος ο λόγος να σκάω ; Προφανώς, τα ταμεία τους, είναι γεμάτα και δεν έχουν ανάγκη από χρήματα (εδώ πάλι γελάμε)...
   Βέβαια, σκεφτόμουν και γιατί μένω ακόμα σε αυτή τη χώρα, γιατί να μην μεταναστεύσω, σε ένα κράτος, όπου η στοιχειώδης λογική, θα επικρατεί και το κράτος, θα είναι δίπλα και όχι ΑΠΕΝΑΝΤΙ από τον πολίτη, τον οποίο υποτίθεται υπηρετεί !
   Το αχτύπητο δίδυμο, του αρμόδιου Υπουργείου, ο γαλάζιος Βρούτσης και ο θαυμαστής του Τζέφρι (!), Κεγκέρογλου, 2 πράγματα, έχουν να κάνουν, το ένα είναι να φροντίσουν να λυθεί το κοινωνικό πλέον πρόβλημα των χιλιάδων ανασφάλιστων και της αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και όμως, δεν τα έχουν καταφέρει έως τώρα, αδυνατούν να συλλάβουν ένα λογικό και ανθρώπινο σύστημα εξόφλησης των παλαιών οφειλών...
    Η ύπαρξη ευνοϊκών ρυθμίσεων, μόνο για το 2011 και η απαίτηση πληρωμής των εισφορών του 2013 εφάπαξ, μόνον μία ερμηνεία, μπορεί να έχει : ότι στην κυβέρνηση έχουν πιστέψει το παραμύθι, ότι η κρίση τελείωσε και ότι βγάζουμε και πλεόνασμα, άλλη εξήγηση δεν υπάρχει !
    Τι πιο απλό, από το να καταργηθεί η προϋπόθεση προεξόφλησης των εισφορών του 2013, για όλα τα ταμεία και να ρυθμιστούν ΕΝΙΑΙΑ, σε πολλές δόσεις, ΟΛΕΣ οι παλαιές οφειλές και όχι αποσπασματικά ;
    Θα μπορούσε κάποιος, να με κατηγορήσει ότι είμαι ανθέλληνας και ότι ξεφτιλίζω τη χώρα μου διεθνώς, με αυτά που γράφω, υπάρχει όμως και αντίλογος : αφενός, αυτό που περιγράφω, είναι η Αλήθεια, η πραγματικότητα, που ζούμε, σε αυτό το χαμαιτυπείο, που ονομάζεται ελληνικό κράτος και αφετέρου, ελπίζω ότι μπορεί να το δει κάποιος από τους ξένους κυβερνώντες μας και να μας λυπηθεί και να μας βοηθήσει !
    Διότι από τους δικούς μας πολιτικούς, έχουμε πάψει προ πολλού να ελπίζουμε σε κάτι θετικό...
 
 
 
 

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η Δίκη του "δράκου" της Πάρου !

    Χτες ολοκληρώθηκε η Δίκη του Πακιστανού, που κακοποίησε τη νεαρή Μυρτώ, στην Πάρο, με μία αναμενόμενη και φυσιολογική απόφαση !
  Η απόφαση κρίνεται ως δίκαιη, παρόλο το κλίμα, που είχε δημιουργηθεί και τη μεγάλη δημοσιότητα, που έλαβε η συγκεκριμένη υπόθεση, αφού εφαρμόστηκε ο Νόμος και δε δικάστηκε, ως "δράκος" ή "τέρας" ή "κτήνος", όπως τον αποκαλούν τα ΜΜΕ, θέλω να πω ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν έπαιξε μεγάλο ρόλο στην καταδίκη του...
  Από τη στιγμή, που διέπραξε και ομολόγησε ότι διέπραξε, ένα τόσο βίαιο και ειδεχθές έγκλημα, δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια υπεράσπισης και η συγγνώμη του, δεν θα μπορούσε να του εξασφαλίσει κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα !
  Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η υπερασπιστική του γραμμή, κινήθηκε σε δύο βασικά άξονες : πρώτον, στο ότι είχε λευκό ποινικό μητρώο και δεν είχε απασχολήσει τις πακιστανικές αρχές ποτέ (βλέπε και ελαφρυντικό προτέρου εντίμου βίου) και δεύτερον, στην ηλικία του, για την οποία έγινε μεγάλος ντόρος και σπέκουλα (βλέπε ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας).
   Ως προς το πρώτο, είναι σαφές και έχουμε ξαναπεί, ότι το λευκό ποινικό μητρώο, δεν αρκεί, από μόνο του, για την αναγνώριση πρότερου έντιμου βίου, ενώ ως προς το δεύτερο, το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, δυνητικά δίνεται σε όσους εγκληματίσουν, μεταξύ 18 και 21 (εδώ ακούστηκε η δικηγόρος του να λέει ότι είναι κάτω των 25 !)
    Δικαιολογία της σχετικής ρύθμισης, είναι προφανώς ότι, στην ηλικία αυτή, το "αίμα βράζει" και είναι και πιο εύκολο να παρασυρθεί κάποιος, στο έγκλημα...
   Από τη στιγμή που δεν αναγνωρίστηκε λοιπόν κάποιο ελαφρυντικό, τα ισόβια και γενικά η ποινή, ήταν μονόδρομος : ας θυμηθούμε, με την ευκαιρία, πως τιμωρείται η ληστεία !
   Η ληστεία λοιπόν, ήτοι η αφαίρεση ξένου κινητού πράγματος, με άσκηση σωματικής βίας ή απειλών εναντίον του σώματος ή της ζωής του θύματος, είναι κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη, που σημαίνει πλαίσιο ποινής, τα 5 έως 20 έτη, ενώ το ελάχιστο ανεβαίνει στα 10, όταν ο δράστης, έχει καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του..
   Ισόβια, για ληστεία, επιβάλλονται σε 3 περιπτώσεις : α) αν το θύμα απεβίωσε ή β) αν το θύμα υπέστη βαριά σωματική βλάβη ή γ) αν ο δράστης εκτέλεση την πράξη του, με ιδιαίτερη σκληρότητα ! (στη συγκεκριμένη υπόθεση συνέτρεχαν και το β) και το γ)
    Με τις ίδιες ποινές, τιμωρείται και εκείνος που έχει διαπράξει κλοπή και συλλαμβάνεται επ' αυτοφώρω, με τα κλοπιμαία, εφόσον ασκήσει σωματική βία ή απειλές σώματος ή ζωής, για να τα διατηρήσει στην κατοχή του !
    Το μόνο στο οποίο, μπορεί να ελπίζει ο πακιστανός, εφόσον κάνει έφεση, είναι να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά την πράξη, αν και οι δικαστές δείχνουν επιφυλακτικότητα, ως προς αυτό, για τους κρατουμένους, με το επιχείρημα ότι στις φυλακές, θες δεν θες, αναγκάζεσαι να επιδείξεις καλή διαγωγή (αυτό σηκώνει κουβέντα πάντως)...
    Πέρα από το νομικό σκέλος της υπόθεσης, που δεν παρουσιάζει και τόσο ενδιαφέρον, θα ήθελα να κάνω και 2 γενικότερες παρατηρήσεις :
1) πρέπει επιτέλους να πάψει η προσωπική επίθεση στους δικηγόρους, που αναλαμβάνουν την υπεράσπιση κατηγορουμένων, για στυγερά εγκλήματα, για λόγους αυτονόητους και
2) όπως είχα πει και στην περίπτωση του μικρού Ρώσου και του Ολλανδού "κλόουν", δεν αξίζει να ρισκάρεις τη ζωή σου, για ένα κινητό ή τάμπλετ ή για μία βιντεοκάμερα !
    Από την απολογία του πακιστανού, προέκυψε, ότι σκοπός του, ήταν μόνον η ληστεία, αρχικά, του κινητού, όμως η κοπέλα αντιστάθηκε σθεναρά και αν απλά το είχε δώσει, χωρίς αντίσταση, πιθανόν να μην είχαν συμβεί τα υπόλοιπα αίσχη...
    Αυτό δηλαδή, που πρέπει να μας προβληματίσει ΟΛΟΥΣ, είναι η προσκόλληση σε κάποια υλικά αντικείμενα και ότι δεν μπορούμε πλέον να φανταστούμε τη ζωή μας, χωρίς π.χ κινητό : μόνο στην ιδέα, ότι μπορεί να το ξεχάσαμε κάπου ή να μας το πήραν, πανικοβαλλόμαστε και εκεί ίσως βρίσκεται και το ηθικό δίδαγμα της υπόθεσης !
   
  

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

μείωση μισθού ή απόλυση ;

    Με το (εκβιαστικό, είναι η αλήθεια) δίλημμα αυτό, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι χιλιάδες εργαζόμενοι, του ιδιωτικού τομέα και το ερώτημα είναι, πως αξιολογείται νομικά, αυτό το πράγμα, αν δηλαδή η απόλυση κάποιου, που δεν θα δεχτεί τη μείωση, είναι παράνομη ή όχι !
  Με πρόσφατη απόφασή του κάποιο Πρωτοδικείο (νομίζω Αθηνών) αποφάνθηκε ότι η απόλυση (εργαζομένου, που δεν υπέγραψε μείωση αποδοχών, κατά 15%) είναι άκυρη και καταχρηστική, ωστόσο το ζήτημα, δεν είναι και τόσο απλό : εδώ, έχουμε σύγκρουση, από τη μία του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη, να καθορίζει τις αποδοχές του προσωπικού και από την άλλη, των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων ενός εργαζόμενου...
  Ίσως, θα έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε, ότι ζήτημα μείωσης, τίθεται μόνον σε περίπτωση, που ο εργαζόμενος, αμείβεται με μισθό, ανώτερο, από τον προβλεπόμενο στην οικεία ΣΣΕ, διότι οι συλλογικές συμβάσεις, δεσμεύουν και τα δύο μέρη (ως προς τα ελάχιστα) και δεν μπορούν να καταργηθούν, ούτε με τέτοιου είδους "συμφωνίες".
  Από εκεί και μετά, η θέση-απάντηση, ότι η απόλυση αυτή, είναι παράνομη και καταχρηστική, ούτε απλή, ούτε αυτονόητη είναι, διότι υπάρχουν πάντα διάφορες παράμετροι, που πρέπει να ληφθούν υπόψη, από το Δικαστήριο, σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση, διότι μπορεί ενίοτε παράνομη και καταχρηστική να είναι η ΑΡΝΗΣΗ του εργαζόμενου να υπογράψει τη μείωση !!
  Αυτό, θα μπορούσε να συμβεί π.χ αν από τους 100 εργαζομένους, δεν υπογράφει ...ο ένας και ενώ είναι γνωστά σε όλους, τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης..
  Διότι, προφανώς, ο λόγος της μείωσης, είναι η συρρίκνωση των εργασιών της επιχείρησης, ο οποίος θα πρέπει και να αποδεικνύεται στο Δικαστήριο, να μην αποτελεί δηλαδή η κρίση πρόφαση, για τον εργοδότη, ώστε να την εκμεταλλευτεί υπέρ του (γιατί και εν μέσω κρίσης, υπάρχουν επιχειρήσεις, που πάνε εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα) !
  Εφόσον λοιπόν, αποδειχθεί ότι υπάρχει κάμψη των εργασιών, η άρνηση του εργαζομένου, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, που όλοι τα βιώνουμε, μπορεί να ελεγχθεί η ίδια, ως καταχρηστική και η απόλυσή του, να κριθεί καθόλα νόμιμη και ισχυρή (το ότι κάποιος έχει πάρει δάνειο, όπως στην περίπτωση, που έγινε γνωστή, δεν είναι από μόνος του, ικανός λόγος, για να παραμείνουν οι αποδοχές του, ως είχαν)...
   Από εκεί και μετά, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, όπου επέρχεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, αλλαγή των όρων της αρχικής σύμβασης εργασίας και μπορεί αυτή να είναι παράνομη και καταχρηστική (όπως π.χ όταν ο τόπος παροχής εργασίας, μεταφέρεται 100 χλμ πιο μακριά, με αντίστοιχη επιβάρυνση του εργαζομένου, για βενζίνες και έξοδα κίνησης), με συνέπεια η άρνηση του εργαζόμενου, να είναι δικαιολογημένη και η τυχόν απόλυση άκυρη !
   Τα παραπάνω ισχύουν, όπως είπαμε, για τον ιδιωτικό τομέα, διότι στο Δημόσιο, ο εργαζόμενος, έχει παραχωρήσει το δικαίωμα καθορισμού της αμοιβής του, στο κράτος, το οποίο και τον καθορίζει ανάλογα, με τις δυνατότητές του, ο εργαζόμενος απλά προσχωρεί σε ένα καθεστώς, δεν ερωτάται, ούτε για τις αυξήσεις, ούτε για τις μειώσεις...
   Από εκεί και μετά βέβαια, ακόμα και ένας δημόσιος υπάλληλος, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια (σε περίπτωση, που τα λεφτά τα φάνε κάποιοι άλλοι και ο μισθός μειωθεί, όπως γίνεται τώρα), είτε διοικητικά, είτε αστικά (εκεί υπάρχει κάποιο μπέρδεμα ενίοτε..) και να ζητήσει την αποκατάσταση των αποδοχών του (όχι την ακύρωση της απόλυσης, αφού η έννοια αυτή -απόλυση- είναι άγνωστη στο Δημόσιο) !
   Αυτό δηλαδή που έγινε με τους ένστολους και εκεί ακριβώς, μπαίνει το ερώτημα της καταχρηστικότητας : ποιος είναι παράνομος ; Το κράτος, που κόβει, επειδή δεν έχει ; Ή ο υπάλληλος, που αγνοεί ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ την πραγματικότητα και δε βλέπει τι γίνεται γύρω του ;
     Για μένα, άκυρο και καταχρηστικό, είναι να θες να έχεις τις ίδιες αποδοχές στο δημόσιο, όταν ο ιδιωτικός τομέας, μετράει 1 εκατομμύριο ανέργους, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι φυτοζωούν, κάτω από τα όρια της φτώχειας ή είναι ανασφάλιστοι, όλοι έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους, άλλοι παίρνουν "έναντι" και με καθυστέρηση 2 και 3 μηνών κ.ο.κ
    Άκυρο και καταχρηστικό, βέβαια, είναι ένας επιεικής χαρακτηρισμός, ενώ τα Δικαστήρια, αντί να πετάνε τις αντίστοιχες αγωγές στα σκουπίδια, όπου ανήκουν, τις κάνουν ενίοτε και δεκτές !
   

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Α.Ε.Π.Ι και ΑΠΟΛΛΩΝ !

    Είναι οι 2 γνωστοί (ή μήπως και μοναδικοί ;) φορείς συλλογικής είσπραξης και διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, στην Ελλάδα : η μεν ΑΕΠΙ, λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία, ο δε "Απόλλων", ως συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης, πρόκειται δηλαδή για καθαρά ιδιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, για τις οποίες έχει ξεσπάσει ένας σχετικός ντόρος !
  Πολλοί επιχειρηματίες, που καλούνται, να πληρώνουν σημαντικά ποσά, το χρόνο, για τα πνευματικά δικαιώματα, κάνουν λόγο για "νταβατζηλίκι", για υπέρογκες και παράλογες χρεώσεις και σίγουρα, χωρίς να υιοθετώ ανάλογες εκφράσεις, πιστεύω πως "όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά"...
  Παλιότερα, θυμάμαι πόση εντύπωση, μου είχε κάνει να βλέπω, σε όλα σχεδόν τα εκθέματα των Δικαστηρίων, στην Ευελπίδων, στα ονόματα των διαδίκων, το όνομα "Απόλλων Συν.Π.Ε", οι δε σχετικές υποθέσεις κάλυπταν, σε ορισμένες περιπτώσεις το 1/10 του εκθέματος !
   Το ζήτημα είναι μεγάλο, είναι κατεξοχήν νομικό και δεν αφορά, μόνον τους 2 δύο συλλογικούς φορείς, αλλά και τους δημιουργούς, που έχουν αναθέσει σε εκείνους, την είσπραξη και διαχείριση των περιουσιακών δικαιωμάτων, από την εκμετάλλευση των έργων τους (μιλάμε κυρίως για συνθέτες και στιχουργούς)..
   Με βάση το ισχύον καθεστώς, υπόχρεοι προς πληρωμή είναι μία ευρύτατη γκάμα καταστημάτων, υγειονομικού, όπως λέμε, ενδιαφέροντος και γενικά κάθε επιχείρηση, που κάνει δημόσια αναπαραγωγή ή εκτέλεση έργων, που προστατεύονται, από το Νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, από ραδιόφωνα (ακόμα και διαδικτυακά) και τηλεοράσεις, μέχρι κλαμπς, μπαρς, ταβέρνες, εστιατόρια, τυροπιτάδικα, στριπτιζάδικα, λεωφορεία ΚΤΕΛ και γενικά, κάθε χώρος, όπου υπάρχει (ζωντανή ή όχι) μουσική !
   Ο όρος δημόσια εκτέλεση, που είναι κρίσιμος, έχει να κάνει, με το γεγονός ότι η μουσική είναι προσιτή σε αόριστο αριθμό ανθρώπων-πελατών της επιχείρησης, πέρα δηλαδή από το στενό οικογενειακό κύκλο, του επιχειρηματία.
   Από εκεί και μετά, κάθε φορέας, έχει τα δικά του αμοιβολόγια, που μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα πληροφορηθεί από τα αντίστοιχα sites : η χρέωση, είναι ανάλογη, βασικά, με τα τετραγωνικά, την επιφάνεια της επιχείρησης ή των αριθμό των καθισμάτων και είναι μάλιστα ενιαία-"φιξ", ανεξάρτητα, από το πόσες ημέρες πραγματικά λειτούργησε !
   Το τελευταίο διάστημα, σε ένα site, άνοιξε ο "φάκελος αεπι" και εκεί εκφράζονται παράπονα, ενστάσεις και διαμαρτυρίες υπόχρεων προς πληρωμή (που κανείς δεν μπορεί να τα αγνοήσει), αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας, αυτών των συλλογικών φορέων και πόσο νόμιμη και διαφανής, είναι η όλη σημερινή κατάσταση, γύρω από το πλαίσιο προστασίας και αμοιβής των δημιουργών, για τα έργα τους...
    Μία π.χ πολύ σοβαρή ένσταση, έχει να κάνει με το κατά πόσον, μπορούν αυτοί οι συλλογικοί φορείς, να αξιώνουν αμοιβή, από ΟΛΕΣ τις αντίστοιχες επιχειρήσεις, χωρίς δηλαδή να εξετάζουν αν ΟΝΤΩΣ αναπαράγουν τραγούδια των καλλιτεχνών, τους οποίους εκπροσωπούν !
     Διότι κανονικά θα πρέπει να αποδεικνύεται, ότι εκτέλεσαν δημόσια έργα δημιουργών, οι οποίοι έχουν υπογράψει αντίστοιχη σύμβαση και εξουσιοδότηση είσπραξης προς την ΑΕΠΙ ή τον Απόλλωνα, αν για τα έργα, που παίζουν, δεν υπάρχει αντίστοιχη εξουσιοδότηση, από τους καλλιτέχνες, ΠΩΣ αξιώνουν αμοιβή ;;
     Αυτό είναι ένα μόνον από τα ζητούμενα, διότι υπάρχουν και άλλες ενστάσεις, όπως γιατί να είναι κριτήριο η επιφάνεια της επιχείρησης και όχι η συχνότητα μετάδοσης μουσικής ή γιατί να πληρώνει κάποιος αν το μαγαζί του, έμεινε το μισό ή ολόκληρο το μήνα κλειστό, για τον οποιονδήποτε λόγο ;
      Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος, σύμφωνα με τον ισχύον καθεστώς, μπορεί να προσφύγει (ακόμα και αν χρωστάει-δεν έχει πληρώσει) στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, αν θεωρεί υπερβολική τη χρέωση, για πνευματικά δικαιώματα και να ζητήσει, από τοΔικαστήριο, να καθορίσει εκείνο, το εύλογο της αμοιβής των συλλογικών φορέων είσπραξης !
      Τέλος, να πούμε ότι ακούγεται πως θα υπάρξει (αν δεν έχει γίνει ήδη) νομοθετική πρωτοβουλία, για την αλλαγή αυτού του αμφισβητούμενου και εν πολλοίς μονοπωλιακού καθεστώτος, αναφορικά με την προστασία και είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών-καλλιτεχνών..
  

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ζητήματα από την έκδοση κατηγορουμένου ή κατάδικου !

   Τα ζητήματα δικαστικής συνδρομής, είναι τελευταία, στο προσκήνιο, με αφορμή τις περιπτώσεις Φιλιππίδη και ζεύγους Γριβέα, ενώ θυμηθήκαμε έτσι και την περίπτωση της καταζητούμενης, τέως δικαστικού Αντωνίας Ηλία, η έκδοση της οποίας, εκκρεμεί από το ...2011 !
  Μιλώντας για δικαστική συνδρομή, αναφερόμαστε στις περιπτώσεις, όπου ζητείται η έκδοση φυγόποινου ή φυγόδικου, είτε Έλληνα από ξένο κράτος, είτε αλλοδαπού, από τις δικές μας δικαστικές αρχές και συνήθως τα σχετικά προβλήματα, έχουν ρυθμιστεί με διμερείς συμβάσεις, μεταξύ της Ελλάδας και του άλλου κράτους, που εμπλέκεται.
  Σε όσες περιπτώσεις, δεν έχουν ρυθμιστεί, με διεθνή σύμβαση δικαστικής συνδρομής, εφαρμόζονται οι διατάξεις των ελληνικών νόμων (σε σχέση κυρίως με την περίπτωση που ζητείται από εμάς η έκδοση αλλοδαπού εγκληματία, διότι ο ελληνικός νόμος, προφανώς, δεν μπορεί ..μονομερώς να εφαρμόζεται σε ξένο κράτος, για την περίπτωση, που ζητείται η έκδοση Έλληνα, από αλλοδαπές δικαστικές αρχές).
   Οι σημαντικότερες προβλέψεις του Νόμου, έχουν εν συντομία ως εξής :
-Η έκδοση αλλοδαπού, από εμάς, επιτρέπεται : α) όταν αυτός κατηγορείται, για αξιόποινη πράξη, που τιμωρείται και από τον ελληνικό ποινικό νόμο και από τους νόμους του κράτους, που ζητεί την έκδοση, με -ανώτατη- ποινή φυλάκισης, από 2 έτη και πάνω (το ελάχιστο όριο δεν παίζει ρόλο) ή β) έχει καταδικαστεί σε ποινή, τουλάχιστον 6 μηνών, για αδίκημα, που χαρακτηρίζεται και από τα δύο μέρη, ως πλημμέλημα ή κακούργημα (όχι δηλαδή πταίσμα) ή γ) αν ..συναινέσει ρητά, εκείνος του οποίου ζητείται η έκδοση !
-Απαγορεύεται η έκδοση, από εμάς : α) αν αυτός του οποίου ζητείται η έκδοση, είχε ελληνική ιθαγένεια, όταν τελέστηκε η πράξη ή β) αν η δίωξη και τιμωρία του εγκλήματος, που έγινε στο εξωτερικό, ανήκει στα ελληνικά δικαστήρια, σύμφωνα με τους Νόμους μας ή γ) αν πρόκειται για έγκλημα, που χαρακτηρίζεται από εμάς, ως πολιτικό, φορολογικό, στρατιωτικό ή δια του τύπου ή διώκεται μόνο με έγκληση του παθόντος ή προκύπτει ότι οι λόγοι, που ζητείται η έκδοση, είναι πολιτικοί ή δ) αν έχει προκύψει λόγος εξάλειψης του αξιοποίνου ή λόγος που εμποδίζει τη δίωξη ή την εκτέλεση της ποινής ή ε) αν πιθανολογείται, ότι εκείνος του οποίου ζητείται η έκδοση, θα διωχθεί τελικά, για πράξη διαφορετική, από εκείνη, για την οποία ζητήθηκε η έκδοση !
-Ο Νόμος επίσης κανονίζει σε ποιο κράτος θα εκδοθεί ο αλλοδαπός, αν έχουν ζητήσει την έκδοσή του, περισσότερα από ένα ξένα κράτη, ενώ η έκδοση γίνεται πάντα υπό τον όρο, ότι ο κατηγορούμενος δεν θα καταδικαστεί για άλλη-διαφορετική πράξη, ούτε θα παραδοθεί σε τρίτο κράτος, για πράξεις, που τελέστηκαν πριν την έκδοσή του.
-Αν εκείνος του οποίου ζητείται η έκδοση, διώκεται ή έχει ήδη καταδικαστεί στη χώρα μας, η έκδοσή του, αναβάλλεται έως την περάτωση της ποινικής δίωξης ή την απόλυσή του, από τις (ελληνικές) φυλακές ! Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να εκδοθεί, για να αποφευχθεί παραγραφή κλπ, αλλά με το όρο ότι θα επιστρέψει άμεσα στη χώρα μας, όταν τελειώσουν οι εκεί επείγουσες ανακριτικές πράξεις.
-Η αίτηση έκδοσης, διαβιβάζεται, δια της διπλωματικής οδού και πρέπει να περιέχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, που βεβαιώνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής καθώς και φωτογραφία και δακτυλικά αποτυπώματα, αν υπάρχουν !
-Η αίτηση διαβιβάζεται από τον υπουργό Εξωτερικών, στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος με τη σειρά του, τα στέλνει στον πρόεδρο Εφετών, στην περιφέρεια του οποίου διαμένει εκείνος, του οποίου ζητείται η έκδοση.
-Αν υπάρχουν αμφιβολίες, για τη δυνατότητα να γίνει η έκδοση, ζητούνται επεξηγήσεις και διευκρινίσεις, από το ξένο κράτος και μόνον όταν έχει διαλυθεί κάθε αμφιβολία, μπορεί να διαταχθεί έκδοση !
-Τα διαδικαστικά ζητήματα, επομένως της έκδοσης (σύλληψη κλπ) τα αναλαμβάνουν ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας εφετών, ενώ για το ζήτημα της έκδοσης, αποφασίζει το τριμελές συμβούλιο εφετών, αφού ακούσει και τον υπό έκδοση και το δικηγόρο του.
-Το συμβούλιο πρέπει προφανώς να ελέγξει και να βεβαιώσει, ότι πρόκειται για το ίδιο και το αυτό πρόσωπο, του οποίου ζητήθηκε η έκδοση και όχι ...άλλο καθώς και ότι συντρέχουν οι ανωτέρω νόμιμες προϋποθέσεις, ενώ η απόφασή του, μπορεί να προσβληθεί με έφεση στο συμβούλιο του Αρείου Πάγου (β' τμήμα).
-Την τελική απόφαση παίρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, όταν το συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει καταφατικά και αμετάκλητα, ειδάλλως απολύεται ο κρατούμενος ! Επίσης απολύεται αν το ξένο κράτος, δεν ...τον παραλάβει εντός 2 μηνών, από την (θετική) απόφαση του Υπουργού.
-Αντίστοιχα, το ελληνικό αίτημα για έκδοση ημεδαπού, από ξένο κράτος, υποβάλλεται από τον εισαγγελέα εφετών, δια μέσου του υπουργού Δικαιοσύνης, μαζί με τα αναγκαία έγγραφα, εννοείται, ενώ μπορεί και ο ίδιος ο υπουργός, να υποβάλει σχετικό αίτημα, χωρίς δηλαδή προηγούμενη όχληση από τον εισαγγελέα εφετών...
-Τέλος, να πούμε ότι η δικαστική συνδρομή, δεν αφορά μόνον την έκδοση ή μη, φυγόδικου ή φυγόποινου, αλλά και τις ανακριτικές πράξεις, την ανταλλαγή αποδεικτικών μέσων και πειστηρίων, ακόμα και μαρτύρων, υπό τον όρο της αμοιβαιότητας, πάλι με διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται η εισαγγελία εφετών και ο υπουργός Δικαιοσύνης !






 

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΟΧΙ στο κράτος των ...δικ(χ)αστών !

    Στην πρώτη μου ανάρτηση, για το νέο έτος, είχα μιλήσει για "άσχημα μαντάτα", από τους δικαστές και δυστυχώς, καθημερινά, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μου (κατά το "η καλή μέρα, από το πρωΐ, φαίνεται"), όπως φανερώνει και η απόφαση του ΣτΕ, για τους ένστολους !
  Οι δικαστές μας επιδεικνύουν πρωτοφανή ανευθυνότητα και προσπαθούν να γκρεμίσουν, με κάθε μέσο, τις όποιες προσπάθειες, για αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από τα μνημόνια...
  Έως τώρα, έχουν βρει αντισυνταγματικές ..μόνον τις μειώσεις, που έγιναν στους ίδιους και στους ένστολους, αλλά είναι καιρός να αντιληφθούν και αν δεν μπορούν να το αντιληφθούν, να τους επιβληθεί η πραγματικότητα, ότι δεν κυβερνάνε αυτοί, ούτε μπορούν να καθορίζουν εκείνοι, την οικονομική και εν γένει πολιτική του Κράτους !
   Το ζήτημα των περικοπών, σε μισθούς και συντάξεις, ΔΕΝ είναι νομικό, αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ, από τη στιγμή, που δεν υπάρχουν λεφτά, από τη στιγμή, που δεν μπορούμε να κόψουμε ή να γεννήσουμε ευρώ, όπως εύστοχα παρατήρησε ο υπουργός Υγείας (από τους ελάχιστους, που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και ..τυχαίνει να το γνωρίζουν), το Σύνταγμα πάει ...περίπατο, κανένα Σύνταγμα και πουθενά, δεν ορίζει πόσα θα παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι...
   Από την άλλη, το Σύνταγμα, έχει και ...άλλες διατάξεις, προστατεύει την Υγεία, την Παιδεία και κυρίως την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, επομένως, αν τα χρήματα αυτά, που θέλουν να δώσουν οι δικαστές στους ένστολους (οι οποίοι δεν πεινάνε κιόλας, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι), γίνουν αιτία, να πεθάνουν κάποιοι άλλοι ή να χάσουν την ελάχιστη πλέον αξιοπρέπειά τους, πόσο δίκαιη μπορεί να είναι μια τέτοια απόφαση ;
   Ως δημόσιοι υπάλληλοι οι δικαστές, παρότι απεχθάνονται αυτόν τον όρο και θέλουν να πιστεύουν ότι δεν είναι (χαχα), αφού όποιος πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανεξάρτητα, από τη δουλειά, που κάνει (ή δεν κάνει), ΕΙΝΑΙ δημόσιος υπάλληλος, οφείλουν να υποτάσσονται στη θέληση του "αφεντικού" τους, του εργοδότη τους, όπως αυτή εκφράζεται από τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανά του (Βουλή και κυβέρνηση) !
   Με τέτοιες αποφάσεις, οι δικαστές δεν αποδίδουν Δίκαιο, απλά αποδεικνύουν ότι δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα, των τρωκτικών του δημόσιου χρήματος και ότι εκφράζουν αλληλεγγύη, προς άλλες κατηγορίες τρωκτικών, επειδή έχουν την ταμπέλα μιας "ειδικής" κατηγορίας πολιτών, όπως πιστεύουν ότι είναι και οι ίδιοι...
   Από μερικά σχόλια, που είδα στο διαδίκτυο, ορισμένοι ένστολοι, προς τιμήν τους, αν ήταν ειλικρινείς, έλεγαν ότι ΔΕΝ θέλουμε, ούτε αυξήσεις, ούτε αναδρομικά, να πάνε τα χρήματα αυτά, σε εκείνους, που πραγματικά υποφέρουν και πλήττονται από την κρίση !!
   Πρόκειται για υπαλλήλους, που έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας, του χρέους τους και της αξίας της προσφοράς, προς την πατρίδα, ειδικά σε καιρό ανάγκης, όπως τώρα, άνθρωποι, που τιμούν και τον όρκο τους και την στολή, που φοράνε.
   Εύχομαι και ελπίζω, αν τελικά εφαρμοστεί η απαράδεκτη και προδοτική αυτή απόφαση, τα ισοδύναμα, που ονειρεύεται ο Σταϊκούρας και οι άλλοι ανεπάγγελτοι επαγγελματίες πολιτικοί, να μην είναι νέοι φόροι, γιατί πολύ απλά, αν μας ζητήσουν νέους φόρους, θα πάρουν τα (...) μας και χωρίς στολή !!




 

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

όποιος ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, είναι προδότης !

    Φυσικά πρόκειται για προσωπική εκτίμηση και ξέρω ότι ελάχιστους θα επηρεάσει, αφού οι Έλληνες πλέον ψηφίζουν με το ένα χέρι στην τσέπη, όποιον τάζει τα περισσότερα (ψευδώς βέβαια), όμως η γνώμη μου, είναι πως όποιος ψηφίσει συριζα, δεν πρέπει να λέγεται Έλληνας και προδίδει τη χώρα του και τα παιδιά του (και δεν πρόκειται να ξανά ασχοληθώ με αυτό το θέμα, ό,τι και να βγάλει η κάλπη θα είναι σεβαστό, αφού δημοκρατία έχουμε) !
  Καταρχάς, δεν περιμέναμε έναν βουλευτή του, για να μάθουμε ότι ο τσίπρας, είναι άθεος, με την έννοια ότι δεν πιστεύει στην επικρατούσα Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας, γιατί μπορεί να πιστεύει στο Βούδα ή να έχει για Θεό του το χρήμα ή το Σατανά, να μην είναι τελείως "άθεος" δηλαδή...
  Αυτό προκύπτει από τις πράξεις του, κυρίως από το γεγονός ότι δεν έχει παντρευτεί και δεν έχει βαφτίσει τα παιδιά του, ότι γυρνάει την πλάτη στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας (θα το πληρώσει βέβαια, αργά ή γρήγορα, αυτό είναι σίγουρο) και όχι από τα λόγια τρίτων ή και του ίδιου !
  Γιατί θα μπορούσε άνετα να βγει και να το παίξει Χριστιανός, όπως όταν φίλησε στον Αγιασμό -με το ζόρι βέβαια- το Σταυρό, ο καθένας μπορεί να είναι ένθεος και πιστός, στα λόγια, όμως οι πράξεις και τα γεγονότα φανερώνουν σε τι πιστεύει ο καθένας...
  Εδώ έγκεινται και οι μεγάλες ευθύνες, τόσο του Αρχιεπισκόπου, όσο και του Πατριάρχη, οι οποίοι τον δέχτηκαν ως συνομιλητή τους και έπαιξαν το επικοινωνιακό του παιχνιδάκι, διότι ο τσίπρας είναι τόσο υποκριτής και αδίστακτος, που μπορεί να το παίζει ακόμα και Χριστιανός, για να παρασύρει κάποιους αφελείς και να τον ψηφίσουν... !
   Το ίδιο άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι έπαιξε και ο παπαδημούλης (αν κάποιος πρόγονός του, υπήρξε όντως Παπάς, θα τρίζουν τα κόκκαλά του), όταν βγήκε να υπερασπιστεί, μαζί με άλλους "αρθρογράφους", που έχουν μπερδέψει τη βούρτσα με το ανδρικό μόριο, τους τελειωμένους, που καθυβρίζουν έναν Άγιο άνθρωπο, όπως ο γέροντας Παΐσιος, ονομάζοντας-βαφτίζοντας αυτή την αθλιότητα ως "σάτιρα" (να δώσω και ένα μπράβο στους δικαστές που καταδίκασαν, ως όφειλαν, εφαρμόζοντας το Νόμο, όσους παίζουν με λάθος παιχνίδια...)
   Και εδώ πάντως, θεωρώ ότι υπάρχουν ευθύνες της επίσημης Εκκλησίας, η οποία καθυστερεί υπερβολικά να κατατάξει τον γέροντα Παΐσιο, στη χορεία των Αγίων, όπου ανήκει, διότι έτσι ίσως το ξανασκέφτονταν οι υβριστές Του (που έτσι βέβαια Του προσθέτουν τιμή, δεν Του αφαιρούν, αφού κάποιο λόγο θα έχει ο Διάβολος, για να Τον δια-βάλλει έτσι).
   Βέβαια, δεν είναι μόνο θρησκευτικοί οι λόγοι, για να μην ψηφίσει κανείς το συνασπισμό των δυνάμεων του σκότους και της οπισθοδρόμησης !
   Αν δει κανείς με πόση έπαρση και αλαζονεία, μιλάνε οι εκπρόσωποί του, στις διάφορες εκπομπές, από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις, τους έδειξαν να προηγούνται, φαίνεται πόσο επικίνδυνοι είναι, έτοιμοι να σαρώσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο..
   Θέλουν να μας γυρίσουν στη δραχμή, όλοι αυτοί, που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σε μετρητά και μετοχές, ώστε η αξία της ήδη τεράστιας περιουσίας τους, να δεκαπλασιαστεί σε ένα βράδυ !
     Μιλάνε για κυνήγι επενδυτών, αντιστέκονται σε ΚΑΘΕ αλλαγή και μεταρρύθμιση, που είναι αναγκαία, για να ξαναγίνει η Ελλάδα, κράτος και όχι χαμαιτυπείο και έχουν το θράσος να αυτοαποκαλούνται "προοδευτικοί", εκείνοι που εκφράζουν την πιο βαθιά συντήρηση και προσκόλληση σε τακτικές και νοοτροπίες, που μας χρεοκόπησαν...
     Θα μου πει κάποιος και τι προτείνεις να ψηφίσουμε ; Τις ληστοσυμμορίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή τους εγκληματίες-προφυλακισμένους της Χ.Α ; Όχι φυσικά, υπάρχουν και άλλα κόμματα και ας ευχηθούμε να δημιουργηθούν και νέα, έως τις εκλογές !
     Μία καλή περίπτωση, που ταιριάζει στην ιδεολογία μου, φαντάζει το κόμμα ΔΡΑΣΗ, αλλά δε μου πάει να το ψηφίσω, επειδή στις τελευταίες εκλογές, είχε συμμαχήσει, με τις λούγκρες του Βαλλιανάτου...
     Θα ψηφίσω ένα χριστιανικό, φιλελεύθερο κόμμα, του λεγόμενου "κεντρώου" (και λίγο κεντροδεξιού) χώρου, ..αν υπάρχει !


 

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Δεν ..βρίσκουν ισοδύναμα μέτρα !

    Κάθε φορά, ενόψει επανόδου της τρόϊκα, στην Ελλάδα, αρχίζουν οι συζητήσεις και τα στοιχήματα, για το που θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, πόσα χρήματα θα απαιτηθούν, για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι και οι λοιποί αργόμισθοι (για να μην είμαι άδικος και ισοπεδωτικός, αρκετοί συνταξιούχοι έχουν δουλέψει στη ζωή τους), απατεώνες, νεκροί, "φαντάσματα" κλπ !
   Το ερώτημα δηλαδή, δεν είναι αν θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης, αλλά πόσο είναι, πλέον όλοι έχουν αποδεχθεί (ακόμα και οι δανειστές μας, απορώ με την υπομονή τους !) ότι, μετά από 4 χρόνια μνημονίων, η Ελλάδα εξακολουθεί να ξοδεύει περισσότερα, από όσα εισπράττει, αλλά κανένα αυτί δεν ιδρώνει, ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό : αναρωτιέμαι τι άλλη, πιο χειροπιαστή απόδειξη, μπορεί να υπάρξει ότι ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΤΥΧΕ, δεν αποδίδει...
   Τα σημερινά στοιχεία, που έδωσε η ΤτΕ, είναι αναμενόμενα, αλλά και πάλι αποκαρδιωτικά : την ώρα που ο Σαμαράς, εντός και εκτός, μιλάει για πλεονάσματα και success story, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν ψεύδονται, όπως οι αδίστακτοι πολιτικάντηδες, που μας κυβερνούν !
    Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης ΑΥΞΗΘΗΚΕ το 2013, έναντι του προηγούμενου χρόνου, κατά 2 δισ ευρώ, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,7 δισ ευρώ και οι δαπάνες ...αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ ευρώ (λόγω δήθεν εξόφλησης παλαιών χρεών του κράτους προς ιδιώτες), ενώ το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, ανέρχεται σε 1,45 δισ ευρώ, αλλά με δύο προϋποθέσεις : ότι θα περιληφθούν έκτακτα κέρδη 2 δισ από ομόλογα, που μας στέλνει το Ευρωσύστημα και δεν θα περιληφθούν 6 δισ ευρώ, που αφορούν σε πληρωμές ληξιπρόθεσμων...
     Συνεπώς, αν δεν γίνουν δεκτές οι 2 προϋποθέσεις, δε μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά για πρωτογενές-ταμειακό έλλειμμα σχεδόν 6,5 δισ ευρώ ! Τέλοσπάντων, είναι προς το συμφέρον όλων, να ξεγελάσουμε για άλλη μια φορά τους "κουτόφραγκους", μπας και μας ελαφρύνουν το χρέος, όπως υποσχέθηκε και ο ίδιος ο Σόϊμπλε πρόσφατα.
    Αυτό που έχει σημασία όμως, για εμάς, είναι πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, στο οποίο θα υπάρξει συμφωνία : θα επιμείνουν τα μουλάρια της κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περικοπών και θα μας ταράξουν σε νέους φόρους και χαράτσια ή θα αντικρύσουν επιτέλους την πραγματικότητα και θα κοιτάξουν να βάλουν πάτο στο βαρέλι, στον πίθο των Δαναΐδων ;
    Είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω διαφθοράς (μάλλον το δεύτερο), οι πολιτικάντηδες της συμφοράς, που μας κυβερνάνε, ΔΕΝ βρίσκουν ποτέ τα σωστά-ισοδύναμα μέτρα και πάνε στην εύκολη λύση της αφαίμαξης του αίματός μας !
     Είμαι σίγουρος, ότι ένας απόφοιτος λυκείου, μικρομεσαίος επιχειρηματίας, θα έβρισκε, μέσα σε λίγες ώρες, ισοδύναμα αξίας 1 δισ ευρώ, αυτά που "δεν μπορούν" να δουν οι καλοσπουδασμένοι (πλην ανεπάγγελτοι) υπουργοί μας, επί 4 χρόνια....
     Δύο παραδείγματα μόνον θα αναφέρω : σήμερα έγινε δεκτό, ότι οι μούφα-πλασματικές υπερωρίες, ΜΟΝΟ στην Υ.Π.Α, ανέρχονται σε 100 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, επομένως, αν σκεφτεί κανείς ότι η παράνομη πληρωμή ανύπαρκτων υπερωριών, είναι σχεδόν κανόνας, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, από τα αποσπασμένα σε βουλευτικά γραφεία, τρωκτικά, έως τους Δήμους και παντού, το 1 δισ θα μπορούσε να βρεθεί μόνον από εκεί !
      Είναι απορίας άξιο, γιατί, ενώ καθημερινά αποκαλύπονται τέτοιες σκανδαλώδεις και καραμπινάτες περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, οι εισαγγελείς και οι άλλοι δικαστές, ασχολούνται με τα δικά τους αναδρομικά και δεν έχει πάει κανείς φυλακή, από όσους υπογράφουν πλασματικές υπερωρίες, για κακουργηματική απιστία, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου...(και φυσικά να επιστραφούν και από τους υπαλλήλους, τα χρήματα που παράνομα και αχρεωστήτως έλαβαν !).
      Μία άλλη πηγή ισοδύναμων, θα ήταν η άμεση απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων, από το δημόσιο, αφού είναι γνωστό σε όλους, ότι οι συμβασιούχοι δεν προσλαμβάνονται, επειδή υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού (μάλλον το αντίθετο), αλλά για ...να κάθονται οι μόνιμοι (όπως μου εξηγούσε πρόσφατα ένας ξάδερφος,συμβασιούχος σε μεγάλο Δήμο της Αττικής).
      Συνεπώς, ισοδύναμα υπάρχουν, για να κλείσουν τα όποια χρηματοδοτικά κενά, απλά αν είσαι "τυφλός", βολεμένος, μια ζωή κρατικοδίαιτος, διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος κλπ, ΕΣΥ δεν τα βλέπεις ! (και η Γερμανία δεν φαίνεται από την Ελλάδα, αλλά υπάρχει..)




Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

αξιολόγηση με ...Νόμο !

    Το ελληνικό δημόσιο, δε σταματάει ποτέ να μας εκπλήσσει, δυσάρεστα βέβαια πάντα, αφού όσο και αν είμαστε πλέον συνηθισμένοι στον παραλογισμό του, έρχεται κάτι νέο, για να μας δείξει ότι ...δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα !
   Η περιβόητη "επανίδρυση του κράτους", που εξήγγειλε ο ταβερνιάρης και κέρδισε τις εκλογές το 2004, εξελίχθηκε σε 300.000 και βάλε νέους διορισμούς, στο ευρύτερο δημόσιο και οδήγησε στο μεγαλύτερο φαγοπότι δημόσιου χρήματος, από καταβολής ελληνικού κράτους και τελικά στη σημερινή χρεοκοπία...
   Τα τελευταία χρόνια, ακούγαμε συνέχεια για εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα, ώστε να φύγουν οι άχρηστοι και υπεράριθμοι, να σταματήσει η αιμορραγία του κρατικού προϋπολογισμού και να πάψουν να πληρώνουν τη  νύφη, άνθρωποι, που δε φταίνε σε τίποτα, για αυτό το έκτρωμα, που δημιούργησαν ελεεινοί πολιτικάντηδες, με απάνθρωπο φοροκυνηγητό (ώστε να συνεχίσουν να πληρώνονται οι κηφήνες και τα παράσιτα).
   Παρά το ότι ήρθε και ανέλαβε την εξουσία η τρόϊκα των δανειστών μας, παρά την εναλλαγή υπουργών στα σχετικά υπουργεία, το αποτέλεσμα είναι ΜΗΔΕΝ, το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ, δεν έχει γίνει ούτε μία απόλυση ακόμα, ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ, για συγχωνεύσεις, καταργήσεις άχρηστων φορέων, αξιολόγηση, απολύσεις κλπ, μόνο μία διαδικασία αποσπασματικής θέσης σε διαθεσιμότητα, που εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία, αφού διώχνουν, όσους έπρεπε να μείνουν και κρατάνε, όσους έπρεπε να είχαν φύγει, προ πολλού !
    Το νέο "φρούτο", που ετοιμάζει ο Κούλης, δήθεν για να χτυπήσει τα φαινόμενα των μαϊμού αξιολογήσεων, είναι κάτι πιο κωμικοτραγικό ακόμα : η αξιολόγηση ...εκ του Νόμου, όπου οι υπάλληλοι θα βαθμολογούνται με νομοθετικά κριτήρια και θα υπάρχει πλαφόν, για άριστους, καλούς, μέτριους και άχρηστους υπαλλήλους...
    Ο κάθε προϊστάμενος, που συνήθως και κατά κανόνα, είναι πολύ χειρότερος, από εκείνους, που πρέπει να αξιολογήσει (απλά είναι αρχαιότερος), θα καλείται να βαθμολογεί, έως ότου συμπληρωθεί το εκ του Νόμου ποσοστό αριστούχων, μέτριων κλπ !
     Επομένως, ακόμα και αν αξίζει το 50% των υπαλλήλων μιας υπηρεσίας βαθμό άνω του 9, εκείνος θα είναι αναγκασμένος να βάλει στο εκ του Νόμου ποσοστό (π.χ 25%), με συνέπεια να μένουν οι μισοί εκτός και το ερώτημα είναι φυσικά με ποια κριτήρια θα επιλέγει τους μισούς : με κλήρωση ; ή θα προτιμάει όσους έχουν καλές σχέσεις μαζί του ή τον γλύφουν καλύτερα ;
     Ο σχετικός Νόμος, βρίσκεται, εξ όσων γνωρίζω, σε δημόσια διαβούλευση και χωρίς να έχω μπει σε διαδικασία να τον δω (αφού δε με αφορά), είμαι σίγουρος ότι εμπεριέχει πολλούς άλλους παραλογισμούς, αδικίες και πως αλλιώς να τις χαρακτηρίσω (προσπαθώ να είμαι κόσμιος).
     Το μόνο που ενδιαφέρει τα πραγματικά θύματα των Μνημονίων και όσους υποφέρουν πραγματικά από αυτά, είναι να υπάρξει επιτέλους μείωση του υδροκέφαλου κράτους, είτε με απολύσεις, είτε με αποκρατικοποιήσεις, ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, από δαπάνες για μισθοδοσία υπαλλήλων, επίορκων, εξαφανισμένων, άχρηστων, υπεράριθμων, συμβασιούχων κ.ο.κ !
      Με αστεία νομοσχέδια, όπως αυτό, που ενισχύουν το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις, κάνουμε βήματα προς τα πίσω, όχι εμπρός...
      Η μεγάλη μου απορία, όμως, είναι άλλη : οι πολιτικοί μας, είτε από άγνοια και έλλειψη ορθής κρίσης και ικανότητας, είτε από δόλο, δεν μπορούν να βάλουν τάξη στο μπουρδέλο, που λέγεται ελληνικό δημόσιο και ελληνικός κρατικός τομέας, ΟΙ ΙΔΙΟΙ οι υπάλληλοι, πως και γιατί ανέχονται αυτή την κατάσταση ;;
      Δεν υπάρχει ίχνος αξιοπρέπειας και ευθιξίας σε αυτά τα άτομα, που υφίστανται τέτοιο σοβαρό υποβιβασμό της αξίας τους και της προσωπικότητάς τους, που εξευτελίζονται με τόσο προκλητικό τρόπο, μες τα μούτρα τους, ώστε να παραιτηθούν και να βρουν τον αυτοσεβασμό τους αλλού, κάπου όπου θα υπάρχουν στοιχειώδεις όροι αξιοκρατίας και προσωπικής ανέλιξης ;; (!)
      Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η "ανάγκη" για ένα σίγουρο (το πόσο σίγουρος είναι, το μάθανε από το 2010 και μετά) μισθό, μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο τόσο χαμηλά, ώστε να κουρελιάζεται η προσωπικότητά του, να θυσιάζονται οι ικανότητες, οι γνώσεις και τα ταλέντα του και εκείνος να παραμένει απαθής και να υπομένει αυτά τα μαρτύρια (για τριάκοντα αργύρια) !
       Ξέρω βέβαια ότι είναι λάθος και ουτοπία, να πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι σκέφτονται σαν και εμένα...Όλα είναι θέμα επιλογής τελικά σε αυτή τη ζωή, σε αυτό δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς !






Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

εξαίρεση και αποχή δικαστικών προσώπων !

     Η αίτηση εξαίρεσης ενός δικαστικού προσώπου (δικαστή, ανακριτή, εισαγγελέα, πραγματογνώμονα κ.ο.κ) είναι ένα "όπλο" που παρέχει ο Νόμος, στο διάδικο, ωστόσο η χρήση του, πρέπει να γίνεται με φειδώ και προσοχή !
  Οι λόγοι, για τους οποίους μπορεί να ασκηθεί αίτηση εξαίρεσης, είναι βασικά δύο : πρώτον, η ύπαρξη συγγένειας, είτε μεταξύ των ίδιων των δικαστών, εισαγγελέων κλπ, είτε μεταξύ αυτών και των διαδίκων και δεύτερον, οι υπόνοιες μεροληψίας.
  Επιπλέον, επειδή υπάρχουν και κανόνες για τη συγκρότηση των δικαστηρίων, αίτηση εξαίρεσης, μπορεί να υποβληθεί και εφόσον δεν έχει συγκροτηθεί νόμιμα το δικαστήριο, όπως π.χ αν παραβιαστούν οι κανόνες για το ποιος μπορεί να είναι ένορκος, σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (όπου η επιλογή των "λαϊκών δικαστών", γίνεται με κλήρωση) !
   Εκτός από τις ανεπίτρεπτες συγγένειες, που προσδιορίζει αναλυτικά ο Νόμος, υπάρχουν και κάποιες άλλες περιπτώσεις κωλύματος, όπως όταν ο δικαστής (είτε "κανονικός", είτε λαϊκός-ένορκος) υπήρξε το θύμα του εγκλήματος ή συνήγορος του διαδίκου ή μάρτυρας ή πραγματογνώμονας, στην ίδια υπόθεση..
   Δικαίωμα να ζητήσουν την εξαίρεση, έχουν ο εισαγγελέας, ο κατηγορούμενος και ο πολιτικώς ενάγων, επομένως αν π.χ κάποιος δεν έχει αποκτήσει νομότυπα την ιδιότητα του πολιτικώς ενάγοντος, δεν μπορεί να το ζητήσει.
   Είναι λογικό, ότι η αίτηση εξαίρεσης δικαστικού προσώπου, υποβάλλεται ΠΡΙΝ το δικαστικό όργανο (δικαστήριο ή συμβούλιο) συγκροτηθεί, ωστόσο μπορεί να υποβληθεί και στο ακροατήριο, ειδικά αν προκύψει, στην πρόοδο της Δίκη, κάποια υπόνοια μεροληψίας ! Πάντως, ορίζεται ότι ο τρόπος διεύθυνσης της διαδικασίας και οι ερωτήσεις, που υποβάλλονται σε μάρτυρες κλπ, δεν μπορούν από μόνα τους, να στοιχειοθετήσουν τη μη ύπαρξη της οφειλόμενης αμεροληψίας...
    Η αίτηση, για να είναι παραδεκτή, θα πρέπει να περιέχει συγκεκριμένες αιτιάσεις και γεγονότα, από τα οποία προκύπτουν οι υπόνοιες μεροληψίας και η ανάγκη εξαίρεσης του δικαστικού προσώπου (π.χ ότι είχε στο παρελθόν υπάρξει κόντρα-φιλονικία, μεταξύ δικηγόρου και δικαστή ή ότι ο δικαστής κρίνεται ανεπαρκής, βάσει πάλι κάποιων γεγονότων) και θα πρέπει να υπογράφεται, από τον ίδιο τον διάδικο ή το δικηγόρο του, αλλά με ειδική, προς τούτο, πληρεξουσιότητα, άλλως απορρίπτεται ως απαράδεκτη !
    Δεν επιτρέπεται αίτηση εξαίρεσης εναντίον των μελών του Δικαστηρίου, που καλείται να αποφασίσει, επί της αιτήσεως ..εξαίρεσης, ενώ υπάρχουν και ποσοτικοί περιορισμοί, προκειμένου, να είναι δυνατή η συγκρότηση του δικαστηρίου, σε περίπτωση αποδοχής της...
    Στο δικαστήριο ή το δικαστικό συμβούλιο, που αποφασίζει επί της αιτήσεως, εννοείται ότι δεν συμμετέχει, εκείνος εναντίον του οποίου, αυτή στρέφεται, ενώ, πριν την απόφαση, ακούγεται ο Εισαγγελέας και όλοι οι διάδικοι, που εκθέτουν την άποψή τους !
    Για την άσκηση της αίτησης, έχω την εντύπωση, ότι πλέον απαιτείται παράβολο 100 ευρώ, αν απορριφθεί, επιβάλλονται και δικαστικά έξοδα, σε βάρος εκείνου, που την άσκησε, ενώ αν αποδειχθεί τελείως αβάσιμη, μπορεί να επιβληθεί ακόμα και χρηματική ποινή, από 12 έως 120 ευρώ...
    Η απόφαση, που δέχεται την αίτηση εξαίρεσης, δεν υπόκειται σε ένδικο μέσο και το δικαστικό πρόσωπο, που αφορά, αντικαθίσταται, ενώ εκείνη που απορρίπτει, μπορεί να προσβληθεί με έφεση, μόνον εφόσον μπορεί να προσβληθεί με έφεση και η απόφαση, που εκδόθηκε, επί της ουσίας !
     Στην πράξη, συνηθίζεται και τα ίδια τα δικαστικά πρόσωπα, για τα οποία συντρέχει λόγος εξαίρεσης, να υποβάλλουν, από μόνα τους, αίτηση αποχής, από τα καθήκοντά τους, διότι η παρασιώπηση κάποιου λόγου εξαίρεσης, μπορεί να σημαίνει για τους ίδιους, πειθαρχική, ακόμα και ποινική ευθύνη...





 

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

νομική επικαιρότητα

     Το τελευταίο διάστημα, οι ειδήσεις, με νομικό ενδιαφέρον και προεκτάσεις, είναι πολλές, αν και ουσιαστικά δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, που να μην ρυθμίζεται νομικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο Νόμος είναι πανταχού παρών, θα λέγαμε..
   Η πρώτη, έχει να κάνει με μία ενδιαφέρουσα απόφαση, ποινικής φύσεως, του Αρείου Πάγου, με την οποία επαναβεβαιώθηκε η νομική αρχή "ne bis in idem", η οποία ουσιαστικά θεμελιώνει την αρχή του δεδικασμένου, στο Ποινικό Δίκαιο, ότι κανείς δεν μπορεί να διωχθεί ή να καταδικαστεί, για το ίδιο πράγμα, την ίδια πράξη, δύο φορές, αλλά μόνον μία !
  Αφορούσε κάποιον, ο οποίος χρωστούσε ΦΠΑ και καταδικάστηκε, αλλά στη συνέχεια, κλήθηκε να δικαστεί, για το ίδιο χρέος, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο : ουσιαστικά δηλαδή, ενώ πρόκειται για ένα και το αυτό χρέος (από μη καταβολή ΦΠΑ), βαφτίζεται διαφορετικά, δύο φορές, από τις διωκτικές αρχές και ο Άρειος Πάγος, έβαλε, ορθά, stop, σε αυτή την παράνομη τακτική (εδώ υπάρχει σχέση γενικού, προς ειδικό, ο ΦΠΑ, συνιστά ειδική κατηγορία εσόδων και άρα μόνο για αυτό θα έπρεπε να ασκείται δίωξη, όχι και για το γενικό).
   Να πούμε απλά, εδώ και γενικότερα, ότι ο κατηγορούμενος, δεν μπορεί να επικαλεστεί υπέρ του, την εν λόγω αρχή, με πονηρία, όταν για την ίδια πράξη, προβλέπεται και διοικητική ποινή-κύρωση και έχει επιβληθεί : η διοικητική κύρωση, δεν εμποδίζει τον καταλογισμό και ποινικής ευθύνης (π.χ πρόστιμο για ανέγερση αυθαιρέτου και ποινή για την ίδια πράξη), μόνον η αμετάκλητη (ποινική) καταδίκη ή αθώωση, μπορεί να καταστήσει απαράδεκτη τη νέα δίωξη, για την ίδια πράξη !
    Η δεύτερη είδηση, έχει να κάνει με ένα επεισόδιο, που συνέβη, μεταξύ του ηθοποιού Γιάννη Μπέζου και μιας θαυμάστριάς του, που θέλησε να τον φωτογραφίσει, με το κινητό της, μετά το τέλος της παράστασης και εκείνος την επέπληξε, μπροστά σε όλους...
    Γράφτηκε ακόμα και ότι η εν λόγω κυρία, ίσως στραφεί νομικά εναντίον του ηθοποιού, αλλά θεωρώ ότι στο επεισόδιο, δόθηκε μεγαλύτερη έκταση, από όση είχε : Καταρχάς, είναι προφανές ότι το θέατρο, είναι δημόσιος χώρος, προσιτός σε όλους (σε όσους έχουν πληρώσει βασικά το εισιτήριο), επομένως δεν τον φωτογράφιζε σε κάποια ιδιωτική του στιγμή !
    Εξίσου σαφές όμως πρέπει να είναι, ότι απαγορεύεται η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση, κατά τη διάρκεια της παράστασης, λόγω της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των συντελεστών της.
     Η αντίδραση του ηθοποιού, ο οποίος είναι δημόσιο πρόσωπο, υπήρξε σίγουρα λιγάκι υπερβολική, όμως επειδή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν πρόσβαλε την κυρία, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, απλά την παρατήρησε, νομίζω ότι θα πρέπει το συμβάν να θεωρείται λήξαν !
     Το τελευταίο σχόλιο, που έχω να κάνω, αφορά τον κρατούμενο στις τουρκικές φυλακές, Φιλιππίδη, του οποίου η στάση, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, για ανάλογες περιπτώσεις : ενώ έλεγε ότι είναι στις ΗΠΑ και ότι είναι αθώος, αποδείχθηκε ότι ήταν στην Κων/πολη και αυτό είναι διπλά κακό !
     Αφενός, κλονίζει την αξιοπιστία του, ως προς το ζήτημα της αθωότητάς του και αφετέρου, αυτόματα, τον καθιστά ύποπτο φυγής, που είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις, της προσωρινής κράτησης...
     Τελευταία, παρατηρείται ότι ορισμένοι από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση του Τ.Τ, παρουσιάζονται αυτοβούλως στις Αρχές, έχοντας πάρει θάρρος και από το γεγονός, ότι έως σήμερα, έχουν επιβληθεί μόνον περιοριστικοί όροι !
     Για το ζεύγος Γριβέα, τι να πει κανείς ; Οι πιθανότητες να προφυλακιστούν, εφόσον εντοπιστούν και συλληφθούν, είναι πλέον τόσες, που δεν παίζονται καν στα γραφεία στοιχημάτων (τρόπος του λέγειν)...


 

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

περιοριστικοί όροι ή προφυλάκιση ;

   Το αιώνιο αυτό δίλημμα, των ανακριτικών αρχών, αναφορικά με τη δικονομική αντιμετώπιση, του κατηγορουμένου, έρχεται συχνά στη δημοσιότητα, ειδικά όταν κατηγορούμενος είναι κάποιος γνωστός-"επώνυμος" ή πρόκειται για υπόθεση, που αφορά την κοινή γνώμη !
  Για την τελική τους κρίση, οι δικαστές δεν (πρέπει να) ρίχνουν ζάρια, διότι οι προϋποθέσεις, για την ορθή αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης, παρέχονται στο Νόμο, τον οποίο έχουν ορκιστεί και οφείλουν να τηρούν...
   Ήδη έχουν αρχίσει κάποιοι και μιλάνε, για την απόφαση να μην προφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Κοντομηνάς, για απόφαση-σκάνδαλο κλπ στερεότυπα και ως συνήθως, στην Ελλάδα, στη χώρα της υπερβολής, της επιδερμικής προσέγγισης των πραγμάτων και του εύκολου εντυπωσιασμού, ισχύει η παροιμία "αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννάνε οι κότες" !
   Τις τελευταίες μέρες, έγινε γνωστή η είδηση, ότι ένας βρωμόγερος στα Φάρσαλα, βίαζε συστηματικά επί 12 έτη, μία νεαρή γυναίκα και στο τέλος την έκαψε ζωντανή (επειδή ...θέλησε να παντρευτεί !) και όμως, αφέθηκε ελεύθερος, μετά την απολογία του, με (ελαφρείς) περιοριστικούς όρους...
    Εκεί δεν είδα, παρά ελάχιστες και χλιαρές αντιδράσεις, ενώ κανονικά θα έπρεπε οι προϊστάμενοι αυτών των δικαστών ή και Ο ΙΔΙΟΣ ο υπουργός δικαιοσύνης, να τους έχουν στείλει να φυλάνε πρόβατα, να πήζουν τυρί ή να φτιάχνουν χαλβά, πάντως όχι να δικάζουν, διότι αυτό το άτομο, ένας κατά σύστημα βιαστής και δολοφόνος, δεν έπρεπε να παραμένει ελεύθερο, ούτε λεπτό !
   Η προφυλάκιση ή προσωρινή κράτηση, όπως είναι ο ορθός όρος, έχει διττό ρόλο : αφενός, να εξασφαλίσει την παρουσία του κατηγορούμενου στη Δίκη, ώστε να υποστεί και τις συνέπειες της πράξης του και αφετέρου, να τον αποτρέψει από νέα εγκλήματα και να προφυλάξει την κοινωνία, από επικίνδυνους εγκληματίες...(αν ο βιαστής και δολοφόνος, δεν είναι επικίνδυνος, για τη δημόσια ασφάλεια, τότε ποιος είναι ; !)
    Σε γενικές γραμμές, οι προϋποθέσεις επιβολής προσωρινής κράτησης και όχι περιοριστικών όρων, γιατί η προφυλάκιση είναι και πρέπει να είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας, αφού κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται, χωρίς δικαστική απόφαση (και η σχετική κρίση των ανακριτικών αρχών ΔΕΝ αποτελεί δικαστική απόφαση, αλλά απλή διάταξη), είναι οι εξής :
-Ο κατηγορούμενος να διώκεται για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα και μάλιστα τελευταία έχει περιοριστεί κάπως αυτό, στα κακουργήματα, για τα οποία απειλείται πρόσκαιρη κάθειρξη έως 20 έτη ή ισόβια (και όχι τόσο για εκείνα, κυρίως οικονομικά εγκλήματα, όπου το πλαίσιο ποινής, είναι 5 έως 10 έτη κάθειρξης)
-Ο κατηγορούμενος να μην έχει μόνιμη και σταθερή κατοικία στη χώρα ή να κρίνεται ύποπτος φυγής και 
-Ο κατηγορούμενος να εμφανίζει ροπή προς το έγκλημα (ιδίως όταν το κάνει κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια) ή να πιθανολογείται ότι είναι επικίνδυνος, για την τέλεση νέων αδικημάτων, αν αφεθεί ελεύθερος !
    Οι περιοριστικοί τώρα όροι, που είναι η καταβολή χρηματικής εγγύησης, η εμφάνιση στον ανακριτή ή στην Αστυνομία, η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η απαγόρευση συναναστροφής με ορισμένα άτομα ή επίσκεψης σε συγκεκριμένα μέρη, στοχεύουν αποκλειστικά στο να εξασφαλιστεί η παρουσία του κατηγορουμένου στη Δίκη του.
     Τελευταία παρατηρείται, από τις δικαστικές αρχές, μια τάση κατάχρησης του θεσμού της εγγύησης : Η χρηματική εγγύηση, δεν μπορεί να είναι ούτε τιμωρία, ούτε μέσο εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης και πρέπει πάντα να είναι ανάλογη με τις δυνατότητες του κατηγορούμενου, διότι αν δεν μπορέσει να βρει τα χρήματα, θα καταλήξει στη φυλακή, δια της τεθλασμένης οδού, εκεί δηλαδή όπου ..κρίθηκε ότι δεν πρέπει να πάει (αφού δεν προφυλακίστηκε !)
       Ας μην ξεχνάνε και οι δικαστές, ότι άλλο πράγμα είναι η προσωπική περιουσία κάποιου και άλλο πράγμα η ρευστότητα, που διαθέτει, έτσι π.χ μπορεί κάποιος να έχει ακίνητα αξίας 5.000.000 ευρώ και στην τράπεζα, μόλις 10 χιλιάρικα, αν θεωρηθεί ως εύλογη, μία εγγύηση 100.000, θα πρέπει να πουλήσει ίσως κάποιο ακίνητο, αλλά αυτό δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη...
    Τέλος, οι περισσότεροι ξεχνάνε και τη ΦΥΣΗ της εγγύησης : τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν στο δημόσιο ταμείο οριστικά, παρά μόνον, αν ο κατηγορούμενος δεν παραστεί στο Δικαστήριο, διότι αν παραστεί, επιστρέφονται, αφού εξέλιπε ο λόγος, για τον οποίο δόθηκαν!



Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

πως τιμωρείται η ζωοκλοπή !

    Η ζωοκλοπή είναι μια ειδική μορφή κλοπής (αποτελεί ιδιώνυμο έγκλημα, σύμφωνα με τη θεωρία), η οποία συναντάται κυρίως στην ελληνική ύπαιθρο, σε μη αστικές δηλαδή περιοχές και η οποία ρυθμίζεται με ειδικό Νόμο !
  Ο εν λόγω Νόμος, εκδόθηκε το 1982, προφανώς τότε το φαινόμενο ήταν σε έξαρση, δεν είχε αρχίσει ο Αντρέας να μοιράζει λεφτά ακόμα, οι Έλληνες δεν είχαν γίνει ακόμα "πλούσιοι", με δανεικό, κρατικό ή κοινοτικό χρήμα, ωστόσο τελευταία παρατηρείται (σύμφωνα και με σχετικά ρεπορτάζ) νέα έξαρση, λόγω της πείνας, που έπεσε, αφού τα δανεικά στέρεψαν και κάποιοι προτιμάνε τα έτοιμα, τα ζώα, που άλλος έχει αγοράσει, μεγαλώσει και διαθρέψει (με το αντίστοιχο βέβαια κόστος).
   Στη βασική του μορφή λοιπόν, το αδίκημα αυτό, είναι πλημμέλημα, που τιμωρείται, με ποινή φυλάκισης, από 2 έως 5 έτη και χρηματική ποινή, από 20.000 δρχ έως 1.000.000 δρχ (σε ευρώ 59 έως 3000).
   Αν όμως τα ζώα, ήταν περιφραγμένα, στην αυλή ή σε στάβλο του ιδιοκτήτη τους ή προορίζονταν για τη διατροφή της οικογένειας του ιδιοκτήτη τους, τότε η ελάχιστη ποινή, ανεβαίνει στα 3 έτη.
   Ο Νόμος έχει εφαρμογή σε συγκεκριμένα είδη ζώων και ειδικότερα στα εξής : άλογο, γαϊδούρι, μουλάρι, βοοειδή, βουβαλοειδή, αιγοπρόβατα, γουρούνια και κυψέλες μελισσών, ολόκληρες ή το περιεχόμενό τους ! (προφανώς, αναλογική εφαρμογή σε άλλα είδη, δεν μπορεί να γίνει, επειδή μιλάμε για ποινικό Νόμο, έτσι π.χ ο κλεφτοκοτάς, χαχα, θα τιμωρηθεί με τις γενικές διατάξεις)
   Με τις ίδιες ποινές, τιμωρείται, εκτός από την κλοπή και η θανάτωση, των αντίστοιχων ζώων, ήτοι η ζωοκτονία..
    Η ζωοκλοπή και η ζωοκτονία, αποτελούν κακούργημα, με πλαίσιο ποινής 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή από 150 έως 3.000 ευρώ, στις εξής περιπτώσεις :
-αν έγιναν, από δύο ή περισσότερους δράστες, που δρούσαν από κοινού
-αν κατά την τέλεση της πράξης ή προκειμένου ο δράστης να διατηρήσει τα κλεμμένα ή θανατωμένα ζώα, χρησιμοποιήθηκε βία ή απειλή βίας
-αν κάποιος από τους δράστες (είτε αυτουργός, είτε συμμέτοχος) οπλοφορούσε
-αν ο δράστης έχει κάποιες από τις εξής ιδιότητες : κρεοπώλης, εστιάτορας, διευθυντής ξενοδοχείου και "δημόσιων γενικά κέντρων" ή άλλος συναφής επαγγελματίας (μου κάνει εντύπωση, ότι δεν αναφέρεται και ο αγρότης, σε αυτά τα πρόσωπα !) και τέλος
-αν ο δράστης τελεί αυτές τις κλοπές, κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή η αξία των κλαπέντων ή θανατωμένων ζώων, υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ !
    Με τις ποινές του βασικού εγκλήματος, τιμωρείται και όποιος (εν γνώση του εννοείται) κρύβει, αγοράζει και γενικά δέχεται ολόκληρα ή μέρη των κλαπέντων ζώων ή τα μεταβιβάζει σε άλλους, ενώ αν οι πράξεις αυτές, τελούνται κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή η ζημιά είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τότε εφαρμόζονται οι κακουργηματικές διατάξεις...
    Η δίωξη των σχετικών εγκλημάτων γίνεται πάντα αυτεπάγγελτα, ενώ το Δικαστήριο υποχρεούται να επιδικάσει και αποζημίωση στον ιδιοκτήτη των ζώων, ακόμα και αν ο τελευταίος δεν άσκησε πολιτική αγωγή, αποζημίωση που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το διπλάσιο της αξίας των κλεμμένων ή θανατωμένων ζώων !
    Με φυλάκιση από 6 μήνες, έως 5 έτη, τιμωρείται και όποιος ακρωτηριάζει ή με άλλο τρόπο βλάπτει ξένο ζώο, από τα αναφερόμενα παραπάνω.
    Με ποινές φυλάκισης, απειλείται ακόμα και ο ιδιοκτήτης των ζώων, αν δεν καταγγείλει αμέσως την κλοπή ή έρθει σε συμβιβασμό με τον ζωοκλέφτη !
    Για τους ζωοκλέφτες, προβλέπεται, ως παρεπόμενη ποινή και η αποστέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
    Τέλος, να πούμε ότι ειδικές δικονομικές διατάξεις, που προβλέπουν π.χ ότι στις κακουργηματικές ζωοκλοπές, η προφυλάκιση είναι υποχρεωτική, ότι η ποινή δεν αναστέλλεται ή δεν εξαγοράζεται, θα πρέπει μάλλον να θεωρούνται ως μη ισχύουσες...
    

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Κάποιοι δεν θέλουν να ...γυρίσει ο Φιλιππίδης !

    Η "μπούκα" δικαστών και εισαγγελέων, σε μία από τις μεγαλύτερες σφηκοφωλιές τρωκτικών, στο Τ.Τ, σε ένα από τα προπύργια του βαθέος κράτους της διαπλοκής και της σαπίλας και η σύλληψη Φιλιππίδη στην Κων/πολη, είμαι σίγουρος ότι έχει θορυβήσει πολύ κόσμο και ορισμένοι θα εύχονταν να μην έρθει και να μην καταθέσει και ποτέ, ενώ άλλοι ίσως εκμεταλλευτούν το χρονικό διάστημα έως την έκδοσή του, για να εξαφανιστούν !!
  Διότι είναι βέβαιο, πως όταν ανοίξει το στόμα του, η μπάλα θα πάρει και άλλους και από 30 οι κατηγορούμενοι, ίσως φτάσουν τους ..300, όπως έγινε και με τα εξοπλιστικά, όπου ορισμένοι, θέλοντας να τύχουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, αποφάσισαν να μιλήσουν και έτσι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου...
  Ειλικρινά, δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση των ανακριτών και των εισαγγελέων διαφθοράς (και είναι ίσως ανάγκη να ενισχυθούν στο έργο τους, με επιπλέον προσωπικό κλπ), διότι οι υποθέσεις αυτές, μοιάζουν με τη Λερναία Ύδρα, όπου ένας καλείται σε απολογία και δίνει άλλα 10 ονόματα, με συνέπεια ο κύκλος των κατηγορούμενων, να μεγαλώνει με ..γεωμετρική πρόοδο !
  Ο μεγάλος κίνδυνος εδώ, είναι να εστιάσουμε στο δέντρο (Φιλιππίδης) και να χάσουμε το δάσος, δηλαδή τα υπόλοιπα τραπεζικά σκάνδαλα, που συνέβησαν και μεταγενέστερα, στη σκοτεινή περίοδο διακυβέρνησης από Τζέφρι και Παπαδήμο...
   Και κυρίως, να μην ερευνηθούν οι τεράστιες ευθύνες της εποπτεύουσας υποτίθεται Αρχής, δηλαδή της τράπεζας της Ελλάδος, αφού τα ύποπτα δάνεια, δόθηκαν με τις ευλογίες της !
   Είναι τραγικό να μιλάνε κάποιοι ότι ο Προβόπουλος, πρέπει να παραμείνει στη θέση του ή να προορίζεται για διάδοχος, κάποιο άλλο τρωκτικό τύπου Στουρνάρας, όταν η θητεία Προβόπουλου, "βρωμάει" απίστευτα, για σειρά σκανδάλων, που δεν αφορούν μόνον σε "περίεργα" δάνεια κρατικών τραπεζών... .
    Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν, είναι κατά πόσον, οι Εισαγγελείς και Ανακριτές διαφθοράς, θα μπουκάρουν και στο "άβατο" της Τ.τ.Ε, για να δούμε τελικά ποιος ήταν ο ρόλος Προβόπουλου και λοιπών, στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, που κόστισε στον ελληνικό λαό, έναν σκασμό δισ ευρώ !
    Αν υπάρχουν ή όχι ευθύνες, για το σπάσιμο τραπεζών, σε "καλές" και "κακές", πως αποτιμήθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία και αν δόθηκαν σε άλλους τραπεζίτες, με εύλογα ή εξευτελιστικά τιμήματα, τελικά να δούμε αν ο κύριος Προβόπουλος, εργάστηκε για το κοινό συμφέρον ή υπηρέτησε δουλικά τα συμφέροντα ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ, σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας (βλέπε και απιστία, 390ΠΚ, με τα ποσά να ζαλίζουν, αν ήμουν στη θέση του, δεν θα κοιμόμουν καν τα βράδια, δεν θα είχα το θράσος να εμφανίζομαι δημόσια, στον Παπούλια κλπ)...
   Κάποτε πρέπει επιτέλους να απαντηθεί, πως γίνεται, την ώρα που τα ελληνικά ομόλογα, έπεφταν στην κατηγορία "σκουπίδια" (που και πάλι ήταν ..κομψός όρος), ο Προβόπουλος να αφήνει τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία να τα αγοράζουν μαζικά (ο όρος "αφήνει" δεν είναι ακριβής, γιατί με δική του προτροπή ίσως και πρωτοβουλία αγοράζονταν) !!
    Σίγουρα, η επάνοδος και η απολογία του Φιλιππίδη, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και όσο πιο γρήγορα γίνουν, τόσο το καλύτερο για όλους (ή σχεδόν όλους, χαχα)...




 

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Η Αλήθεια για τη Χρυσή Αυγή !

   Τώρα, που τελείωσαν οι απολογίες και των 3 βουλευτών, της Χ.Α, με την ορθή απόφαση της προφυλάκισής τους, τώρα που τελείωσε, με ωραίο τέλος, το παραμύθι, που ξετυλίχθηκε επί δύο μέρες, στο Εφετείο και πέριξ αυτού, νομίζω ότι μπορώ να κάνω κάποια σχόλια...
  Κάθε τόσο, αποκαλύπτεται το πραγματικό-αποκρουστικό πρόσωπο, αυτής της εγκληματικής οργάνωσης και όμως υπάρχουν "άνθρωποι", που εμφανίζονται διατεθειμένοι να την ψηφίσουν (δεν έχω καταλάβει ακριβώς, αν είναι ή παριστάνουν τους χαζούς)  !
  Η Αλήθεια γύρω από το τι είναι τελικά η χ.α, προέκυψε, κατά τη γνώμη μου, από τα ίδια τα κείμενα της απολογίας τους, όπως τα διέρρευσαν αυτούσια οι δικηγόροι τους, στα ΜΜΕ (το πόσο ατυχής ήταν η επιλογή τους, φαίνεται εκ του αποτελέσματος)...
  Θα σταθώ μόνον στην απολογία Μπούκουρα, την οποία και διάβασα εν τάχει και η οποία είναι αρκούντως διαφωτιστική, για το ποιοι ηγούνται του "ελληνικού εθνικιστικού κινήματος" (όπως το ονομάζουν οι ίδιοι, γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται περί φασιστικής συμμορίας και εγκληματικής οργάνωσης) !
   Ο Μπούκουρας λοιπόν στην απολογία του, δια μέσω του συνηγόρου του, αναφέρεται σε λεπτομέρειες της ζωής του, προκειμένου να δείξει τι άνθρωπος είναι, για την ταμπακιέρα δεν είδα κάτι, για την ουσία της κατηγορίας και της συμμετοχής του σε εγκληματικές επιθέσεις, δεν πρόσεξα κάτι (μπορεί να φταίει ότι τη διάβασα "στο φτερό")...
   Από αυτά που λέει  ίδιος, λοιπόν, για το βίο και την πολιτεία του, προκύπτουν τα εξής εξωφρενικά :
-Όσο θυμάται τον εαυτό του, υπήρξε οπαδός του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του αντρέα παπανδρέου (για τέτοιο "κάψιμο" μιλάμε !), ενώ πριν εκλεγεί βουλευτής, είχε συμμετάσχει μόνο σε αυτοδιοικητικές εκλογές, με συνδυασμό που υποστηριζόταν από τη ΝΔ (χαχα)
-Ένας πασόκος, δηλαδή, του πιο "σκληρού" πασοκ, που παραλίγο να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, με τη ...ΝΔ, ξύπνησε όπως λέει, μια μέρα, ως βουλευτής της χ.α, επειδή κάποια στιγμή, γνώρισε τον Παναγιώταρο !
-Για τέτοια, πολιτική και όχι μόνο, συνέπεια μιλάμε... !!
-Όμως δεν είναι μόνον αυτά τα σκοτεινά σημεία της ζωής του Μπούκουρα, ο οποίος προσπαθεί να περάσει το προφίλ του καλού και εργατικού παιδιού...Μεγάλα ερωτηματικά εγείρουν και οι επαγγελματικές τους ενασχολήσεις : εμφανίζεται ως επιτυχημένος φούρναρης και επιχειρηματίας στην εστίαση, ωστόσο δεν είμαι και τόσο σίγουρος...Το επιτυχημένο μαγαζί του, πάντως, κάποιος το έκαψε, μία νύχτα !
    Πέρα από αυτά, που Ο ΙΔΙΟΣ αναφέρει για τη ζωή και το παρελθόν του, υπάρχουν και άλλες σχιζοφρενικές αντιφάσεις, γύρω από το πρόσωπό του, ως βουλευτή δήθεν ακροδεξιού-εθνικιστικού κινήματος :
-Το επίθετό του, είναι αλβανικό (σημαίνει "όμορφος"), οπότε δεν θα ήθελε καν να ψάξει το γενεαλογικό του δέντρο, αυτός ο ...ελληνάρας (χαχα), ενώ και ο "μπατζανάκης" του, είναι Αλβανός !
-Ο ίδιος, στα καταστήματά του (ξαναλέω, αμφιβάλλω κατά πόσον ήταν δικά του και ο Μίχος στην Εύβοια, δηλώνει αγρότης, αλλά κανείς δεν τον πιστεύει), απασχολούσε τον "εχθρό", 2 Αλβανούς και όχι ελληναράδες, όπως ο ίδιος !
-Δημόσια είχε δηλώσει, ότι οδηγεί χωρίς δίπλωμα, ενδεικτικό του πόσο σέβεται το Νόμο και τη νομιμότητα και μάλιστα το είχε θεωρήσει ως κάτι απόλυτα ..φυσιολογικό (το αίμα του πασοκ, νερό δε γίνεται)
     Έτσι, όπως τον βλέπω και όπως μας αυτοσυστήθηκε ο μπούκουρας, ο "όμορφος", ο δήθεν υπέρμαχος της νομιμότητας και πολέμιος των ξένων, θα έλεγα, για εκείνον τα εξής (αποτελεί προσωπική κρίση) : πρόκειται για ένα ακόμα πράσινο τρωκτικό, το οποίο, όταν τελείωσαν τα δανεικά της ψεύτικης ευδαιμονίας του παπανδρεϊσμού, έψαξε το "τυράκι" του αλλού και το βρήκε τελικά στη χ.α !
      Ούτε κατά των ξένων πραγματικά είναι, αφού τους χρησιμοποιεί μια χαρά όταν τους έχει ανάγκη, ούτε πιστεύει τίποτα άλλο, από όσα τραγικά πρεσβεύει η χ.α, απλά "είδε φως και μπήκε", είδε μάσα και ακολούθησε, πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμα θύμα της Χ.Α, που αφήνει 3 παιδιά ορφανά, επειδή ο μπαμπάς τους, παρασύρθηκε από κάποιον Παναγιώταρο...(οι κακές παρέες έχουν καταστρέψει ΠΟΛΥ κόσμο)
      Αν ήταν ...ανήλικος ή τρελός, ίσως να μην κατέληγε σήμερα στη φυλακή !





Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

"πότε θα σταματήσετε να μας γαμάτε ;"*

  Την απίθανη αυτή ερώτηση, φέρεται να έκανε, σύμφωνα με σημερινά ρεπορτάζ, ο δήμαρχος Κηφισιάς, σε Ευρωπαίο αξιωματούχο και αμέσως γεννιέται το αυθόρμητο ερώτημα σε εμάς : που ζει ο εν λόγω δήμαρχος, σε ποια χώρα, σε ποιον πλανήτη ;;
  Ειδήσεις δεν παρακολουθεί ; Τα ονόματα Τομπούλογλου, Λιάπης, Ρίζος Ρίζος κλπ του λένε τίποτα ; Για τα σκάνδαλα με τα εξοπλιστικά και το Τ.Τ, που είναι το 1/1.000.000 των σκανδάλων, που αποκαλύπτονται, άκουσε τίποτα ; Τι συμβαίνει εκεί στην Κηφισιά τελικά, στη γειτονιά του Στουρνάρα και των υπολοίπων "μεγάλων και τρανών" και οι κάτοικοί της, ζουν αποκομμένοι από την πραγματικότητα; Φταίει ο αέρας μήπως ; (χαχα)
  Από κάποιον, που κατέχει μία υπεύθυνη και δημόσια θέση, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη σοβαρότητα, να μην είναι οπαδός θεωριών συνομωσίας και ψεκασμών, ότι για όλα φταίνε οι άλλοι, οι ξένοι και τα μνημόνια !
   Ξεχνάει ο δήμαρχος, ότι χάρη στα μνημόνια και τους ξένους, που με τόση θρασύτητα προσβάλλει, εξακολουθεί να πληρώνεται κάθε μήνα, ο μισθός του και μάλιστα σε ευρώ και όχι σε δραχμούλες....
   Δεν μπορεί, στην Ελλάδα του 2014, να υπάρχει έστω και ένας πλέον, που εξακολουθεί να πιστεύει ότι για τη χρεοκοπία της χώρας και τα δεινά των κατοίκων της, φταίει ..κάποιος άλλος και όχι το σάπιο πολιτικό κατεστημένο, η διαφθορά, η διαπλοκή, η καταλήστευση των κρατικών ταμείων, από "πράσινα και γαλάζια παιδιά" και σε τελική ανάλυση, η ηθική κατάπτωση και κατάντια, όσων θεοποίησαν το χρήμα και θέλησαν να πλουτίσουν άδικα και παράνομα !
    Να το έλεγε αυτό κάποιος αμόρφωτος, που του έχουν κάνει τα μυαλά κομπόστα, οι μεγαλοδημοσιογράφοι, που για να κάνουν νούμερα, καλούν στις εκπομπές τους ανεκδιήγητους, αντιμνημονιακούς τύπους, όπως ο Καζάκης, ο Βαρουφάκης κ.α, θα το καταλάβαινα, αλλά ο δήμαρχος ;
    Ο εν λόγω δήμαρχος, πρώτα και κύρια, ίσως θα έπρεπε να κοιτάξει να συμμαζέψει τα του οίκου του, διότι εκεί είναι που χρειάζεται το πραγματικό "γαμήσι" ! Ή μήπως δε γνωρίζει ότι κάποιοι υπάλληλοι του Δήμου του, με μισθό μικρότερο από τον ίδιο, έχουν εκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις και περιουσία πιθανόν μεγαλύτερη από εκείνον ; Ξέρετε σε τι αναφέρομαι και το ξέρουν και οι Αρχές, απλά δεν γνωρίζω αν έγινε δικαστική έρευνα ή το θέμα κουκουλώθηκε ! Τυχαίνει να το γνωρίζω, λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης, από αντιδικία που είχε πελάτης μου, με το Δήμο Κηφισιάς (εν ευρεία εννοία).
    Επομένως, η σχετική ερώτηση προς τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν ήταν μόνον αγενής και άκομψη (πάντα υπό την αίρεση ότι είναι αληθινή και όχι ράδιο-αρβύλα !), αλλά και προκλητική, διότι όταν έχεις λερωμένη τη φωλιά σου, ως Δήμος, ως διοίκηση, δεν πας να βγεις και από πάνω...
    Αν ο Ευρωπαίος (νομίζω Αυστριακός) ήθελε να πέσει σε αυτό το επίπεδο, θα έπρεπε να απαντήσει : "θα σας γαμάμε, μέχρι να γίνετε άνθρωποι, μέχρι να πάψουν οι πολιτικοί σας και οι υπάλληλοί τους, να κλέβουν τα δημόσια ταμεία" ! Τότε μάλλον θα άλλαζε συζήτηση ο Δήμαρχος...(χαχα).
    ΟΙ ΜΟΝΟΙ που δικαιούνται να κάνουν αυτή την ερώτηση, είναι οι έλληνες πολίτες, προς τους πάσης φύσεως -εγχώριους- κρατικούς λειτουργούς, που είτε από αχρηστία, είτε από δόλο, καταδυναστεύουν τη ζωή τους !
    

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Περί απιστίας...

     Με αφορμή τις χθεσινές συλλήψεις και εξελίξεις, αναφορικά με το σκάνδαλο των "'ύποπτων" δανείων στο Τ.Τ, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, το έγκλημα της απιστίας, σε βάρος του Δημοσίου βασικά (όχι ότι δεν υπάρχει και στον ιδιωτικό τομέα, η απιστία του 390ΠΚ), το πως κάποιοι ζημίωσαν συστηματικά το κράτος και τα ταμεία του, με συνέπειες που βιώνουν σήμερα όλοι και κυρίως, αυτοί που δεν είχαν ιδέα για το "πάρτυ" των πάσης φύσεως τρωκτικών !
  Το εν λόγω σκάνδαλο, υπόψιν, αφορά μία μόνον, συγκεκριμένη περίοδο, αρκετά πριν, ωστόσο ανάλογα ή και χειρότερα σκάνδαλα, έγιναν και σε άλλες περιόδους και εξακολουθούν να γίνονται, όσο υπάρχει ο εναγκαλισμός της κομματικής, με την πολιτική και οικονομική εξουσία...
  Το ερώτημα τελικά που πρέπει να τεθεί, είναι τι ΔΕΝ συνιστά τελικά απιστία, στην Ελλάδα, ποιος κρατικός ή δημόσιος λειτουργός, σέβεται τον όρκο και την αποστολή του, τιμά τη θέση του και διαχειρίζεται ορθά και χρηστά, το ξένο-κρατικό χρήμα, προς όφελος όλων και όχι των "ημετέρων" !
   Έτσι, θα ήθελα να θέσω υπ' όψιν των δικαστών, εισαγγελέων, ανακριτών κλπ, κάποια ρητορικά ερωτήματα, για το κατά πόσον συνιστούν ή όχι απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και ουσιαστικά του ελληνικού λαού και των επερχόμενων γενεών :
-Ο διορισμός από την κυβέρνηση του "κουρασμένου", μέσα σε 5 χρόνια, 300.000 και πλέον δημοσίων υπαλλήλων, με τρομακτική αντίστοιχη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ! Κανονικά, ο ίδιος και η κυβέρνησή του, οι υπουργοί, θα έπρεπε να είναι σήμερα στη φυλακή, με ισόβια και όχι να είναι βουλευτές, να βολτάρουν, να γλεντάνε, να παντρεύουν τα παιδιά τους κ.ο.κ...
-Η υπερχρέωση και ο υπερδανεισμός, από όλες τις κυβερνήσεις, από το 1981 έως σήμερα, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα μνημόνια !
-Ο διορισμός, εκτός ΑΣΕΠ και με αδιαφανείς διαδικασίες, συγγενών και ημετέρων, σε "ειδικές" θέσεις συμβούλων κλπ, με παχυλές αμοιβές.
-Η παραλαβή έργων και προμηθειών, σε τιμές πολλαπλάσιες από τις πραγματικές, σε νοσοκομεία, ένοπλες δυνάμεις, για δρόμους κλπ
-Η επιχορήγηση με κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια ανύπαρκτων επενδύσεων, με εταιρίες φαντάσματα ή χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις (όπως οι βίλες, που βαφτίζονταν "ξενώνες").
-Η απροθυμία και η έλλειψη βούλησης, των αρμοδίων, για τη σύλληψη και τιμωρία της μεγάλης φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου !
-Η καταβολή συντάξεων και επιδομάτων, επί δεκαετίες, σε νεκρούς και μη δικαιούχους, από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων !
-Η πληρωμή, έως και πριν ελάχιστο χρόνο, σε μία χρεοκοπημένη χώρα, δισ ευρώ για εφάπαξ, σε υπαλλήλους, που δεν εργάστηκαν και δεν πλήρωσαν ! Είχαν ακουστεί ποσά 400.000 ευρώ για υπάλληλο της Βουλής, ενώ μία γειτόνισσα ανέφερε ότι ο άντρας της, πήρε από την ΕΥΔΑΠ, εφάπαξ, 120.000 ευρώ, λίγο πριν τις περικοπές...
-Η πληρωμή επίορκων, ακόμα και φυλακισμένων, δημοσίων υπαλλήλων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και η μη ανάκληση του διορισμού, όσων προσλήφθηκαν με πλαστά έγγραφα !
-Η άρνηση των διοικήσεων ορισμένων ΔΕΚΟ και δημοσίων οργανισμών, να προσαρμοστούν στο ενιαίο μισθολόγιο (ορισμένοι έδιναν και αυξήσεις, βλέπε ΟΚΑΝΑ) !
-Η πληρωμή ακόμα και σήμερα, σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ, 18 μισθών ετησίως, ανεκδιήγητων επιδομάτων για πλύσιμο χεριών και ζέσταμα μηχανής και η μισθοδοσία απλών υπαλλήλων, όπως οδηγών και φυλάκων, με 70 χιλιάρικα το χρόνο !
-Οι απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών, σε ημετέρους και οι ύποπτες χορηγίες και δωρεές από ΔΕΚΟ, σε "φίλους" εκδότες και επιχειρηματίες.
-Το κούρεμα των ομολόγων, όσον αφορά εκείνα, που κατείχαν οι μικροεπενδυτές και εκείνα, που δόθηκαν σε ιδιώτες, έναντι οφειλών του δημοσίου, προς αυτούς !
    Η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη και δείχνει ότι, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες των δικαστών, η απιστία, που συλλαμβάνεται είναι το 1/1.000.000, αυτής που πραγματικά έχει συμβεί και συμβαίνει, από διεφθαρμένους πολιτικούς και των διεφθαρμένων διοικήσεων, που εκείνοι διορίζουν, σε καίριες δημόσιες θέσεις, όπου διακινείται κρατικό χρήμα...
    Η σαπίλα, η διαφθορά και η διαπλοκή έχουν διαποτίσει τόσο έντονα, όλο τον κρατικό μηχανισμό, που όποια πέτρα και να σηκώσεις, όλο και κάποιο σκάνδαλο θα ανακαλύψεις !
    Που και που, αναφέρονται πάντως και ορισμένα φωτεινά παραδείγματα-εξαιρέσεις, π.χ για Δήμους με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς (νομίζω προχθές αναφέρθηκε ο Δήμος της Καλαμάτας) κλπ, για δημόσιους λειτουργούς, που σέβονται τον όρκο και την αποστολή τους και κυρίως τα χρήματα, που εισπράττουν από τους πολίτες και τα διαχειρίζονται με συνετό και ορθό τρόπο, προς όφελος όλων και όχι λίγων "ημετέρων"...

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

το επάγγελμα του μέλλοντος στην Ελλάδα!

    Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, σε δικαστικό επίπεδο (Ξηρός, εξοπλιστικά, ΤΤ κλπ), φρονώ ότι αν θέλει κάποιος να βγάλει ΠΟΛΛΑ λεφτά, στην Ελλάδα, θα πρέπει να συστήσει μία τεχνική εταιρία, που να εξειδικεύεται στην κατασκευή φυλακών, πάσης φύσεως (υψίστης ασφαλείας, για εγκληματίες του "λευκού κολλάρου" κ.οκ).
   Τα κελιά στις φυλακές της χώρας, είναι ήδη υπερπλήρη και καθημερινά έρχονται στο φως ΣΚΑΝΔΑΛΑ, κυρίως οικονομικά, που αφορούν τη διασπάθιση εθνικού και κοινοτικού χρήματος, καθώς τα στόματα ανοίγουν και ΚΥΡΙΩΣ, φαίνεται να υπάρχει -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- τόσο σε πολιτικό, όσο και σε δικαστικό επίπεδο, η βούληση, οι υπαίτιοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν !
   Μιλάμε για εκείνους, που διαπλεκόμενοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με την (κομματική) εξουσία, είχαν στήσει ένα ατέλειωτο φαγοπότι, με χρήματα των φορολογουμένων, με χρήματα άλλων, έχτισαν σπίτια, επαύλεις και εξοχικά και έγιναν "επιχειρηματίες" με κλεμμένα και μαύρα χρήματα, διοικητές δεκο και δημόσιων οργανισμών πάσης φύσεως, κατά κανόνα, μαζί με φίλους επιχειρηματίες, συνδικαληστές, πρώην υπουργοί κλπ.
   Δεν φτάσαμε στη χρεοκοπία τυχαία, προφανώς όσα λεφτά υπήρχαν, τα έφαγαν ορισμένοι και τώρα εμείς, σα μαλάκες, καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους και χαράτσια, για να καλυφθεί η τρύπα, που αυτά τα λαμόγια άνοιξαν !
   Μιλάμε για τα αδικήματα της απάτης, της απιστίας και της υπεξαίρεσης κυρίως και μάλιστα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρουν, έως και ισόβια κάθειρξη...
   Για τυχόν πολιτικά πρόσωπα, που εμπλέκονται, αν τίθεται ζήτημα παραγραφής, μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι διατάξεις για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πάλι σε βαθμό κακουργήματος !
   Είναι θετικό ότι οι δικαστές απέκτησαν γρήγορα αντανακλαστικά και ψάχνουν τις περιπτώσεις σκανδάλων, που αποκαλύπτονται από τα ΜΜΕ, όπως οφείλουν να κάνουν και αν δεν υπάρξουν άνωθεν παρεμβάσεις στο έργο τους, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν νέες φυλακές...
   Διότι τα σκάνδαλα, που έχουν έρθει στο φως, έως τώρα, είναι σταγόνα στον ωκεανό της απάτης και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, από ανθρώπους, που έχοντας πολιτικές-κομματικές "πλάτες" θεωρούσαν ότι είναι υπεράνω του Νόμου, ότι δεν θα λογοδοτήσουν ποτέ και ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού, που διαχειρίζονταν, ήταν δικά τους, για να τα κάνουν ό,τι θέλουν !
    Με αφορμή τις σημερινές αποκαλύψεις, για τα σκάνδαλα σε μία μόνον κρατική τράπεζα, το ΤΤ, αποδεικνύεται ότι χρηματοδοτούνταν μόνο οι "ημέτεροι", οι φίλα προσκείμενοι στην εξουσία και όχι οι αληθινοί επιχειρηματίες, που προσφέρουν στην κοινωνία, μέσω της απασχόλησης κλπ
    Τόσα χρόνια δίνονταν δάνεια και επιδοτήσεις σε ανύπαρκτους, θαλασσοδάνεια σε κόμματα και "τελειωμένες" επιχειρήσεις και δεν χρηματοδοτούνταν η πραγματική οικονομία  και τώρα μας ζητάνε να σώσουμε εμείς και οι επόμενες γενιές, τις τράπεζες αυτές, με καραβιές δισ ευρώ !!
     Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αθλιότητας του τραπεζικού συστήματος, στην Ελλάδα, είναι ότι οι τράπεζες άφησαν φέτος ατάϊστα τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ενός από τους πιο δυναμικούς και εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας μας, κλείνοντας τη χρηματοδότηση προς τις εταιρίες του κλάδου...
     Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, δεν πρέπει να πάμε σε μία λογική του "ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ", ούτε ότι κοντά στα ξερά, καίγονται και τα χλωρά, η δικαιοσύνη οφείλει να κινείται προσεκτικά και βάσει στοιχείων, να μην σπιλώνονται και συκοφαντούνται άδικα άνθρωποι και υπολήψεις !
     Τώρα που το σκέφτομαι, εκτός από τους κατασκευαστές φυλακών, από την κατάσταση αυτή στην Ελλάδα, ωφελημένοι βγαίνουμε και εμείς οι δικηγόροι (χαχα)...
   

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

συμβιβασμός για ...25 ευρώ !

    Μόνο στην Ελλάδα, μόνο στη χώρα του παραλόγου, πουθενά αλλού, δεν θα μπορούσε να τεθεί θέμα κυβερνητικής συνοχής, για το εισιτήριο (ή μήπως εξιτήριο ;) των 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, να ξοδεύονται απίστευτες ώρες συζήτησης και να γράφονται ατελείωτες στήλες, για ένα τέτοιο θέμα !
  Τα παράλογα γύρω από το 25ευρω, είναι ατελείωτα : Καταρχάς, όπως και αν το δει κανείς, πρόκειται για ευτελές ποσόν, για ένα ποσόν, το οποίο θα έδινε ο καθένας, ακόμα και ο άνεργος, προκειμένου να νοσηλευτεί, να εγχειριστεί και γενικά να γίνει καλά η υγεία του...
   Το βασικό ερώτημα είναι όμως, γιατί επιβάλλεται, γιατί κρίθηκε αναγκαίο ένα ακόμα χαράτσι, έστω και αυτού του (μικρού) μεγέθους : αν δεν απατώμαι, υπολογίζεται ότι το κράτος θα εισπράξει 40 εκατομμύρια ευρώ, από αυτό το μέτρο ετησίως ! Που θα πάνε αυτά τα λεφτά ; Θα πάνε για την ενίσχυση των νοσοκομείων και της δημόσιας περίθαλψης εν γένει ; Θα πάνε για να καλύψουν μερικές από τις ατελείωτες τρύπες του προϋπολογισμού ; Μήπως θα τα πάρουν ..οι βουλευτές ή τα κόμματα ;
  Ο μεγαλύτερος παραλογισμός βέβαια, έγκειται στο να μιλάει κάποιος για προσβολή στο δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας, όταν το "φακελάκι" ζει και βασιλεύει, όταν οι επίορκοι γιατροί του ΕΣΥ, απαιτούν έξτρα αμοιβή, κατ' αποκοπή και κατά περίπτωση ! Αν δεν σας αρέσει ή δεν σας φτάνει ο μισθός, που παίρνετε από το Κράτος, για το οποίο εσείς θελήσατε να εργαστείτε ή θέλετε κατ' αποκοπή αμοιβή, μπορείτε να παραιτηθείτε και να δουλέψετε στον ιδιωτικό τομέα (βέβαια, οι περισσότεροι γιατροί του ΕΣΥ, διατηρούν και ιδιωτικά ιατρεία).
  Ο άλλος παραλογισμός, έγκειται στη δυσκολία των "εγκεφάλων" του υπουργείου Υγείας και όχι μόνον, να σκεφτούν και να προτείνουν ισοδύναμα μέτρα : π.χ με απόλυση του πλεονάζοντος και υπεράριθμου-άχρηστου προσωπικού και με ορθολογισμό των προμηθειών (που πληρώνονται σε τιμές πολλαπλάσιες από τις πραγματικές), θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν, όχι 40 αλλά 400 εκατομμύρια !
   Ακόμα και ο Άδωνις, που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, πάει να βρει τα λεφτά, με χαράτσια και επιπλέον έσοδα και όχι με περιορισμό της αλόγιστης σπατάλης, που γίνεται (και) στα νοσοκομεία, που έχουν εκατοντάδες (ή χιλιάδες ;) αργόμισθους υπαλλήλους, κηπουρούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, τραπεζοκόμους και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς...
   Αυτή τη στιγμή, ασχολούμαστε με τα 25 ευρώ, χάνοντας τη μπάλα, όταν το ΜΕΓΑΛΟ ηθικό, νομικό, πολιτικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα, που έχει να αντιμετωπίσει η "δημόσια" υγεία και το πολιτικό σύστημα εν γένει, είναι οι στρατιές των ανασφάλιστων, των πραγματικών θυμάτων της κρίσης, που αφήνονται να πεθάνουν αβοήθητοι, από το Ε.Σ.Υ !
   Οι καταγγελίες γιατρών, για ανθρώπους που πέθαναν, επειδή δεν τους δέχτηκαν τα δημόσια νοσοκομεία, ως ανασφάλιστους, πληθαίνουν, ενώ χαρακτηριστική-συγκλονιστική ήταν και η περίπτωση της γυναίκας, από τη Ρόδο, που έπεσε και έπιασε χθες το Σταυρό και τα λόγια της, συγκίνησαν μόνον τη Μητρόπολη Ρόδου, που προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει...
   Άνθρωποι, που μπορεί να είχαν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, για 10 και 20 έτη, χωρίς ποτέ να αρρωστήσουν, αφήνονται στο έλεος του Θεού, επειδή τα τελευταία χρόνια, δεν κατάφεραν να πληρώσουν, λόγω κρίσης (βλέπετε δεν είναι για όλους πληρωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως νομίζουν τα τρωκτικά, κάποιοι τις πληρώνουν μόνοι τους) !
   Επομένως, κατά τη γνώμη μου, το χαράτσι αυτό, των 25 ευρώ, που θα μπορούσε να αυξηθεί και έως 100 ευρώ, που λέει ο λόγος, θα πρέπει να ισχύει μόνον για τους ανασφάλιστους, ώστε με αυτό να μπορούν να τύχουν πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στα δημόσια νοσοκομεία...
   Δεν μπορεί οι θύτες της κρίσης, να ζητάνε από τα θύματά της, 10 και 20 χιλιάρικα, από πρώην ασφαλισμένους και νυν -λόγω αδυναμίας- ανασφάλιστους, προκειμένου να χειρουργηθούν ή να νοσηλευτούν, λες και είναι στα καλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία !
   Γιατί θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι (για να μην ξεχνιόμαστε) να εκβιάζονται από ένα δήθεν δημόσιο σύστημα υγείας, με το δίλημμα : ή θα χάσεις τη ζωή σου ή το σπίτι σου, διάλεξε...
   Στο κάτω κάτω, κάποιος που μπορεί να είναι σήμερα ανασφάλιστος, επειδή χρωστάει 5 χιλιάρικα στο ταμείο του, πιθανόν στο παρελθόν να έχει πληρώσει 20 και 30, αυτά τα λεφτά που πήγαν, για ποιο λόγο δόθηκαν ;;