Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Αναφορικά με τις δικηγορικές εκλογές !

    Όπως όλα δείχνουν, οδεύουμε προς αλλαγή σκυτάλης στο δικηγορικό σύλλογο της Αθήνας, με νέο πρόεδρο τον Β. Αλεξανδρή, σε αντικατάσταση του απερχόμενου Γ. Αδαμόπουλου και αυτό μόνο μία ερμηνεία και ανάγνωση, μπορεί να έχει : ότι δηλαδή ο Αδαμόπουλος ..έχασε την προεδρία και όχι ότι την κέρδισε ο Αλεξανδρής !
  Τα εκλογικά αποτελέσματα στο ΔΣΑ, το μεγαλύτερο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας, δεν προσφέρονται ασφαλώς, για εξαγωγή γενικότερων πολιτικών μηνυμάτων και τάσεων, κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι διαφορετική, με άλλα χαρακτηριστικά και με άλλα κριτήρια ψηφίζουν, οι εκλογείς...
  Θα ήταν τουλάχιστον αφελές, να πιστέψει κάποιος, ότι η νίκη του Αλεξανδρή, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ..νεκρανάσταση αυτού του κόμματος, όχι επειδή κατέβηκε ως "ανεξάρτητος", αλλά επειδή υπερίσχυσε εδώ η λογική του : "στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος" !
  Ο απερχόμενος Αδαμόπουλος (το θεωρώ σίγουρο και μπορεί να ..εκτεθώ άσχημα, ελπίζω πως όχι), έχει να υπερηφανεύεται ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με την τρόϊκα, όταν του ζήτησαν συνάντηση, όμως η τρόϊκα τον είχε "επισκεφτεί" (δεν γράφω κάτι πιο βαρύ και πάω στο πειθαρχικό) πολλάκις και η face to face συνάντηση, ήταν το λιγότερο...
   Όταν έχεις καταπιεί όλα τα αντιλαϊκά-μνημονιακά μέτρα, που σιγά σιγά τείνουν να μετατρέψουν την συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική πρόσβαση και προστασία, σε είδος πολυτελείας, για τους έχοντες και κατέχοντες, όταν ανέχεσαι τη φόρο-επιδρομή και την αύξηση των πάσης φύσεως δικαστικών παραβόλων, σε δυσβάσταχτα, για τον πολίτη, επίπεδα, δεν μπορείς να ελπίζεις σε επανεκλογή !
    Στα θετικά του, συγκαταλέγεται η διατήρηση κάποιων ελάχιστων αμοιβών, για τους δικηγόρους, ώστε να μην εξευτελιστεί εντελώς το επάγγελμα, ωστόσο το όποιο όφελος, ακυρώνεται από την κατάργηση του αφορολογήτου και την αύξηση της φορολογητέας ύλης...
    Το πρόβλημα του Αδαμόπουλου, όπως και του προκατόχου του, Παξινού, είναι ότι δεν έχουν σχέση και επαφή με την δικηγορική καθημερινότητα, του ελεύθερου επαγγέλματος, ο Μεσσήνιος και νεοδημοκράτης Αδαμόπουλος, πήγαινε, όπως τόσα και τόσα κομματικά στελέχη, από το ένα Δ.Σ δημόσιου οργανισμού, στο άλλο !
    Από την άλλη βέβαια, ο δήθεν ανεξάρτητος Αλεξανδρής, λες και προέκυψε από παρθενογένεση και δεν είναι υιός πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, διατυμπανίζει ότι είναι μάχιμος και δεν έχει σχέση με πάγιες αντιμισθίες, ωστόσο δυσκολεύομαι να το πιστέψω, γιατί γιος βουλευτή-υπουργού και μάχιμος δικηγόρος, είναι, κατά κανόνα, έννοιες ασύμβατες...
    Το ζητούμενο, εφόσον, τελικά εκλεγεί (όπως όλα δείχνουν), είναι κατά πόσον θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα προβλήματα της δικηγορίας και του ΔΣΑ, όπως ενδεικτικά :
-Το ζήτημα του υπερπληθυσμού των δικηγόρων και της εκκαθάρισης του μητρώου, ώστε να παραμείνουν σε αυτό, όσοι πραγματικά ασχολούνται με το αντικείμενο και όχι βουλευτές, οικοκυρές, όσοι έκαναν πλούσιο γάμο, καλλιτέχνες και ξέρω τι άλλο...
-Το ζήτημα του μερίσματος, που το τελευταίο εξάμηνο, έπεσε στα ..30 ευρώ, από 1000 ευρώ, που ήταν κάποτε το χρόνο (έως το 2010 σχεδόν), έχει πέσει στα 100, με το ζόρι, ενώ η ετήσια συνδρομή, ανέρχεται σε 150 ευρώ, μέσο όρο ! Η μόνη λύση, είναι να προστεθεί στο ποσόν, προς διανομή, μέρος των εσόδων, από τα γραμμάτια των δικαστηρίων (αφού συμβόλαια-μεταβιβάσεις ακινήτων ΔΕΝ γίνονται πλέον) και φυσικά να γίνει εκκαθάριση του μητρώου (αν δεν έχεις κάνει παράσταση σε Δικαστήριο το προηγούμενο έτος, να ΜΗΝ παίρνεις μέρισμα).
-Να υπάρξει επιτέλους λύση στο φλέγον θέμα των απλήρωτων ασφαλιστικών εισφορών, εκεί όπου ο Αδαμόπουλος απέτυχε παταγωδώς, με πίεση για μία πιο δίκαιη και ανθρώπινη ρύθμισή τους !
-Η μείωση των δικαστικών παραβόλων και η θέσπιση ξανά αφορολογήτου ορίου για δικηγόρους και
αλλαγή του εμβλήματος του ΔΣΑ, ώστε να πάψει επιτέλους να θυμίζει ...μασονική στοά !


 

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

πως ψηφίζουμε στο εξής...

    Η εικόνα του υποψηφίου δημάρχου Ν. Φιλαδέλφειας, Τομπούλογλου, να τρώει σε ταβέρνα της περιοχής, μέσα σε ένα εύθυμο κλίμα, μαζί με μεγάλη παρέα, προκαλεί αηδία και αποτροπιασμό και ταυτόχρονα μεγάλο προβληματισμό, για το αν υπάρχει σωτηρία, για αυτόν τον τόπο !
  Κάποιοι μάλιστα λένε, ότι είναι και φαβορί να κερδίσει τις εκλογές (!) και αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι, αν οι κάτοικοι-ψηφοφόροι εκεί, παρακολουθούν ειδήσεις ή αν πάσχουν από αμνησία : ο Τομπούλογλου συνελήφθη, πρόσφατα, για εκβίαση, είναι υπόδικος και κυκλοφορεί ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, γιατί είχε τη λογική ότι "αφού ο επιχειρηματίας θα πάρει (νόμιμα) μία αμοιβή, θα πρέπει και αυτός, που του δίνει τη δουλειά, να πάρει την παράνομη μίζα του, άσχετα αν ...άλλος πληρώνει" (η Ε.Ε εν προκειμένω).
  Όσο και αν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας (εδώ βέβαια πιάστηκε με τη "μίζα" στο χέρι και υπάρχει και βίντεο, που τον δείχνει να τα παίρνει), έως ότου κάποιος καταδικαστεί αμετάκλητα, η εικόνα του συγκεκριμένου υποψηφίου, δεν είναι και η καλύτερη (είχε και στο παρελθόν απασχολήσει τα ΜΜΕ, για άλλους λόγους) και οπωσδήποτε, σε κάνει να σκέφτεσαι, αν έπαιρνε μίζες στο Νοσοκομείο, όπου είχε διοριστεί, τι θα κάνει σε ένα Δήμο, με ΠΟΛΥ μεγαλύτερο μπάτζετ ;
  Οι επερχόμενες εκλογές, είναι κυρίως εκλογές προσώπων και όχι ανύπαρκτων ή πεθαμένων "ιδεολογιών" και πλέον κανένας δεν συγχωρείται να λέει ότι δε γνωρίζει τι ψηφίζει, ποια πρόσωπα θα στείλει στην Ευρωβουλή ή στους Δήμους !
  Από εδώ και πέρα, ο καθένας είναι ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για τη ζημιά, που μπορεί να προκαλέσει στο δημόσιο συμφέρον, εκείνος που ψήφισε, διότι οι μάσκες έχουν πέσει, όλα έχουν αποκαλυφθεί, για το ποιοι μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, συμμετέχοντας (ή απλά ανεχόμενοι) στην κατασπατάληση του κρατικού χρήματος...
   Ορισμένα κριτήρια επιλογής είναι : θεωρείται επιτυχημένος ή αποτυχημένος ο συγκεκριμένος υποψήφιος ; έχει δουλέψει στη ζωή του ή είναι ανεπάγγελτος και παιδί του κομματικού σωλήνα ; ποιο είναι το παρελθόν του και κυρίως αν έχει κάποιο ηθικό υπόβαθρο, ως χαρακτήρας και ως άνθρωπος, διότι ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ να επιστρέψει η ηθική στην πολιτική ! Πίσω από τα ωραία λόγια και τις εύκολες υποσχέσεις, πρέπει κανείς να είναι σε θέση να κρίνει και να διακρίνει, το ποιόν του κάθε υποψηφίου, πράγμα όχι εύκολο, αλλά ούτε και ...ακατόρθωτο, αν παρακολουθήσεις τη ζωή και την πορεία του καθενός !
    Δεν πάμε πλέον στην κάλπη, ούτε "θυμωμένοι", ούτε με το ένα χέρι στην τσέπη, ανάλογα με το ποιος μας έχει τάξει τα περισσότερα και σίγουρα, πρέπει να υπάρξει ανανέωση, δεν μπορεί να τρώνε οι ίδιοι και οι ίδιοι μια ζωή, νέα και άφθαρτα πρόσωπα, πρέπει να επιλέξουμε (γνήσια όμως και όχι αναμασημένα, σερβιρισμένα με νέο περιτύλιγμα, ως δήθεν καινούργια)...
    Με τα παραπάνω κριτήρια π.χ, ο μόνος δήμαρχος, που παρέχει τα εχέγγυα μίας σωστής και χρηστής Διοίκησης, στο δήμο της Αθήνας, είναι ο Βασίλης Καπερνάρος, άνθρωπος, που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, εργατικός κλπ, άσχετα αν δεν θα εκλεγεί, πιθανόν, επειδή ο κόσμος εξακολουθεί να ψηφίζει με καθαρά πολιτικά-κομματικά κριτήρια !
    Από την άλλη, πρέπει ο κόσμος να ξυπνήσει, να μην ψηφίζει σαν πρόβατο, όσους πουλάνε το παραμύθι τους : π.χ η δήθεν αντισυστημική Χ.Α, έχει δώσει ήδη δείγματα, για το ποιόν της, με το καλημέρα...Εκτός από τα συσσίτια της ντροπής, που διοργάνωνε με ένα μικρό μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης, έχουν αρχίσει τα ρουσφέτια και οι ίδιοι, με το που μπήκαν ή και πριν μπουν στη Βουλή. Θυμίζω ότι ο Κασιδιάρης είχε διορίσει τον αδερφό του, σε αμειβόμενη θέση, ενώ και ο βουλευτής Σερρών, αναγκάστηκε σε παραίτηση, προκειμένου να πάρει τη θέση του, ο μη εκλεγείς γκόμενος της κόρης του Μιχαλολιάκου...
    Συνεπώς, δεν είναι τα λόγια, που μετράνε, ο λαϊκισμός, αλλά οι πράξεις, που δείχνουν τι είναι ο καθένας και το παρελθόν του : πολλοί, που το παίζουν τώρα άφθαρτοι και φρέσκοι, αντιμνημονιακοί και αντισυστημικοί, έχουν μεγαλώσει και ανδρωθεί (πολιτικά και οικονομικά, κυρίως), μέσα σε αυτό το σύστημα, που τώρα κατηγορούν, για να φανούν αρεστοί !
    Από τα ελάχιστα σοβαρά νέα κόμματα τώρα, πρέπει κανείς πάλι να είναι προσεκτικός, διότι ο Τζήμερος π.χ, που είναι από τις ελάχιστες νέες, άφθαρτες, επιλογές, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο, είναι πιθανόν άθεος, όπως ο τσίπρας και πρέπει κανείς να τα λαμβάνει ΟΛΑ υπόψη του, γιατί όλα μετράνε και όλα μπορεί να σε προϊδεάσουν για το ποιόν και την εξέλιξη κάποιου, όταν αποκτήσει πολιτική δύναμη και επιρροή.
    Όπως είπα, αν δεν υπάρξουν ηθικά κριτήρια επιλογής, πέρα από τους εύκολους εντυπωσιασμούς, με "επώνυμους" υποψηφίους (καλλιτέχνες, αθλητές κλπ), τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο, γιατί η ανήθικη πολιτική και οι ανήθικοι πολιτικοί μας έφεραν στα σκατά, όπου βρισκόμαστε και παλεύουμε να ξεφύγουμε !
    Και μην πει κάποιος ότι είμαι "ρομαντικός", η ηθική είναι πλέον επιτακτική ανάγκη και καθαρός ρεαλισμός, εδώ που φτάσαμε...Ο ηθικός ξεπεσμός, είναι που οδηγεί τις κοινωνίες σε χρεοκοπία και παρακμή, από την αρχαιότητα έως σήμερα !!

 

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

το καρναβάλι των δημοσκοπήσεων !

   Μία από τις παρενέργειες της ανάπτυξης του διαδικτύου, είναι και η διεξαγωγή δημοσκοπήσεων, επί παντός επιστητού, από προτιμήσεις για φαγητά και ποτά, έως πρόθεση ψήφου, από τον καθένα μάλιστα (δημοσιογράφους, μπλόγκερς, "καθηγητές" κ.ο.κ), χωρίς έλεγχο, χωρίς κανόνες και στην τελική, χωρίς αξιοπιστία !
 Αφήνοντας κατά μέρος τις άλλες μετρήσεις της κοινής, υποτίθεται, γνώμης, οι πολιτικού περιεχομένου δημοσκοπήσεις, είναι οι πιο επικίνδυνες, επειδή διαμορφώνουν ένα κλίμα, υπέρ συγκεκριμένων τάσεων, διότι οι άνθρωποι-ψηφοφόροι, έχουν αγελαίες τάσεις και δεν ψηφίζουν με προσωπικά κριτήρια, αλλά συχνά βάσει του ποιος προηγείται, για να ανέβουν υποτίθεται και εκείνοι, στο τρένο του νικητή...(και να μην αισθάνονται μετά "ηττημένοι")
  Τα όσα έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα, ως αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, σε κάνουν να αναρωτιέσαι, αν ζεις σε αυτή τη χώρα ή κάπου αλλού, η απόσταση ανάμεσα σε αυτές και στην πραγματικότητα, είναι τόσο μεγάλη, που αρχίζεις και υποψιάζεσαι ότι δεν είναι και τόσο αθώες τελικά, ότι ίσως και να εξυπηρετούν συμφέροντα !
   Για να προλάβω ορισμένους, επειδή νομίζω ότι η άποψη που κυριαρχεί στο διαδίκτυο και στα αντι-σοσιαλ μίντια, είναι πως από τις δημοσκοπήσεις αδικείται η χ.α, σπεύδω να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι σε αυτό, αλλά γενικά (στο συγκεκριμένο θέμα, πιστεύω μάλλον το ...αντίθετο)
   Πως να εξηγήσεις π.χ ότι σε κάποιο σάϊτ, θεωρείται σίγουρος για το Β' γύρο της Αθήνας, ο Σακελλαρίδης, που δεν τον ξέρει κανένας και όπου ο συριζα, ποτέ δεν είχε μεγάλα ποσοστά και απήχηση, στην Αθηναϊκή ελίτ (ή και μπουρζουαζία, αν προτιμάτε) του Κολωνακίου και των άλλων, παραδοσιακά "δεξιών" συνοικιών ; (!)
    Έτσι, όπως το βλέπω, οι πιθανότητες να πάει ο Σακελλαρίδης στο δεύτερο γύρο, είναι όσες και να κερδίσει η Ελλάδα το Μουντιάλ της Βραζιλίας...
    Η "απάτη" των διαδικτυακών δημοσκοπήσεων, με την έννοια ότι δίνουν μία απατηλή εικόνα της πραγματικότητας, έχει να κάνει ασφαλώς, με τον τρόπο, που διεξάγονται, αφού ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, πιθανόν να ψηφίζει δύο ή και περισσότερες φορές κλπ, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και η διείσδυση του διαδικτύου, σε νεαρότερα άτομα (μία μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων, ούτε ίντερνετ διαθέτει, ούτε ξέρει να ψηφίζει διαδικτυακά).
    Ερωτηματικά βέβαια, εγείρουν και οι λεγόμενες "σοβαρές" δημοσκοπήσεις, που διεξάγονται από μεγάλες και κατά τεκμήριο έγκυρες εταιρίες του χώρου (που ΑΥΤΗ είναι η δουλειά τους), λόγω των αποκλίσεων, που παρουσιάζουν, ωστόσο σίγουρα αποτυπώνουν πιο σωστά τις τάσεις : π.χ επειδή γίνονται συνήθως τηλεφωνικά, σε ψηφοφόρους, που όντως μένουν στην κρίσιμη εκλογική περιφέρεια και δεν δηλώνουν απλά, με το ποντίκι τους, ότι ανήκουν σε αυτήν !
    Στις διαδικτυακές δημοσκοπήσεις, για το Δήμο της Αθήνας π.χ, είμαι σίγουρος ότι ψηφίζουν "Αθηναίοι", από την Ορεστιάδα και την Καστοριά, έως τη Σπάρτη και τη Ρόδο...
     Η διενέργεια δημοσκόπησης, είναι μία επιστημονική εργασία, που (πρέπει να) γίνεται με συγκεκριμένες μεθόδους και εγγυήσεις, ώστε να παρέχει ένα αντιπροσωπευτικό και αξιόπιστο αποτέλεσμα, κάτι που προφανώς δε συμβαίνει στο ίντερνετ και βλέπουμε, όσα βλέπουμε !
     Επομένως και η σημερινή είδηση, ότι αίρεται η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων, 15 μέρες πριν τις εκλογές, μάλλον ως δυσάρεστη εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί, διότι οι δημοσκόποι θα ξεφυτρώσουν σαν μανιτάρια, για να βγάλουν μεροκάματο και ο κίνδυνος είναι οι κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις, ανάλογα με το ποιος δίνει τα περισσότερα...




 

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

νομική επικαιρότητα !

  Η νομική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, υπήρξε πλούσια, οπότε ας σχολιάσουμε, τις σημαντικότερες εξελίξεις :
1. Αρχίζοντας αντίστροφα, από την πιο πρόσφατη, που είναι η προφυλάκιση του προέδρου της ΕΤΕΚΑ και της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιώργου Σπανού και άλλων κατηγορουμένων για υπόθεση-κύκλωμα λαθρεμπορίας. Θα ήταν τουλάχιστον άκομψο να σχολιάζει κανείς ή να προσπαθεί να προβλέψει τις δικαστικές εξελίξεις, ενόσω δεν έχουν ακόμα αποφασίσει οι Αρχές, γιαυτό και δεν πήρα θέση χθες.
   Η άποψή μου, είναι ότι ορθά και αναμενόμενα προφυλακίστηκαν οι κατηγορούμενοι, διότι η βασικότερη ίσως προϋπόθεση προσωρινής κράτησης, είναι ο κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων, εκ μέρους του κατηγορουμένου και προφανώς, από τον τρόπο και τη διάρκεια δράσης του "κυκλώματος", το πιθανότερο σενάριο, ήταν η συνέχιση της λαθρεμπορίας...
   Το σημαντικότερο ίσως υπερασπιστικό επιχείρημα του κ. Σπανού, που ήταν η άγνοιά του, για τη δράση των υπολοίπων, ότι δηλαδή το λαθρεμπόριο, γινόταν με πρωτοβουλία κάποιων υπαλλήλων και χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει, για την παράνομη δράση τους, καταρρίφθηκε, όπως μάθαμε, από το ρεπορτάζ, από τις συνομιλίες, που είχε καταγράψει ο περιβόητος "κοριός" !
    Έτσι γεννάται, ένα διαρκές ερώτημα, για το κατά πόσον είναι νόμιμες οι ανακριτικές ενέργειες, που βασίζονται σε υποκλοπή, ουσιαστικά, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ενόψει του κατοχυρωμένου και στο Σύνταγμα απορρήτου τους : φρονώ, ότι το απόρρητο της επικοινωνίας, των κατηγορουμένων, ορθά υποχωρεί, εφόσον μιλάμε για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις, εκεί δηλαδή όπου το συμφέρον της κοινωνίας, για την αποκάλυψη και τιμωρία κάποιων εγκλημάτων, υπερτερεί, έναντι του δικαιώματος ορισμένων, να μιλάνε, στα τηλέφωνα, χωρίς να ακούει κάποιος τρίτος τις συνομιλίες τους...(μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι εξ αιτίας των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας, έγινε εξίσωση των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης και θρηνήσαμε θύματα)
      Από εκεί και μετά, θεωρώ, ότι η ίσως ήταν λάθος και η υπερασπιστική γραμμή της άρνησης και προσπάθειας αντίκρουσης των κατηγοριών (ειδικά όταν ορισμένοι έχουν ομολογήσει, όπως εδώ), μία τακτική Αληθείας και παραδοχής τους, με παράλληλη έκφραση μεταμέλειας και συγγνώμης, ίσως να είχε μεγαλύτερα οφέλη, για τους κατηγορούμενους (εδώ φαίνεται πόσο κρίσιμη είναι κάθε φορά, η επιλογή μίας ενδεδειγμένης, για την κάθε περίπτωση, υπερασπιστικής τακτικής) !
2. Η είδηση της αθώωσης της εθνικής ομάδας άρσης βαρών, από τις κατηγορίες ντόπινγκ, μάλλον θυμηδία, μου προκάλεσε, παρά εθνική υπερηφάνεια, όπως άφησαν να εννοηθεί μετά, στη δήλωσή τους, οι συνήγοροι, Κούγιας και Δημητρακόπουλος...
    Βέβαια, δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, για την ενοχή τους, επειδή δεν παρακολούθησα τη Δίκη και το πως πείστηκαν τελικά οι Δικαστές, ωστόσο, η δικαιολογία, πως δεν ξέραμε "τι είχε μέσα το κουτί, που μας έστειλαν οι Κινέζοι" ακούγεται κάπως ...παιδική !
    Σε κάθε περίπτωση, αυτό πιστώνεται ως επιτυχία των εν λόγω συναδέλφων, τώρα το αν θα ασκήσει ένδικα μέσα, ο αρμόδιος Εισαγγελέας, είναι ένα ζητούμενο, διότι πιθανή καταδίκη τους, σίγουρα θα πλήγωνε την εθνική υπερηφάνεια, που μας χάρισαν τότε, με τα μετάλλιά τους...
3.  Ορθά εννοείται επίσης, προφυλακίστηκαν οι δύο νεαροί, για τη δολοφονία Αρχιμανδρίτη στη Μεσσηνία, αν και τα κίνητρα του εγκλήματος, δεν έγιναν και τόσο φανερά, από τις αντικρουόμενες εκδοχές των δημοσιογράφων ! Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι μετά το χτύπημα στο κεφάλι, τον αποτελείωσαν με πνίξιμο, δείχνει την ανθρωποκτόνο πρόθεση, που είχαν...Το μόνο, που μπορεί να τους σώσει και να βγουν νωρίτερα από τη φυλακή, είναι το νεαρό της ηλικίας τους !
4. Τέλος, να πούμε, ενόψει της αθώωσης αγροτών, για παλιές κινητοποιήσεις και των όσων έγιναν πρόσφατα, στα διόδια Αφιδνών, ότι υπάρχει κίνδυνος, τα Δικαστήρια, να μπουν σε μία λογική "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", πράγμα που δεν ισχύει στα νομικά...
    Όσο δίκαιο και αν έχει ο αγώνας σου, όσο δίκαια και να είναι τα αιτήματά σου, είτε διαμαρτύρεσαι αυθόρμητα, είτε για ψηφοθηρία και προσωπικά οφέλη, υπάρχουν και κάποια όρια απαραβίαστα και κάποιες πράξεις, όπως π.χ η καταστροφή δημόσιας περιουσίας, που δεν εξαγνίζονται !
    Το κλείσιμο της εθνικής οδού (παρακώλυση συγκοινωνίας), για ορισμένο χρόνο-ώρες, όχι φυσικά επ' αόριστον, θα μπορούσε να γίνει ανεκτό και να κριθεί η πράξη ατιμώρητη, όχι όμως άλλες ακραίες μορφές βίας και αντίδρασης, όσο δίκαιο και να έχεις (ή νομίζεις ότι έχεις)...
     Η βία, απέναντι στην "κρατική βία" (θέμα που σηκώνει ΜΕΓΑΛΗ ανάλυση), είναι το ύστατο μέσο αντίδρασης και μόνον εφόσον έχουν εξαντληθεί, όλα τα νόμιμα-ένδικα μέσα άμυνας !



Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΙ την πίτα ολόκληρη ΚΑΙ τον "σκύλο" χορτάτο !

    Σε αυτή την έκφραση, συνοψίζεται, εν ολίγοις, η πολιτική του συριζα, απέναντι στο ευρώ και στην ευρωπαϊκή ένωση, όπως εκφράστηκε τελευταία, από το στέλεχός του, Δραγασάκη και λέω τελευταία, γιατί η "πολυφωνία" σε αυτό το κόμμα των συνιστωσών, είναι ..αξιοθαύμαστη, όπως και οι κωλοτούμπες (αυτό βέβαια δεν είναι "προνόμιο" του συριζα) !
  Με λίγα λόγια, λένε ότι θέλουν το ευρώ και την Ε.Ε, ωστόσο όχι με κάθε τίμημα και όχι με "εκβιασμούς", από τους εταίρους και δανειστές μας Ευρωπαίους : ας δούμε όμως πως ερμηνεύεται αυτή η θέση, γιατί και στο συριζα, άλλα λένε, άλλα σκέφτονται και άλλα εννοούν, όπως όλοι οι πολιτικοί...
  Ποιος είναι ο "εκβιασμός" λοιπόν, που γίνεται στην Ελλάδα, από τους δανειστές μας ; Ότι θέλουν τα λεφτά τους πίσω, αυτά που μας δάνεισαν (εδώ γελάμε ασφαλώς) και ότι πρέπει να γίνουν στο ελληνικό κράτος, κάποιες αλλαγές, που θα εξασφαλίσουν ότι έχουμε όντως κράτος και όχι χαμαιτυπείο, ώστε να υπάρξουν ελπίδες, ότι θα αποπληρώσουμε -κάποτε- το χρέος μας !
   Η αναφορά σε αυτόν τον "εκβιασμό" των Ευρωπαίων εταίρων, γίνεται, προκειμένου να καλύψει τον αληθινό εκβιασμό, που θέλει να κάνει ο συριζα, αν έρθει στην εξουσία : ή μας κάνετε κούρεμα στο χρέος (ή και delete, πιο ..ιδανικά) ή βγαίνουμε από το ευρώ και γυρνάμε στη δραχμή (και στη δεκαετία του 1950, αυτό δεν θα το πουν προφανώς, εδώ πάλι γέλια)...
    Γινόμαστε κουραστικοί, λέγοντας συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, αλλά αφού εκείνοι τα επαναλαμβάνουν, δε φταίμε : αφενός, είναι κομματάκι αμφίβολο, αν θα "ζοριστούν" οι Ευρωπαίοι, αν επέλθει σύγκρουση και τεθεί αυτό το δίλημμα και αφετέρου, η επίσημη γραμμή του συριζα, εκφράζει τη νοοτροπία, που επικρατεί στο 70% του πολιτικού-κομματικού κατεστημένου, ότι δηλαδή μόνο τρώμε και δεν πληρώνουμε ποτέ !
    Τα λεφτά, που έφαγαν όσοι είναι σήμερα στη Βουλή και οι προκάτοχοι τους (μαζί με γυναίκες, ερωμένες, βίζιτες, γκόμενες, φίλους, συγγενείς κλπ), μέσω χίλιων και πλέον τρόπων, από νόμιμους αλλά μη ηθικούς, έως εντελώς παράνομους, θεωρούν ότι δεν πρέπει να επιστραφούν, ότι πρέπει να τους χαριστούν, από τα "κορόϊδα", που μας δάνειζαν, όλα αυτά τα χρόνια...
   Χρειάστηκε να περάσουν 4 σχεδόν χρόνια, από το πρώτο μνημόνιο, για να μάθουμε την Αλήθεια, από τα χείλη του Υπουργού Υγείας (χθεσινό δελτίο του ΣΚΑΪ με Ευαγγελάτο) : στο πρώτο λοιπόν Μνημόνιο, προβλέπονταν 200.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων (εντός του 2010) και αποκρατικοποιήσεις σε ΟΛΕΣ τις δεκο (πάλι εντός του 2010) !
    Το τι έχει γίνει, μετά από τόσα χρόνια, είναι προφανές : ΟΥΤΕ ΜΙΑ απόλυση και μία αποκρατικοποίηση (του ΟΠΑΠ), το γατάκι ο ΓΑΠ, ήταν προφανές, ότι δεν θα ερχόταν ποτέ σε σύγκρουση με τους στρατούς των κομματικών πελατών-ψηφοφόρων και έτσι επιλέχθηκε η εφαρμοζόμενη έως σήμερα πολιτική της (κυριολεκτικής) γενοκτονίας των Ελλήνων, με τους φόρους, τα χαράτσια και το 30% ανεργίας, στον ιδιωτικό τομέα...
    Ο Άδωνης, είναι ο μόνος, που είχε τα αρχίδια να βγει και να πει την Αλήθεια, δημόσια, στον ελληνικό λαό, γιατί αυτός και η γυναίκα του προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και ξέρουν, ότι και να μην ξαναβγεί βουλευτής, δεν θα πεινάσουν ποτέ, έχουν μάθει να δουλεύουν, σε αντίθεση με το 90% των υπόλοιπων μελών του Κυνοβουλίου, που χωρίς τη βουλευτική αποζημίωση ή μία άλλη -αμειβόμενη από το ΓΛΚ- θέση, θα λιμοκτονήσει !
    Πιο πολλή πλάκα, όμως, όταν είπε αυτό ο Υπουργός, είχε πως έπιναν νερό και ξεροκατάπιναν, τα άλλα "γατάκια"-υπηρέτες άγνωστων συμφερόντων, δημοσιογράφοι, στα λοιπά παράθυρα, χωρίς να βγαίνει λέξη από το στόμα τους (ίσως γιατί τους χάλαγε την αντι-μνημονιακή "σούπα" που σερβίρουν στον κοσμάκη, για να είναι αρεστοί)...



Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

"Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω !"

    Αυτή θα μπορούσε κάλλιστα, να είναι  η απάντηση του Λαυρεντιάδη, στην "πρόταση" του Εισαγγελέα, να αποφυλακιστεί τώρα, με καταβολή εγγύησης, ύψους 100.000.000 ευρώ (σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είπε "κάποιο τυπογραφικό λάθος, θα έγινε"), αλλά και με σωρεία άλλων, πρωτοφανών και πρωτόγνωρων περιοριστικών όρων (μόνον πότε θα πηγαίνει για κατούρημα, δε διευκρίνισε ο Εισαγγελέας...) !
  Σημειωτέον, ότι η "πρόταση" αυτή, γίνεται λίγους μήνες, περίπου τέσσερις, αν δεν απατώμαι, πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, οπότε, ούτως ή άλλως, αν κάνει λίγη υπομονή ακόμα, θα είναι ελεύθερος, έως ότου (κατα)δικαστεί.
  Η περίπτωση αυτή, έρχεται να επιβεβαιώσει, γιατί πάμε κατά διαόλου, ως χώρα και τις ευθύνες, που πρώτα και κύρια, έχουν οι δικαστές μας και τις οποίες κανένας δεν έχει τολμήσει να θίξει έως τώρα, για την κατάντια της Ελλάδος και τη χρεοκοπία της (οικονομική και όχι μόνον)...
  Αφενός, οι δικαστές μας, φαίνεται να θ(ε)ωρούν τα εκατομμύρια ευρώ, ως στραγάλια ή ως βότσαλα, που τα μαζεύεις από την παραλία και αφετέρου, ότι ο Λαυρεντιάδης, είναι ο υπ' αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος !
   Ο Τζέφρι και οι υπόλοιποι, που έδωσαν εκατομμύρια ευρώ, στη "μαμά" τους και σε άλλους συγγενείς και φίλους, μέσω ΜΚΟ, κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι, κάνουν γυμναστική, ταξίδια και διαλέξεις, εκεί κανένας Εισαγγελέας δε συγκινείται, να τους βάλει μέσα ισόβια (αφού η θανατική ποινή καταργήθηκε), ως καταχραστές του δημόσιου χρήματος...
   Αυτή είναι και μία βασική, ποιοτική διαφορά της περίπτωσης Λαυρεντιάδη, από τα ξετσίπωτα μουνόπανα, που έφαγαν τα λεφτά και μας χρεοκόπησαν : ο Λαυρεντιάδης, κατηγορείται για υπεξαίρεση, από μία ιδιωτική τράπεζα, από μία ιδιωτική ανώνυμη εταιρία, δεν έκλεψε λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου, όπως αυτοί, που είναι ακόμα ελεύθεροι και "απολαμβάνουν" τα κλεμμένα, στην υγεία των κορόϊδων !
    Τα περισσότερα αδικήματα, για τα οποία κατηγορείται ο Λαυρεντιάδης, επισύρουν ποινή κάθειρξης, έως 10 έτη το πολύ, άσχετα αν οι διωκτικές Αρχές, έχουν "τραβήξει" και ξεχειλώσει το κατηγορητήριο, ώστε να πάει για ισόβια, σαν καταχραστής και εκείνος, με την εξής σαθρή νομική "κατασκευή" : ότι δηλαδή ο Λ.Λ, έφαγε τα χρήματα από την PROTON BANK και εν συνεχεία, ήρθε το κράτος και κάλυψε την "τρύπα", οπότε εμμέσως ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο...
     Όμως, οι ποινικές διατάξεις, είναι καμωμένες από ατσάλι, όχι από καουτσούκ, ώστε ο κάθε δικαστής, να τις κάνει ...λάστιχο, κατά το δοκούν ! Εδώ θα τολμήσω και μία προσωπική γνώμη-αξιολόγηση : επειδή οι δικαστές, είναι -κατ' ουσία- δημοσιοϋπαλληλίσκοι, έχουν μεγαλύτερο μένος ενάντια στον ιδιωτικό τομέα, έχουν το γνωστό κόμπλεξ, απέναντι σε κάθε επιτυχημένο και πλούσιο, του ιδιωτικού τομέα και το βγάζουν με κάθε ευκαιρία, όπως στην υπόθεση Λαυρεντιάδη !
     Δεν προσπαθώ να πλέξω το εγκώμιο του Λ.Λ, ούτε να τον αγιοποιήσω, αν είναι ένοχος, να τιμωρηθεί, σύμφωνα όμως με όσα έκανε και με ό,τι προβλέπει ο Νόμος και όχι με βάση τις εμπάθειες και τα κόμπλεξ του κάθε κρατικού λειτουργού, που βλέπει την κατασπατάληση του κρατικού χρήματος, από τα τρωκτικά του δημόσιου τομέα (από υπουργούς έως τον τελευταίο υπάλληλο) και συνήθως, την προσπερνάει...
     Δηλαδή μόνον στην Πρότον υπήρξε κακοδιαχείριση, αν υπήρξε, στις κρατικές τράπεζες, δεν υπήρξε ; Εκεί δεν δόθηκαν θαλασσοδάνεια και "χορηγίες" ; Στις θυγατρικές τους, δεν έγινε "πάρτυ" ; Αυτά θα ελεγχθούν ποτέ, ώστε να ξέρει ο κόσμος που τώρα υποφέρει και πληρώνει χαράτσια, που πήγαν τα λεφτά και ποιος τα έφαγε ; Εκεί οι Εισαγγελείς τι κάνουν ; Για το σκάνδαλο στο Τ.Τ π.χ (το τρέχον, ένα από τα πολλά), δεν κατάφεραν να προφυλακίσουν κανέναν έως τώρα...
      Εξάλλου, υποτίθεται ότι υπάρχει ένα δικαστικό όργανο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ελέγχει προληπτικά τις κρατικές δαπάνες : οι δικαστές αυτοί, πως υπέγραφαν και ενέκριναν, όλα αυτά τα χρόνια ; Δεν υπέπεσε τίποτα επιλήψιμο στην αντίληψή τους ; Είναι δυνατόν όλη αυτή η απίστευτη σπατάλη και ρεμούλα, με "μυστικά κονδύλια", υπερτιμολογήσεις κλπ, να γινόταν κάτω από τη μύτη τους ; Μήπως τελικά, μαζί με τους καταχραστές, πρέπει να μπουν φυλακή και οι "φύλακες" ;
      Για να ξαναγυρίσω στα 100 μύρια, που ζητάει ο Εισαγγελέας, από το Λαυρεντιάδη (για να κλείσει η "μαύρη τρύπα" από τις ΜΚΟ ;), υπάρχει και μία άλλη διάσταση : οι ελληνικές δικαστικές Αρχές, έχουν δεσμεύσει, όχι 100 αλλά 160 μύρια του Λ.Λ (οδηγώντας τις επιχειρήσεις του σε λουκέτο και χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, αλλά αυτά είναι "ψιλά γράμματα", για τους δικαστές μας), σε ελβετικές τράπεζες, τα οποία τους λέει να τα πάρουν και δηλώνουν αδυναμία !!!
      Οι ίδιοι "ζόρικοι" Εισαγγελείς. σκύβουν το κεφάλι σα γατάκια, μπροστά στους Ελβετούς τραπεζίτες και δεν μπορούν να επαναπατρίσουν τα 160 εκατομμύρια του Λ.Λ., τα αφήνουν εκεί να τα εκμεταλλεύονται και να τα διαχειρίζονται εκείνοι και τώρα ζητάνε άλλα 100 επιπλέον, λες και θα τα γεννήσει...
      Μπροστά στους Ελβετούς τραπεζίτες, κάθονται σούζα, όμως και οι κυβερνητικοί παράγοντες, που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φορολογήσουν τις ελληνικές καταθέσεις, στην Ελβετία και όπου αλλού, χρήματα, που κατά κανόνα, όχι πάντα, είναι "μαύρα" και προϊόν παράνομης δραστηριότητας !
      
      




 

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

η επίσκεψη στο Άγιον Όρος ΔΕΝ τον φώτισε !

   Δεν ξέρω, αν η επίσκεψη Σαμαρά, στο Άγιον Όρος, έγινε για επικοινωνιακούς λόγους (όπως τα ούζα με τον Μιχαλολιάκο στον Πειραιά ή οι συναντήσεις στελεχών, ενόψει εκλογών, στους Δήμους και τις Περιφέρειες) ή σε εκπλήρωση τάματος, όπως ελέχθη (να υποθέσω για το πρόβλημα στα μάτια του ;), αποτέλεσμα όμως φαίνεται ότι δεν υπήρξε, ότι δε γύρισε σοφότερος ή ικανότερος να κάνει το σωστό !
  Πως αλλιώς να εξηγηθεί ότι η πρώτη του απόφαση, μετά την επιστροφή του, ήταν να πάρει πίσω τη φορολόγηση επιδομάτων σε ένστολους, που είχε θεσπιστεί...Το ερώτημα βέβαια είναι, γιατί ψηφίζονται (!) αντίστοιχες διατάξεις, εάν δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστούν και εάν γνωρίζουν εκ των προτέρων, ότι θα τις πάρουν πίσω, για να φανούν καλοί και να κερδίσουν μερικά ψηφαλάκια...
   Η απόφαση αυτή, θυμίζει την πρόσφατη αντίστοιχη του ΣτΕ, που έκρινε ότι επιδόματα πανεπιστημιακών, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν πρέπει να φορολογούνται, ενώ και ένας φοιτητής ξέρει ότι στην έννοια του εισοδήματος, εμπίπτει κάθε παροχή, που καταβάλλεται σε μόνιμη και τακτική βάση !
    Η σκανδαλώδης εύνοια, ορισμένων κατηγοριών πολιτών, εν μέσω άγριας λιτότητας και καταλήστευσης-υπερφορολόγησης, δεν είναι ό,τι καλύτερο για κάποιον, που θέλει να λέγεται "ηγέτης" και οφείλει να είναι δίκαιος : όμως, πως να είναι δίκαιος, όταν οι ίδιοι οι βουλευτές, απολαμβάνουν την πιο σκανδαλώδη φορολογική ασυλία, με πλήθος ατελειών και αφορολόγητων εισοδημάτων ;
   Η ιστορία αυτή, πλέον, έρχεται να καταρρίψει έναν ακόμα μύθο, ότι δηλαδή η φοροδιαφυγή είναι "προνόμιο" του ιδιωτικού τομέα !
   Ενδεικτικά και μόνον, από τη "λίστα Νικολούδη", αλλά και τις ειδήσεις, για τα εκατομμύρια, που έβγαλαν στο εξωτερικό εφοριακοί και πολεοδόμοι, τα εκατοντάδες εκατομμύρια, που έφαγαν οι ΜΚΟ, τις μίζες στα εξοπλιστικά κλπ, αποδεικνύεται, ότι πρωταθλητές στη διακίνηση του "μαύρου" χρήματος, είναι ανώτεροι και ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι και λειτουργοί (δήμαρχοι κ.α)...
    Και όπως έχω πει και αλλού, η φοροδιαφυγή του ιδιωτικού τομέα (που υπάρχει, αλλά όχι σε τέτοια έκταση-αξία, όσο στο ευρύτερο "δημόσιο"), έχει μία σημαντική ποιοτική διαφορά : προέρχεται από υπηρεσίες, που παρασχέθηκαν ή προϊόντα, που πουλήθηκαν και όχι από παράνομες, ποινικά κολάσιμες, πράξεις, όπως στο δημόσιο (φακελάκια, μίζες-δωροδοκίες, εκβιασμούς, γρηγορόσημα, κατάχρηση κρατικών ή κοινοτικών κονδυλίων και ένα σωρό άλλους παράνομους τρόπους, που είχαν και έχουν βρει κάποιοι, για να πλουτίζουν παράνομα και αναίτια, κάνοντας απλά, αυτό για το οποίο πληρώνονται, από το κράτος) !
     Η κίνηση αυτή του Σαμαρά, να ευνοήσει ξανά ορισμένη κατηγορία κρατικών υπαλλήλων, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο, ότι δεν έχουμε πλέον να περιμένουμε κάτι καλό από εκείνον, παραμένει δέσμιος του παρελθόντος, αυτού, που μας βούλιαξε και ότι συμπεριφορές και πρακτικές 30 ετών, δεν μπορούν να αλλάξουν, δυστυχώς...
     Αντί ο ίδιος και οι άλλοι της κυβέρνησης, να κοιτάξουν να κάνουν κάτι καλό, για τον τόπο, κοιτάνε πως θα γαντζωθούν στις καρέκλες και την εξουσία, με πρακτικές δεκαετίας 1980, αντί να προχωρήσουν τις αναγκαίες αλλαγές, που χρειάζεται η χώρα, κάνουν τα πάντα, για να παραμείνει η ίδια τραγική κατάσταση, με μία κοινωνία 2 ταχυτήτων, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί και να μην ξέρουν που να κρυφτούν !
     Αν αργήσεις μία μέρα να πληρώσεις το ΦΠΑ, ο Θεοχάρης σου στέλνει ενημερωτικό εμαιλ και σε χρεώνει με προσαυξήσεις, αλλά το κράτος, μπορεί να σου χρωστάει επί χρόνια και μην τρέχει τίποτα και όταν πας να ζητήσεις τα χρήματά σου (όχι μόνο χωρίς τόκο, αλλά καμιά φορά και "κουρεμένα") σε κοιτάνε λες και κάνεις έγκλημα...
     Αν πας να κάνεις κάποια διαδικαστική πράξη στα Δικαστήρια, σου ζητάνε ένσημα, παράβολα κλπ, ενώ αν πάει να κάνει το ίδιο π.χ ένα ΝΠΔΔ, γράφουν επάνω ΑΤΕΛΩΣ, δεν πληρώνουν τίποτα και τελειώνει η ιστορία !
     Όσο θα υπάρχει αυτή η κατάσταση, όπου κάποιοι είναι οι "έξυπνοι", που δεν πληρώνουν τίποτα και ποτέ και κάποιοι άλλοι τα "κορόϊδα", που πληρώνουν πάντα και παντού, καμία προσευχή δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση, μιας χρεοκοπημένης (πολλαπλώς) χώρας...
     Το γεγονός, ότι παρά τη διακήρυξη Σαμαρά πως ο Θεός θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση, η κατάσταση παραμένει ίδια ή χειροτερεύει, δύο πράγματα, μπορεί να σημαίνει : είτε ότι ο Θεός μας έχει ξεγραμμένους και ξεχασμένους, είτε ότι ισχύει το αρχαίο ρητό "συν Αθηνά και χείρα κίνει" (με πιθανότερο το δεύτερο) !




 

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

τι πραγματικά συνέβη στο Praktiker ;;

   Την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθε στο φως, μία περίεργη υπόθεση, κυρίως εργατικής φύσεως, αλλά με ..προεκτάσεις, καθώς έγινε γνωστό ότι απαγχονίστηκε υπάλληλος της εταιρίας praktiker, την ίδια ημέρα, που είχε υπογράψει την παραίτησή του !
   Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στα ΜΜΕ, ο 49χρονος αυτόχειρας, εργαζόταν στην επιχείρηση, επί 12 έτη και επειδή (σύμφωνα με την επίσημη άποψη της εταιρίας) κατελήφθη να έχει διαπράξει κλοπή, του ζητήθηκε να υποβάλει παραίτηση, προκειμένου να μην φαίνεται ότι απολύθηκε και μάλιστα για αυτό το λόγο...
   Σίγουρα, εν προκειμένω, από τους συγγενείς του αυτόχειρα (ουσιαστικά είχε μόνον μία αδερφή και τον υιό της-ανιψιό του), εγείρονται σοβαρές ενστάσεις, όπως : 1. Αν όντως είχε κλέψει, η εργοδοσία, μπορούσε να τον απολύσει και μάλιστα αζημίως, χωρίς αποζημίωση, λόγω του ποινικού αδικήματος. 2. Αν είχε παραβατική συμπεριφορά, αυτή λογικά δεν θα εμφανιζόταν μετά από 12 χρόνια, άψογης και ευδόκιμης υπηρεσίας και 3. Ο μεγαλύτερος φόβος του, ήταν να μην χάσει τη δουλειά του, σε αυτή την ηλικία και σε μία περίοδο με 30% ανεργία, επομένως γιατί να υπογράψει παραίτηση ;;
   Τα ερωτήματα-ερωτηματικά είναι εύλογα και πρέπει να ερευνηθούν, από τις Αρχές, ώστε να πέσει φως στις συνθήκες της απόλυσης-παραίτησης, που οδήγησαν τον αυτόχειρα, σε αυτή την (αδικαιολόγητη, όπως κάθε αυτοκτονία) πράξη του !
    Το κρίσιμο στοιχείο της υπόθεσης, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, είναι να αποδειχθεί εάν υπήρξε κλοπή ή όχι...Αν δικαίως ζητήθηκε η παραίτησή του ή αυτό αποτέλεσε πρόσχημα, για την αζήμια εκδίωξή του, από την επιχείρηση, μιας και λόγω 12ετίας, θα ελάμβανε και μία αυξημένη, αναλογικά, αποζημίωση απόλυσης...
    Από εκεί και μετά, ακούγοντας τους συγγενείς του αυτόχειρα, φάνηκε να προσανατολίζονται περισσότερο στην επιδίωξη ποινικών ευθυνών, των αρμοδίων υπαλλήλων της επιχείρησης και όχι τόσο στην επιδίωξη χρηματικής ικανοποίησης (λόγω ψυχικής οδύνης), ωστόσο δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η σωστή τακτική.
    Υπό την αίρεση, ότι δεν μπορέσει η επιχείρηση να αποδείξει, με βεβαιότητα, την κλοπή, για το γεγονός της αυτοχειρίας, δεν μπορώ να φανταστώ, πως θα μπορούσε να υπάρξει σύνδεση-συσχέτιση, διότι η αυτοκτονία είναι μία (απαράδεκτη) προσωπική απόφαση, ό,τι και αν έχει προηγηθεί και πολύ δύσκολα, θα μπορούσε να δεχθεί το δικαστήριο κατηγορία ...ανθρωποκτονίας !
     Θα μπορούσε βέβαια, να στηριχθεί κατηγορία απάτης (τουλάχιστον, αλλά και συκοφαντικής δυσφήμισης κ.α), με την έννοια της ψευδούς παράστασης γεγονότος (κλοπής), για να ζημιωθεί ο άλλος παράνομα (ως προς το ποσόν της νόμιμης αποζημίωσης, που εδικαιούτο να λάβει, με κανονική απόλυση)...
     Ωστόσο, πιο εύκολα θα μπορούσε να σταθεί και να δεχθεί το αστικό Δικαστήριο, την ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας, μεταξύ (αν αποδειχθεί λέμε) εξαναγκασμού σε παραίτηση και αυτοχειρίας, σε περίπτωση έγερσης αγωγής αποζημίωσης, λόγω ψυχικής οδύνης (και εδώ μιλάμε για ποσά της τάξης των 300.000 ευρώ) !
     Αποζημίωση, λόγω ψυχικής οδύνης, μπορούν, βάσει του Νόμου, να ζητήσουν τα μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος, έννοια, που ερμηνεύεται στενά και περιλαμβάνει τους κοντινότερους πάντα συγγενείς (γονείς, παιδιά, αδέρφια, σύζυγο)...
     Εν προκειμένω και από τη στιγμή, που ο αυτόχειρας, είχε μόνον αυτούς τους δύο συγγενείς, θεωρώ ότι θα μπορούσαν και οι δύο να ζητήσουν (για την αδερφή δεν το συζητάμε, αλλά και ο ανιψιός), διότι, όπως φάνηκε ήταν πολύ δεμένοι, μεταξύ τους !
      Γι' αυτό πρέπει να πούμε, κλείνοντας, ότι το Δικαστήριο δεν εξετάζει ψυχρά, την ύπαρξη στενής συγγένειας, αλλά και το κατά πόσον ήταν πραγματικά "κοντά" και δεμένοι οι συγγενείς με τον εκλιπόντα, διότι, αν αποδειχθεί π.χ ότι, ως αδερφός, δεν είχες μιλήσει, με το νεκρό αδερφό σου, επί 30 ή 40 χρόνια, είναι (;) προφανές ότι δεν παίρνεις μία...



 

Η ..."ζούγκλα" των ΜΜΕ !

    Η κοινωνία μας, έχει σίγουρα χαρακτηριστικά ζούγκλας, σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, "χάρη" σε δημοσιογραφικά "λαγωνικά", που ανακαλύπτουν την ...Αμερική και φιλοξενούν τον καθένα, που θέλει να κάνει την "καταγγελία" του και να κερδίσει, είτε λίγη δημοσιότητα, είτε κάτι, που μόνο αυτός ξέρει, η κατάσταση ενίοτε ξεφεύγει...
   Κάποιος, σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή, κατήγγειλε ότι ο υπουργός Υγείας, αγόρασε το 2007 ακίνητο και δήλωσε την αντικειμενική του αξία και όχι την πραγματική, καθώς και ότι δεν είχε δηλώσει κλειστούς ημι-υπαίθριους χώρους !
   Στην Ελλάδα, ισχύει το "ου μπλέξεις" και ειδικά σε δημοσιογραφικές εκπομπές, ο καθένας μπορεί να κάνει, για τους δικούς του λόγους, μία καταγγελία εναντίον σου και να πρέπει μετά, να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας...
   Αγορά ακινήτου, στην αντικειμενική και όχι πραγματική του αξία, καθώς και με κλειστούς ημι-υπαίθριους χώρους, έχουν κάνει εκατομμύρια Έλληνες, ελάχιστοι, είναι εκείνοι, που θα δήλωναν την πραγματική αξία και θα πλήρωναν μεγαλύτερο φόρο, όταν Η ΙΔΙΑ η εφορία, έχει κοστολογήσει "αντικειμενικά" τις αξίες, σε ένα ορισμένο ποσόν και ...αρκείται σε αυτό !
    Η περίπτωση του Υπουργού, ο οποίος μάλιστα, κατά το χρόνο αγοράς, δεν είχε καν εκλεγεί βουλευτής, είναι μία από εκατοντάδες χιλιάδες άλλες, το μαύρο χρήμα (με την έννοια ότι δε φαίνεται στο συμβόλαιο αγοράς, όχι απαραίτητα ότι προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες), στις αγοραπωλησίες ακινήτων, είναι Ο ΚΑΝΟΝΑΣ, έχει εξελιχθεί σχεδόν σε έθιμο και είμαι σίγουρος, ότι και οι δικαστές, που θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν μία ανάλογη "καταγγελία", ίσως έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο, στις δικές τους αγορές ακινήτων...(για τέτοια υποκρισία μιλάμε)
    Όταν η εφορία δεν μπορεί να εκτιμήσει τις πραγματικές αξίες των ακινήτων και δίνει δικαίωμα, στον αγοραστή, να δηλώσει την αξία, που η ίδια έχει προσδιορίσει, ποιος φταίει και που είναι το παράνομο-παράλογο της υπόθεσης ;;
    Ο συγκεκριμένος καταγγέλλων, πολιτικός μηχανικός, στο επάγγελμα, ξύπνησε ένα πρωΐ και αποφάσισε να καταγγείλει την αγορά του Υπουργού Υγείας και όχι κάποιου άλλου και το ερώτημα, που προκύπτει, σε αυτές τις περιπτώσεις, εύλογα, είναι ποια είναι τα κίνητρά του ; Έχουν προηγούμενα ; Απλά κόπτεται για τη νομιμότητα ; Γιατί δεν κατήγγειλε ΟΛΕΣ τις αγοραπωλησίες, που έχουν γίνει από την καθιέρωση του συστήματος των "αντικειμενικών' αξιών, έως σήμερα ; (!!)
     Ο Υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι ανήκει στο κόμμα των ΑΝΕΛ, ο καταγγέλλων, με τον πρόεδρο των οποίων, είναι σε διαμάχη, αλλά είμαι σίγουρος, ότι τα κίνητρα, μπορούν πάντα να βρεθούν, ακόμα και αν δεν έχει πολιτική χροιά η καταγγελία : μήπως, η γυναίκα του ή κάποιος συγγενής του, είναι γιατρός του ΕΟΠΥΥ, που δήθεν πλήττεται από τα νέα μέτρα του Υπουργού (μία σκέψη κάνω, με το φτωχό μου το μυαλό) ;;
      Πέρα από το ανούσιο της καταγγελίας, υπάρχει και το εντελώς φαιδρό της υπόθεσης : ο Υπουργός, για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, ότι έκανε ό,τι όλοι οι υπόλοιποι, που αγόρασαν σπίτι, στην Ελλάδα, άρχισε να βάζει στοιχήματα και μάλιστα ενώπιον συμβολαιογράφου !
      Άφησε το γραφείο και τις υποχρεώσεις του, στο Υπουργείο και πήγε σήμερα, στο συμβολαιογράφο, με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο και συνοδεία της φρουράς του, όπου είχε ραντεβού, με τον καταγγέλλοντα, για να αποτυπώσουν το "στοίχημα" σε συμβόλαιο, για τέτοια κατάντια μιλάμε (και φυσικά, επειδή ο Υπουργός δεν είναι νομικός, δε (;) γνωρίζει ότι τα χρήματα από ..στοιχήματα, ακόμα και αν υπάρχει έγγραφο, δεν μπορούν να αναζητηθούν νομικά και δικαστικά, είναι στην ευχέρεια του άλλου, αν θα τα δώσει ή όχι, χωρίς έννομες συνέπειες)...
      Μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα : ο Υπουργός να ασχολείται με αυτά τα πράγματα, αντί να κοιτάξει να βελτιώσει την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι, από γιατρούς, με τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία του "δε βαριέσαι" και "ωχ αδερφέ", επειδή ο κάθε δημοσιογράφος δίνει βάση και βαρύτητα σε αστείες "καταγγελίες", που γίνονται από ιδιοτελείς σκοπούς (αφού προφανείς δεν υπάρχουν) και δημιουργεί θέματα "εκ του μη όντος", για να κάνει ντόρο και "νούμερα" !!


 

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

200 ευρώ για κατάθεση έφεσης !!

     Σήμερα, μετά από καιρό, πήγα να καταθέσω μία έφεση (σε αστικής φύσεως απόφαση) στο Πρωτοδικείο και μάλιστα για προσωπική μου υπόθεση και εκεί διαπίστωσα, ότι για να καταθέσεις, απαιτείται πλέον παράβολο, συνολικού ύψους 200 ευρώ (από ΜΗΔΕΝ πριν) !!
  Μιλάμε, για ένα επιπλέον ελεεινό και τρισάθλιο, αντισυνταγματικό χαράτσι, που έρχεται να προστεθεί στον καταιγισμό διατάξεων, καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, προκειμένου να γεμίσουν τα άδεια και "τρύπια" (λόγω τρωκτικών) κρατικά ταμεία...
  Σίγουρα, δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο, παράνομο και αντισυνταγματικό "νταβατζηλίκι" του ελληνικού δημοσίου, που πατάει στην ανάγκη σου και σε χρεώνει προκαταβολικά, προκειμένου να κάνεις έφεση και να βρεις το δίκιο σου, επειδή ο δικαστής, που εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση, δεν ξύπνησε καλά εκείνη την μέρα και σε αδίκησε !
  Οπωσδήποτε, όποιος βουλευτής (ειδικά νομικός), ψήφισε αυτήν και αντίστοιχες, διατάξεις Νόμων, είναι, δίχως άλλο, επίορκος και προδότης, διότι είναι πασιφανές, ότι έτσι περιορίζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και η πρόσβαση στα Δικαστήρια, μόνον σε λίγους, σε όσους έχουν τη δύναμη και τη διάθεση, να πληρώσουν ένα ακόμα νταβατζηλίκι-χαράτσι...
    Δεν είναι η πρώτη φορά, που το Σύνταγμα, γίνεται κουρελόχαρτο, ζητήματα (αντι)συνταγματικότητας προκύπτουν και θα προκύψουν και για άλλες παράνομες και παράλογες χρεώσεις και φόρους, ωστόσο εντύπωση προκαλεί η ευκολία, με την οποία ψηφίζονται, από τη Βουλή και ότι δεν ανοίγει ρουθούνι, δεν υπάρχει καμία αντίδραση, σε αυτή τη λαίλαπα των αντισυνταγματικών εισπρακτικών μέτρων, ενός κράτους-ληστή και απατεώνα !
    Οι βουλευτές, ας πούμε ότι το ψήφισαν, επειδή για αυτούς τα 200 ευρώ είναι ό,τι τα 20, για εμάς τους υπόλοιπους, οι δικηγορικοί σύλλογοι τι κάνουν ; Οι δικαστές ; Ποιος είναι ο ρόλος τους ;
    Είναι τραγικό, η ποιότητα και η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, να είναι στο ναδίρ, ο κόσμος να υπερφορτώνεται με χαράτσια και χρεώσεις, που καθιστούν απαγορευτική την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και κάποιοι να είναι στην κοσμάρα τους και να ζητάνε ψήφο, στις επερχόμενες δικηγορικές εκλογές...(περιττό να πω τι θα πάρουν)
     Οι ίδιοι οι δικαστές, έως τώρα, έχουν βρει αντισυνταγματικές μόνον ορισμένες περικοπές, σε μισθούς και συντάξεις (τις δικές τους και άλλων "ειδικών" μισθολογίων) και σφυρίζουν αδιάφορα, στη λαίλαπα των εισπρακτικών μέτρων, που δεν έχουν καμία λογική και νομική βάση και προσβάλλουν ευθέως συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του πολίτη !
    Αποδεικνύεται έτσι ότι και αυτοί, οι δικαστές, όπως όλοι, κοιτάνε μόνον την τσέπη τους και το συμφέρον τους, αδιαφορώντας για την αποστολή και το έργο, που έχουν ορκιστεί να επιτελούν...
    Το ζήτημα, όμως δεν είναι μόνον νομικό, αλλά και πραγματικό : που πάνε αυτά τα λεφτά ; Πιάνουν τόπο ; Ή προορίζονται, για να εμφανίσουμε πλασματικά και πρόσκαιρα πλεονάσματα, οφειλόμενα στην ανελέητη υπέρ-φορολόγηση, στην καλύτερη και στις τσέπες "ημετέρων" (με ΜΚΟ κλπ), στη χειρότερη ;
      Είναι τουλάχιστον λυπηρό, να υπάρχουν ακόμα δημόσιοι παράγοντες, που να λένε ανερυθρίαστα, ότι οι Έλληνες υπό-φορολογούνται ή ότι έχουμε πρόβλημα εσόδων, όταν και οι πέτρες πλέον έχουν καταλάβει, ότι τα λεφτά πάνε χαμένα, σαν το νερό σε τρύπιο βαρέλι, ότι το πρόβλημα είναι οι αλόγιστες κρατικές σπατάλες, η διαπλοκή και η διαφθορά και όχι τα μικρά έσοδα !
      Το να αυξάνεις ένα δικαστικό παράβολο, από τα 10 ευρώ στα 100 ή από το 0 στα 200, όπως εδώ, σε μία περίοδο απίστευτης λιτότητας και έλλειψης ρευστότητας (για ορισμένους τουλάχιστον, για όσους δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό), δεν έχει καμία λογική, έρχεται σε ΕΥΘΕΙΑ σύγκρουση με το Σύνταγμα και επιπλέον στερεί επιπλέον χρήμα, από την πραγματική οικονομία, αυξάνοντας το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας (αν τα 200 ευρώ έπεφταν στην κατανάλωση, θα είχαμε αύξηση του ΑΕΠ, ενώ τώρα καταλήγουν στις τσέπες ενός σπάταλου, ανίκανου, αντιπαραγωγικού και διεφθαρμένου κρατικού μηχανισμού).
      Σε αντίθεση, με το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και πρόσβασης στα Δικαστήρια, που κατοχυρώνεται στο ισχύον Σύνταγμα, πουθενά, εξ' όσων γνωρίζω, το ίδιο Σύνταγμα, δεν κατοχυρώνει (ούτε ως προς την "υποχρέωση" να τους πληρώνουμε, εμείς οι υπόλοιποι, ούτε ως προς το ύψος τους) μισθούς, επιδόματα και συντάξεις χαραμοφάηδων, τεμπέληδων, αργόμισθων, άχρηστων, απατεώνων, διαπλεκόμενων και λοιπών καταχραστών του δημοσίου χρήματος !
       Όσο βέβαιο, είναι ότι με πορδές δε βάφονται τα αυγά, άλλο τόσο σίγουρο, είναι πως, όταν το ένα μετά το άλλο, τα χαράτσια θα αρχίσουν να κηρύσσονται παράνομα και αντισυνταγματικά, τότε θα φανεί ότι "ο βασιλιάς είναι γυμνός", ότι τα δήθεν πλεονάσματα είναι πέτσινα και πρόσκαιρα, ότι η "συνταγή" είναι λάθος, ότι τα πλεονάσματα δημιουργούνται, μόνον με περιστολή των άχρηστων δαπανών και όχι με "ξεζούμισμα" των πολιτών, με φορολογική λαίλαπα επί δικαίων και αδίκων (γιατί, ούτε όλοι μαζί τα φάγαμε ή τα τρώμε, ούτε όλοι ευθυνόμαστε για το υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας).
       


 

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ανάκριση και δημοσιογραφική έρευνα !

    Το μείζον νομικό θέμα, που έχει ανακύψει από χθες, αφορά στην "απαίτηση" της ανακρίτριας, από την Κω, να μη μεταδοθεί η εκπομπή "Πρωταγωνιστές", με θέμα τη ναυτική τραγωδία στο Φαρμακονήσι, όπου έχασαν τη ζωή τους αρκετοί μετανάστες (αποφεύγω, το πρόθεμα "λαθρο", όχι γιατί δεν ήταν παράνομοι, αλλά γιατί μπορεί να παρεξηγείται από κάποιους) !
   Όπως πάντα, σε υποθέσεις, που έχουν πάρει δημοσιότητα, σπεύδουν πολιτικά και κομματικά στελέχη, να πάρουν θέση, ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του, για εκμετάλλευση και ψηφοθηρία...
    Είναι ξεκάθαρο, από την αρχή, ότι η μετάδοση της εκπομπής δεν μπορεί να απαγορευτεί, όχι τουλάχιστον, με την αιτιολογία και το σκεπτικό της ανακρίτριας, ότι δηλαδή παραβιάζεται η μυστικότητα της ανάκρισης, που διεξάγεται παράλληλα, αυτήν την περίοδο !
    Η "απαίτηση" της ανακρίτριας, στηρίζεται, όπως σωστά παρατήρησαν στο χθεσινό δελτίο του Mega, επί εσφαλμένης προϋπόθεσης : η μυστικότητα της ανάκρισης ΔΕΝ παραβιάζεται, όταν παράλληλα με την ανάκριση, ο δημοσιογράφος κάνει τη δουλειά του και την έρευνά του, αλλά μόνον, όταν διαρρέουν και δημοσιοποιούνται στοιχεία (έγγραφα, μαρτυρίες και λοιπό ανακριτικό υλικό) της ανάκρισης...
    Την πρακτική αυτή, την είδαμε, κατά κόρον, πρόσφατα, σε μεγάλες υποθέσεις, όπως η εγκληματική οργάνωση Χ.Α και οι μίζες στα εξοπλιστικά, με δημοσιοποίηση (ακόμα και πριν την απολογία !) αυτούσιων απολογητικών υπομνημάτων και μαρτυρικών καταθέσεων και εκεί δεν άνοιξε ρουθούνι !
     Θεωρώ και θέλω να πιστεύω, ότι η εν λόγω ανακρίτρια, ούτε οπαδός της Χούντας είναι, ούτε έχει πρόθεση συγκάλυψης μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, με διεθνείς επεκτάσεις για τη Χώρα μας, απλά ερμήνευσε εσφαλμένα την σχετική διάταξη του ΚΠοινΔικονομίας, περί μυστικότητας της ανάκρισης...
     Από εκεί και μετά, εκπομπές σαν αυτή, δεν μπορούν να απαγορευτούν, ωστόσο έχουν και θετικά και αρνητικά : το θετικό είναι ότι αφυπνίζουν την κοινή γνώμη και δεν αφήνουν την υπόθεση να κουκουλωθεί, το αρνητικό είναι ότι μπορεί να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις στο κοινό και έτσι η δικαστική απόληξη της υπόθεσης, να μη συμβαδίζει με το "κοινό περί δικαίου αίσθημα" !
    Ο λόγος είναι προφανής : αλλιώς "καταθέτει", μπροστά στην κάμερα και στο μαρκούτσι-μικρόφωνο, ένας αυτόπτης μάρτυρας ή κάποιος που απλά πεθαίνει για μερικά λεπτά δημοσιότητας και αλλιώς, μπροστά στον ανακριτή και τον/την γραμματέα, έχοντας προηγούμενα ορκιστεί...
    Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, από τη μετάδοση παρόμοιων εκπομπών, η μη νηφάλια εξέταση των στοιχείων και η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, προκειμένου να ανέβουν τα νούμερα της τηλεθέασης (!), με συνέπεια, στο τέλος, να βρίσκεται εκτεθειμένος, ένας εκ των δύο : είτε ο ανακριτής, είτε ο ..δημοσιογράφος !
    Επί της ουσίας τώρα, είναι ξεκάθαρο, ότι η έρευνα μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, πρέπει να προχωρήσει σε βάθος και να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται, σε υπουργικό επίπεδο, να δούμε οι λιμενικοί πως έδρασαν και κυρίως τι εντολές πήραν, από πάνω : διότι εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, που χάθηκαν και για καταγγελίες, που οδηγούν σε διώξεις, για πολύ σοβαρά κακουργήματα.
    Το γεγονός, ότι οι άνθρωποι αυτοί, ακόμα και παιδιά, εισήλθαν παράνομα στα χωρικά μας ύδατα, δεν μπορεί να αποτελέσει φυσικά "δικαιολογία", για τις όποιες εγκληματικές πράξεις ή παραλείψεις, διαπιστωθούν, από τη δικαστική και όχι δημοσιογραφική έρευνα, διότι η προστασία της ανθρώπινη ζωής υπερισχύει, όπως και το Δίκαιο της Θάλασσας, που επιβάλλει τη βοήθεια, σε περίπτωση ναυαγίου (ακόμα και αυτό το σημείο παραμένει σκοτεινό : αν δηλαδή το ναυάγιο προκλήθηκε, πριν πάει το λιμενικό μας ή αν προκλήθηκε, κατά την ρυμούλκηση του σκάφους των μεταναστών, από το λιμενικό) !
     Όπως, προ-είπα, θέλω να πιστεύω ότι η ανακρίτρια, είχε αγαθή προαίρεση, όταν εξέδωσε την "απαγόρευση" της εκπομπής, λόγω εσφαλμένης ερμηνείας και εφαρμογής της κρίσιμης διάταξης, περί μυστικότητας της ανάκρισης και όχι πρόθεση συγκάλυψης, αλλά και ο δημοσιογράφος, μέλλει να αποδειχθεί, πόσο υπεύθυνα και σοβαρά και κυρίως αμερόληπτα, θα κάνει την έρευνά του...




 

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

το ΤΕΡΑΣ της γραφειοκρατίας !

    Η πιο δυσάρεστη εμπειρία, που μπορεί να έχει κάποιος στη χώρα μας, είναι η συναλλαγή με τον κρατικό μηχανισμό, η αντιμετώπιση της εξωφρενικής και εκτεταμένης γραφειοκρατίας, που σου κάνει τα νεύρα σμπαράλια και ουσιαστικά καταπνίγει την ανάπτυξη και την πρόοδο σε αυτόν τον καταραμένο τόπο !
  Στις 8.2.2013, είχα διοριστεί αυτεπάγγελτα και υπερασπιστεί αλλοδαπό κατηγορούμενο, για ναρκωτικά και ένα χρόνο μετά, προσπάθησα να πληρωθώ σήμερα...
  Αφού περίμενα να καθαρογραφεί η απόφαση δέκα και πλέον μήνες (το θέμα της καθαρογραφής των αποφάσεων, είναι μια άλλη, μεγάλη και πικραμμένη ιστορία), έμαθα στις αρχές του 2014, ότι επιτέλους καθαρογράφηκε !
  Στα δικαιολογητικά, που πρέπει να καταθέσεις, για να πληρωθείς, από ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι και η βεβαίωση του/της προέδρου του Δικαστηρίου, ότι άσκησες τα καθήκοντά σου...Δεν αρκεί η απόφαση και τα πρακτικά, που αναφέρουν το όνομά σου (!), ζητάνε και αυτή τη βεβαίωση και εκεί αρχίζει το πανηγύρι, καθώς πρέπει να βρεις το/την δικαστή να σου υπογράψει...
   Μπορεί να είμαι άτυχος, αλλά η συγκεκριμένη πρόεδρος που έψαχνα, ΔΕΝ έχει δικό της γραφείο (σε ένα ολόκληρο 7όροφο Εφετείο Αθηνών, για τέτοια κρατική ξεφτίλα μιλάμε), όπου μπορείς να τη βρεις και να υπογράψει : έπρεπε να πάω σήμερα, που είχε υπηρεσία-έδρα και να τη βρώ, μου είχαν πει (έτσι γενικά).
    Οι αστικές Δίκες στο εφετείο ξεκινάνε στις 11:00 π.μ και για να μην πολυλογώ, πήγα στις 10 το πρωΐ και έφυγα στις 12, χωρίς ΠΟΤΕ να συναντηθώ, εντός του ίδιου κτιρίου (χαχα) με την εν λόγω κυρία, καθώς κανείς δεν μπορούσε να μου πει που θα τη βρω (είτε γραμματέας, είτε συνάδερφός της) και φυσικά, μετά από 1 χρόνο, δεν θα μπορούσα να θυμάμαι και φυσιογνωμικά πως είναι !
     Η γραμματεία μου έλεγε είτε να περιμένω, εκεί όπου είναι η αίθουσα των εφετών, είτε σε κάποια γραφεία, τίποτα συγκεκριμένο, με την ελπίδα ότι ...μπορεί να την πετύχω και όταν τόλμησα να ζητήσω από τη γραμματέα, να την πάρει στο κινητό της, μου είπε πρώτα ότι πρέπει να είναι κάτι επείγον, για να πάρει (αλλοίμονο) και μετά, ότι το δικό της σταθερό δεν παίρνει κινητά...
     Όταν προθυμοποιήθηκα να την πάρω από το δικό μου, τρελάθηκε και άρχισε να λέει "που ακούστηκε αυτό, δικηγόρος να παίρνει δικαστή τηλέφωνο" και άλλα τέτοια τραγελαφικά, μετά πήγε σε ένα άλλο γραφείο, πήρε (ή έκανε ότι πήρε) και μου είπε ότι το έχει κλειστό !
      Με άλλα λόγια, έχασα 2 ώρες από τη ζωή μου, για να πάρω μία γαμημένη και άχρηστη ουσιαστικά υπογραφή (αφού τα πρακτικά της Δίκης, θα έπρεπε λογικά να είναι αρκετά), δεν μπόρεσα σε ένα κτίριο, επί 2 ώρες, να συναντήσω αυτήν, από την οποία ...εξαρτάται, αν θα πληρωθώ, για μία εργασία, που παρείχα, πριν από ένα χρόνο.
      Εννοείται ότι μπήκα πολλές φορές στον πειρασμό, να υπογράψω, αντ' αυτής και ας τολμούσε κάποιος να με κατηγορήσει για πλαστογραφία !
      Η εντύπωση, που αποκόμισα σήμερα, από το Εφετείο, είναι ότι οι δικαστές του, όσοι ..δεν έχουν γραφείο τουλάχιστον, έρχονται εκεί 2 με 3 φορές το μήνα, από τις 11 έως τις 11:30, για μισή ώρα και κατά τα λοιπά, "εργάζονται στο σπίτι", όπως μου είπε ο Πρόεδρος Υπηρεσίας, ο οποίος παρεπιπτόντως βρήκε μία κάποια λύση : να αφήσω το χαρτί εκεί και να το υπογράψει, όταν και όποτε ξαναεμφανιστεί η πρόεδρος (και αν το θυμηθούν φαντάζομαι να της το δώσουν) !
      Όταν πάρω την υπογραφή, θα πρέπει να καταθέσω τα χαρτιά στο Εφετείο, να τα στείλουν αυτοί στο Υπουργείο, για να πληρωθώ, μετά από κανά 3μηνο, στην καλύτερη και εφόσον έχω κόψει το παραστατικό εκ των προτέρων (πληρώνοντας πιθανόν ΦΠΑ, που δεν θα έχω ακόμα εισπράξει).
       Σε μία χώρα όχι τριτοκοσμική, δε λέω ανεπτυγμένη, θα είχαν φροντίσει, να πηγαίνεις με τα δικαιολογητικά, στο Ταμείο, του εκάστοτε δικαστηρίου και να πληρώνεσαι, επί τόπου και αυθημερόν!
       Αυτό δυστυχώς είναι το ελληνικό δημόσιο, που θέλει και (τρομάρα του) να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές : αν καθυστερήσεις να το πληρώσεις, έστω και μία μέρα, σου βάζει εξοντωτικά πρόστιμα και σε απειλεί με φυλάκιση, όταν έρχεται η ώρα να πληρώσει εκείνο, σου βγάζει πρώτα το λάδι και σε πληρώνει, όποτε του καπνίσει και χωρίς καμία συνέπεια...
      Αυτά βέβαια ισχύουν, για εξωτερικούς συνεργάτες, προμηθευτές κλπ, γιατί όσοι είναι από μέσα, όπως αυτοί που με ταλαιπώρησαν χωρίς Λόγο (δηλαδή κοινή λογική) σήμερα (δικαστές και γραμματείς) πληρώνονται κανονικά και στην ώρα τους και σε έχουν γραμμένο !
       Ούτε αυτοί, ούτε όσοι θα ζητήσουν σε λίγες μέρες την ψήφο μας, φρόντισαν να εξαλείψουν κάποιους παραλογισμούς και εμπόδια, από την καθημερινότητά μας, είναι απορροφημένοι στη "μακαριότητα" της μονιμότητας και της αργομισθίας τους.
       Το ότι οι μισθοί τους, καταβάλλονται από τους φόρους και τα χαράτσια, που πληρώνουμε όλοι, ποσώς τους ενδιαφέρει...
        Όσο υφίσταται ένα κράτος παράλογο, δυσκίνητο και εχθρικό (ούτε καν ουδέτερο, δε λέμε φιλικό) προς τον πελάτη-φορολογούμενο, προκοπή δεν πρόκειται να δει αυτός ο τόπος !




Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Πρώτα δίνεις, μετά παίρνεις...

    Αυτή είναι μία βασική Αρχή της Ζωής, ότι για να πάρεις, πρέπει ΠΡΩΤΑ να δώσεις (π.χ για να σου δώσει τόκο η τράπεζα, πρέπει πρώτα να της δώσεις τα χρήματα-κεφάλαιά σου), ωστόσο οι περισσότεροι δεν το καταλαβαίνουν και γι' αυτό μένουν στα ...ίδια.
 Αναφέρομαι στους διάφορους τζαμπατζήδες, λαμόγια κλπ, με τους οποίους έρχεται σε επαφή ένας ελεύθερος επαγγελματίας, καθημερινά (αυτή είναι ίσως η μοίρα μας, το τίμημα της "ελευθερίας" μας) !
  Πρόσφατα, ζήτησα από μία εντολέα μου, το ποσόν των ..50 ευρώ, προκειμένου να επιδοθεί απόφαση, που της επιδικάζει ένα Α ποσόν (αφού η απόφαση δεν ήταν προσωρινά εκτελεστή) και εξαφανίστηκε από τότε... Στην αρχή είπε "δεν θέλω να πληρώσω" και στη συνέχεια το εξής αμίμητο : "δε γίνεται να πάω την απόφαση στον εναγόμενο μόνη μου ;" ! Σε αυτή τη δουλειά, εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει ή ακούσει όλα, η πραγματικότητα "σε ξεπερνάει" (είναι θαύμα ότι τα μαλλιά μου, είναι ακόμα στη θέση τους)...
   Πως να εξηγήσει κανείς αυτή την άρνηση κάποιου, να πληρώσει προκαταβολικά ένα μικρό σχετικά ποσόν, προκειμένου να πάρει αργότερα, ένα πολύ μεγαλύτερο ;
   Για να εισπράξεις δικαστικά ένα χρηματικό ποσόν, από οποιαδήποτε αιτία, πρέπει να ακολουθήσεις τις νόμιμες διαδικασίες, που συνεπάγονται έξοδα, τα περισσότερα από τα οποία τα παίρνει το κράτος (βλέπε δικαστικό ένσημο, τέλος απογράφου κλπ), το οποίο τα παίρνει χοντρά ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ και είναι μονίμως "ταπί", οι δικαστικοί επιμελητές (ιδίως όταν γίνεται αναγκαστική εκτέλεση) και τέλος οι δικηγόροι !
    Είναι λυπηρό (εμένα πάντως με στενοχωρεί, αλλά αφού δεν πειράζει τους ίδιους, δε μου πέφτει λόγος) να έρχεται κάποιος, που έχει μία απαίτηση π.χ 20.000 ευρώ και όταν του λες, ότι πρέπει να πληρώσει 500 ή χίλια, να εγκαταλείπει τη διεκδίκηση...
   Αν επιχειρούσε κάποιος να ψυχολογήσει αυτά τα άτομα, νομίζω 2 εκδοχές υπάρχουν : είτε, δεν πιστεύουν οι ίδιοι στο δίκιο τους, είτε απλά είναι λαμόγια, που έχουν μάθει μόνον να παίρνουν και όχι να δίνουν !
    Σίγουρα, η δικαστική διεκδίκηση ενός ποσού, δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά αν ο αντίδικος είναι αφερέγγυος και ακολουθεί πάντα κάποια προκαθορισμένα, νόμιμα, στάδια, τελευταίο των οποίων, είναι η αναγκαστική εκτέλεση (κατασχέσεις κλπ), απαιτεί χρόνο, υπομονή και έξοδα...
    Ωστόσο, αφενός οι απαιτήσεις είναι τοκοφόρες (και με αρκετά υψηλό επιτόκιο, σήμερα ανέρχεται σε 7,75% ετησίως) και αφετέρου τα όποια έξοδα (ή το μεγαλύτερο μέρος τους) προστίθενται στον "τελικό λογαριασμό" και έτσι "ο υπομείνας έως τέλους" ανταμοίβεται, τα τρωκτικά, που θέλουν λεφτά αμέσως και χωρίς να δώσουν μία, σκορπάνε στους πέντε ανέμους (προς όφελος του αντιδίκου τους...) !
     Ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, το αντίστροφο δεν ισχύει : δηλαδή ότι πρέπει ο δικηγόρος πρώτα να δώσει, για να πάρει μετά από τον πελάτη...
     Όσες φορές, καλόπιστα, έδωσα βάση στο λόγο του άλλου, ότι θα με πληρώσει, μετά το αποτέλεσμα και εφόσον γίνει η δουλειά και είναι και θετικό το αποτέλεσμα (στις περιπτώσεις, που υπάρχει αμφιβολία), έμεινα φτωχός και δυστυχισμένος, να προσπαθώ να καλύψω τη χασούρα !
      Μία αντίστοιχα τραγελαφική περίπτωση, με αυτή που περιέγραψα παραπάνω για το 50ρικο, ήταν σε ένα ποινικό Δικαστήριο, όπου ο εντολέας μου αθωώθηκε και όταν ήρθε η ώρα, να μου δώσει τη συμφωνημένη αμοιβή, είπε το εξής επίσης αμίμητο : "ξέρεις, με βάση την απόδοσή σου, κρίνω ότι πρέπει να πάρεις τόσα"...
      Παρόμοιες καταστάσεις, πάντως, πρέπει, εκτός από εμάς τους δικηγόρους, να αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών : μία μέρα, μου διηγούνταν ένας ταξιτζής, περιστατικά με λαμόγια-τζαμπατζήδες και δεν πίστευα στα αυτιά μου, με το τι σκαρφίζεται ο κάθε απατεώνας, για να κάνει τη δουλειά του, χωρίς να πληρώσει !
      Υποψιάζομαι, μπορεί και να κάνω λάθος, ότι αυτοί, που αρνούνται και δεν θέλουν να μας πληρώσουν, για υπηρεσίες χρήσιμες και χειροπιαστές, είναι όσοι πληρώνονται, κανονικά, από τις "υπηρεσίες" τους  και ορισμένες φορές, χωρίς καν να δουλεύουν ή να προσφέρουν κάτι ως αντάλλαγμα, για αυτά που παίρνουν...

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Μαγκιά του !

    Παρά τις φήμες, που διαρρέονται, από παλιότερα, για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Άγγελου Φιλιππίδη, ο τρόπος που αντιμετώπισε την προσωπική του, δικαστική, περιπέτεια, δείχνουν ανδρισμό και αποφασιστικότητα, που άλλοι "άντρες" δεν έχουν !
  Ουσιαστικά η κίνηση ματ, που οδήγησε σήμερα, στην απόφαση να μην προφυλακιστεί, ήταν το γεγονός, ότι αμέσως μόλις αφέθηκε ελεύθερος, από τις τούρκικες αρχές και μάλιστα ΧΩΡΙΣ κανένα περιοριστικό όρο, πήρε το αεροπλάνο και ήρθε στην Αθήνα, για να απολογηθεί, ενώ θα μπορούσε (τρόπος του λέγειν, βέβαια, γιατί μια τέτοια απόφαση, δεν είναι εύκολη) να φύγει για αλλού...(βλέπε Αγγλία, να κάνει παρέα στο ζεύγος Γριβέα και την Αντωνία Ηλία)
  Από την αρχή, υποστήριζε την αθωότητά του και αντιμετώπισε τις δικαστικές Αρχές, στα ίσια, χωρίς ..να προσποιείται τον άρρωστο, ούτε τίποτα ανάλογο, ήρθε και απάντησε στις κατηγορίες και μάλιστα πειστικά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος !
  Αν το τούρκικο δικαστήριο είχε αποφασίσει την έκδοσή του, αν δηλαδή ερχόταν εδώ, ως κρατούμενος, με συνοδεία και όχι μόνος του και οικειοθελώς, απόψε το βράδυ θα κοιμόταν, σχεδόν σίγουρα, στον Κορυδαλλό...
  Παρά το στοιχείο της υποψίας φυγής, που βαρύνει στην κρίση ανακριτή και εισαγγελέα, σε τέτοιες περιπτώσεις, θεωρώ ότι η σημερινή απόφαση, υπήρξε περισσότερο αποτέλεσμα της ΕΛΛΕΙΨΗΣ ισχυρών ενδείξεων ενοχής !
   Με αυτή την παρατήρηση, τείνουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, που φαινόταν πιθανό, από την αρχή αυτής της ιστορίας, που εξελίσσεται σε μεγάλο φιάσκο, για τις διωκτικές αρχές, αφού κρατούσαν εξαρχής μεγάλο καλάθι και ως τώρα, δεν έχουν βάλει μέσα, ΟΥΤΕ ΕΝΑ κεράσι...
   Εν μία νυκτί, συντάσσονται εντάλματα σύλληψης, γίνεται τόσος ντόρος, σπιλώνονται υπολήψεις και τελικά, όλοι αθωώνονται (;) ! Οι διωκτικές-εισαγγελικές αρχές, οφείλουν στο εξής να είναι πιο προσεκτικές και να βγάζουν εντάλματα και να ασκούν διώξεις, όταν οι υποθέσεις είναι "δεμένες" και ώριμες, όχι να πέφτουν στη λούμπα του εντυπωσιασμού, που γυρνάει σαν μπούμερανγκ εναντίον τους !
    Ο ίδιος ο Φιλιππίδης, υπέπεσε, στο γνωστό ολίσθημα, που κάνουν παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας (εν ευρεία έννοια), όταν κατηγορούνται για κάποιο αδίκημα, μιλώντας για διώξεις, με πολιτικά κίνητρα και άλλες θεωρίες συνωμοσίας, αλλά ευτυχώς δεν του κόστισε...
    Από τη μία, οφείλουμε να συγχαρούμε ανακριτή και εισαγγελέα, για το ορθό και δίκαιο αποτέλεσμα, στο οποίο κατέληξαν, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, δε λειτουργεί, με όρους "λιντς" και δεν προφυλακίζει ανθρώπους, χωρίς ατράνταχτα στοιχεία, από την άλλη, όμως πρέπει και να στηλιτεύσουμε ξανά το θέμα της εγγύησης !
     Η επιβολή τεράστιων εγγυήσεων, σε άτομα, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας, τον τελευταίο καιρό, ΟΥΔΕΝ εξυπηρετεί, αφού η παρουσία του κατηγορουμένου σε τυχόν Δίκη, εξασφαλίζεται πιο αποτελεσματικά, με την εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα και την απαγόρευση εξόδου, από τη χώρα.
     Εξάλλου, όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία, με κατηγορούμενο, για τα εξοπλιστικά, που δεν μπόρεσε να βρει τα 500 χιλιάρικα της εγγύησης και κατέληξε στη φυλακή, η επιβολή εξοντωτικής εγγύησης (μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ρευστό-μετρητά, που είναι όλο και πιο δυσεύρετα, στις μέρες μας), οδηγεί, δια της πλαγίας οδού, σε ένα απαράδεκτο και ανεπιεικές αποτέλεσμα, δηλαδή να καταλήγει στη φυλακή, κάποιος, για τον οποίο κρίθηκε ήδη (!!!) ότι ΔΕΝ υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις προφυλάκισης, επειδή δεν μπόρεσε να βρει ένα υπέρογκο ποσόν, σε μετρητά...
    Η παραβίαση του όρου της εγγύησης, αποδεικνύει μόνον, ότι ...υπερεκτιμήθηκαν οι οικονομικές δυνατότητες του κατηγορούμενου και τίποτα παραπάνω, όπως π.χ η παραβίαση εμφάνισης στο Τμήμα, που φανερώνει ..τάσεις φυγής και δικαιολογεί τη σύλληψη (βλέπε περίπτωση Σακκά) !
    Θα καταλήξουμε στο τέλος, να μην προφυλακίζεται, μόνον, όποιος έχει λεφτά και δη μετρητά, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, σε ένα κράτος Δικαίου και που δεν ήταν φυσικά ο σκοπός του Νομοθέτη, όταν θέσπισε την έννοια της (δικονομικής) εγγύησης...
     Παρότι, ο αντίστοιχος θεσμός της εγγύησης, υπάρχει σε πολλά άλλα κράτη, η γνώμη είναι, ότι ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο, της πλήρους κατάργησής της !



Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

τι είναι τελικά το facebook ;;

   Την προηγούμενη εβδομάδα, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του, γιόρτασε τα δέκατα "γενέθλια" του πιο δημοφιλούς ίσως, από τα τόσα, μέσα αντικοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο αφορμή, για την παρούσα ανάρτηση, υπήρξαν τα αλλεπάλληλα και ολοένα αυξανόμενα εγκλήματα, που έγιναν "εξ αιτίας" του ή για να είμαστε πιο ακριβείς, μέσω αυτού !
  Κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, όταν έγινε γνωστός ο θάνατος μίας νεαρής κοπέλας, με καταγωγή τα Ιωάννινα, στην Αθήνα, όταν είχε επισκεφτεί δύο "φίλους" της και μάλιστα, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, έφερε και σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης (ο θάνατος αποδόθηκε μάλλον σε χρήση ναρκωτικών ουσιών), είχα σκεφτεί να γράψω μία ανάρτηση με τίτλο : "το facebook σκοτώνει και ...ο Δένδιας κοιμάται", ωστόσο δεν το έκανα...
   Δεν το έκανα, ούτε τις προάλλες, όταν νεαρή φοιτήτρια, στη Θεσσαλονίκη, κατήγγειλε βιασμό και μάλιστα ομαδικό, από άτομα, που γνώρισε σε αυτό, αφού προηγουμένως της είχαν χορηγήσει ναρκωτική ουσία (το θέμα πάντως κουκουλώθηκε και θεωρήθηκε ότι υπήρχε ..συναίνεση) !
   Ο λόγος είναι προφανής : ό,τι και αν γράψω, θα υπάρξει πιθανότατα ο αντίλογος, ότι αφενός υπάρχει η ατομική ευθύνη του καθενός, που παρασύρεται και επισκέπτεται άγνωστα ή σχεδόν άγνωστα άτομα, σε δικούς τους χώρους και αφετέρου, ότι το facebook, δεν είναι αφ' εαυτού, από μόνο του, κάτι εγκληματικό, ότι πολλά από αυτά τα εγκλήματα, πιθανόν να συνέβαιναν και χωρίς την υπαρξή του, ότι όπως όλα τα νέα τεχνολογικά μέσα και προϊόντα, είναι "ουδέτερο" και η χρήση του, είναι που το κάνει καλό ή κακό, πως το χρησιμοποιεί ο καθένας...
    Όσο αλήθεια είναι όμως αυτό, άλλο τόσο πραγματικό, είναι και το γεγονός ότι το facebook διευκολύνει και μεγεθύνει μία σειρά εγκλημάτων, ότι έχει συντελέσει στην αύξηση της εγκληματικότητας : θυμίζω, εκτός από τις δύο, ως άνω, πρόσφατες περιπτώσεις, την περίπτωση του εγκλήματος στη Δάφνη, με κίνητρο τη ληστεία, ενώ θραύση φαίνεται πως κάνουν και οι κάθε λογής οικονομικές απάτες, με πρόσχημα την ερωτική σχέση (έχω χειριστεί αντίστοιχες υποθέσεις και ο ίδιος), οι εκβιασμοί, για να μη δημοσιοποιήσουν προσωπικά δεδομένα, οι βιασμοί κλπ
   Αν βάλουμε σε μία ζυγαριά, σε τελική ανάλυση, τα θετικά και τα αρνητικά του facebook, τα θετικά είναι ελάχιστα, έως ανύπαρκτα (στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, υπήρξαν 2 με 3 περιπτώσεις ανθρώπων, που ξαναβρέθηκαν, μετά από πολλά έτη), ενώ τα αρνητικά είναι συντριπτικά : ψέμα, απάτη, εγωϊσμός, επίδειξη, πορνεία (με την έννοια της εφήμερης σχέσης), παιδοφιλία, ανωμαλία-ομοφυλοφιλία, μοιχεία, εξυβρίσεις, δυσφημίσεις και ένα σωρό άλλα "σκοτεινά" και δυσώδη πράγματα.
    Άνθρωποι έχουν καταστραφεί επαγγελματικά και οικονομικά, εξ αιτίας αναρτήσεών τους (από τατσόπουλο και καρυπίδη, έως την άλλη, που απολύθηκε από τον 9,84, λόγω της επιδειξιομανίας της), εξαιτίας της "ανάγκης", που δημιουργεί αυτό το μέσο, να λες στους άλλους, ανά πάσα στιγμή, τι σκέφτεσαι, τι νιώθεις, που είσαι και τι κάνεις, πράγματα, που φυσικά ουδόλως απασχολούν τους άλλους, αφού ο καθένας, είναι κλεισμένος στο καβούκι του και κάνει το μονόλογό του ! 
    Ουσιαστικά πρόκειται για παράλληλους μονολόγους, όχι για διαλόγους και πραγματική ανθρώπινη επαφή, για αυτό και μιλάω συνέχεια, για μέσα "αντικοινωνικής δικτύωσης", ενώ είναι και εξόχως και πρωτίστως αντιπαραγωγικά, ουσιαστικά για ΧΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟΥ και για το λόγο αυτό, έχουν απαγορευθεί από εταιρίες ή και κράτη ολόκληρα....
    Αν συνεχιστούν πάντως, τα εγκλήματα, ιδίως κατά της σεξουαλικής ελευθερίας, της ζωής και της περιουσίας, που χρησιμοποιούν το facebook, ως μέσο προσέγγισης των θυμάτων τους, θα πρέπει και η ελληνική πολιτεία, το συντεταγμένο κράτος, που οφείλει να προστατεύει τους πολίτες και τα έννομα αγαθά τους, να λάβει μέτρα πιο δραστικά, γιατί η κατάσταση πάει να ξεφύγει, από το στάδιο του "χαβαλέ" και σοβαρεύει : αν όχι να απαγορευτεί η χρήση του γενικά, τουλάχιστον σε ηλικίες κάτω των 30 ετών π.χ
    Δεν μπορεί, στο όνομα μία φτηνής και στοχευμένης διαφήμισης, αφού αυτός είναι πλέον ο μοναδικός σκοπός του facebook, το "φακέλωμα" των προτιμήσεων του καταναλωτή και η επικοινωνία των εταιριών, με αυτούς, να γίνεται αφορμή και αιτία διάπραξης ειδεχθών εγκλημάτων, διάλυσης του κοινωνικού ιστού και ολοένα μεγαλύτερης ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ των ανθρώπων !
     Για να πω τέλος και την προσωπική μου εμπειρία, υπήρξα μέλος του, από το 2007 έως το 2010 (αρχές) και πολύ έκατσα...












Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Η μάστιγα των ναρκωτικών !

    Τα ναρκωτικά αποτελούν σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, όχι μόνον επειδή καταστρέφουν την υγεία και τη ζωή, ενίοτε, όσων κάνουν χρήση, αλλά και επειδή συνδέονται με σωρεία άλλων εγκλημάτων, τα οποία, είτε γίνονται υπό την επήρειά τους, είτε γίνονται, με αφορμή αυτά !
  Από τη μία δηλαδή έχουμε ανθρώπους να χάνονται πρόωρα και μάλιστα, όπως πρόσφατα, ανθρώπους, με εξαιρετικά ταλέντα, που θα είχαν πολλά ακόμα να προσφέρουν (ηθοποιούς, τραγουδιστές και άλλους καλλιτέχνες κυρίως) και από την άλλη, μία σωρεία εγκληματικών ενεργειών, όπως ληστείες, δολοφονίες κλπ, που συνδέονται άρρηκτα με τα ναρκωτικά...
  Τα εγκλήματα αυτά, γίνονται, είτε για να εξασφαλιστεί η δόση, είτε οφείλονται σε ξεκαθάρισμα μεταξύ εμπόρων ή χρηστών ή εμπόρων και χρηστών, είτε γίνονται υπό την επήρεια ουσιών, που θολώνουν το μυαλό και κάμπτουν τις ηθικές αναστολές !
  Από τις φρικιαστικές δολοφονίες, που ακούμε κατά καιρούς, σε χώρες, όπως το Μεξικό, με αποκεφαλισμένα πτώματα και ομαδικές εκτελέσεις και τάφους, έως τις μικροληστείες, που γίνονται για να εξασφαλιστεί η ικανοποίηση του πάθους αυτού, ο κοινός παρονομαστής, είναι τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριό τους...
   Αυτός είναι βασικά και ο λόγος, που θεωρώ, ότι δεν πρέπει ποτέ να νομιμοποιηθεί η χρήση τους, όπως συνέβη σε κάποια πολιτεία των ΗΠΑ πρόσφατα και ο πρώτος, που έσπευσε επίσημα να ταχθεί υπέρ αυτής της απόφασης, ήταν ο ...πρώην πρωθυπουργός (με 40%, για να μην ξεχνιόμαστε) Τζέφρι παπανδρέου !
   Για το ότι όλα τα ναρκωτικά κάνουν κακό και δεν υπάρχουν σκληρά και μαλακά, ζωντανή απόδειξη είναι ο ίδιος ο Τζέφρι, που προφανώς είναι χρόνιος χρήστης μαριχουάνας και γι' αυτό έσπευσε να επικροτήσει τη νομιμοποίηση της χρήσης της, σε ..κάποια πολιτεία των ΗΠΑ (βέβαια στην περίπτωσή του, δεν γνωρίζουμε αν προϋπήρχε εγκέφαλος, για να καεί !)..
   Από εκεί και μετά, πιστεύω ότι τα Δικαστήρια, οφείλουν να δείχνουν κάποια επιείκεια, στους εγκληματίες, που αποδεδειγμένα, κάνουν χρήση ναρκωτικών, ακόμα και αν δεν θεωρούνται "τοξικομανείς", με βάση τα ιατρικά δεδομένα !
   Δεν πρέπει να γίνεται το λάθος, οι χρήστες και μάλιστα οι χρόνιοι και εκείνοι, που παίρνουν τα λεγόμενα "σκληρά", να αντιμετωπίζονται ευμενώς, μόνον όταν κατηγορούνται, για παράβαση του Νόμου περί ναρκωτικών, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπου το διαπραχθέν έγκλημα, σχετίζεται με τη χρήση...
    Προχθές π.χ καταδικάστηκε σε ισόβια, κατηγορούμενος, ο οποίος σκότωσε, τεμάχισε και έβρασε τα μέλη, ενός φίλου του (κάπου στην Άρτα, αν δεν κάνω λάθος), του οποίου η απολογία, συνοψίστηκε στην εξής φράση : "έπινα κόκα, έκοβα και έβραζα" και αναρωτιέμαι, πως το Δικαστήριο, θεώρησε ότι αυτός ο άνθρωπος, βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ήξερε τι έκανε !
     Η διάπραξη εγκλήματος, από τοξικομανή ή υπό την επήρεια ουσιών, αποτελεί λόγο μείωσης την ποινής, σε ΟΛΑ τα εγκλήματα και όχι μόνον, για παραβίαση του σχετικού Νόμου, διότι οδηγεί στη μείωση ή και στην εξάλειψη ενίοτε του καταλογισμού του δράστη.
    Αυτό το τονίζω, διότι σε υπόθεση ληστείας, που χειρίζομαι, σε β' βαθμό, ο αλλοδαπός κατηγορούμενος, ζήτησε να εξεταστεί, για το θέμα της τοξικομανίας του και το δικαστικό συμβούλιο, απέρριψε το αίτημα, με το αιτιολογικό, ότι σχετική εξέταση (ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη), γίνεται μόνον όταν κατηγορείσαι, για παράβαση του Νόμου περί ναρκωτικών (αλήθεια ποια διάταξη το λέει αυτό ;) !!!
    Πάντως, για να μη λέμε μόνον τα στραβά, η πρόταση του Εισαγγελέα, προς το συμβούλιο, ήταν θετική και ορθή, έτσι για να μη νομίζουν κάποιοι, ότι ο Εισαγγελέας, είναι "ο κακός" της υπόθεσης, ότι είναι πάντα εναντίον του κατηγορουμένου : αυτό δεν ισχύει, ο ρόλος του, είναι, όπως και των λοιπών παραγόντων της Δίκης, η αποκάλυψη της Αλήθειας και η απόδοση Δικαιοσύνης.






Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

μια βόλτα στο Βοτανικό !

    Σήμερα, θέλοντας να πάω, από την Αλεξάνδρας, προς το Ρέντη, ακολούθησα μία αλλοπρόσαλλη πορεία, εννοώ ότι οδηγούσα χωρίς να έχω κάποια συγκεκριμένη διαδρομή στο μυαλό μου (για την ακρίβεια, άλλαζα συνέχεια γνώμη, ανάλογα και με την κίνηση που συναντούσα) και έτσι κάποια στιγμή, έστριψα αριστερά από τη Λεωφόρο Αθηνών (στο ύψος του Χρηματιστηρίου), προς την Πέτρου Ράλλη !
  Αυτή μπορεί να ήταν και η πρώτη φορά στη ζωή μου (άντε δεύτερη το πολύ), που πέρασα από τη συγκεκριμένη περιοχή του Βοτανικού και πραγματικά εκεί αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε τριτοκοσμική χώρα και όχι στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, που έχει την προεδρία της Ε.Ε...
  Δεν είναι μόνο η αθλιότητα του οδικού δικτύου, με λακκούβες ΠΑΝΤΟΥ, αλλά και η "απίστευτη" ρυμοτομία, η άναρχη δόμηση και το συνοθύλευμα κάθε λογής κτιρίου : παρατήρησα, από βιοτεχνίες και αμαξοστάσια, έως μοναστήρια και στρατόπεδα !
  Κάπου εκεί στέκει και ένας τσιμεντένιος "σκελετός", το εμπορικό κέντρο, που κατασκεύαζε, η εταιρία "Μπάμπης Βωβός" και έμεινε στα μπετά, επειδή οι ..οικολόγοι ανησύχησαν ότι διαταράσσεται η αναπαραγωγή των κορμοράνων (κορμοράνο δεν πρόσεξα, ίσως έχουν μεταναστεύσει, για το χειμώνα)...
   Η περιβόητη "διπλή ανάπλαση" λοιπόν, έμεινε στα χαρτιά, εξ αιτίας ορισμένων-λίγων, συνεπικουρούμενων από τα Δικαστήρια και κυρίως, από την απίστευτη ελληνική γραφειοκρατία και την α-χρηστία των εκλεγμένων Διοικητών (δημάρχων κλπ), με συνέπεια :
-τα έργα να σταματήσουν και χιλιάδες να μείνουν άνεργοι, χωρίς να υπολογίζονται και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργούσε το εμπορικό κέντρο και η ανάπτυξη της περιοχής
-η εταιρία του Βωβού, να φτάσει ένα βήμα, πριν την πτώχευση και ο ίδιος ο επιχειρηματίας να διασύρεται ως οφειλέτης του δημοσίου (αυτού δηλαδή που δεν τήρησε και δεν μπόρεσε να υλοποιήσει, όσα είχε ψηφίσει !)
-ο Παναθηναϊκός να μην έχει δικό του γήπεδο και μάλιστα σε ένα σημείο ΙΔΑΝΙΚΟ, λόγω της εύκολης σχετικά πρόσβασης, από όλο το Λεκανοπέδιο και μέσα στον ιστό της πόλης (διευκρινίζω απλά ότι ούτε Παναθηναϊκός είμαι, ούτε φίλος ή μέτοχος του Βωβού) και φυσικά
-η περιοχή αυτή του Βοτανικού, λίγο πιο μακριά από τη "γκλαμουριά" των νυχτερινών κέντρων, να παραμένει ένα όνειδος, ένα μνημείο αθλιότητας για την πόλη της Αθήνας και αντίστοιχα η Αλεξάνδρας να στερείται ένα πολύτιμο "πνεύμονα" πρασίνου και ελεύθερων χώρων !
    Τελευταία, το ΣτΕ είχε ανάψει το πράσινο φως, με νέους όρους, για τη "διπλή ανάπλαση", ωστόσο και πάλι φως δε φαίνεται στον ορίζοντα, γιατί για να υλοποιηθεί ένα έργο στην Ελλάδα, χρειάζεται πεντακόσιες μελέτες, διακόσιες γνωμοδοτήσεις και εκατό διαφορετικές υπογραφές, που δίνονται με ρυθμό, μία ανά 3 μήνες περίπου...
    Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε το γήπεδο της ΑΕΚ, να γίνει ομαλά και χωρίς ανάλογα προβλήματα-εμπόδια, διότι πάντα, όταν πάει να γίνει κάτι καλό, σε αυτή τη χώρα, βρίσκονται ορισμένοι, να το πολεμήσουν !
    Παρόμοιες επενδύσεις, μικρομεσαίου ή και λίγο μεγαλύτερου μεγέθους, θα έπρεπε να γίνονται "στο φτερό", χωρίς ανούσια και ανώφελα εμπόδια, από έναν βραδυκίνητο (ανάπηρο καλύτερα) κρατικό μηχανισμό (διοικητικό, πολιτικό και δικαστικό), τη στιγμή, που κάποιοι μιλάνε για "προσέλκυση επενδύσεων", μεγάλου μεγέθους (πετρέλαια, αέρια, πρώην αεροδρόμιο ελληνικού, κατασκευές κλπ)...
      Προς το παρόν, οι ΜΟΝΕΣ ...επενδύσεις, που γίνονται στην Ελλάδα, από αυτά που ακούμε και βλέπουμε γύρω μας, είναι σε καφετέριες, σουβλατζίδικα και κυρίως μαγαζιά, που πουλάνε ντόντατς και χοτ ντογκ, προϊόντα δηλαδή αμφίβολης διατροφικής αξίας, για να επιβεβαιωθεί η παροιμία "όπου φτωχός και η μοίρα του" !
      Η όλη κατάσταση θυμίζει κάπως τη δεκαετία του '80, με τα βίντεοκλαμπς, που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια, απόδειξη ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς ...το παρελθόν, αν δεν αλλάξουν τα μυαλά, οι νοοτροπίες και οι πρακτικές των "υπευθύνων" για την έγκριση και την υλοποίηση των αναγκαίων και ωφέλιμων, για όλους, επενδύσεων, όπως η περιβόητη "διπλή ανάπλαση" (υποθέτω ότι λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, όλο και κάποιο "θα", ..θα ακουστεί και για αυτό !).














Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ευρώ ή δραχμή ;

    Παρόλο που έχουν περάσει 12 χρόνια, από την επίσημη είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και τέσσερα περίπου, από την επίσημη χρεοκοπία μας, η συζήτηση για το νόμισμα, ανοίγει κάθε τρεις και λίγο, από κάποιους, μάλλον επιτήδειους θα έλεγα, παρά αφελείς !
  Η άποψη ότι για τα δεινά μας, φταίει το "σκληρό" ευρώ, έχει αρκετούς θιασώτες ακόμα και αυτό έσπευσαν να εκμεταλλευτούν ορισμένοι, δημιουργώντας κόμματα, που αποσκοπούν στην επιστροφή στη δραχμή (Αλαβάνος, Κατσανέβας κ.α), κόμματα βέβαια με πολύ μικρά ποσοστά...
  Υπάρχει στην κοινή γνώμη, διάχυτη η άποψη ότι από τη στιγμή, που μπήκαμε στο ευρώ, τα πάντα ακρίβυναν, το κόστος διαβίωσης ανέβηκε πολύ και απότομα και εν πολλοίς δικαιολογημένα, ωστόσο και εδώ υπάρχει ο αντίλογος : όλοι πλέον δέχονται, ότι η είσοδος της χώρας, στο κοινό νόμισμα, έγινε πρόωρα και βεβιασμένα και μάλιστα πιθανόν και με "μαγειρεμένα" στοιχεία, ώστε να χρεωθεί ως επιτυχία της τότε κυβέρνησης του "Κινέζου εκσυγχρονιστή" !
   Σίγουρα, δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος, για να απαντήσω στο ερώτημα του τίτλου, ως μη οικονομολόγος εννοώ, αλλά μπορώ να πω την άποψή μου...
   Το μοναδικό ίσως πλεονέκτημα, ενός εθνικού νομίσματος, είναι ότι μπορείς να τυπώσεις χρήμα, όποτε αυτό τελειώνει, ωστόσο και αυτό αποδεικνύεται "δίκοπο μαχαίρι", διότι αυξάνει τον πληθωρισμό και ό,τι αυτό συνεπάγεται !
   Ένα άλλο πιθανό θετικό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να είναι ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας, θα γίνουν πιο φτηνά και έτσι πιο ανταγωνιστικά, όμως και εδώ είμαι σίγουρος, ότι υπάρχει αντίλογος (εξάλλου η τιμή είναι ένας μόνο παράγων, που λαμβάνεται υπόψη από τον καταναλωτή, απόδειξη ότι τα προϊόντα που αγοράζουμε ΠΟΤΕ δεν είναι τα φθηνότερα, πιο πολύ μετράει η ποιότητα, η "φίρμα" κ.α)
    Ακόμα και ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, δήλωσε πρόσφατα, ότι αν η Ελλάδα, τύπωνε δραχμές, δεν θα είχε πρόβλημα χρέους, θα είχε όμως άλλα προβλήματα !
    Σε αυτά τα άλλα προβλήματα, πρέπει να επικεντρωθούμε, διότι το ζήτημα του νομίσματος, είναι πολύ ευρύτερο και καταλήγει τελικά στο ερώτημα, αν θέλουμε να είμαστε μέλος της Ε.Ε ή όχι : διότι ακόμα και αν νομικά επιτρέπεται, να βγούμε από το ευρώ, αλλά όχι από την Ε.Ε, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, εν τοις πράγμασιν, θα είμαστε εκτός, αν πάμε σε δραχμή, θα μπούμε εύλογα στο περιθώριο και θα γίνουμε τα "μαύρα πρόβατα"...
     Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, είναι από τις πρώτες χώρες, που εντάχθηκαν στην παλιά ΕΟΚ, γεγονός που πιστώνεται στον "εθνάρχη" Κων/νο Καραμανλή, κάπως μονότονα βέβαια, αλλά όχι άδικα !
     Η συμμετοχή μας στην Ε.Ε, έχει πολλαπλά οφέλη, κυρίως οικονομικά, αν αναλογιστεί κανείς τον πακτωλό των χρημάτων, που έχουν εισρρεύσει όλα αυτά τα χρόνια, ως "πακέτα στήριξης ή συνοχής", ΕΣΠΑ κλπ., ενώ θα ήμασταν σε ΠΟΛΥ καλύτερη μοίρα προφανώς, αν δεν είχαμε άχρηστες κυβερνήσεις, που απορροφούσαν ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων, που μας αναλογούσαν : αν είχαμε απορροφήσει όλα τα χρήματα, για ουσιαστικούς όμως λόγους και όχι για πάρτυ "ημετέρων", τώρα το χρέος μας, μπορεί να ήταν και στο μισό και δεν θα υπέφεραν τόσοι άνθρωποι, αν είχε γίνει δίκαιη και ορθολογική κατανομή των πόρων της Ε.Ε.
     Είναι προφανές ότι καταγγελία των μνημονίων, όπως προαναγγέλει ο συριζα, οδηγεί εκτός Ε.Ε (και μάλιστα ασχέτως τι νόμισμα θα έχουμε), εκτός αν βρει τα λεφτά από αλλού (Κίνα ; Ρωσία;), όμως και οι άλλοι θα ζητήσουν ανταλλάγματα και ίσως ...μεγαλύτερα !
     Όπως στη δεκαετία του '80, όσοι φώναζαν "εοκ και νατο το ίδιο συνδικάτο", βρέθηκαν με βίλες, φτιαγμένες με κοινοτικές επιδοτήσεις, έτσι και τώρα, οι πλούσιοι -σε ευρώ- βουλευτές του συριζα, εμφανίζονται ως νοσταλγοί της δραχμής...
     Τυχόν έξοδος, από το ευρώ και τα μνημόνια, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, απλά θα ανακουφίσει προσωρινά, ως παυσίπονο : μετά από λίγο θα ξαναχρεοκοπήσουμε, αυτό είναι το μόνο βέβαιο !
     Διότι το πρόβλημα της χώρας, δεν είναι το νόμισμα, αλλά η δομή του κράτους και της κοινωνίας, η νοοτροπία και τα άλλα διαρθρωτικά προβλήματα : αποβιομηχάνιση, υψηλότατη ανεργία, εγκατάλειψη της αγροτικής γης και της πρωτογενούς παραγωγής, τεράστιο, αντιπαραγωγικό και σπάταλο δημόσιο, γραφειοκρατία, τραγικά υψηλός αριθμος συνταξιούχων (1 στους 3 έλληνες), διαφθορά, διαπλοκή, αναξιοκρατία, κακή λειτουργία θεσμών κλπ.
      Μέσα στο ευρώ και στην Ε.Ε, ακόμα και μέσα στα Μνημόνια, μας δίνετε η ευκαιρία να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, τυχόν έξοδός μας, θα σημαίνει ότι δεν θέλουμε να ξεφύγουμε ποτέ από τη μιζέρια και την κακή μας μοίρα...
      Πόσες γενιές Ελλήνων, πρέπει να χαθούν ακόμα, για να αλλάξουμε μυαλά και νοοτροπία και πρακτικές, ξεκινώντας από τον Πρωθυπουργό έως τον καθένα από μας ;;