Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ούτε τα βασικά...!

    Επειδή βρισκόμαστε στην περίοδο, όπου αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες Αρχές, στην τοπική αυτοδιοίκηση, θεωρώ ότι πρέπει να πάψει το κλάμα τους, ότι το κράτος (δηλ. ο φορολογούμενος) δεν τους δίνει αρκετά χρήματα και να ασχοληθούν επιτέλους, με βασικά και θεμελιώδη ζητήματα, για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους και τις αμοιβές τους !
   Το βασικότερο πρόβλημα, εξακολουθεί να είναι το ανύπαρκτο ή επικίνδυνο οδικό δίκτυο : δε μιλάμε μόνον για το επαρχιακούς, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, δρόμους, όπου τα σαμαράκια, οι λακούβες και τα νεροφαγώματα, θέτουν σε διαρκή κίνδυνο, τις ζωές και τις περιουσίες των οδηγών, αλλά ακόμα και για δρόμους, στην καρδιά των αστικών κέντρων...
   Θα αναφέρω ενδεικτικά την οδό "Δοξαπατρη", στον περιφερειακό Λυκαβηττού, σε μια από τις πιο ακριβές και αριστοκρατικές περιοχές της Αθήνας, όπου μάλιστα μένει και πρώην Υπουργός, της οποίας το οδόστρωμα, παραπέμπει σε τρικοσμικές καταστάσεις (εκτός αν το κάνουν επίτηδες, για λόγους ..ασφαλείας) !
    Πρόσφατα, Βρετανός τουρίστας, θέλησε να κάνει βόλτα με ποδήλατο, σε νησί των Σποράδων και κατέληξε σακατεμένος, ενώ δημοσιοποίησε και το θέμα, κάνοντάς μας ρεζίλι διεθνώς (και καλά έκανε)..
    Αν σακατευτείς, σκοτωθείς ή σπάσεις το αυτοκίνητό σου κλπ, εξ αιτίας της αθλιότητας του οδοστρώματος, θα πρέπει να κινηθείς νομικά και να αποζημιωθείς, από το κράτος, μετά από 10 χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση !
    Υπάρχουν και άλλες βασικές ελλείψεις, για τις οποίες ευθύνονται οι τοπικοί άρχοντες, όπως π.χ η ΕΛΛΕΙΨΗ μπλε κάδων ανακύκλωσης, που θα έπρεπε να υπάρχουν και στο τελευταίο χωριό της χώρας, όχι μόνον, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για να έχουν έσοδα, οι ίδιοι οι Δήμοι..
     Δήμαρχοι, περιφερειάρχες κλπ, έχουν μάθει μόνον να ζητάνε λεφτά, από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έχουν επιβάλλει πολύ υψηλά τέλη και γενικά έχουν πολλά έσοδα, τα οποία όμως κατευθύνονται για διορισμούς αργόσχολων και λοιπά ρουσφέτια και δημιουργία δημοτικών "επιχειρήσεων"-φαντασμάτων (που ντροπιάζουν την έννοια "επιχείρηση"), που δεν απογράφονται καν και όχι για παροχή ουσιαστικού έργου και υπηρεσιών, προς τον δημότη-πολίτη !
     Τέλος, επειδή δημιουργήθηκε πολύς ντόρος, για το ζήτημα της ορκομωσίας, για τον λεγόμενο "πολιτικό" όρκο κλπ των νέων Αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρατηρείται το εξής παράδοξο : θρησκευτικό όρκο, αρνούνται να δώσουν οι συριζαίοι και λοιποί ξόφλες "αριστεροί", με δεξιές τσέπες, επειδή ισχυρίζονται ότι είναι άθεοι (άσχετα αν έχουν θεοποιήσει ..το χρήμα), όμως έτσι, υπακούουν, άθελά τους, στο θέλημα του ..Θεού, αφού στην τρίτη, από τις Δέκα Εντολές, ορίζεται ότι δεν πρέπει να επικαλούμαστε το όνομά Του, "επί ματαίω"...
     Θα πει κάποιος, είναι μάταιος αυτός ο όρκος ; Η απάντηση, έρχεται από την ίδια την ιστορική εμπειρία μας, όπου, αποδεικνύεται ότι οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, είναι μάλλον η πλειοψηφία, παρά η μειοψηφία, οπότε το όλο ζήτημα της ορκομωσίας, για την κατάληψη δημόσιας θέσης, πρέπει να επανεξεταστεί, αν πρέπει να εξακολουθήσει ή να καταργηθεί, εννοώ, διότι έχει φανεί, ότι τα λαμόγια και οι καταχραστές, ούτε καν θυμούνται τον όρκο τους !
      Νομίζω λοιπόν, ότι δήμαρχοι και λοιποί αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να ξεχάσουν, στην αρχή τουλάχιστον, τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους, όπως το όνειρο του Ψινάκη, να γίνει ο Μαραθώνας, το Μαϊάμι της Ελλάδας και να αρχίσουν, από το μηδέν, από τα φλέγοντα και βασικά ζητήματα της καθημερινότητας, που επίσης αυξάνουν το ΑΕΠ και το βιοτικό επίπεδο.

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ζητήματα από τη συμμετοχή σε φόνο !

    Στην περίπτωση του διπλού φονικού της Μεσσηνίας, συνεχίστηκε η παράνομη και απαράδεκτη τακτική, της διαρροής στον Τύπο, ..αυτούσιων απολογητικών υπομνημάτων και άλλων στοιχείων, της -υποτίθεται- μυστικής ανάκρισης, γεγονός, που δεν βοηθά σε τίποτα, ενώ υποβαθμίζει και το κύρος της διαδικασίας και της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, εν γένει !
   Η απολογία που διέρρευσε, ανήκε όχι σε εκείνον, που πυροβόλησε και σκότωσε τα θύματα, αλλά στον έτερο κατηγορούμενο, ο οποίος μεταξύ άλλων (όχι τόσο σημαντικών), αμφισβήτησε τον τρόπο συμμετοχής του, στη διπλή δολοφονία, ισχυριζόμενος, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί, ως απλός συνεργός (γεγονός, που συνεπάγεται μειωμένη ποινή)...
   Είναι μία "καλή" αφορμή αυτή, λοιπόν, να εξετάσουμε συνοπτικά, τους τρόπους, με τους οποίους, μπορεί κάποιος να κατηγορηθεί, ότι συμμετείχε σε ανθρωποκτονία !
   Ο δράστης, αυτός, που σκοτώνει, με πρόθεση το θύμα, ονομάζεται (φυσικός) αυτουργός, ενώ, αν δύο ή περισσότεροι, σχεδιάσουν και εκτελέσουν, το εγκληματικό τους σχέδιο, μιλάμε για συναυτουργία (ΑΥΤΗ είναι και η δίωξη, που ασκήθηκε κατά των δύο 18χρονων, στην Καλαμάτα)...
    Καραμπινάτες περιπτώσεις συναυτουργίας, είναι όταν, δύο ή περισσότεροι χτυπούν και σκοτώνουν το θύμα, είτε με μπουνιές και κλωτσιές, είτε με λοστούς κλπ όπλα, εδώ, επειδή πυροβόλησε μόνον ο ένας, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο (θα επανέλθουμε στη συνέχεια σε αυτό)!
     Ηθικός αυτουργός, ονομάζεται εκείνος, που προκάλεσε σε άλλον, την απόφαση να σκοτώσει, είτε με αμοιβή, είτε με οποιοδήποτε άλλο (πειστικό) τρόπο : μία τέτοια περίπτωση, είχαμε πρόσφατα στη Βέροια, όπου οι γονείς της νύφης, πλήρωσαν εκτελεστή, να σκοτώσει τον γαμπρό τους, επειδή ήταν ...αλλοδαπός.
     Από εκεί και μετά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις της συνέργειας, σε φόνο, που διακρίνεται σε απλή και άμεση : όλες οι μορφές συμμετοχής, οδηγούν ουσιαστικά στην ίδια ποινή, με τον φυσικό αυτουργό, εκτός, από την απλή συνέργεια, όπου ΜΠΟΡΕΙ να επιβληθεί ποινή μειωμένη, με την έννοια ότι μπορεί το δικαστήριο και να επιβάλλει ποινή ολόκληρη !
     Κλασική περίπτωση άμεσης συνέργειας, είναι όταν κάποιος κρατάει το θύμα, ώστε να μην μπορεί να αμυνθεί και ο αυτουργός, τον πλήττει με μαχαίρι ή και αλλιώς...
     Η απλή συνέργεια τώρα, που είναι και η πιο light μορφή συμμετοχής (γιαυτό τιμωρείται, κατά κανόνα, με ποινή ελαττωμένη), μπορεί να συνίσταται π.χ στα εξής : στο να δώσεις το όπλο του εγκλήματος, στον αυτουργό, να είσαι απλά παρών, στον τόπο του εγκλήματος (γνωρίζοντας -εννοείται- τι πάει να κάνει) ή να οδηγήσεις το δράστη, στο θύμα !
     Η άμεση συνέργεια, δηλαδή έχει την έννοια, ότι χωρίς αυτή, δύσκολα θα γινόταν το έγκλημα, ενώ η απλή, ότι παρείχες στο δράστη, οποιαδήποτε συνδρομή, που διευκόλυνε την τέλεση, υλική ή ακόμα και ψυχική (με την έννοια της ενθάρρυνσης ή της μη αποθάρρυνσης)...
      Να αναφέρουμε εδώ μία περίεργη-σπάνια περίπτωση, όπου συμβολαιογράφος καταδικάστηκε για απλή συνέργεια,σε ανθρωποκτονία, επειδή δέχτηκε να συντάξει πλαστή διαθήκη, του θύματος, με εντολή του δράστη !
      Στην περίπτωση της Καλαμάτας, ομολογουμένως, η κατάσταση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, απαιτεί λεπτούς νομικούς χειρισμούς, πάντως σίγουρα δε μιλάμε για απλή συνέργεια, αλλά μόνον για συναυτουργία ή άμεση συνέργεια, που ουσιαστικά έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση (στην καλύτερη δηλαδή περίπτωση, για τον κατηγορούμενο, που δεν πυροβόλησε, θα έχουμε -επιτρεπτή- μετατροπή της κατηγορίας, από συναυτουργία, σε άμεση συνέργεια).
       Ωστόσο και πάλι, από τα όσα Ο ΙΔΙΟΣ αναφέρει στο υπόμνημά του, η πλάστιγγα γέρνει, προς τη συναυτουργία, γιατί ομολογεί, ότι με τον έτερο κατηγορούμενο, προϋπήρξε συζήτηση, για το ποιος από τους δύο, θα πυροβολούσε, "αν χρειαζόταν", που σημαίνει ότι και οι δύο εμφανίζονταν έτοιμοι, να πυροβολήσουν και αποδέχονταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο !
      Εξάλλου, καθοριστικής σημασίας, υπήρξε, πάλι καθ' ομολογίαν του, η κίνησή του, να απομακρυνθεί, από τα θύματα, όταν κατάλαβε, ότι τους ακολουθεί ο αυτουργός, με την καραμπίνα στα χέρια, για να μπορέσει να έχει "ελεύθερο πεδίο" και να ρίξει ανεμπόδιστα...(αυτό βέβαια παραπέμπει περισσότερο σε άμεση συνέργεια, αλλά όλα μαζί, συντείνουν προς την εκδοχή της συναπόφασης και συνεκτέλεσης, γιαυτό λέμε ότι απαιτούνται λεπτοί νομικοί χειρισμοί).
      Δεν έχουμε εδώ δηλαδή την περίπτωση, όπου κάποιος, με το δικό του (ή της μάνας του) αυτοκίνητο οδήγησε τον αυτουργό στον τόπο του εγκλήματος, του έδωσε το (οικογενειακό) όπλο, για να εκτελέσει ..ο άλλος, το ..δικό του (δηλ. του άλλου, μπερδευτήκατε ;) εγκληματικό σχέδιο (και στο φινάλε, ΑΥΤΟΣ είχε την ύποπτη-στραβή συναλλαγή με τα θύματα, όχι ο αυτουργός-εκτελεστής) !

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Τα "κενά" στην εκπαίδευση !

   Ένα χαρακτηριστικό ελληνικό παράδοξο, που δείχνει τον παραλογισμό αυτής της χώρας και φωτίζει τα αίτια της τραγωδίας-χρεοκοπίας της, είναι και τα όσα συμβαίνουν στο Υπουργείο Παιδείας !
  Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή περίπου, αρχίζει η συζήτηση για τα "κενά" των δασκάλων και καθηγητών, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, γίνονται μάλιστα κινητοποιήσεις, από εκπαιδευτικούς και προαναγγέλονται προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων...
  Την ώρα, που συμβαίνουν αυτά, σύμφωνα με επίσημα-κυβερνητικά στοιχεία, το Υπουργείο Παιδείας, είναι το πιο σπάταλο, με την έννοια ότι έχει το μεγαλύτερο αριθμό μισθοδοτούμενων υπαλλήλων και εντεύθεν τη μεγαλύτερη μισθολογική δαπάνη, με διαφορά, από τα υπόλοιπα υπουργεία !
   Είναι καιρός κάποιος να μας εξηγήσει, πως ένα υπουργείο με σχεδόν 200.000 υπαλλήλους (με την συντριπτική πλειοψηφία φυσικά και λογικά, να είναι εκπαιδευτικοί), έχει "κενά" και ανάγκες για νέες προσλήψεις (και μάλιστα δεκάδες χιλιάδες)...
   Η εξήγηση ίσως να βρίσκεται στα λόγια μίας κοπέλας, που ήξερα : αυτή λοιπόν, είχε διοριστεί καθηγήτρια πληροφορικής, σε ακριτική περιοχή, όμως, για κάποιο λόγο, πήρε απόσπαση σε διοικητική θέση, στην Αθήνα !
    Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, προτιμούσε να βαράει κάρτα το πρωΐ και να περιμένει να έρθει η ώρα να σχολάσει, μη κάνοντας ουσιαστικά κάτι, παρά "να της ζαλίζουν το κεφάλι τα παιδάκια"...
    Αναδεικνύεται έτσι ένα μεγάλο ζήτημα, για το πως επιλέγουν οι νέοι, το επάγγελμά τους, ειδικά στην επαρχία, έχω την εντύπωση, όλοι θέλουν να γίνουν Δ.Υ (εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί και αστυνομικοί βασικά), για το σίγουρο μισθό και την "επαγγελματική αποκατάσταση", άσχετα αν τους αρέσει πραγματικά ή όχι !
    Δεν σχολιάζω τους τέσσερις μήνες διακοπών των εκπαιδευτικών, επειδή το καλοκαίρι, λόγω ζέστης, είναι αντικειμενικά αδύνατον να γίνει μάθημα, ωστόσο το ερώτημα, είναι κατά πόσον, πιάνουν τόπο, τα τόσα δισ. που δαπανά ετησίως, το Υπουργείο Παιδείας...
    Η απάντηση φυσικά, δεν είναι δύσκολη, αν αναλογιστείς, άλλα πόσα δισ. δαπανώνται σε φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία και σχολές (ειδικά στη λεγόμενη τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, όπου το δημόσιο, είναι απόν), σε ένα κράτος, με ...δωρεάν εκπαίδευση, όπως η Ελλάδα !
     Κάτι αντίστοιχο, συμβαίνει και με τους αστυνομικούς, όπου 3.500 άτομα, κάνουν τις φιλιππινέζες, τους θυρωρούς, τους οδηγούς και τους υπηρέτες, "υποψήφιων στόχων τρομοκρατών" και λιώνουν τα κορμιά τους, σε σκοπιές, γκαράζ, πεζοδρόμια κλπ, ως πρόβατα επί σφαγή, αφού αποτελούν εύκολους στόχους και συνήθως την πληρώνουν αυτοί και όχι αυτοί, που φυλάνε, διότι ακριβώς, είναι πιο εύκολο και γρήγορο, να πληγούν αυτοί, παρά οι "στόχοι", που μπορεί να μην βρίσκονται καν στο σημείο..
      Κάθε φορά, που αλλάζει ο Υπουργός δημόσιας τάξης, υπόσχεται να αλλάξει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, αλλά πάντα μένει στα λόγια, είτε γιατί αντιδρούν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, που θεωρούν τις θέσεις αυτές "βυσματικές", επειδή δεν έχουν συναίσθηση ότι κινδυνεύουν, νομίζουν ότι πάνε βόλτα, είτε όλοι αυτοί, πρώην υπουργοί, βουλευτές κλπ, που έχουν τζάμπα υπηρετικό προσωπικό φύλαξης !
       Το ρεζουμέ της ιστορίας, είναι ότι, στην Ελλάδα, γίνεται απίστευτη σπατάλη, τόσο χρημάτων, όσο και ανθρώπινων πόρων και πως τα μόνα "κενά", είναι αυτά, στους εγκέφαλους, όσων μας διοικούν, έφτιαξαν και συντηρούν, μία αρρωστημένη κατάσταση, με τεχνητές ελλείψεις, σε προσωπικό Δ.Υ, προκειμένου να γίνονται συνέχεια διορισμοί και νέα ρουσφέτια...
    

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Όσο ο μυς φουσκώνει, το μυαλό συρρικνώνεται !

  Το διπλό φονικό στην Καλαμάτα, που θα οδηγήσει δύο νεαρούς άνδρες στο χώμα και άλλους δύο, στη φυλακή, προσφέρεται περισσότερο για κοινωνική ανάλυση, παρά για νομική, αφού η σχέση του bodybuilding, με αναβολικά και άλλες επικίνδυνες ουσίες, καθώς και με εγκλήματα (φόνους, εκβίαση κλπ), τείνει να μεταβληθεί σε μάστιγα, ανάλογη με τα ναρκωτικά !
  Το καμπανάκι για την Πολιτεία, που ακόμα κοιμάται, είχε χτυπήσει νωρίτερα, όταν είχαν πεθάνει πρόωρα και αιφνίδια αθλητές του (2 με 3 περιπτώσεις, σε λίγους μήνες), απλά αυτή είναι η σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι και είναι καιρός πλέον να παρθούν μέτρα, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, αυτών των ουσιών, που ενώ υπόσχονται να "φτιάξουν" το σώμα, το καταστρέφουν, ενώ προκαλούν και σημαντικές εγκεφαλικές βλάβες, σύμφωνα με τους γιατρούς...
   Από νομική άποψη, το μόνο ενδιαφέρον, είναι ίσως, η πολύ μικρή ηλικία των δραστών, που τους εντάσσει στην κατηγορία των λεγόμενων "εγκληματιών μετεφηβικής ηλικίας" (18 έως 21) και μπορεί να τους γλιτώσει από τα ισόβια δεσμά (δυνητικά βέβαια, αλλά καλό είναι να δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα άτομα, ώστε να μην πάει χαμένη ολόκληρη η ζωή τους) !
   Η ρίζα βέβαια και αυτού του κακού, είναι ο εγωϊσμός, η φιλαυτία, η ματαιοδοξία και ο ναρκισσισμός, με άτομα, που αυτοεγκλωβίζονται στην εικόνα τους, είναι όλη μέρα μπροστά στον καθρέφτη και καμαρώνουν τα μπράτσα τους, καθώς πρήζονται, χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και στο τέλος καταστρέφουν την υγεία τους και το σώμα τους, αυτό που υποτίθεται ότι αγαπούν...
   Από κοντά βέβαια και τα κυκλώματα, που λυμαίνονται τα γυμναστήρια και θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενοι αυτά τα άτομα, δίνοντας υποσχέσεις, για γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν, ότι για να "χτίσεις" σώμα, πρέπει να κοπιάσεις, να ιδρώσεις και ότι απαιτείται κάποιος χρόνος (αντίστοιχα και με τα χάπια αδυνατίσματος κλπ) !
   Θεωρώ-εκτιμώ ότι η αφορμή του φονικού, δεν ήταν τόσο τα 800 ευρώ του χρέους, όσο το ότι πλήρωσαν και δεν πήραν το "φάρμακο", που θα τους έδινε γρήγορα και μεγάλα αποτελέσματα, μιλάμε για ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, στις οποίες, όπως φαίνεται και είναι κρίμα, πέφτουν τόσο νεαροί άνθρωποι...
     Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, υπάρχουν αθλητές του bodybuilding, που ξέρουν τα όριά τους, δεν έχουν σκοπό την επίδειξη, ούτε να γίνουν μπράβοι, να πουλάνε προστασίες ή να εκβιάζουν, βασιζόμενοι στην τρομακτική εικόνα τους, όλα καταλήγουμε πάντα, ότι είναι θέμα ανατροφής, Αρχών και Παιδείας !
     Ουσιαστικά και αυτοί, που παίρνουν τα αναβολικά, για να "φουσκώσουν" γρήγορα, δεν είναι, παρά θύματα, των αδίστακτων εμπόρων, που δεν μπορεί να μην ξέρουν τι κακό κάνουν στον οργανισμό, αλλά και στον εγκέφαλο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι ουσίες αυτές, διακινούνται-προωθούνται, όχι μόνον από γυμναστές και ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, αλλά και από εντελώς άσχετα άτομα (έχω ακούσει π.χ για κομμωτή)...
     Εδώ είναι και οι ευθύνες της οικογένειας, που δεν ασκεί επαρκή εποπτεία στα παιδιά της και μετά τραβάνε τα μαλλιά τους, για το κακό, που τους βρήκε : ο ένας δράστης, φέρεται να ανήκε σε "καλή" οικογένεια, της οποίας όχι μόνον κατέστρεψε το καλό όνομα, αλλά και τη ζωή του, επειδή προφανώς, οι γονείς ασχολούνταν με άλλα (πολιτική ίσως ;) και όχι με την σωστή επιμέλεια των παιδιών τους !
     Το θετικό της υπόθεσης, αν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι ότι κάποιοι θα ξυπνήσουν και θα συνειδητοποιήσουν, ότι το να έχεις μεγάλα μπράτσα και πλάτες, δεν σημαίνει ότι είσαι πανίσχυρος, άτρωτος και ανίκητος, όχι μόνο επειδή, όπως λένε, τα αναβολικά δίνουν όγκο και όχι δύναμη, αλλά επειδή ο άλλος μπορεί ...να έχει όπλο κ.ο.κ
     Το ζητούμενο είναι βέβαια να δούμε, ποια θα είναι η αντίδραση της οργανωμένης Πολιτείας, απέναντι σε αυτά τα κυκλώματα, που κάτω από το όνομα "συμπληρώματα διατροφής", πουλάνε ό,τι ναναι, εκμεταλλεύονται την απουσία μυαλού και τη ματαιοδοξία κάποιων, αν θα υπάρξει επιτέλους αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και αύξηση των απειλούμενων ποινών !

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου !

    Η από τις Δέκα Εντολές, επιτάσσει τα παιδιά να σέβονται και να τιμούν τους γονείς τους, αν θέλουν να ζήσουν πολλά και καλά χρόνια, ουσιαστικά δηλαδή η "ποινή", για την παραβίαση της εντολής, είναι ..ο θάνατος, όπως συνέβη στο Άστρος Κυνουρίας !
  Βέβαια, μόνος Αρμόδιος για την επιβολή της "ποινής", είναι ο ίδιος ο Θεός, γιατί η 6η, λέει "ου φονεύσεις", οπότε και ο παιδοκτόνος, παραβίασε τη σχετική λίστα, με τη διαφορά ότι αυτός, είναι πλέον στα χέρια της (ανθρώπινης) Δικαιοσύνης...
  Το ότι ο σεβασμός στους γονείς, είναι πιο πάνω και από το φόνο, έχει περισσότερο θρησκειολογικό ενδιαφέρον και λιγότερο νομικό, με το οποίο και ασχολούμαστε εδώ !
  Από τα όσα έγιναν γνωστά, ο νεκρός είχε -επί μακρόν μάλιστα- μία πολύ άσχημη, έως άθλια συμπεριφορά, απέναντι στους γονείς τους, με ύβρεις, απειλές και χειροδικίες και αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται, με τον πλέον επίσημο τρόπο, από τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας..
  Αμέσως αμέσως, εφόσον αποδειχθεί αυτό (και φαίνεται πως αποδεικνύεται), σπάνε τα ισόβια, για τον κατηγορούμενο, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ανάρμοστης συμπεριφοράς του παθόντος !
   Σίγουρα, η υπόθεση αυτή, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, έχει πολλές ιδιαιτερότητες και η δουλειά των δικαστών, δεν είναι τόσο εύκολη, προκειμένου να καταλήξουν, αν το έγκλημα ήταν προμελετημένο και ποιος ο ρόλος των άλλων εμπλεκομένων και ιδίως της μητέρας...
   Αν αποδειχθεί δε, ότι αμέσως πριν το φόνο, έλαβε χώρα επεισόδιο, με "επίθεση" του θύματος, τόσο λεκτική, όσο και με ..γλάστρα (όπως ακούστηκε), είναι προφανές ότι η υπεράσπιση, θα επικαλεστεί "βρασμό ψυχικής ορμής", ώστε η ποινή να πέσει έτι περαιτέρω, κάτω και από τα 20 έτη !
   Αυτά είναι όλα ζητήματα, που θα αναδειχθούν στη Δίκη, μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει εν προκειμένω, αν αύριο ο παιδοκτόνος, θα προφυλακιστεί ή όχι, με τη θετική απάντηση, να είναι το φαβορί, χωρίς να αποκλείεται και καμία (σημαντική) έκπληξη, της τελευταίας στιγμής...
   Θεωρώ, ότι σε περίπτωση ανθρωποκτονίας, με πρόθεση, όπως εδώ, η μόνη ίσως περίπτωση να μην προφυλακιστείς, είναι να βρίσκεσαι σε νόμιμη άμυνα, πράγμα που δεν φαίνεται να συνέβη εδώ !
    Από την άλλη, η προσωρινή κράτηση, έχει, ως γνωστόν, διττό χαρακτήρα : αφενός, να μη διαφύγει ο κατηγορούμενος, έως τη Δίκη και αφετέρου, να αποτραπεί, από την τέλεση νέων αδικημάτων, εφόσον ΚΡΙΘΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ (και εδώ είναι όλο το ζουμί της υπόθεσης)...
    Ο εν λόγω παππούς-κατηγορούμενος, πιθανόν να έζησε μία έντιμη ζωή, ίσως να έχει και λευκό ποινικό μητρώο και η συγκεκριμένη πράξη να εμφανίζεται ως "παραφωνία" στον έως τώρα βίο του και με δεδομένη τη συμπεριφορά του θύματος, να κριθεί ως μη πιθανή η τέλεση νέων αδικημάτων και να του επιβληθούν, μόνον περιοριστικοί όροι !
    Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις, στα εξής ερωτήματα :
-Εφόσον με την πρώτη βολή, τραυμάτισε και εξουδετέρωσε το θύμα, γιατί δεν σταμάτησε εκεί, αλλά του έδωσε τις χαριστικές βολές..
-Εφόσον απειλούνταν ο ίδιος και η οικογένειά του, από το θύμα, γιατί δεν ακολούθησε τη νομική οδό (μηνύσεις, ασφαλιστικά μέτρα κλπ) και πήρε το Νόμο (δηλ. το ..δίκαννο) στα χέρια του..
-Και το κυριότερο, γιατί μετά το φόνο, προσπάθησε να εξαφανίσει τα ίχνη (ως γνωστόν, το κάψιμο ή ο τεμαχισμός του πτώματος, συνιστούν το αδίκημα της περιύβρισης μνήμης νεκρού, αφού ο νεκρός είναι "πράγμα" ιερό, ανέκαθεν) και δεν παραδόθηκε, δηλώνοντας μεταμέλεια (αυτό εκ πρώτη όψεως, είναι πολύ επιβαρυντικό, ωστόσο ..θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει και υπέρ του, ο κατηγορούμενος).
    Για αυτό λέμε, ότι η υπόθεση αυτή, είναι πολύ ιδιαίτερη και απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς !

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Εμπορία ανθρώπων (trafficking) και συναφή αδικήματα !

   Ο θεσμός της δουλείας, είναι πανάρχαιος, ενώ ο διαχωρισμός των ανθρώπων, σε ελεύθερους και δούλους, έπαυσε (σχετικά) πρόσφατα (στην Ελλάδα, η δουλεία καταργήθηκε επίσημα, μετά την επανάσταση του 1821), ωστόσο υπάρχουν και σύγχρονες μορφές δουλείας, που αντιμετωπίζονται, από τον ποινικό νομοθέτη.
  Για το "κλασικό" εμπόριο δούλων, το οποίο είναι σπάνιο βέβαια στις μέρες μας, προβλέπεται ποινή κάθειρξης, από 5 έως 20 έτη και αφορά σε πράξεις σύλληψης, πώλησης ή ανταλλαγής ατόμων (όπως συνέβαινε στα αρχαία σκλαβοπάζαρα), ενώ προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως 5 έτη το μέγιστο (δηλ. πλημμελήματα), για όσους συμμετέχουν, με διάφορες μορφές (πλοίαρχοι, πλήρωμα κλπ) στο εμπόριο δούλων (κυρίως με πλωτά μέσα).
  Το 2002, προστέθηκε στον Ποινικό μας Κώδικα, νέα διάταξη, με τίτλο "εμπορία ανθρώπων", προκειμένου να "συλλάβει" τις σύγχρονες μορφές δουλείας και εκμετάλλευσης ανθρώπων, για οικονομικούς και σεξουαλικούς λόγους, κατά βάση ! Έτσι λοιπόν :
-Όποιος με απειλή ή χρήση βίας ή άλλα απατηλά μέσα, μεταφέρει, προωθεί, παραδίδει, κατακρατεί κλπ πρόσωπο, με σκοπό, να εκμεταλλευτεί ο ίδιος ή άλλος, την εργασία του ή την επαιτεία του ή με σκοπό την αφαίρεση ιστών, κυττάρων ή οργάνων του σώματός του, τιμωρείται με κάθειρξη, από 5 έως 10 έτη και χρηματική ποινή, από 10 έως 50 χιλιάδες ευρώ.
-Όποιος δέχεται χρήματα, από την επαιτεία ή την εργασία προσώπου, που τελεί, υπό αυτές τις συνθήκες, τιμωρείται με φυλάκιση, από 6 μήνες, έως 5 έτη.
-Όταν συντρέχει κάποια, από τις εξής επιβαρυντικές περιστάσεις, ήτοι, όταν α) ο υπαίτιος ενεργεί κατ' επάγγελμα β) ο παθών είναι άτομο ανήλικο, ή σωματικά ή διανοητικά ανάπηρο γ) αν ο δράστης έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου ή δ) αν η πράξη είχε ως συνέπεια σημαντική βλάβη της υγείας ή και σημαντική απλά διακινδύνευση της ζωής του προσώπου, τότε το πλαίσιο της ποινής, αυξάνεται, σε 10 έως 20 έτη κάθειρξης και η χρηματική ποινή, σε 50 έως 100 χιλιάδες ευρώ.
-Αν η πράξη, είχε ως συνέπεια το θάνατο του προσώπου, επιβάλλεται φυσικά ισόβια κάθειρξη.
-Όποιος στρατολογεί ανήλικο, με τους παραπάνω τρόπους, προκειμένου να συμμετάσχει σε ένοπλες συγκρούσεις, τιμωρείται με κάθειρξη, από 10 έως 20 έτη και χρηματική ποινή, από 50 έως 100 χιλιάδες ευρώ.
-Τέλος να πούμε, ότι ποινικά τιμωρείται και ο σεξοτουρισμός, δηλαδή η διενέργεια ταξιδίων, εφόσον όμως αποσκοπούν σε συνουσία ή άλλες ασελγείς πράξεις, με ανηλίκους και μάλιστα τόσο για τους διοργανωτές ή διαφημιστές αυτών (ως κακούργημα, με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης, 5 έως 10 έτη), όσο και για τους συμμετέχοντες σε αυτά (ως πλημμέλημα, με ποινή φυλάκισης 1 έως 5 έτη, ανεξάρτητα βέβαια, από τυχόν ευθύνες, για άλλα ποινικά αδικήματα) !
    Στη Δίκη για τις "ματωμένες φράουλες" της Μανωλάδας, υπήρξε και σχετική κατηγορία, για εμπορία ανθρώπων, ωστόσο οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν, διότι προφανώς (εικάζω πως) κρίθηκε, ότι, παρά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Ασιατών μεταναστών-εργατών και της οικονομικής τους εκμετάλλευσης, δεν συνέτρεχαν οι λοιποί όροι του αξιοποίνου, ήτοι η παραμονή τους εκεί με τη βία κλπ.
    Να πούμε τέλος, ότι το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, συνήθως συντρέχει, με τα αδικήματα της μαστροπείας και της σωματεμπορίας, ήτοι με τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, από κυκλώματα (οπότε εκεί έχουμε πιθανόν και "εγκληματική οργάνωση") !

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Η Αλήθεια είναι κάπου στη μέση..

    Προχθές, έπεσε η αυλαία στη Δίκη, για τις "ματωμένες φράουλες" της Μανωλάδας, όπως ονομάστηκε, με μία απόφαση, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, έγινε θέμα, ακόμα και σε ξένα ΜΜΕ, ενώ προκάλεσε και επέμβαση του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν λάθη !
  Θεωρώ τουλάχιστον υπερβολικές, τις αντιδράσεις του τύπου "ντρέπομαι που είμαι Έλληνας" και όσων έχουν αριστερές ή φιλοαριστερές αντιλήψεις και πρέπει να τονίσουμε ξανά, ότι η άποψη της "κοινής" γνώμης, δεν είναι πάντα και η ορθή...
   Τα Δικαστήρια δικάζουν και πρέπει να δικάζουν, με βάση τα πραγματικά περιστατικά, καθεμιάς ξεχωριστά υπόθεσης και πως αυτά υπάγονται ή όχι, στον εφαρμοστέο κανόνα Δικαίου και όχι με βάση το τι πιστεύει ο κάθε άσχετος και ειδικά στις ποινικές υποθέσεις, όπου δεν επιτρέπονται, ούτε αναλογικές ερμηνείες, ούτε διεύρυνση του αξιοποίνου, κατά το δοκούν !
   Μετά από μία μακρά διαδικασία, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας (όχι ..Εφετείο, όπως έλεγαν κάποιοι δημοσιογράφοι, αφού η Δίκη έγινε σε α' βαθμό), που, ως γνωστόν, αποτελείται από 3 δικαστές και 4 λαϊκούς ενόρκους, κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση και μάλιστα ομόφωνα..
   Η κατηγορία είχε δύο σκέλη : το ένα αφορούσε εμπορία ανθρώπων και το άλλο, τους πυροβολισμούς, από τους οποίους τραυματίστηκαν μερικοί μετανάστες-εργάτες φράουλας, στη Μανωλάδα Ηλείας.
    Αναφορικά με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, εκ μέρους του επιχειρηματία, θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί, όσο κακές συνθήκες εργασίας και αν υπήρχαν, όση εκμετάλλευση των εργατών και αν γινόταν (στο ζήτημα αυτό, τι είναι εμπορία ανθρώπων, πως τιμωρείται κλπ, θα αναφερθώ στην επόμενη ανάρτηση, με αυτή την -καλή- αφορμή) !
    Από εκεί και μετά, το ζουμί της υπόθεσης και όλη η συζήτηση, πρέπει να επικεντρωθεί στις συνθήκες, υπό τις οποίες έλαβαν χώρα οι πυροβολισμοί : η μοναδική ίσως ένσταση, που έχω, είναι αναφορικά, με τη μετατροπή της κατηγορίας, από απόπειρα ανθρωποκτονίας, σε σωματικές βλάβες..
    Όταν πυροβολείς, στα τυφλά σχεδόν, εναντίον ΟΜΑΔΑΣ ανθρώπων, δυσκολεύομαι να δεχτώ, ότι έχεις πρόθεση να τους τραυματίσεις και όχι να τους σκοτώσεις (έστω και ενδεχόμενο δόλο) !
    Βέβαια και εδώ, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά : από το βίντεο, που προβλήθηκε στο Δικαστήριο και είχε τραβήξει ένας από τους εργάτες, με κινητό τηλέφωνο (δημοσιεύτηκε στο zougla.gr, όπου το είδα), φαίνεται καθαρά, ότι οι μετανάστες κρατούν λοστούς και ξύλα και κινούνται κάπως απειλητικά, εναντίον των επιστατών...
    Θα μπορούσε λοιπόν, εύλογα, να γίνει λόγος και για νόμιμη άμυνα, εκ μέρους τους ή για υπέρβαση των ορίων της άμυνας, ενόψει και του μεγάλου αριθμού των "επιτιθέμενων", σε σχέση με τους λίγους επιστάτες !
    Από την άλλη, είναι προφανές ότι για τους πυροβολισμούς και τους τραυματισμούς, δεν μπορεί να ευθύνονται, παρά μόνον, όσοι ..πυροβόλησαν ή συμμετείχαν σε αυτή την πράξη, με άλλο τρόπο (π.χ ηθική αυτουργία, αν αποδεικνυόταν, ότι τους είπε να πυροβολήσουν το αφεντικό τους)...
    Συνεπώς, καταλήγω στο συμπέρασμα, ότι ακόμα και ο τίτλος, που έδωσα, στην ανάρτηση, αδικεί το Δικαστήριο, ότι η Αλήθεια, είναι πιο κοντά και από τη μέση, στην απόφασή του και πολύ λιγότερο, στους επικριτές της !!
    Τα Δικαστήρια και δη τα ποινικά, δεν ασκούν κοινωνική πολιτική, κρίνουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, με βάση το Νόμο και τα περιστατικά κάθε υπόθεσης, η Πολιτεία, είναι αυτή, που πρέπει, αν θέλει, να σταματήσει την άγρια εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών-μεταναστών...