Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

χρεοκοπίες εφημερίδων και καναλιών

    Τα προβλήματα του ελληνικού Τύπου, δεν είναι σημερινά, απλά σήμερα "σκάνε" οι στρεβλώσεις και οι "φούσκες", που έχουν συσσωρευτεί, όλα τα χρόνια, με μεγάλα θύματα, όπως πάντα, τους απλούς εργαζόμενους.
  Η επικράτηση του ίντερνετ και των ηλεκτρονικών μορφών ενημέρωσης, που είναι πολύ πιο άμεσα, από τις εφημερίδες, ακόμα και από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, είναι ίσως η βασική αιτία.
  Τα τελευταία 10 σχεδόν χρόνια, ο περισσότερος κόσμος (αν εξαιρέσεις κάποιους συνταξιούχους, που παίρνουν και καθημερινές) αγοράζει μόνον Κυριακάτικα φύλλα εφημερίδων και αυτά, τα επιλέγει, με βάση την εκάστοτε "προσφορά" (ταινίες, CD, κουπόνια και ό,τι άλλο μπορεί ή δεν μπορεί να φανταστεί κανείς, ότι θα έμπαινε σε εφημερίδα) και όχι για το περιεχόμενο...
  Απλά, αν κοιτάξει κανείς πίσω, θα δει, ακόμα και στις λεγόμενες "καλές εποχές", όπου τα δανεικά έρρεαν άφθονα, πως ελάχιστα ΜΜΕ ήταν κερδοφόρα και ότι πάντα υπήρχαν πολύ περισσότερα, από όσα μπορεί να αντέξει μια πολύ μικρή αγορά, όπως η ελληνική.
  Αυτό σημαίνει πως είτε συντηρούνταν με δάνεια, είτε μέσω "αιμοδοσίας" από ...τις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ιδιοκτήτη τους και φυσικά εκεί πάντα προκύπτουν (δικαιολογημένες) υποψίες, για διαπλοκή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος !
  Ο τρόπος, που δίνονταν τα δάνεια, αλλά και τα ποσά, ήταν σκανδαλώδη, καθώς οι ίδιοι ομολόγησαν, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ότι έπαιρναν εκατομμύρια ευρώ δανεικά, με εγγύηση ..."αέρα" και μάλιστα σε εποχές, που οι τράπεζες, δεν έδιναν ούτε ευρώ, σε κερδοφόρες και παραγωγικές επιχειρήσεις...
  Από εκεί και μετά, οσμή σκανδάλου, αναδύεται οπωσδήποτε και από τον τρόπο χορήγησης των διαφημιστικών κονδυλίων, από τους δημόσιους φορείς, ΔΕΚΟ κλπ, με πολύ μεγάλα ποσά, ακόμα και σε ΜΜΕ με ελάχιστη απήχηση, στο κοινό.
  Στις χρεοκοπίες των ΜΜΕ, συνέβαλε οπωσδήποτε και η μεγάλη κακοδιαχείριση, που γινόταν, από τους διοικούντες αυτά, καθώς δίνονταν ασύλληπτα, σχεδόν παρανοϊκά, ποσά, ως αμοιβές, σε στελέχη και δημοσιογράφους ("μεγάλους", αλλά και ...πιο "μικρούς"), αλλά και σε ηθοποιούς, εξωτερικές παραγωγές κλπ.
   Από εκεί και μετά, επειδή τα προβλήματα του έντυπου Τύπου, είναι δομικά, σχεδόν αξεπέραστα, υπάρχει μεγάλη "θολούρα", διαπλοκή και ανάγκη εξυγίανσης και "κάθαρσης", θεωρώ εύλογες τις αντιδράσεις του κόσμου, που λέει "δε με νοιάζει, ας κλείσουν" και τα σχετικά.
  Κάποιοι ιστορικοί τίτλοι, όπως "το Βήμα" και "τα Νέα", λογικά θα επιβιώσουν, περνώντας σε άλλα χέρια, πράγμα καλοδεχούμενο και για να μην υπάρξει αύξηση της ανεργίας (αν και η "Ελευθεροτυπία" π.χ, επίσης ιστορική εφημερίδα, δεν τα κατάφερε να επανεκδοθεί...), το σίγουρο είναι όμως, πως η ελληνική αγορά, δεν αντέχει τόσο πολλές εφημερίδες !
  Ειδικά, πάντως, για το MEGA, όπως έχω αναφέρει ίσως και αλλού, η εξήγηση της χρεοκοπίας, είναι και μεταφυσική, πέρα από τα προαναφερθέντα, ισχύουν και άλλες ειδικές παράμετροι...
  Θέλω να πω ότι, μέσα από τις διάφορες εκπομπές του, θέλησε (δε νομίζω πως αυτά γίνονται τυχαία) να περάσει νέα ήθη στην ελληνική κοινωνία (όπως π.χ ότι η ομοφυλοφιλία ή τα ερωτικά τρίγωνα κλπ, είναι κάτι το φυσιολογικό) και όπως με τα lifestyle περιοδικά της δεκαετίας του 1990, ίσχυσε το ρητό "ότι είναι κακό, έχει και κακό τέλος" (αυτό το λέω και επειδή υπάρχει περίπτωση, να ξανά λειτουργήσει, αν δεν έχει μάθει από το παρελθόν του, αν ξανακάνει τα ίδια λάθη, μοιραία θα οδηγηθεί πάλι σε λουκέτο).
   Σε μικρότερο βαθμό, αυτό που λέω και μπορεί σε κάποιους να φαίνεται αστείο, το είδαμε και αλλού : π.χ στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, που ενώ όφειλε να είναι σοβαρό, όπως κάθε δελτίο ειδήσεων, εκεί, προς το τέλος, "πέταγε" πλάνα γυμνών ή ημίγυμνων γυναικών, με συνέπεια να έχει ένα πρόσκαιρο όφελος, αλλά στην πορεία να πιάσει πάτο !
   Γενικά, υποδαυλίζοντας τα κατώτερα ένστικτα, υπηρετώντας το γνωστό στις δημοσιογραφικές σχολές τρίπτυχο "αίμα-σπέρμα-στέμμα", για περισσότερη ακροαματικότητα-θεαματικότητα-αναγνωσιμότητα, κανένα ΜΜΕ δεν πήγε μπροστά, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα...
   
   

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

σχετικά με τους Αλβανούς φαντάρους μας

    Μεγάλες διαστάσεις, ίσως ή μάλλον σίγουρα μεγαλύτερες από ότι έχει, πήρε πρόσφατα το ζήτημα με φωτογραφίες φαντάρων του Ε.Σ, αλβανικής καταγωγής, να κάνουν μία συγκεκριμένη χειρονομία, που παραπέμπει (υποτίθεται) σε εθνικιστικά κινήματα, αλυτρωτικές επιδιώξεις και δεν ξέρω τι άλλο...
 Μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ, ότι οι νεοσύλλεκτοι αυτοί (μάλλον δεν είχαν καν ορκιστεί...) τιμωρήθηκαν με πειθαρχική ποινή 60 ημερών, ενώ απειλούνται, λέει, από στρατιωτικό Εισαγγελέα, με (ποινικά) αδικήματα, που επισύρουν, έως 5 έτη φυλάκισης !
 Την συγκεκριμένη χειρονομία, την έχουμε δει και από ποδοσφαιριστές, τόσο σε ελληνικά γήπεδα, όσο και στο εξωτερικό και από την στιγμή, που ο δικέφαλος αετός, απεικονίζεται στην σημαία της Αλβανίας, δεν σημαίνει πως όποιος την κάνει είναι, ας πούμε, ακροδεξιός, απλά έχει αλβανική εθνική συνείδηση και θεωρεί, αλλά και δείχνει, πως είναι περήφανος, για την καταγωγή του.
 Βλέποντας τις μεγάλες διαστάσεις, που έλαβε το θέμα, αμέσως αναρωτήθηκα, πως θα νιώθει αντίστοιχα, ένας Αλβανός, που βλέπει, από τη γειτονική χώρα, συμπατριώτες του, να φορούν την στολή του Ε.Σ, να κατατάσσονται δηλαδή στις τάξεις του και να φέρουν το ελληνικό εθνόσημο...
  Με άλλα λόγια, εμείς τους κατηγορούμε και θέλουμε να τους τιμωρήσουμε, ενώ, όντας αλβανικής καταγωγής, έγιναν στρατιώτες, στην Ελλάδα, φόρεσαν το δικό μας εθνόσημο και προφανώς, σε ενδεχόμενη σύρραξη στο μέλλον, θα πολεμούσαν στο πλευρό μας (από την στιγμή, που επέλεξαν να υπηρετήσουν την θητεία τους, εδώ) !
  Εννοώ, ότι οι Αλβανοί, θα είχαν περισσότερους λόγους, να είναι δυσαρεστημένοι, μαζί τους, βλέποντας στις φωτογραφίες, ότι φόρεσαν την στολή του Ε.Σ (αύριο θα εκτελούν υπηρεσίες, όπως όλοι οι γηγενείς φαντάροι) και είναι κάπως οξύμωρο να τους "κράζουμε" εμείς...
  Από την άλλη, τόσο οι χειρονομίες, όσο και το νεαρό της ηλικίας τους, δείχνει ότι πατάνε σε δύο βάρκες, ακόμα, δεν έχουν κατασταλάξει 100% με ποια μεριά είναι, αλλά και αυτό δικαιολογείται με το ρητό "το αίμα νερό δεν γίνεται", δεν μπορούν να ξεχάσουν την καταγωγή τους, εντελώς, όπως ίσως οι ιστορικοί "γενίτσαροι", που υφίσταντο πλύση εγκεφάλου, από πολύ μικρή ηλικία.
   Παράλληλα, βέβαια, δυσκολεύομαι και να πιστέψω ότι εντάχθηκαν στις τάξεις του Ε.Σ, με έξωθεν εντολές ή καθοδήγηση ή έχουν στο μυαλό τους, κάποιο "σκοτεινό σχέδιο", φαντάζομαι πως, όντας στην Ελλάδα, από παιδιά, γεννημένοι μάλλον και εδώ, επιθυμούν να ενταχθούν, στην κοινωνία, όσο το δυνατόν, πληρέστερα και αυτό περιλαμβάνει και την υπηρέτηση θητείας, στον Στρατό.
   Επειδή, όπως είπα, η επιλογή να υπηρετήσεις στον Ε.Σ, είναι "δίχως επιστροφή", με την έννοια, ότι σε περίπτωση (χτύπα ξύλο) επιστράτευσης, δεν μπορείς μετά να πεις "δεν πάω", επειδή είμαι αλβανικής καταγωγής, είσαι υποχρεωμένος πλέον και να πολεμήσεις, να χύσεις το αίμα σου, για την (έστω και δεύτερη) πατρίδα σου, τα παιδιά αυτά, είναι μάλλον αξιέπαινα και όχι ...αξιόποινα (αρκεί να καταλάβουν και οι ίδιοι, ότι δεν είναι ίσως πρέπον-"πολιτικά ορθό", να τονίζεις-φωνάζεις την αλβανική σου καταγωγή, όσο υπηρετείς την Ελλάδα...) !
   

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

"σύνδρομο Στοκχόλμης" με συριζα ;

   Με τον όρο αυτό, εννοούμε το ψυχολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο τα θύματα εγκληματικών πράξεων και ιδίως απαγωγών και ομηρείας (συνήθως σε ληστείες), αναπτύσσουν τελικά, καθώς μιλάμε για καταστάσεις με διάρκεια, ευνοϊκά αισθήματα, για τους θύτες-εγκληματίες !
 Φυσικά, πήρε το όνομά του, από περίπτωση ομηρείας, στην ομώνυμη πόλη της Σουηδίας, μετά την οποία, οι όμηροι, όχι μόνον δεν ήθελαν να καταθέσουν εναντίον των ληστών, αλλά θέλησαν και ενεργητικά να τους ενισχύσουν-βοηθήσουν...
 Με αφορμή την συμπλήρωση 2 χρόνων εξουσίας, για τον συριζα, νομίζω ότι η δημοσκοπική αντοχή, που επιδεικνύει, μετά από όλα όσα έχει κάνει και κυρίως, όσα δεν έχει κάνει, σε κάποιο αντίστοιχο σύνδρομο μόνον μπορεί να αποδοθεί !
  Ίσως αυτή να είναι και η αιτία, που η ΝΔ ζητάει εκλογές, από την αρχή, διότι ξέρει ότι καθώς περνάει ο χρόνος, αφενός ο κόσμος ιδρυματοποιείται και συνηθίζει την "κακοποίηση" από τον συριζα και αφετέρου, αρχίζει να σκέφτεται "μήπως οι άλλοι είναι καλύτεροι" ;
  Φυσικά, ο σημερινός συριζα, μετά από δεύτερες εκλογές, αλλά και ανασχηματισμό, δεν έχει καμμία σχέση, με το τσούρμο των αυταπατώμενων παρανοϊκών, που κατέλαβαν τότε και μάλιστα σχεδόν βίαια, την εξουσία, οι "γνήσιοι" συριζαίοι-βαρίδια είναι πλέον ελάχιστοι (υπάρχουν όμως και προκαλούν ζημιά και στο κόμμα και κυρίως στην χώρα), το 80% και πλέον, είναι τέως πασόκοι, δηλαδή πιο μετριοπαθείς αριστεροί.
  Αυτός είναι και ο λόγος, που τον σημερινό συριζα, καλοβλέπουν και άλλοι, όχι αριστεροί, ψηφοφόροι, αφού η αριστερή παρένθεση έκλεισε το καλοκαίρι του 2015, ευτυχώς χωρίς ολέθριες συνέπειες, για την Ελλάδα (και αυτό στο παρά 5').
   Εξάλλου, όπως έχουμε ξαναπεί, μετά το 1981, όλες οι κυβερνήσεις υπήρξαν αριστερές, με εξαίρεση το διάστημα 1990-1993, όπου ο Μητσοτάκης, προσπάθησε να εφαρμόσει δεξιές πολιτικές (θατσερικού τύπου), αλλά οι σοσιαληστές και οι συνδικαληστές, αποδείχτηκαν ισχυρότεροι, δεν κατάφερε να τους τσακίσει, όπως η Θάτσερ (και έτσι βλέπουμε, μετά από τόσα χρόνια, που βρίσκεται η Μ. Βρετανία και που εμείς...) !
   Παρά τα απίστευτα ψέματα, το κλείσιμο των τραπεζών και την παρανοϊκή διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου, αυτό, που κάνει κάπως συμπαθή, σήμερα, τον συριζα, είναι η προσπάθεια να μεταφέρει τα βάρη, από τους πιο αδύναμους, στους έχοντες και κατέχοντες, αυτό δηλαδή που αμέλησαν οι προηγούμενοι και έπεσαν, χωρίς να το πάρουν χαμπάρι.
  Βέβαια και ο συριζα, ακολουθεί την τακτική της αύξησης των έμμεσων φόρων, που πλήττει όλους και κυρίως τους πιο αδύναμους και σίγουρα έχει πολύ δρόμο ακόμα, για να γίνει κάτι διαφορετικό, από ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν, καθώς είναι προσκολλημένος στον κρατισμό και στο ρουσφέτι (μέχρι και στα εφάπαξ έβαλαν μέσον κάποιοι, για να τα πάρουν πιο γρήγορα, από τους άλλους !), όπως όλοι οι αριστεροί, δηλαδή το 90% των υπαρχόντων κομμάτων.
  Καθώς τα πράγματα αρχίζουν και ζορίζουν στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και του κλεισίματος της αξιολόγησης, αρχίζουν μοιραία τα de ja vu, ξυπνάνε εφιαλτικές μνήμες, από το καλοκαίρι του 2015 και ως γνωστόν, η Ιστορία επαναλαμβάνεται μόνον ως φάρσα ή ως τραγωδία.
   Από δηλώσεις στελεχών του συριζα, ακόμα και Υπουργών, διαφαίνεται μία υποβάθμιση της σημασίας των εξελίξεων, μια αδικαιολόγητη χαλαρότητα και μια απροθυμία λήψης νέων μέτρων, λες και όλα είναι καλώς καμωμένα...
  Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι πως εμμέσως, κάποιοι συριζαίοι, επαναφέρουν το παραμύθι του 2015, ότι το ισχυρό χαρτί μας, είναι πως ...οι άλλοι, οι δανειστές, δεν επιθυμούν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, ότι δεν θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε και θα μας κάνουν και όλα τα χατήρια, για να μην έχουν χασούρα !
   Αυτό πλέον δεν έχει καμμία αξία, φοβάμαι, όχι ότι είχε τότε, αλλά τότε και οι δανειστές δεν ήταν τόσο προετοιμασμένοι για ένα "ατύχημα", όπως είναι τώρα, από μία άτακτη χρεοκοπία και ένα grexit, αυτοί που θα πεινάσουν, θα είμαστε εμείς, φυσικά, όχι εκείνοι, οι άλλοι θα επιβιώσουν...
   Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι θα σοβαρευτούν στην κυβέρνηση και θα εγκαταλείψουν το δόγμα "όχι άλλα μέτρα", που οδηγεί σε σύγκρουση και αδιέξοδο, στο κάτω-κάτω, αφού λες, με σιγουριά, ότι "ο κόφτης" δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί, τι σε εμποδίζει να τον ψηφίσεις προληπτικά ; Το να σου ζητούν οι δανειστές μέτρα, υπό αίρεση και για το μέλλον και όχι άμεσα, θεωρώ, ότι από μόνο του, είναι μεγάλη υποχώρηση, εκ μέρους τους, αλλά εδώ, οι αριστεροί μας, τα βλέπουν όλα ανάποδα !
   Στο φινάλε, αν ο συριζα, δεν μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση και να νομοθετήσει ό,τι απαιτείται, για αυτό, μοιραία, θα πάμε σε εκλογές, ώστε το νέο Μνημόνιο, να το ψηφίσουν ...οι επόμενοι, όπως γίνεται διαρκώς, τα τελευταία επτά χρόνια.
   Απλά, η ιδέα και μόνον ορισμέων αρρωστημένων εγκεφάλων να προκαλέσουν ξανά ένα διχαστικό δημοψήφισμα, πρέπει να εγκαταλειφθεί δια παντός και απόλυτα, είναι προτιμότερο να σκάψεις ένα λαγούμι και να μπεις μέσα μόνος σου, παρά να πετάξεις το μπαλάκι στον (ανώριμο, όπως έχει αποδειχθεί και αυτή είναι η πιο επιεικής έκφραση) λαό και να διατάξεις ξανά δημοψήφισμα, χωρίς λόγο και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα !
   

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ένα λάθος δεν διορθώνεται ...με άλλο λάθος

    Ο Α.Π τελικά αποφάνθηκε πως οι 8 Τούρκοι πραξικοπηματίες, δεν πρέπει να εκδοθούν, στη γειτονική χώρα και εξακολουθώ να πιστεύω, όπως εξαρχής, ότι η απόφαση αυτή, είναι λάθος !
 Υποθέτω πως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης συμφωνεί, με αυτή την απόφαση, διότι σκέφτονται με εθνικοπολιτικά κριτήρια και όχι με νομικά (αν και το εθνικό συμφέρον, όπως θα φανεί και παρακάτω, επέβαλε την έκδοση) και το χειρότερο είναι πως στην "λούμπα" αυτή, έπεσε και ο Α.Π, το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας...
 Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ της μη έκδοσης, αρθρογραφούσαν ή έδιναν συνεντεύξεις, ακόμα και άσχετοι-μη νομικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς κλπ, με σκοπό να επηρεάσουν την δικαστική κρίση (και προφανώς το πέτυχαν και θα είναι "υπερήφανοι" για αυτό).
 Το μόνον θετικό, για να γελάσουμε, είναι πως βγήκε ενιαία απόφαση, για όλους και δεν γίναμε ρεζίλι, όπως με τις διαφορετικές αποφάσεις του Εφετείου...
 Το προηγούμενο λάθος (το λες και έγκλημα), στο οποίο αναφέρεται ο τίτλος, είναι φυσικά η παράδοση (ή έστω η μη προστασία του) του Οτσαλάν, στην Τουρκία !
  Εκεί επρόκειτο για καθαρά πολιτική δίωξη και δεν έπρεπε να συμμετάσχουν ελληνικές Αρχές, σε τέτοιο ανοσιούργημα, σε αντίθεση με τους 8, που είναι εγκληματίες του κοινού (ή έστω του Στρατιωτικού) Ποινικού Δικαίου και βαρύνονται με βαρύτατες, κακουργηματικές κατηγορίες...
  Κάποιοι (ακόμα και δικηγόροι !) τόλμησαν να πουν, ότι οι πράξεις τους, δεν συνιστούν ποινικά αδικήματα, σύμφωνα με τους δικούς μας Νόμους, ότι ελλείπει δηλαδή το απαραίτητο στοιχείο, του διπλού αξιοποίνου (εκεί και εδώ) και αυτό δεν αξίζει καν σχολιασμού, είναι ανέκδοτο.
  Η μόνη ορθή, σημερινή, απόφαση, θα ήταν εκείνη υπέρ της έκδοσής τους (μόνον αν ίσχυε θανατική ποινή, στην Τουρκία, δεν θα μπορούσαν να εκδοθούν), ώστε μετά, αν ήθελαν, να προσέφευγαν στα ευρωπαϊκά Δικαστήρια, έως ότου υπέγραφε την απόφαση ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
  Μία τυχόν απορριπτική απόφαση, από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο αίτημα της έκδοσης, θα ήταν όντως ένα ηχηρό ράπισμα, στην Τουρκία, ενόψει και της επιθυμίας της, για ένταξη στην Ε.Ε, για το επίπεδο προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
  Τώρα, το να το λέει δηλαδή ο Α.Π, ένα ελληνικό Δικαστήριο, δεν έχει, φοβάμαι, καμία απολύτως βαρύτητα και σημασία, αν θέλουμε να μιλήσουμε ...πολιτικά, πρόκειται για μία "τρύπα στο νερό".
   Η απόφαση είναι ΛΆΘΟΣ, όμως, όσον αφορά το μετά, διότι καλοί οι πανηγυρισμοί από "ελληναράδες", αλλά το αποτέλεσμα μετράει και το ποιες είναι οι συνέπειές της !
   Καταρχάς, σε ατομικό επίπεδο, για τους 8, ακούστηκε ότι θα αφεθούν τώρα ελεύθεροι και τι θα κάνουν ; θα ψάξουν εδώ για δουλειά ή θα τους πάρουμε στον Ε.Σ, ως άλλους γενίτσαρους, όπως οι Αλβανοί φαντάροι, που βρίσκονται, τελευταία, στην επικαιρότητα;
   Σε γενικότερο επίπεδο (και αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο και απερίσκεπτο κομμάτι), η απόφαση στέλνει το μήνυμα, σε όλους τους μελλοντικούς εγκληματίες, όχι απαραίτητα Τούρκους, που θα εγκληματίσουν στη γειτονική χώρα, ότι μπορούν να έρθουν, στην χώρα μας και να εξασφαλίσουν "άσυλο", έχοντας και αυτό το (κακό) προηγούμενο, ληστές, βιαστές και δολοφόνοι, θα λένε : "μην μας στείλετε εκεί, γιατί θα κακοπεράσουμε, δεν θα τύχουμε δίκαιης Δίκης κ.ο.κ", τα Δικαστήρια μας, θα δέχονται τις αιτήσεις τους (πλέον ...δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, διότι θα φανεί ότι η απόφαση αυτή ήταν πολιτική, οι ασκοί του Αιόλου ή μάλλον η Κερκόπορτα άνοιξε) και κάθε λογής εγκληματίες, θα ζουν πλέον ανάμεσά μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται !

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

κωφάλαλοι εγκληματίες

   Όλοι έχουμε συγκλονιστεί από το βίαιο έγκλημα στην Κομοτηνή, με τις πολλές ιδιαιτερότητες, αφού δράστης και θύμα, ήταν και οι δύο ανήλικοι και οι δύο κωφάλαλοι.
 Την ώρα που γράφονται αυτά, ο ανήλικος δράστης οδηγείται ενώπιον των δικαστικών Αρχών, που καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη του και τα γράφω, διότι, η εύρεση των εφαρμοστέων κανόνων, για την περίπτωσή του, μόνον εύκολη δεν είναι !
 Σίγουρα, οι συγγενείς του θύματος και ίσως όχι μόνον, επιθυμούν την ισόβια κάθειρξη του, αλλά το θέμα δεν είναι τόσο απλό, κάθε άλλο, εξ αιτίας τόσο της κωφαλαλίας, όσο και της ανηλικότητας του δράστη (έτσι, υπάρχει κίνδυνος νέων παρανοήσεων, από την "κοινή γνώμη", όπως γράφαμε και στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση).
 Η περίπτωση αυτή, μάλιστα, θα μπορούσε να αποτελεί και θέμα εξετάσεων στο ποινικό Δίκαιο, μιας Νομικής Σχολής (και μάλιστα όχι και τόσο "βατό").
 Να πούμε ότι ο Ποινικός μας Κώδικας, που ισχύει, από το 1951, περιέχει ειδικό άρθρο, με τίτλο "κωφάλαλοι εγκληματίες", απόδειξη ότι αποτελεί ένα (ακόμα) άρτιο νομοθέτημα, που παραμένει επίκαιρο, μετά από τόσα πολλά χρόνια και έχει προβλέψει σχεδόν όλες τις καταστάσεις !
 Σύμφωνα με αυτό, αν κριθεί ότι ο κωφάλαλος δράστης δεν έχει την απαιτούμενη πνευματική ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του ή να ενεργήσει ανάλογα, είναι ακαταλόγιστος, δεν μπορεί να του επιβληθεί δηλαδή καν ποινή, σε διαφορετική περίπτωση, επιβάλλεται ποινή, αλλά μειωμένη...
  Φυσικά, για την περίπτωση που ο έχων μειωμένο καταλογισμό κωφάλαλος, είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια (όπως εδώ), καταδικάζεται σε περιορισμό σε ιδιαίτερα ψυχιατρικά καταστήματα ή παραρτήματα των φυλακών.
  Βέβαια, η διάρκεια της κράτησης εκεί, στα ψυχιατρικά καταστήματα, σε περιπτώσεις καθ' έξη ή υπότροπων εγκληματιών (όπως και πάλι εδώ), μπορεί να γίνει ακόμα και ισόβια ή αόριστη ή να μετατραπεί σε κανονική κάθειρξη, υπό προϋποθέσεις.
  Η κατάσταση περιπλέκεται όμως, έτι περαιτέρω, από την ηλικία του δράστη και μπορεί να περιγράφεται ως "15χρονος" στα ρεπορτάζ, όμως έχει εξαιρετική σημασία, αν έχει συμπληρώσει τα 15 έτη, διότι μόνον έτσι, μπορεί να του επιβληθεί ποινικός σωφρονισμός, εγκλεισμός σε φυλακή δηλαδή.
  Αν δεν έχει συμπληρώσει τα 15 έτη, μπορούν να επιβληθούν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μόνον θεραπευτικά ή αναμορφωτικά μέτρα !
   Συνεπώς, το κρίσιμο είναι να διαπιστωθεί αρχικά, η ακριβής ημερομηνία γέννησης (η ειρωνεία θα ήταν, να μην έχει συμπληρώσει τα 15, για λίγες μόνον ημέρες) και εφόσον είναι πάνω από 15, τότε μόνον μπορεί να διαταχθεί η κράτησή του, σε φυλακές ανηλίκων.
  Το σίγουρο είναι, πως, ακόμα και αν δεν έχει συμπληρώσει τα 15, πρόκειται για άτομο επικίνδυνο και δεν μπορεί να αφεθεί τελείως ελεύθερο, εφόσον έχει εγκληματίσει και στο παρελθόν, πρέπει με τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα, να απομονωθεί, από την κοινωνία, έως ότου, αν γίνεται, βελτιωθεί η κατάστασή του, με την κατάλληλη αγωγή και παρακολούθηση.
  Μην ξεχνάμε ότι και σε αυτή την περίπτωση, ισχύει το ρητό πως "η βία γεννάει βία", αφού και ο ίδιος ο δράστης, στο παρελθόν, από ό,τι ακούγεται, είχε πέσει θύμα βίαιης κακοποίησης και σε συνδυασμό με τις περιορισμένες πνευματικές ικανότητες, ήταν "εύκολο" για εκείνον, να ακολουθήσει μιμητικές συμπεριφορές !

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

αδόκητες αποφάσεις

     Από χθες το απόγευμα, προκλήθηκε μία σχετική αναστάτωση, με αφορμή τις αποφάσεις ανακριτών και εισαγγελέων, σε δύο υποθέσεις, με θύματα βρέφη ή μικρά παιδιά, σε Πάτρα και Κρήτη.
 Είναι από τις περιπτώσεις, όπου θίγεται το λεγόμενο "περί Δικαίου αίσθημα" και οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης, είναι, κατά κανόνα, υπερβολικές, διότι επέρχονται "εν θερμώ" και χωρίς γνώση των εφαρμοστέων νομικών διατάξεων...
 Φαντάζομαι -εκ προοιμίου- πως όλοι, ακόμα και όσοι αντέδρασαν άσχημα, συμφωνούμε πως είναι προτιμότερο, να μας δικάσουν, όχι με βάση τις απόψεις της "κοινής γνώμης", αλλά με βάση το Νόμο !
 Κάποιοι δημοσιογράφοι πήγαν ένα βήμα παραπέρα και θέλησαν να αιτιολογήσουν-δικαιολογήσουν τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία...
 Συγκεκριμένα, ακούστηκε ότι η αιτία ήταν ο "νόμος Καστανίδη" του 2010, που δεν επιτρέπει προσωρινή κράτηση, όταν η απειλούμενη ποινή, είναι μέχρι 10 έτη κάθειρξης και αυτό δεν είναι ακριβές, δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις, ήτοι χειροτερεύει τα πράγματα !
  Είναι αλήθεια, πως μετά το 2010 οι προϋποθέσεις της προσωρινής κράτησης, έχουν γίνει πιο αυστηρές απ' ότι στο παρελθόν, αλλά μέχρι εκεί...Για τις προϋποθέσεις αυτές, όπως ισχύουν σήμερα, έχουμε μιλήσει και αλλού (πιο πρόσφατα, στην περίπτωση του ταχύπλοου της Αίγινας, που "θέρισε" τη λάντσα).
  Καταρχάς, για την υπόθεση της Πάτρας, όπου η "μάνα" εγκατέλειψε τα παιδιά της, στο δρόμο, φαντάζομαι πως η κατηγορία ήταν εκείνη της έκθεσης και μάλιστα σε βαθμό πλημμελήματος, εφόσον θα ήταν κακούργημα, μόνον αν είχε επέλθει θάνατος ή βαριά σωματική βλάβη.
  Άρα εδώ δε μιλάμε καν για κακούργημα και η μόνη εξαίρεση, όπου προβλέπεται προσωρινή κράτηση για πλημμέλημα, είναι η ανθρωποκτονία εξ αμελείας, κατά συρροή, όταν δηλαδή έχουμε πολλά θύματα.
  Στην περίπτωση της Κρήτης, τώρα, ακούστηκε πως η κατηγορία ήταν θανατηφόρα σωματική βλάβη, ήτοι κακούργημα με μέγιστο ποινής τα 10 έτη, ωστόσο με βάση όσα ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος και μάλλον έγιναν δεκτά, περισσότερο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας μοιάζει, δηλαδή και εδώ για πλημμέλημα...
   Να υπενθυμίσουμε ότι οι περιοριστικοί όροι και η προσωρινή κράτηση, σε ένα τόσο πρώιμο στάδιο, πριν δηλαδή τη Δίκη, αποσκοπούν κυρίως, αφενός στην διασφάλιση της παρουσίας του κατηγορούμενου σε αυτήν και αφετέρου, στην αποτροπή του, από τυχόν νέα αδικήματα.
  Συνεπώς, για την αποκατάσταση της αλήθειας, που διαταράχθηκε από τα χθεσινά δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, να πούμε ότι προσωρινή κράτηση, ΜΠΟΡΕΊ (και ενίοτε πρέπει) να επιβάλλεται και σε κακουργήματα, με μέγιστο ποινής τα 10 έτη, όταν ο κατηγορούμενος εμφανίζει ροπή προς το συγκεκριμένο έγκλημα, έτσι π.χ αν κάποιος διαπράττει μία απάτη ...την εβδομάδα (η κακουργηματική απάτη έχει μέγιστο ποινής τα 10 έτη), τι θα πούμε ; ότι τα χέρια των Αρχών, είναι δεμένα, από το "νόμο Καστανίδη" και δεν θα κρατηθεί προσωρινά, προκειμένου να προστατευθεί και η κοινωνία ; Δε νομίζω.
  Πέρα από την βαρύτητα της πράξης, η οποία, από μόνη της, όπως ρητά προβλέπεται, δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης, λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως ο κίνδυνος φυγής του κατηγορούμενου, η επικινδυνότητα του, αν το έγκλημα τελέστηκε οργανωμένα, αν έγινε κατ' εξακολούθηση και αν υπάρχουν πολλοί παθόντες, από αυτό.
 Από εκεί και μετά και στις δύο εξεταζόμενες περιπτώσεις, αυτό που εξοργίζει, είναι η γενικότερη αντικοινωνική συμπεριφορά των κατηγορούμενων και η απαξίωση του έννομου αγαθού της ζωής, εκ μέρους τους, στοιχεία, που πρέπει να συνεκτιμηθούν, κατά την ώρα της κυρίως δικαστικής κρίσης, οπότε μία ενδεχόμενη ποινή φυλάκισης, δίχως αναστολή, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί...
 Στην περίπτωση μάλιστα του "πατέρα", που σκότωσε το βρέφος, επειδή ακούστηκαν κατηγορίες για κατάχρηση οινοπνεύματος και παρελθόν ενδοοικογενειακής βίας, ο Νόμος δίνει την δυνατότητα και επιβολής μέτρων ασφαλείας, εκτός από ποινή, όπως η εισαγωγή σε θεραπευτικό κατάστημα !
  Συμπερασματικά, θα λέγαμε, το κοινότυπο, ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πρέπει να κρίνεται, με βάση τα υπάρχοντα και επαρκή νομικά μέσα, δίχως υπερβολές και δίχως φυσικά, η σκοπιμότητα να υπερβαίνει τη νομιμότητα...

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

απόφαση διάσωσης "Μαρινόπουλου"

   Μόλις πρόσφατα δημοσιεύτηκε η αναμενόμενη απόφαση διάσωσης των σούπερ μάρκετς "μαρινόπουλος", από μία άτακτη χρεοκοπία, μέσω σχεδίου εξυγίανσης και την ουσιαστική συμμετοχή, άλλης, ομοειδούς, εταιρίας.
 Κάποια sites μάλιστα, έσπευσαν να δημοσιεύσουν αυτούσιο, το πολυσέλιδο κείμενο της απόφασης, άγνωστο γιατί και σε τι αποσκοπούσε αυτό, αφενός επειδή περιέχει προσωπικά δεδομένα, όσων συμμετείχαν στην σχετική Δίκη και αφετέρου, επειδή ελάχιστοι, μη νομικοί, θα μπορούσαν να καταλάβουν, τις νομικές σκέψεις της απόφασης !
 Η απόφαση, είναι, προφανέστατα, καλοδεχούμενη και στην σωστή κατεύθυνση, δηλαδή σε εκείνη της διάσωσης των προβληματικών επιχειρήσεων και όχι της εκποίησης τους, έναντι πινακίου φακής, εφόσον δεν μεγαλώνει την ήδη τεράστια ανεργία και δεν προκαλεί αλυσιδωτές, αρνητικές, συνέπειες και σε άλλες (προμηθευτές).
  Ωστόσο, αυτό, που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι πως, βάσει της σχετικής συμφωνίας, η δικαστική απόφαση, έπρεπε να δημοσιευτεί τρεις ημέρες, νωρίτερα από ότι δημοσιεύτηκε και πως αυτό, κινδύνεψε να τινάξει στον αέρα, το σχέδιο διάσωσης !
  Άσχετα αν αυτό οφείλεται σε αμέλεια των δικαστών, σε μια δημοσιοϋπαλληλική δηλαδή προσέγγιση ή σε εγγενείς δυσκολίες (π.χ πλήθος συμμετεχόντων στην Δίκη), θα ήταν άδικο και πολύ βαρύ ΚΑΙ για τους ίδιους τους δικαστές, να φορτωθούν το τεράστιο βάρος-ευθύνη, μιας αποτυχίας, που θα οδηγούσε 30.000 άτομα, άμεσα και έμμεσα, στην ανεργία, επειδή π.χ είχαν τον νου τους, στις χριστουγεννιάτικες διακοπές και όχι στην απόφαση...
  Όπως, είχα επισημάνει, στο παρελθόν και με αφορμή σχολιασμό του περιβόητου άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και τον τρόπο της (μη) εφαρμογής του, από τα Δικαστήρια, η διάσωση προβληματικών επιχειρήσεων (ειδικά υπό το καθεστώς της γενικευμένης οικονομικής ύφεσης των τελευταίων 8 χρόνων), αποδείχτηκε ότι ΔΕΝ έπρεπε εξαρχής, να αφεθεί στα χέρια ανθρώπων, χωρίς οικονομικές, επιχειρηματικές ή ...και καθαρά πρακτικές γνώσεις, όπως οι δικαστές.
  Το αποτέλεσμα ήταν, η μεγάλη πλειοψηφία των αιτήσεων, να απορρίπτεται και τώρα να βαράνε όλοι τα κεφάλια τους, στον τοίχο, αναλογιζόμενοι, ότι μέσα από διαδικασίες εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, θα πάρουν ψίχουλα ή τίποτα, σε αντίθεση με το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις αυτές, να έμπαιναν στην εξυγιαντική διαδικασία του άρθρου 99 και να επιβίωναν !
  Σε αυτά τα αρνητικά και απαράδεκτα αποτελέσματα, οδηγούσαν σταθερά, μικρές μειοψηφίες πιστωτών, αφού πολύ δύσκολα, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί το 100% της συναίνεσης, που έπαιρναν στο λαιμό τους και όλους τους υπόλοιπους...
  Υπό αυτό το πρίσμα, ο νέος Νόμος, που επίκειται άμεσα και προβλέπει κυρίως εξωδικαστικούς μηχανισμούς επίλυσης των σχετικών ζητημάτων, είναι σίγουρα, προς την σωστή κατεύθυνση.
  Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ή και να στηλιτευθεί, η διαφαινόμενη πρακτική των τραπεζών, αντί να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων επιχειρήσεων, με πιο ευνοϊκούς όρους (διάρκεια, επιτόκια κλπ), να επιλέγουν την τακτική της μετοχοποίησης των δανείων...
  Ήτοι σε μια εποχή, όπου οι τράπεζες πουλάνε σωρηδόν τις θυγατρικές τους, κυρίως, στο εξωτερικό και από-εμπλέκονται από μη τραπεζικές δραστηριότητες, είναι οξύμωρο και αντιφατικό, να προσπαθούν να αποκτήσουν πλειοψηφικό, μετοχικό, έλεγχο, σε εταιρίες, που είναι πελάτες τους και έχουν δάνεια, σε αυτές !
   Στα πλαίσια, μιας καλής και καλόπιστης, αμοιβαίας, προσπάθειας, για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων, θα μπορούσε να γίνει δεκτή π.χ η τοποθέτηση εκ μέρους των τραπεζών, "δικών τους" ανθρώπων στη Διοίκηση μιας εταιρίας, ως "επιτρόπων", αρκεί φυσικά αυτοί οι άνθρωποι, να γνωρίζουν καλά το σχετικό αντικείμενο και να μπορούν να βοηθήσουν και να δώσουν λύσεις, σε φλέγοντα ζητήματα, όπως η αύξηση των πωλήσεων και η μείωση του κόστους λειτουργίας.
  Η απόκτηση απλά μετοχικού ποσοστού, μέσω κεφαλαιοποίησης δανείων και η μετέπειτα ...αδιαφορία, για την πορεία της επιχείρησης, η μη παροχή πιστώσεων κλπ. είναι (;) προφανές, ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν, ίσως μάλιστα είναι και χειρότερη λύση, από την αναδιάρθρωση των δανείων, με πιο ευνοϊκούς και πιο προσαρμοσμένους στα σύγχρονα δεδομένα, όρους !
  Γιατί, μιας και μιλήσαμε για λειτουργικά κόστη και επειδή οι επιχειρήσεις μας, κατηγορούνται, ακόμα και από τους δανειστές-θεσμούς, ότι δεν είναι ανταγωνιστικές κλπ, το ερώτημα, που προκύπτει, είναι : ΠΩΣ να είναι ανταγωνιστικές, όταν π.χ δανείζονται με τραπεζικά επιτόκια, ακόμα και πέντε φορές, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ;
  Πως να επιβιώσει μια επιχείρηση στην σύγχρονη Ελλάδα, όταν, εκτός από την ληστρική υπερφορολόγηση, έχει να αντιμετωπίσει και σχεδόν τοκογλυφικά τραπεζικά επιτόκια, όταν το κόστος αποπληρωμής τραπεζικών τόκων, ουσιαστικά, τους αφαιρεί κάθε δυνατότητα εμφάνισης κέρδους, το οποίο θα μπορούσε να επανεπενδυθεί στην πραγματική Οικονομία, με ευνοϊκές συνέπειες και για την απασχόληση και την εν γένει αύξηση του ΑΕΠ ;
   
  

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

μπορούν (τα τρένα) να γίνουν τρένα ανάπτυξης ;

   Επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, χρειάστηκε ένα "τυχαίο" γεγονός, ήτοι το κόλλημα των τρένων στα χιόνια επί 18 σχεδόν ώρες, με τους επιβάτες να εγκλωβίζονται στο κρύο, επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ...
 Ενώ η συμφωνία είχε γίνει εδώ και μήνες, το Ελεγκτικό Συνέδριο, είχε παρατήσει στα συρτάρια του, τον σχετικό φάκελο και θα τον λιβάνιζε ακόμα, αν δεν είχε μεσολαβήσει, αυτό το "ξεβράκωμα", που επιτάχυνε τις διαδικασίες και έπεσαν οι υπογραφές, σε χρόνο-ρεκόρ, χθες !
 Εκτός αν δεχθούμε ότι το Ε.Σ άρχισε, τώρα, να κάνει την δουλειά του, να ψάχνει συμβάσεις κλπ, ό,τι δηλαδή δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια και συνέβαλε, έμμεσα, στην χρεοκοπία του 2010...
 Κάποια γατάκια (ως συνήθως, είτε της ακροδεξιάς, είτε της άκρα αριστεράς-σοβιετίας), ψέλλισαν ή θα ψελλίσουν ότι το τίμημα, ήταν ιδιαίτερα χαμηλό.
  Ωστόσο, όπως έχω ξαναπεί την άποψή μου, ακόμα και δωρεάν να δίνονται οι ΔΕΚΟ σε ιδιώτες, ΌΛΟΙ θα βγαίνουμε ωφελημένοι, μεσομακροπρόθεσμα, μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για "επιχειρήσεις", που αν και μονοπώλια, συνήθως, "κατορθώνουν" να έχουν ζημιές και μάλιστα συσσωρευμένες, συνεπώς η κάθε μέρα παραμονής τους, υπό δημόσιο έλεγχο, "μας βάζει όλους μέσα" !
 Το σημαντικότερο βέβαια και το ανεκτίμητο, είναι να μπορείς να φτάνεις στον προορισμό σου, στην προκαθορισμένη ώρα και όχι να κολλάς στο χιόνι και στο κρύο, άϋπνος και νηστικός, επί μία σχεδόν ημέρα...
  Από τα τρένα, έχω πολλές προσωπικές εμπειρίες, από την παιδική μου ηλικία, καθώς πηγαίναμε στο χωριό (Χράνοι Αρκαδίας), με αυτά, ένα -κατά κυριολεξία, αφού διαρκούσε έξι ώρες, στην καλύτερη- ταξίδι, για μια διαδρομή, που με Ι.Χ πλέον, από τον νέο αυτοκινητόδρομο, γίνεται σε 2 ώρες !
  Λέω, έξι ώρες, στην καλύτερη, γιατί, 3 στις 5 φορές, το τρένο χάλαγε, μία ή και δύο φορές, καθ' οδόν και αναγκαζόμασταν να περιμένουμε να μας ρυμουλκήσουν, με άλλη μηχανή...
  Η γραμμή Αθήνα-Καλαμάτα πλέον δεν λειτουργεί, εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο και εκεί έχουν γίνει Σκάνδαλα, αφού αντί να ξηλωθούν οι ράγες, πρώτα έστρωσαν νέες και ...μετά κατάλαβαν, ότι η γραμμή θα είναι ασύμφορη (λόγω προφανώς του ανταγωνισμού, από τον -προϋπάρχοντα !- αυτοκινητόδρομο), ζημιώνοντας έτσι με εκατομμύρια ευρώ, τον προϋπολογισμό.
  Χώρια οι υπάλληλοι του ΟΣΕ, που πληρώνονταν για να κάθονται στα καφενεία, μετά έγιναν ίσως αγροφύλακες, για λίγο και τελικά βγήκαν σε πρόωρη σύνταξη (με πολλά παραπανίσια κιλά).
   Το ποιες γραμμές είναι συμφέρουσες ή όχι, ας το βρει η νέα Διοίκηση, πάντως είναι αρκετοί οι ρομαντικοί, που θα προτιμούσαν το τρένο, ακόμα και αν είναι πολύ πιο αργό, από το αυτοκίνητο, εκτός από τα πιο ωραία τοπία, που βλέπεις, έχει και μία άλλη "χάρη" το τρένο (αρκεί βέβαια να μην χαλάει, όπως είπαμε) και φυσικά μην ξεχνάμε ειδικές-τουριστικές διαδρομές, όπως ο οδοντωντός στα Καλάβρυρα και το τρενάκι του Πηλίου!
  Το σημαντικό είναι πως υπό την νέα (Ιταλική) διοίκηση, οι σιδηρόδρομοι στην Ελλάδα, περνούν σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης και αυτό θα γίνει σύντομα και απτά αντιληπτό, με νέες επενδύσεις, νέες υπηρεσίες και γενικά με έξοδο από το τέλμα και την απαξίωση, της κρατικής-κομματικής επιτροπείας, με διορισμένες διοικήσεις, ρουσφέτια, ρεμούλες κλπ.
   Πέρα από το επιβατικό κομμάτι, νομίζω, ότι μεγαλύτερο ίσως βάρος, πρέπει να δοθεί στις εμπορευματικές μεταφορές με τρένα και λόγω της θέσης της χώρας μας και σε συνδυασμό με τις ξένες επενδύσεις, που γίνονται στα λιμάνια μας !
   Σε κάθε περίπτωση, οι χθεσινές υπογραφές, ήταν μία καλή επιτέλους είδηση, μετά από καιρό, στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, που έδειχναν να έχουν βαλτώσει, μετά την μετακίνηση και σε Υπουργείο, του πιο επιτυχημένου, έως τώρα, προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, αρκεί να μην απαιτείται, κάθε φορά, ένα "τυχαίο" (το βάζω σε εισαγωγικά, γιατί προφανώς με καλύτερη οργάνωση και διοίκηση, τα τρένα δεν θα κολλούσαν στο χιόνι) δυσάρεστο γεγονός, για να ...μπει μία υπογραφή, που "σέρνεται" επί μήνες.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

δικαστικές ειδήσεις από τον "θαυμαστό" κόσμο του Δημοσίου

   Σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο εβδομαδιαίας εφημερίδας, υπήρχε, μεταξύ άλλων και η είδηση ότι υπάλληλος, που είχε διοριστεί με πλαστό πτυχίο, επέστρεψε στην υπηρεσία.
 Ομολογώ πως δεν αγόρασα την εφημερίδα, επειδή πολλές φορές, ο θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακες, ο τίτλος συχνά είναι παραπλανητικός και η είδηση πουλιέται, όπως ένα οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα.
  Έτσι π.χ και στο παρελθόν, είχε ξανά κυκλοφορήσει παρόμοια είδηση, ωστόσο τότε η ακύρωση ανάκλησης διορισμού, είχε γίνει για τυπικούς και μόνον λόγους, ο προσφεύγων δηλαδή δεν είχε κάποιο ουσιαστικό όφελος.
  Σήμερα πάντως, θέλοντας να το ψάξω περισσότερο, διαπίστωσα ότι έχει εκδοθεί όντως, τουλάχιστον μία, δικαστική απόφαση, που ακυρώνει την ανάκληση διορισμού, υπαλλήλου, που είχε κάνει χρήση πλαστού πτυχίου (επρόκειτο για υπάλληλο καθαριότητας του Δήμου Λέσβου) και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους, που σημαίνει ότι όφειλε ο Δήμος, να πάρει πίσω την ανάκληση και ο υπάλληλος να επιστρέψει στην υπηρεσία του.
  Αυτό δεν είναι ούτε περίεργο, ούτε στραβό, αντίθετα μάλλον καλοδεχούμενο, άλλωστε έχω εκφράσει, εδώ και χρόνια, την άποψή μου, επί του θέματος, των διορισμών με πλαστά, τόσο από ποινική, όσο και από διοικητική άποψη.
  Κάνει εντύπωση η έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, μόνον από την άποψη του πρωτοφανούς μένους, με το οποίο αντιμετωπίζουν οι δικαστές, όσους έκαναν χρήση πλαστών, για να διοριστούν, ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πρόκειται για πλημμελήματα (και δη παραγεγραμμένα).
  Οι δικαστές μας συγχέουν αυτές τις περιπτώσεις, με περιπτώσεις αληθινών καταχραστών του Δημοσίου, όπως ο τύπος, που δεν είχε πατήσει στην υπηρεσία του, επί 5 χρόνια και εν τούτοις ελάμβανε κανονικά μισθό...
   Γενικά, παρατηρείται το οξύμωρο, οι πραγματικοί καταχραστές, οι επίορκοι υπάλληλοι και οι εγκληματίες υπάλληλοι του κοινού ποινικού δικαίου, να έχουν ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση και να εξαντλείται η αυστηρότητα σε περιπτώσεις, που δεν συνιστούν καν κατάχρηση δημόσιου χρήματος !
   Έτσι π.χ δύο εφοριακοί, που πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη, που δωροδοκήθηκαν από εταιρία, αθωώθηκαν στο ποινικό (με αιτιολογία, που ακόμα και ποινικολόγος, χρειάζεται πολύ χρόνο, για να καταλάβει...) Δικαστήριο και είχαν το θράσσος να προσφύγουν και στα Διοικητικά Δικαστήρια, για να γυρίσουν στην υπηρεσία (έχοντας εξασφαλίσει προφανώς και την αθωωτική απόφαση).
   Ευτυχώς το ΣτΕ τους είπε "όχι" και πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, να παραμένουν στις υπηρεσίες, επειδή τα ποινικά Δικαστήρια, τους ρίχνουν, κατά κανόνα, στα μαλακά...
   Η πιο τρελή είδηση όμως, υπήρξε άλλη : μία καθαρίστρια δημόσιου φορέα, έπαιρνε τηλέφωνα σε γραμμές υψηλής χρέωσης, για ...αστρολογικές προβλέψεις, από υπηρεσιακές γραμμές, αλλά αθωώθηκε, επειδή (άκουσον άκουσον) το έκανε μετά το πέρας του ωραρίου της !
  Δηλαδή, τι μας λέει το Δικαστήριο ; Ότι μετά τη λήξη του νομίμου ωραρίου και αφού έχει κάνει τη δουλειά του, ο υπάλληλος μπορεί να μεταχειρίζεται όπως θέλει τη δημόσια περιουσία και να χρεώνει τον φορολογούμενο, όπως και όσο θέλει.
   Σύμφωνα με αυτή την απίστευτη απόφαση, ένας οδηγός π.χ μετά τη λήξη του ωραρίου του, την Παρασκευή το μεσημέρι, μπορεί να παίρνει ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, να κάνει βόλτες και εκδρομές το ΣΚ και την Δευτέρα το πρωί, να το επιστρέφει...

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

πόσο "κακό" είναι το ΔΝΤ ;

     Είναι κάτι που βλέπουμε και ακούμε, σταθερά και επαναλαμβανόμενα, τα τελευταία έξι χρόνια, με ΌΛΕΣ τις μνημονιακές κυβερνήσεις (και δεν ήταν λίγες) και ΌΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους, στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας, Υπουργούς.
  Πάντα κατηγορούν το ΔΝΤ ότι προβάλλει "παράλογες" ή "εξωφρενικές" απαιτήσεις και είναι αυτό, που πάντα ευθύνεται ή καθυστερεί το κλείσιμο της εκάστοτε αξιολόγησης !
  Βέβαια, όταν οι πολιτικοί μας λένε πως αυτά που ζητάει το ΔΝΤ "δεν γίνονται", εννοούν ότι εκείνοι "δεν μπορούν" να τα κάνουν, μπερδεύουν δηλαδή το "δεν μπορώ" με το "δεν θέλω".
  Το γιατί απορρίπτουν και δεν θέλουν να εφαρμόσουν όσα προτείνει το ΔΝΤ, έχει να κάνει, με τους ίδιους, όχι με το αν αυτά, ωφελούν ή όχι την χώρα, το μόνο που σκέφτονται είναι, αν θα έχει πολιτικό κόστος, για το κόμμα τους, αν θα ψηφίσουν τα πρόβατα-βουλευτές ή θα καταρρεύσει η κυβέρνησή τους και θα χάσουν την καρέκλα (και την κουτάλα, εννοείται, τη δυνατότητα να διορίζουν "ημετέρους" με 2 χιλιάρικα μισθούς και ...πλασματικές υπερωρίες).
  Αυτή είναι και η βασική διαφορά του ΔΝΤ, από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί για "πολιτικά κόστη", διότι δεν λογοδοτεί σε Κοινοβούλια, όπως οι άλλοι !
  Στο παρελθόν είχα εκφράσει την άποψη, ότι το ΔΝΤ, θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και η Ε.Ε να λύσει, μόνη της, τα εσωτερικά της προβλήματα, χωρίς βοήθεια, από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.
   Όταν τα έγραφα αυτά, υπήρχε σφοδρή αντίσταση από τον Σόιμπλε, κυρίως, που δεν συζητούσε καν τέτοιο ενδεχόμενο και τελικά, αναθεώρησα, το ξανά σκέφτηκα καλύτερα και συμφώνησα με την άποψη της Γερμανίας, ουσιαστικά...
  Τώρα βέβαια, ακούγεται πως ακόμα και η Γερμανία εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ και δεν μπορώ να αντιληφθώ, τι άλλαξε, στο μεσοδιάστημα !
   Άποψή μου είναι, πως ακόμα και αν δεν υπήρχε το ΔΝΤ, θα έπρεπε να το εφεύρουμε, εννοώ, πως το ελληνικό δράμα, δεν μπορεί να τύχει "πολιτικής λύσης", για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν μπορούν οι πολιτικοί, που δημιούργησαν ένα πρόβλημα, να το λύσουν και οι ίδιοι (αν μπορούσαν να το λύσουν, δεν θα είχε δημιουργηθεί εξαρχής)...
  Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, χρειάζονται μία τεχνοκρατική προσέγγιση, ανθρώπους με εξειδικευμένη γνώση, αν και προσωπική μου γνώμη είναι, πως ακόμα και ...ένας κτηνοτρόφος, θα μπορούσε να λύσει τα περισσότερα, σε σχέση, με τους ανεπάγγελτους και χωρίς επαφή με την πραγματικότητα, πολιτικούς μας !
   Αν θέλαμε να μιλήσουμε για το ΔΝΤ, αυτό καθ' εαυτό, φυσικά, δεν θα λέγαμε ότι είναι τέλειο, έχει και αυτό τα δικά του ζητήματα, με πιο σοβαρό την έλλειψη ικανής Ηγεσίας : αν σκεφτείς ποια είναι επικεφαλής τώρα και ποιον διαδέχτηκε, μόνον να γελάσεις μπορείς...
   Το ιδανικό θα ήταν να αναθέταμε σε εξειδικευμένες, ιδιωτικές, εταιρίες, που ειδικεύονται στην ανόρθωση και ανάκαμψη προβληματικών επιχειρήσεων, την εκπόνηση σχεδίου εξόδου από την οικονομική Κρίση και εισόδου σε ανάπτυξη.
   Βέβαια, τίποτα και κανείς, δεν εγγυάται (μάλλον το αντίθετο) ότι οι άσχετοι πολιτικοί μας, θα δέχονταν και θα εφάρμοζαν όσα θα τους πρότειναν και δεν θα μιλούσαν ξανά για "παράλογες και εξωφρενικές" προτάσεις !
   Η ελληνική τραγωδία, έχει να κάνει με το γεγονός ότι, κάθε φορά, που ανακύπτει διαφωνία κυβέρνησης και ΔΝΤ, για μέτρα περικοπών δαπανών, υποχωρεί σχεδόν πάντα το δεύτερο και προτείνει, για εξισορρόπηση ...αύξηση των φόρων και έτσι βυθιζόμαστε περισσότερο στην ύφεση και πάμε από μνημόνιο σε μνημόνιο, όταν οι άλλες χώρες, έχουν ήδη βγει, προ πολλού.
   Η τραγωδία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς, ότι όλες οι προσπάθειες, που κάνουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις (που μην ξεχνάμε εκλέχτηκαν με αντιμνημονιακά παραμύθια), για να "σώσουν" τα πελατάκια-ψηφοφόρους τους, γίνονται, με απλές εικασίες, ότι αυτό θα επιθυμούσαν και αυτοί (δηλαδή οι πελάτες των κομματικών γραφείων, που ανεβοκατεβάζουν τις κυβερνήσεις).
   Ουσιαστικά, αν είχαν υιοθετήσει εξαρχής τα προτεινόμενα μέτρα και δεν προσπαθούσαν ...να σώσουν κάποιους, ερήμην τους και χωρίς να ερωτηθούν και η χώρα θα έβγαινε γρηγορότερα στο φως και το πολιτικό κόστος, θα ήταν μικρότερο !
   Δύο μόνον παραδείγματα, για το τέλος : όταν όλοι οι Υπουργοί έλεγαν ότι η περαιτέρω μείωση των συντάξεων, είναι "κόκκινη γραμμή" και μάλιστα απαραβίαστη, οι ίδιοι οι συνταξιούχοι ή μερίδα αυτών έστω, έλεγαν ότι συμφωνούν στην περικοπή της σύνταξής τους, προς όφελος των νεότερων γενεών.
   Επίσης, όταν αρνείσαι να κόψεις κρατική σπατάλη και επιλέγεις την αύξηση των φόρων, τι πετυχαίνεις ; Ας δούμε, τώρα, με την αύξηση του φόρου, στον καφέ : η κατανάλωση θα μειωθεί, κάποιοι θα φτιάχνουν καφέ, μόνοι τους, αντί να αγοράζουν σε "πακέτο", καφετέριες θα κλείσουν, άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους και σε τελική ανάλυση, θα μειωθούν τα κρατικά έσοδα.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ο Άρειος Πάγος δεν (;) είναι "Δελφινάριο"

     Λένε πως όλοι δικαιούνται μερικά λεπτά δημοσιότητας και αυτό, δυστυχώς, φαίνεται να ισχύει και για τους Εισαγγελείς μας...
 Αυτές τις ημέρες, συζητούνται στον Άρειο Πάγο, οι υποθέσεις των 8 Τούρκων αξιωματικών, που αυτομόλησαν στην χώρα μας, μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού, αν δηλαδή θα εκδοθούν ή όχι, ενώ οι τελικές-οριστικές αποφάσεις, θα ληφθούν σε περίπου 10 ημέρες.
 Ήδη, για τους μισούς, οι Εισαγγελικές προτάσεις, είναι απορριπτικές για το αίτημα των τουρκικών Αρχών και χθες μάλιστα η αγόρευση του Εισαγγελέα, προκάλεσε και ...χειροκροτήματα, λες και επρόκειτο για θέατρο ή πολιτική συγκέντρωση !
 Μέχρι ενός σημείου, είναι ανθρώπινο και οι Εισαγγελείς να παρασύρονται, σε αυτά τα λεπτά, που διαρκεί η αγόρευση-πρότασή τους και να μιλούν περί ανέμων και υδάτων ή να μιλούν, όχι νομικά, αλλά με βάση τις πολιτικές ή άλλες απόψεις τους, με κριτήρια ιστορικά, εθνικά ή άλλα, τα οποία είναι συχνά και διαστρεβλωμένα, επειδή ακριβώς μπαίνουν σε ξένα χωράφια.
  Έτσι π.χ η χθεσινή επίκληση του θεσμού της Ικεσίας, της Αρχαίας Ελλάδας, από την εισαγγελική έδρα, μάλλον ως ατυχής, πρέπει να χαρακτηριστεί, αφού πρόκειται για άλλο πράγμα...
  Εξαρχής και έως και σήμερα, είχα ταχθεί, ΥΠΈΡ της έκδοσης και των 8 και ευελπιστώ, ότι οι δικαστές τελικά, θα αποφασίσουν νηφάλια και ορθά (και κυρίως αυστηρά νομικά), παραμερίζοντας τις εισαγγελικές "κορώνες", που σκοπό είχαν να ικανοποιήσουν το ακροατήριο και μόνον !
  Αν μου έμεινε κάτι, από τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ κάλυψης της σχετικής διαδικασίας, αυτό είναι, η ΟΜΟΛΟΓΊΑ, ουσιαστικά, των Τούρκων αξιωματικών, ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα.
  Πως αλλιώς, μπορεί να ερμηνευθεί η δήλωσή τους ότι "ήρθαμε στην Ελλάδα, για να μην μας λιντσάρουν ;" Αν δεν συμμετείχες στο πραξικόπημα, γιατί και ποιοι να σε λιντσάρουν ; (!) Αν ήταν καθεστωτικοί, δεν θα είχαν λόγο να φύγουν, αφού το πραξικόπημα-φιάσκο, διήρκεσε μερικές μόνον ώρες...
  Και το ερώτημα είναι γιατί εμείς, να δώσουμε "άσυλο" σε επίδοξους δολοφόνους (αν δεν σκότωσαν ήδη) και μάλιστα ομοεθνών τους (πέρα από το γεγονός της απόπειρας ανατροπής δημοκρατικά εκλεγμένου καθεστώτος, που συνιστά αυτοτελές κακούργημα).
  Αν συμφωνούμε και πως αλλιώς, αφού και οι ίδιοι ομολογούν, εμμέσως, ότι υπήρξαν πραξικοπηματίες-εγκληματίες, ΤΙ μας εμποδίζει να τους εκδώσουμε (νομικά μιλώντας, πάντα, όχι ...ιστορικά ή φιλολογικά-φιλοσοφικά) ;
  Νομικά και αν δεν κάνω λάθος, η ΜΌΝΗ περίπτωση, για να μην εκδοθούν, θα ήταν αν υπήρχε ΤΏΡΑ σε ισχύ, η θανατική ποινή, στην Τουρκία, προϋπόθεση που δεν υφίσταται (για το μέλλον, δεν μπορούμε να μυρίσουμε τα νύχια μας, ούτε έχει νομικό ενδιαφέρον, μετράει το "τώρα").
  Το να προβάλλονται στον Άρειο Πάγο, βίντεο με αποσπάσματα από το "εξπρές του μεσονυκτίου" κλπ, για να πιθανολογηθεί απλά, μία "μεταχείριση" κρατουμένων, πέραν από τα ειωθότα σε δυτικά, τουλάχιστον, Κράτη, δεν αρκεί και εκτός αυτού, υποβαθμίζεται και το κύρος του ανώτατου Δικαστηρίου μας !
   Το πιο επικίνδυνο, αλλά και ...το πιο απλό, που δεν καταλαβαίνουν τα χάπατα, που πανηγύριζαν χθες με την εισαγγελική πρόταση, είναι το τι προηγούμενο-δεδικασμένο, θα δημιουργούσε μία τυχόν αποδοχή της παροχής ασύλου, σε Τούρκους εγκληματίες.
   Στο προσεχές μέλλον, η χώρα μας θα γεμίσει, από "ικέτες" Τούρκους, οι οποίοι ...θα έχουν σκοτώσει ή βιάσει και θα έρχονται εδώ, προκειμένου να μείνουν ατιμώρητοι, για να μην "κακοπάθουν", αν εκδοθούν στην χώρα τους...
  Το πολύ απλό ερώτημα, που προκύπτει, λοιπόν, είναι τι θα γίνει με αυτούς ή άλλους μελλοντικούς Τούρκους εγκληματίες, που θα έρχονται στην χώρα μας, για να βρουν "άσυλο" : θα το παίρνουν και μετά θα κυκλοφορούν ...ανάμεσά μας, ελεύθεροι (!), σαν να μην συμβαίνει τίποτα ; Αν εγκληματίσουν ξανά, στην χώρα μας, θα κρεμαστεί κάποιος Έλληνας δικαστής, από τις τύψεις ή όχι ;

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

ένα ακόμα αντι-μνημονιακό παραμύθι

   Τα αντιμνημονιακά χάπατα, στην χώρα μας, ανέρχονται πλέον σε ένα 10% του πληθυσμού (όπως εκτιμώ) και εντάσσονται σε κόμματα, σχηματισμούς και "οργανώσεις", οι οποίες, πολιτικά, κινούνται, είτε στην ακροδεξιά, είτε στην άκρα αριστερά (τυχαίο ;) και στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας (ή και πέραν αυτών).
 Για την δραστική μείωσή τους, οφείλουμε ένα "ευχαριστώ" στον συριζα, που μαζί με τις δικές του αυταπάτες, γκρέμισε και τις δικές τους, καθώς οι σφαλιαρίτσες, από την ψήφο στον Τζέφρι και στα "Ζάππεια" του Σαμαρά, δεν είχαν την ίδια δυναμική...
 Μιλάμε λοιπόν για τον έναν στους δέκα, που πίστευε και πιστεύει, ότι "λεφτά υπάρχουν", ότι η χώρα δεν χρεοκόπησε το 2010, ότι τα Μνημόνια είναι η αιτία και όχι η κατάληξη-συνέπεια της χρεοκοπίας, ότι ο απόφοιτος Δημοτικού στο Δημόσιο, θα μπορούσε να παίρνει εσαεί 2,5 χιλιάρικα, όπως επί "κουρασμένου", ο συνταξιούχος του Δημοσίου, μετά από 15 έτη "υπηρεσίας", σύνταξη 3 χιλιάρικα εσαεί και ένα σωρό άλλα (παραμύθια με δράκο)!
  Ανάμεσα σε αυτά και άλλα, ξεχωρίζει και ένα άλλο παραμυθάκι, που διακινείται και συντηρείται και από "δημοσιογράφους", είτε λόγω ευήθειας και των ίδιων, είτε για άλλους (πολύ πιο σκοτεινούς) λόγους.
  Πρόκειται για την "θεωρία", ότι η Ελλάδα, δεν χρωστάει, ότι ...δεν υπάρχει το δημόσιο χρέος (των 330 δις ευρώ και μάλιστα μετά από γενναίο "κούρεμα"), παρά μόνον ιδιωτικό χρέος και δη τραπεζικό !
   Είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες, εν μέρει ιδιωτικές και ...κυρίως κρατικές, έχουν πτωχεύσει αλλεπάλληλα, από το 2009 έως σήμερα και πως οι "τρύπες" τους καλύφθηκαν, από τον κοσμάκη-φορολογούμενο, με τις περιβόητες ανακεφαλαιοποιήσεις (που όμως, υπήρξαν πολιτικές αποφάσεις, μην ξεχνιόμαστε).
  Λέγοντας, ότι στην χώρα μας, χρεοκόπησαν οι τράπεζες και όχι το Δημόσιο, ξανά πηγαίνουμε στο πιο θεμελιώδες ερώτημα, για το αν δηλαδή η κότα γέννησε το αβγό ή αντίστροφα, αφού οι τράπεζες αρχικά και κυρίως, φαλήρισαν, επειδή κατείχαν κρατικό-δημόσιο χρέος, μέσω ομολόγων, τα οποία, ...μοιραία, από "εγγυημένα" κατέληξαν στην κατηγορία "σκουπίδια" (στην κατάσταση δηλαδή εκείνη, όπου δεν σε δανείζει ...ούτε τοκογλύφος).
  Επειδή δεν λειτουργούσαν με καθαρά ιδιωτικά κριτήρια, βέβαια, οι τράπεζες υπέστησαν μεγάλη ζημιά και από τα θαλασσοδάνεια στους κομματικούς φίλους ή και στα ίδια τα κόμματα, σε κάθε περίπτωση όμως, η ζημία από τις τράπεζες, δεν φτάνει τα 330 δις, είναι σημαντικά μικρότερη και θα ήταν ακόμα πιο περιορισμένη, αν οι ανθέλληνες, με πρώτους και χειρότερους τους πολιτικούς, δεν έβγαζαν τα λεφτά "τους", από αυτές, όταν τα είχαν ανάγκη, περισσότερο από ποτέ !
   Για να μην πολυλογούμε, το ρεζουμέ είναι πως ΚΑΝΈΝΑΣ ΙΔΙΏΤΗΣ (ή και περισσότεροι) δεν μπορεί να χρεοκοπήσει ένα κράτος, μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι κάθε ιδιωτική δραστηριότητα τελεί, υπό δημόσιο-κρατικό έλεγχο, όπως και οι τράπεζες (βλέπε ΤτΕ), οπότε οι ευθύνες, καταλήγουν ξανά, στο Κράτος...
   Το τεράστιο δημόσιο χρέος και τα ασύλληπτα ελλείμματα, δημιουργήθηκαν από τον υπερδανεισμό, για την πληρωμή υπέρογκων αμοιβών και συντάξεων, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στο δημόσιο τομέα και δευτερευόντως, από τις υπερκοστολογήσεις αγαθών και υπηρεσιών.
   Εδώ θα μπορούσε να πεις κάποιος, "ΝΑ οι ευθύνες των ιδιωτών", όμως υπάρχει εύ-λογος αντί-λογος, ότι τις τιμές δεν τις καθορίζουν μόνοι τους οι προμηθευτές του Δημοσίου και ότι κάποιος δημόσιος υπάλληλος-λειτουργός, τις εγκρίνει και τις δέχεται.
  Μετά το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά, τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι στην Υγεία και εκεί όμως, ακούμε να είναι μπλεγμένοι πρώην Υπουργοί (η ειρωνεία είναι πως οι πολιτικοί μας, υποτίθεται ότι πρέπει να παίρνουν μεγάλες αμοιβές, για να μην "σκανδαλίζονται" από μίζες και δωροδοκίες, αλλά αποδεικνύεται η παροιμία πως "τρώγοντας, έρχεται η όρεξη για περισσότερο").
   Το κακό όμως, είναι ότι, ακόμα και μετά από επτά χρόνια χρεοκοπίας και Μνημονίων, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά : ο "κακός" ιδιωτικός υπάλληλος, με έξι μέρες εργασία, από 10 ώρες, ημερησίως, αμείβεται με 700 ευρώ και οι "καλοί" Δ.Υ, π.χ οι μετακλητοί που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, παίρνουν πάνω από 2 χιλιάρικα, συν "πλασματικές" υπερωρίες, ενώ συνεχίζεται και το πάρτι των προμηθειών σε δημόσιους φορείς, με την ανοχή (το λιγότερο) των "υπευθύνων" τους, που σκορπούν το κρατικό χρήμα, λες και είναι δικό τους !

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

όχι άλλο κάρβουνο ! (νέα επεισόδια)

     Διαβάζουμε ότι, εντός του τρέχοντος μηνός, θα συζητηθεί αγωγή τέως στρατιωτικού, εναντίον του τέως Πρωθυπουργού Τζέφρι, με την οποία ζητά αποζημίωση, λόγω ...ηθικής βλάβης, για το "λεφτά υπάρχουν" (χαχα, σόρρυ, αλλά δεν μπορώ να κρατήσω τα γέλια μου).
  Νομικά, είναι προφανές, ότι η είδηση δεν αντέχει σε σχολιασμό, η αγωγή θα πάει άκλαφτη, για πολλούς νομικούς λόγους (δεν χρειάζεται να αναλυθούν εδώ) και κυρίως, επειδή τυχόν αποδοχή της, θα άνοιγε τους ασκούς του αιόλου και θα δημιουργούσε μία βιομηχανία αγωγών, άνευ λόγου και αιτίας.
  Εξάλλου, όσο μεγάλη περιουσία και αν έχει κάνει ο Τζέφρι, με κρατικό χρήμα, δεν θα έφτανε να ικανοποιήσει, όλους όσους "εξαπατήθηκαν" και τον ψήφισαν το 2009, ενώ εναγόμενο θα έπρεπε να είναι ίσως το κόμμα του (το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν", άλλος το σκέφτηκε και στο Δικαστήριο θα υποστηρίξει ότι είχε "άλλο νόημα", ότι "λάθος κατάλαβες") ή και το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο.
  Από το σχετικό ρεπορτάζ, όλο το ζουμί κρύβεται στην ομολογία-παραδοχή του ενάγοντος, ότι υπήρξε παραδοσιακός ψηφοφόρος της ΝΔ και ψήφισε Τζέφρι, μόνον επειδή υποσχέθηκε αυξήσεις, ενώ ο "κουρασμένος" πάγωμα αποδοχών...
   Για να αποδειχθεί, ότι στην χώρας μας, με κάποιους, που δηλώνουν "αριστεροί" και άλλους "δεξιοί", ΜΊΑ είναι η "ιδεολογία", το χρήμα και το προσωπικό βόλεμα και συμφέρον.
  Ήτοι, αυτό που έχω γράψει, εδώ και χρόνια, ότι τις κυβερνήσεις, στην Ελλάδα, ανεβοκατεβάζουν οι κρατικοδίαιτοι, που είναι και η πλειοψηφία, ανάλογα με το ποιος τάζει τα περισσότερα και ανεξάρτητα με το πόσο παράλογες είναι οι υποσχέσεις των πολιτικών (βλέπε σκισίματα Μνημονίων κλπ).
   Στο κάτω-κάτω, σου λέει τι είχαμε, τι χάσαμε, δεν διακινδυνεύουμε κάτι με την ψήφο μας (...το κοινό συμφέρον είναι έννοια άγνωστη, για αυτούς), επομένως πρόκειται για μείγμα ευήθειας και ατομικού (με την αρνητική έννοια) συμφέροντος (μεγαλύτερη δόση το δεύτερο), οπότε μόνο για λύπηση δεν είναι, τα πρόβατα, που πάνε από κόμμα σε κόμμα, μετά το 2009 και τρώνε τη μία σφαλιάρα, μετά την άλλη.
   Πιο ορθό και πιο λογικό, θα ήταν, οι αγωγές να στρέφονται εναντίον του "κουρασμένου", αφού αυτός εκτόξευσε τα ελλείμματα, υπερχρέωσε και εντέλει χρεοκόπησε την χώρα, δίνοντας 2 και 3 χιλιάρικα το μήνα (επί 14 ή 16 ή και 18 σε ορισμένες ΔΕΚΟ) σε κλητήρες, νυχτοφύλακες και καθαρίστριες.
   Από κοινωνιολογική άποψη, όμως, όπως έχω ξανά πει, έχει ενδιαφέρον να δούμε και ποιοι κάνουν αυτές τις νομικές ακροβασίες : μιλάμε για στρατιωτικούς, που έβγαιναν στην σύνταξη, ακόμα και πριν τα 40, έπαιρναν μεγάλους μισθούς, εφάπαξ και συντάξεις, επιδόματα κλπ και γενικά, ανήκουν στους ευνοημένους.
   Υπάρχουν δίπλα μας, άνθρωποι άνεργοι και χωρίς εισόδημα, έως και για πέντε χρόνια, που όμως φορολογούνται και αυτοί, για να μπορεί ο στρατιωτικός να παίρνει την έστω και μειωμένη σύνταξη ή μισθό, κάθε μήνα και αυτούς δεν θα τους βρεις, ως ενάγοντες, σε αστικά και διοικητικά, Δικαστήρια, ήτοι οι πραγματικά αδικημένοι, από την χρεοκοπία και τα Μνημόνια, παραμένουν σιωπηλοί και δεν προκαλούν, ούτε απασχολούν τα ΜΜΕ.
   Οι ένστολοι κλπ, που προστατεύτηκαν, όσο γινόταν (ή και δε γινόταν), από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αντί να λένε και ευχαριστώ, έφτασαν σε σημείο, να κάνουν και μηνύσεις εναντίον Υπουργών, για ...να πάρουν λεφτά, σε μια χρεοκοπημένη χώρα.
   Ίσως πιστεύουν και αυτοί, ότι τα χρήματα φυτρώνουν, όπως τα χόρτα, μετά την βροχή και όχι ότι το κάθε ευρώ, που θα πάρουν, θα πρέπει να το στερηθεί κάποιος άλλος !
   Σε τελική ανάλυση, σε κάνει να αναρωτιέσαι, πως θα δώσουν αυτοί οι άνθρωποι, αύριο, αν χρειαστεί, την ζωή τους, για την πατρίδα, όταν δεν αφήνουν, ούτε ένα μέρος, από τις αποδοχές τους, για να σωθεί...
    Επειδή ως δικηγόρος, είμαι κάπως πονηρεμένος, αναρωτιέμαι επίσης, γιατί ζητάει π.χ 260 χιλιάρικα από τον Τζέφρι και όχι ένα άλλο, πιο στρογγυλό ποσόν και υποψιάζομαι, ότι σε τόσα έχει υπολογίσει τις απώλειες, με βάση όσα έπαιρνε, επί "κουρασμένου", ήτοι πάει να τα πάρει (νομίζει δηλαδή ότι θα τα πάρει) έτσι, δια της πλαγίας οδού.
   Την ίδια στιγμή, που κάποιοι έχασαν, εν μέρει, τον υπέρογκο μισθό ή την υπέρογκη και χωρίς καμία ανταποδοτική λογική, σύνταξή τους, έχουν καταστραφεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, έχουν χαθεί τεράστιες περιουσίες (ολόκληρες), σε μία μέρα, κόποι και ιδρώτας μιας ζωής (ένα πρόχειρο παράδειγμα, οι μέτοχοι των τραπεζών ή οι μικροομολογιούχοι), άλλοι αυτοκτόνησαν από τα χρέη, άλλοι κάηκαν από μαγκάλια, για να ζεσταθούν λιγάκι και εκατοντάδες χιλιάδες, εξακολουθούν να ζουν, κάτω από τα όρια της (ακραίας) φτώχειας !
   Πότε θα καταλάβουν οι κρατικοδίαιτοι, ότι τα λεφτά τελείωσαν, η Ελλάς χρεοκόπησε, έχει τεράστιο δημόσιο χρέος και ότι ο Χρόνος δεν γυρίζει πίσω στις εποχές της ψεύτικης ευδαιμονίας των δανεικών ; Όπως λένε και στα χωριά "you have to let it go", πρέπει να το ξεπεράσετε κάποια στιγμή και να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα.
   Με αυτά και με αυτά, απλά συντηρείται και διαιωνίζεται ο μύθος της Ψωροκώσταινας, όπου οι τελείως αδύναμοι, δίνουν στην Πατρίδα, από το υστέρημά τους και όσοι έχουν, δεν δίνουν, ούτε από το περίσσευμά τους...

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

η σφαγή των αμνών

     Κάθε τόσο, αποδεικνύεται-επιβεβαιώνεται, μία από τις αλήθειες της Ζωής, ότι δηλαδή, για να γυρίσει ο τροχός (ή η ρόδα, μιας και η περιβόητη ρόδα του Συντάγματος, που δεν γύρισε ποτέ, έγινε πρώτο θέμα, στα δελτία ειδήσεων, λες και δεν υπήρχαν πιο σοβαρά θέματα) της Ιστορίας, πρέπει να χυθεί (αθώο) αίμα !
  Όλες οι μεγάλες ιστορικές αλλαγές και μεταβάσεις, η υπέρβαση άδικων και άσχημων καταστάσεων, έγιναν, κατά συντριπτική πλειοψηφία, όχι αναίμακτα, αλλά με το αίμα, ακόμα και ενός μόνον ανθρώπου (ένα πρόχειρο παράδειγμα, ο θάνατος-φόνος του Παύλου Μελά, που έγινε το εφαλτήριο του Μακεδονικού Αγώνα).
  Πριν μερικά χρόνια, χρειάστηκε να χύσει το αίμα του, στη Νίκαια της Αττικής, ένα νέο παλικάρι, σφαγμένο από το μαχαίρι του ακροδεξιού Ρουπακιά, ο Παύλος Φύσσας, για να σπάσει το σάπιο απόστημα της χρυσής αυγής.
  Τώρα, έμελλε ο νέος "αμνός" να γίνει η παιδοψυχίατρος στη Λαμία, σφαγμένη από έναν τρελό (εντός και εκτός εισαγωγικών) οπαδό του σώρρα, για να σπάσει και αυτό το απόστημα και να ξυπνήσουν, όσοι κοιμούνταν ...τον ύπνο του αδίκου !
  Η ίδια "τυφλή" Δικαιοσύνη, που έβαψε τα χέρια της, με το αίμα της, αθωώνοντας τον σώρρα και αναγνωρίζοντας εμμέσως την απάτη των 600 δις, ως κάτι υπαρκτό και φυσιολογικό, σπεύδει τώρα, μετά τη ζημιά, όπως πάντα, να ανασύρει δικογραφίες από τα Αρχεία.
  Αυτό, σε συνδυασμό, με την ενέργεια δικαστή, να τραβήξει το αυτί, δημόσιας υπηρεσίας, επειδή δεν δεχόταν τα περιβόητα "εξώδικα", μας κάνει εύλογα, να αναρωτιόμαστε, σε τι διαφέρουν οι πολύ μορφωμένοι δικαστές, από τα χάπατα, που πίστεψαν τον σώρρα...
  Ομολογώ, ότι στην αρχή έβλεπα τα γραφεία τους και δεν ήξερα καν τι είναι, μετά έμαθα ότι ανήκουν σε αυτή την "οργάνωση", είχαν αρχίσει να φυτρώνουν παντού, σαν τα μανιτάρια και χρειάστηκε η θυσία της Θώμης Κουμπούρα, για να ξυπνήσει η κοινωνία, από το λήθαργό της, χωρίς αίμα, φαίνεται, δεν ξυπνάει.
  Για τα κίνητρα της δολοφονίας και την προσωπικότητα του δράστη, το αν δηλαδή είναι τρελός ή όχι, μπορούν να γίνουν πολλές υποθέσεις και ερμηνείες.
  Από την παράνομη, ως συνήθως, διαρροή της απολογίας του, στα ΜΜΕ (για τα "κλικς" και ...για να γελάσουμε), είναι προφανές, ότι ο άνθρωπος ΈΧΕΙ πρόβλημα, δεν είμαστε ειδικοί, για να αποφανθούμε τι ακριβώς και πως λέγεται επιστημονικά, αλλά καθαρά νομικά μιλώντας, είναι υποχρεωμένες οι Αρχές, να τον εξετάσουν ψυχιατρικά (όπως ζήτησε και είχε δικαίωμα, μέσω του δικηγόρου του), προκειμένου ίσως, να γλιτώσει τα ισόβια και να τύχει θεραπείας, αν αυτό είναι επιστημομικά εφικτό !
   Σίγουρα, όλοι είμαστε καχύποπτοι, μήπως απλά "το παίζει τρελός", αλλά όλη η συμπεριφορά του, μετά το έγκλημα και η απολογία του, δείχνουν μια απάθεια και απουσία τύψεων, που ένας πρωτόπειρος εγκληματίας, όπως αυτός, δεν θα μπορούσε να έχει και φυσικά όταν ξεκινάει λέγοντας ότι "είναι κάτοχος περιουσίας κάποιων τρις", εκτός από τρέλα, βγάζει και την πλύση εγκεφάλου, που είχε υποστεί, στην "οργάνωση"...
   Στην αρχή οι ιατροδικαστές, μιλούσαν για έγκλημα πάθους, με ερωτικά-σεξουαλικά κίνητρα, επειδή έτσι είναι το στερεότυπο, αυτών των εγκλημάτων.
   Από όσα άκουσα και είδα, προσωπικά, καταλήγω στο συμπέρασμα, διττού κινήτρου, ήτοι η ερωτική απόρριψη και απογοήτευση, πάει πακέτο, εδώ, χέρι-χέρι, με το κίνδυνο απόρριψης, από το κόμμα (;), από το φόβο να βρεθεί εκτός, από κάτι τόσο ασήμαντο, που στα μάτια και στο μυαλό του, όμως, ήταν ίσως το μόνο σημαντικό πράγμα στην ζωή του...
   Έτσι, ερχόμαστε στα σοβαρά ερωτήματα, για το τι είναι τελικά, αυτό το "μόρφωμα", είναι πολιτικό κόμμα ή κάποιου άλλου είδους οργάνωση ; Η ...ορκομωσία των μελών του και η πλύση εγκεφάλου, που γίνεται, στα μαύρα-απολωλότα πρόβατα, που ακολουθούν, εγείρει σημαντικά ερωτήματα, για την φύση του, όταν μάλιστα, ωθεί, επιρρεπείς, στον επηρεασμό και στην υποβολή, προσωπικότητες, όπως του φονιά της ψυχιάτρου, ακόμα και στο έγκλημα, προκειμένου να μην θεωρηθούν "ανθέλληνες" ή βρεθούν εκτός.
   Πραγματικά, για την υπόθεση αυτή, θα μπορούσε να γράφει κανείς, με τις ώρες, διότι αποδεικνύει ότι η οικονομική κρίση, είναι ...πταίσμα, μπροστά στην ηθική και πνευματική κατάπτωση και σήψη, της ελληνικής κοινωνίας, σε κάνει να αναρωτιέσαι, που ζούμε και ποιοι ακόμα ζουν, ανάμεσά μας !
   Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, ο σώρρας, δεν είναι περισσότερο απατεώνας, από όλους τους άλλους, που έχτισαν και χτίζουν καριέρες πολιτικές ή ...έγιναν Πρωθυπουργοί, πουλώντας αντιμνημονιακά παραμύθια και σκισίματα των Μνημονίων, η απάτη δεν μπαίνει σε ζυγαριές και κανονικά, θα έπρεπε να είναι και όλοι αυτοί, στην φυλακή, που παρασύρουν τον κόσμο (που ως πνιγμένος, πιάνεται από τα μαλλιά του), με τόσο χοντρά ψέματα...
  Κλείνοντας, να πω, για το θύμα, που χαρακτηρίστηκε "άτυχη", ότι, προς Θεού, δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ένοχη (!), αλλά ισχύει και εδώ η παροιμία με τις κότες και τα πίτουρα, δεν υπήρχε κανένας λόγος, όντας μάλιστα μορφωμένη και εργαζόμενη, να μπλέξει σε τόσο σκοτεινά μονοπάτια, να παρασυρθεί και να μπει σε αυτή την "οργάνωση".
   Για τους οπαδούς της εν λόγω οργάνωσης, τι να πεις ; Ίσως θα έπρεπε και αυτοί να αποτελέσουν αντικείμενο ψυχιατρικής έρευνας, αλλά, αν το καλοσκεφτείς, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός επιστήμονας, για να καταλάβεις το βασικό τους κίνητρο.
   Τι ωραία θα ήταν και οι περισσότεροι, ίσως, θα θέλαμε, κάθε φορά, που έρχεται ένας λογαριασμός, να λέμε "θα τον πληρώσει ο τάδε ή στείλτε τον στον τάδε", η λεπτή (που λέει ο λόγος, γιατί είναι πολύ ΧΟΝΤΡΉ) διαφορά είναι πως εμείς καταλαβαίνουμε ότι αυτό "είναι πολύ καλό, για να είναι αληθινό" !
    Αυτή είναι βέβαια, μία μόνον πλευρά της υπόθεσης, η πιο ανώδυνη, εδώ υπάρχουν και πολύ χειρότερες, όπως το να πιστεύεις ...ότι είσαι Έλληνας, όταν δεν είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου, απέναντι στο ελληνικό Κράτος και άλλοι, που πληρώνουν κανονικά, δεν είναι...


Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

τον αριστερό και αν τον πλένεις...

...Το σαπούνι σου χαλάς ! Δεν αναφέρομαι στην απλυσιά, ένα από τα χαρακτηριστικά των αριστερών, αλλά μεταφορικά, με το νόημα, που έχει η φράση (για τον αράπη), ότι δηλαδή κάποιοι δεν αλλάζουν, με τίποτα.
  Βέβαια, μιλώντας για "αριστερούς" στην Ελλάδα, εννοούμε το 90% της Βουλής, το ερώτημα δεν είναι ποιος είναι αριστερός, αλλά ποιος ΔΕΝ είναι, σε αυτή την κατακαημένη χώρα...(στο άλλο 10% πάλι, είναι ελάχιστοι οι μετριοπαθείς δεξιοί ή έστω κεντρώοι, οι υπόλοιποι είναι φασίστες ακροδεξιοί).
 Το συμπέρασμα του τίτλου, προκύπτει από πρόσφατες ΔΗΛΏΣΕΙΣ στελεχών του συριζα, κάθε είδους και βαθμίδας και εξηγούμαι :
  Στην πρώτη κατηγορία, ανήκουν όλοι εκείνοι, που, όπως και οι σαμαροβενιζέλοι, όταν ζορίζονταν (για δικούς τους, ανεξήγητους σε εμάς λόγους) στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, έκαναν επιθέσεις είτε στο ΔΝΤ, είτε προσωπικά-ατομικά, στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών !
  Οι ...κακοί αυτοί άνθρωποι, θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, να προκαλέσουν αναταραχή, ίσως ακόμα και χρεοκοπία και grexit, επειδή ζητάνε να πάρουμε νέα μέτρα ...για να μην χρεοκοπήσουμε, να καταστεί το χρέος εξυπηρετήσιμο  κ.ο.κ
  Έτσι λένε κάποια στελέχη της κυβερνητικής παράταξης και παραβιάζουν τους κανόνες και τα διδάγματα της κοινής πείρας και Λογικής (άγνωστη λέξη για ιδεοληπτικό αριστερό) !
  Ουσιαστικά, μας λένε το εξής : αν εμένα, μου χρωστάει κάποιος χρήματα, θα προσπαθήσω να προκαλέσω την χρεοκοπία ή ...και το θάνατό του, για ποιο λόγο ; για να ...μην πάρω πίσω ποτέ τα χρήματά μου ; Αν αυτοί, που τα υποστηρίζουν αυτά, δεν ήταν Έλληνες πολιτικοί και μάλιστα σε καίριες θέσεις, απλά θα γελούσαμε, τώρα όμως κλαίμε, όταν αναλογιζόμαστε ποιοι μας κυβερνούν και πόσο μυαλό (δεν) διαθέτουν...
   Είναι προς το συμφέρον κάθε πιστωτή, ο οφειλέτης του, να μακροημερεύει και να πηγαίνει καλά, ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή, να πάρει πίσω τα λεφτά του, έστω και δικαστικά, που λέει ο λόγος, διότι αν καταστραφεί, θα ισχύσει το "ουκ αν λάβοις, παρά του μη έχοντος".
   Το σχέδιο για grexit όντως πρέπει να υπήρχε κάποτε και να παραμένει στα συρτάρια, αλλά ΠΟΙΌΣ λογικός και πάλι άνθρωπος, δεν θα έδινε δίκιο, σε όσους τα απεργάζονται, όταν όλες οι χώρες μπήκαν σε ένα Μνημόνιο και βγήκαν σε 2 με 3 χρόνια, το πολύ και εμείς, είμαστε ήδη στο τρίτο και πάμε για τέταρτο ; Έχει και η υπομονή τα όριά της !
   Ανοίγω μία παρένθεση για να πω, ειδικά, για τον Παππά, ότι, μετά την σφαλιάρα από το ΣτΕ, έχει αρχίσει και μιλάει κάπως πιο λογικά, αλλά φυσικά έχει ακόμα ΠΟΛΎ δρόμο, μέχρι ...να γίνει άνθρωπος (ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, δηλαδή).
   Και φυσικά πως να βγεις από τα Μνημόνια, όταν η κρατική σπατάλη συνεχίζεται, όταν επιλέγεται ΔΙΑΡΚΏΣη αύξηση των φόρων, που στραγγαλίζει την οικονομία και όχι η μείωση και ο έλεγχος των δαπανών των δημόσιων φορέων ;
  Έτσι ερχόμαστε στην ανεκδιήγητη δήλωση του νέου Υπουργού Οικονομίας, ο οποίος μας ήρθε εξ Αμερικής, τυχαίνει να είναι ο πλουσιότερος από τους 300 (ή έτσι φαίνεται, τουλάχιστον, στα "πόθεν ...αίσχες") και αποτελεί την πλέον αποτυχημένη επιλογή του πρόσφατου ανασχηματισμού και μάλιστα σε ένα, τόσο κρίσιμο, Υπουργείο.
   Είπε λοιπόν (ή έγραψε), ότι, παγκοσμίως, η αύξηση των φόρων, δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη κλπ (!) και φαντάζομαι ότι την ίδια άποψη συμμερίζονται, όλοι οι κρατικοδίαιτοι "αριστεροί" ανά τον κόσμο, όπως αυτός, αφού πληρώνονται από τους φόρους αυτούς, έτσι έκαναν τις περιουσίες "τους"...
   Απέναντι στην "αλήθεια" της αριστεράς, υπάρχει ...η πραγματικότητα, η παρατήρηση όσων συμβαίνουν γύρω μας, στον πραγματικό κόσμο, όχι στα βιβλία ή στα μυαλά των αριστερών και η κοινή λογική : η αύξηση των πάσης φύσεως φόρων, οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης, αύξηση της ανεργίας, μέσω απολύσεων και εντεύθεν σε μείωση των εσόδων, τόσο του Κράτους, όσο και των ασφαλιστικών ταμείων και φυσικά, όταν το 80% του εισοδήματος κάποιων, πάει σε φόρους κλπ, ΠΏΣ και με τι χρήματα-ρευστότητα, να κάνουν νέες επενδύσεις ;
   Αποδεικνύεται συνεχώς και γενικά, πως όσο "καλές" σπουδές και αν έχεις κάνει, αν δεν έχεις επαφή με τον πραγματικό κόσμο και την πραγματική-ιδιωτική οικονομία, τα πτυχία σου, είναι πεταμένα λεφτά (ακόμα και αν σου εξασφαλίζουν μία καλή δημόσια αργομισθία) !
   Ποτέ (σχεδόν) δεν είναι αργά, να διορθωθούν τα λάθη, θα μπορούσε αύριο π.χ να δηλώσει ο νέος Υπουργός, ότι έχει φόρτο εργασίας, προσωπικά προβλήματα, μία καλή πρόταση, από το εξωτερικό κλπ, δικαιολογία θα βρεθεί, για ...να τον παραιτήσουν και μην φανεί ότι αποπέμφθηκε, διότι, στην κατάσταση, που είναι η χώρα, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, ούτε για πειράματα και ασκήσεις επί χάρτου.
   

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ξήλωμα. Όλα.

   Καθώς το 2017, σύμφωνα με τις τρέχουσες και αρκετά βάσιμες εκτιμήσεις, θα είναι το πρώτο, ουσιαστικά έτος ανάπτυξης, μετά από 7 χρόνια ύφεσης, ήτοι εν μέσω ή καλύτερα στην αρχή ακόμα της αισιοδοξίας, καλό είναι να βλέπουμε και την άλλη όψη !
 Διότι, αν επιβεβαιωθεί το πλέον αισιόδοξο σενάριο και έχουμε γρήγορη συμφωνία με τους πιστωτές, ένταξη στην "ποσοτική χαλάρωση" της ΕΚΤ και ίσως ακόμα και έξοδο του ΔΝΤ, από το πρόγραμμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος, να πιστέψουν πολλοί, ότι η Ελλάδα έγινε σύγχρονο, ευρωπαϊκό Κράτος, από πρώτο ξαδερφάκι της Βενεζουέλας και της Β. Κορέας...
 Εδώ να σημειώσουμε, ότι αν κάποια στιγμή φύγει η περιβόητη "τρόϊκα" από την χώρα μας, θα φύγει σίγουρα ως αποτυχημένη και όχι ως επιτυχημένη, μετά από έξι χρόνια, πήγαινε-έλα, στην Αθήνα, οι "θεσμοί", το μόνο που κατάφεραν είναι να βελτιώσουν κάπως τα δημοσιονομικά, να μην έχουμε τα παρανοϊκά ελλείμματα του παρελθόντος, αλλά να εμφανίζουμε, προς τα έξω, έστω και πέτσινα, κάποια πλεονάσματα, βουτηγμένα στο αίμα και την ληστρική υπερφορολόγηση !
  Για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων, της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, για την διαπλοκή, την διαφθορά, την κρατική σπατάλη, την καταπάτηση θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων (π.χ το να δίνεις το 70% του εισοδήματός σου, στο Κράτος) και ένα σωρό άλλες παθογένεις και καρκινώματα, η τρόϊκα, δεν έκανε σχεδόν τίποτα, απλά ...τα διαιώνισε, γιατί και οι πιστωτές, κακά τα ψέματα, δεν ήθελαν μία ρήξη, αφού έτσι θα έχαναν τα λεφτά τους...
  Το αποτέλεσμα είναι, ο φορολογούμενος, να πληρώνει πλέον πανάκριβα, για υπηρεσίες, που είτε δεν λαμβάνει καθόλου, είτε με χαμηλή ποιότητα, από το Κράτος, με άλλα λόγια, αυτό, που γίνεται εδώ και έξι χρόνια, είναι σαν να τροφοδοτείς με συνεχώς περισσότερο αίμα, έναν όγκο, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από ότι θα έπρεπε !
  Στο παρελθόν, ο πιο (εγκληματικά) χειρότερος και καταστροφικός, για την Ελλάδα, Πρωθυπουργός, από το 1830 έως σήμερα, είχε μιλήσει για "επανίδρυση του Κράτους", ίσως η Μεγαλύτερη Πολιτική Απάτη, στην Ιστορία (μεγαλύτερη ακόμα και από το πρόγραμμα Θεσ/νικης του Τσίπρα, το πρόγραμμα της αυταπάτης, διότι σημασία έχει τι τελικά κάνεις, όχι τι υπόσχεσαι).
  Έτσι, σήμερα, ο πολίτης πληρώνει ληστρικούς άμεσους και έμμεσους φόρους, για ποιο λόγο ; τι παίρνει ως ανταπόδοση, από το Κράτος ; ποιες είναι οι δωρεάν (αντι)παροχές, που έχει ;
  Έχουμε δωρεάν παιδεία ; Γιατί να υπάρχουν τόσα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, τότε ; Καμιά φορά, παρουσιάζουν, τα ΜΜΕ τις 2 με 3 περιπτώσεις μαθητών, που μπήκαν στα Πανεπιστήμια, χωρίς ιδιαίτερα ή φροντιστήρια, ακριβώς επειδή αποτελεί ...είδηση !
  Έχουμε μήπως δωρεάν Υγεία ; Πόσα ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια υπάρχουν και γιατί ; Και γιατί πρέπει να δώσει ο ασθενής "φακελάκι" στον γιατρό του ΕΣΥ, προκειμένου να τον εγχειρίσει και ...να μην τον αφήσει να πεθάνει ;
  Έχουμε ασφάλεια ; Γιατί ο κόσμος αγοράζει πόρτες ασφαλείας, βάζει συναγερμούς και κάνει συμβάσεις με εταιρίες security ;
  Έχουμε μήπως Δικαιοσύνη και πόσο κοστίζει η πρόσβαση σε αυτήν ; Έχουμε δρόμους ; Ακόμα και στην Αθήνα, δεν χρειάζεται να πας μακριά,  υπάρχουν κατσικόδρομοι, επικίνδυνοι για πεζούς και οχήματα...
  Εκτός αυτών και ενώ έχεις πληρώσει τους φόρους σου, σε ΚΆΘΕ συναλλαγή με το Δημόσιο, ακόμα και την πιο απλή, σου ζητάνε να (ξανά) πληρώσεις παράβολα, τέλη, ένσημα και ένα σωρό άλλα κέρατα, χωρίς να ξέρει κανείς, ούτε οι ίδιοι, το γιατί (η εξήγηση βέβαια είναι για να μπορούν να γίνονται ρουσφέτια και να πληρώνονται οι αργόμισθοι, αφού οι φόροι μας, βλέπεις, δεν τα καλύπτουν αυτά).
   Από όπου και να το πιάσεις το "πουλόβερ", το συμπέρασμα είναι ίδιο : ΘΈΛΕΙ ΞΉΛΩΜΑ και ράψιμο ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧ΄Η ! 
   Η μεγαλύτερη αυταπάτη, επομένως, θα ήταν, αν μία μέρα, φύγει η τρόϊκα, αν ξαναβγούμε στις αγορές κλπ, να πιστέψουν οι αριστεροί, όλων των αποχρώσεων και κομμάτων, ότι "όλα βαίνουν καλώς", ενώ αυτό "το Κράτος" (δηλαδή χαμαιτυπείο) θέλει γκρέμισμα συθέμελα και χτίσιμο από την αρχή, όσο αργό ή βασανιστικό και αν είναι αυτό, ώστε μετά από 100 χρόνια π.χ οι κάτοικοι της χώρας, να μην έχουν επιθυμία φυγής, να αισθάνονται άνετα, που μένουν σε αυτή, να νιώθουν ότι έχουν και δικαιώματα και όχι μόνον υποχρεώσεις.
   Και ενώ η κατάσταση έχει έτσι, παρακολουθούμε την αντιπολίτευση να ...κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει συμφωνήσει για μέτρα και μετά το 2018 και νέους "κόφτες" και αντί η κυβέρνηση να απαντήσει "ναι, έχουμε συμφωνήσει και θα κόψουμε ακόμα και τους κώλους σας, προκειμένου να σωθεί η χώρα", το αρνείται, με απλά λόγια : "πιο ανεύθυνοι και λαϊκιστές ...πεθαίνουν, όλοι τους" !