Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2019

γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

      Ένα θέμα που παίζει σχεδόν πρώτο στα δελτία ειδήσεων, εδώ και μήνες, είναι και αυτό, καθώς γίνονται έρευνες για πετρέλαια και φυσικό αέριο, από διάφορες χώρες και διαφορετικές εταιρίες.
 Σε αυτό το πλαίσιο, οι γείτονες Τούρκοι, άρπαγες και φιλοχρήματοι, όπως πάντα, ακούνε για αυτά και "τρελαίνονται", θέλουν, λέει, μερίδιο και αυτοί, άσχετα αν δικαιούνται ή όχι !    
  Το ζήτημα είναι πρωτίστως νομικό και υποθέτω πως και στην Τουρκία, θα υπάρχουν μορφωμένοι άνθρωποι και έγκριτοι νομικοί...(προφανώς δεν θέλουν να τους ακούσουν οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί τους)
   Οι φοιτητές της Νομικής, μαθαίνουν, στο Εμπράγματο Δίκαιο, πως αν βρεις θησαυρό π.χ ένα κουτί με λίρες, θαμμένο στο χωράφι του γείτονα, δικαιούσαι 50% εσύ και 50% ο γείτονας και ιδιοκτήτης του οικοπέδου !
    Εδώ δε μιλάμε καν για θησαυρό, για κάτι δηλαδή που μπορεί να μετακινηθεί άπαξ, τα αέρια και τα πετρέλαια, θα βγαίνουν από συγκεκριμένα "οικόπεδα" και εκεί δε νοείται μοιρασιά 50-50, με αυτόν, που τα βρίσκει, αλλά ανήκουν 100% στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού συνέχονται με συγκεκριμένα εδάφη.
    Συνεπώς, αν η Τουρκία, με δικά της (τεράστια) έξοδα, αρχίσει να βρίσκει αέρια και πετρέλαια ...σε ξένα οικόπεδα, τότε θα είναι σαν να κάνει ΔΏΡΟ στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών !!
     Θα μπορεί, είτε να διεκδικήσει ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 10%, είτε να ζητήσει τα έξοδα, που έκανε για να τα βρει, διότι οι κανόνες του Εμπράγματου Δικαίου, υποθέτω (χρησιμοποιώ αυτό το ρήμα, επειδή είμαι 99% βέβαιος), ότι εφαρμόζονται, αναλογικά και στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας κλπ.
   Συνεπώς, λύση win-win, έτσι όπως την ...ονειρεύονται οι Τούρκοι, ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει, διότι κανένας δεν μπορεί, ούτε θέλει να μοιραστεί κάτι δικό του, με έναν ξένο !!
    Το μόνον που μπορεί να γίνει, είναι μια συναλλαγή, τύπου "δίνω και παίρνω", δηλαδή για να πάρω κάτι, δίνω κάτι άλλο, κάποιο αντάλλαγμα, φαντάζομαι π.χ πως αν οι Τουρκοκύπριοι αποχωρούσαν από την παράνομα κατεχόμενη βόρεια Κύπρο (χαχα), θα τους χάριζε και η Κύπρος, όχι ένα, αλλά δύο οικόπεδα της ΑΟΖ της...
     Επειδή αυτό είναι μάλλον δύσκολο, θα μπορούσε να βρεθεί μια άλλη λύση πρώτα στο Κυπριακό ή να δώσει η Τουρκία άλλα ανταλλάγματα, προκειμένου να αγοράζει φθηνά πετρέλαιο ή αέριο από την Κύπρο, ανταλλάγματα εννοώ οικονομικής φύσεως, αν δεν θέλει να δώσει πολιτικά ή διπλωματικά !
     Αν τώρα, δεν θέλει να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό, αλλά να προβεί σε πράξεις βίας-αρπαγής, θα πρέπει να το σκεφθεί ΠΟΛΎ καλά, διότι οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές και να οδηγηθούμε σε γενικευμένη σύρραξη (κανείς δεν είναι τόσο αφελής, ώστε να πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα, αλλά και μεμονωμένα Κράτη, που έχουν ή επιδιώκουν συμφέροντα στην περιοχή, θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, σε τυχόν τουρκική πρόκληση).
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.