Σελίδες

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

η υπεξαίρεση, η κρίσιμη διαφορά της από την κλοπή και πως τιμωρείται !

  Το έγκλημα της υπεξαίρεσης τελείται όταν κάποιος ιδιοποιείται παράνομα, ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα (κινητό πράγμα είναι και το χρήμα), το οποίο βρίσκεται, για κάποιο λόγο, στην κατοχή του. Εδώ ακριβώς έγκειται και η διαφορά της υπεξαίρεσης από την κλοπή, διότι στην κλοπή ο δράστης αφαιρεί το πράγμα από τον κύριό του (από ξένη κατοχή δηλαδή), ενώ στην υπεξαίρεση το πράγμα βρίσκεται ήδη στα χέρια του δράστη και ενώ ξέρει ότι δεν του ανήκει ή του ανήκει εν μέρει, εντούτοις εκδηλώνει την πρόθεση να το κάνει ολότελα δικό του.
  Παραδείγματα : 1. εάν ένα αυτοκίνητο, μηχάνημα, νταλίκα κ.ο.κ (οιοδήποτε κινητό πράγμα με αξία, όχι ακίνητο) ανήκει κατά 50% εξ αδιαιρέτου σε 2 άτομα και ο ένας από τους δύο το πουλήσει σε τρίτο, χωρίς ο άλλος να ξέρει τίποτε και εισπράξει ολόκληρο το τίμημα, διαπράττει υπεξαίρεση, διότι συμπεριφέρεται σαν να του ανήκει 100% ! 2. Είμαι κάτοικος εξωτερικού και θέλω να αγοράσω στην Ελλάδα σπίτι, σκάφος ή αυτοκίνητο, έρχομαι σε επαφή με έναν ¨Ελληνα και του στέλνω τα χρήματα για την αγορά. Μετά από ένα διάστημα ρωτώ αν έγινε η αγορά, εκείνος μου απαντά αρνητικά και όταν ζητώ πίσω τα λεφτά μου, ..εξαφανίζεται ή μου λέει ωμά ότι τα έφαγε στο καζίνο : υπεξαίρεση !! Αυτό μπορεί να συμβεί και αντίστροφα, ήτοι έχω ένα περιουσιακό στοιχείο και αναθέτω σε κάποιον να το πουλήσει. Ο τρίτος προφανώς θα εισπράξει το τίμημα, αλλά είναι υποχρεωμένος να μου το αποδώσει και εάν δεν το κάνει, διαπράττει υπεξαίρεση 3. Η υπεξαίρεση είναι πιο συνήθης σε εταιρίες και άλλα νομικά πρόσωπα, διότι εκεί η εταιρία έχει δική της περιουσία, ανεξάρτητη από την περιουσία των μετόχων-εταίρων και έτσι όταν κάποιος μέτοχος "βάζει χέρι" στο ταμείο της εταιρίας, διαπράττει υπεξαίρεση, διότι τα χρήματα ανήκουν στην εταιρία, ακόμα και αν αυτός είναι ο μοναδικός εταίρος !! 4. υπεξαίρεση διαπράττουν βέβαια συνήθως τα άτομα, που εργάζονται σε θέσεις, όπου εισπράττουν ή διαχειρίζονται ξένα χρήματα (ταμίες, τραπεζοϋπάλληλοι, ασφαλιστές, πράκτορες κλπ). Δεν πρόκειται για κλοπή, διότι τα χρήματα βρίσκονται ή περνάνε ήδη από τα χέρια τους και τα ιδιοποιούνται παράνομα.
   Στη βασική της μορφή, η υπεξαίρεση είναι πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών και μόνον αν το αντικείμενο της υπεξαίρεσης έχει μεγάλη αξία, με φυλάκιση από 1 έως 5 έτη (τιμωρείται δηλ. ελαφρύτερα από την κλοπή).
   Η υπεξαίρεση γίνεται κακούργημα, όταν : 1. η συνολική αξία της υπεξαίρεσης υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ ή 2. πρόκειται για αντικείμενο μεγάλη αξίας, που βρίσκεται στα χέρια του δράστη, επειδή του το έχουν εμπιστευθεί (κατάχρηση ιδιαίτερης εμπιστοσύνης), λόγω ανάγκης ή λόγω της ιδιότητάς του ως διαχειριστή, εντολοδόχου, κηδεμόνα, επιτρόπου ή μεσεγγυούχου.
  Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 έτη.
  Τέλος και στην υπεξαίρεση ισχύουν όσα είπαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, για την περίπτωση που συμβαίνει μεταξύ συγγενών κλπ., οπότε ονομάζεται υφαίρεση.

1 σχόλιο:

  1. ΣΗΜΕΙΩΣΗ : εάν η υπεξαίρεση στρέφεται εναντίον του Δημοσίου, ΟΤΑ ή ΝΠΔΔ, έχει εφαρμογή ο Νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου και η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι την ισόβια κάθειρξη, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη υπόθεση υπεξαίρεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.