Σελίδες

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τραπεζικών λογαριασμών από Δ.Ο.Υ κλπ

  Φαίνεται πως η άγνοια (του Νόμου, εν προκειμένω) μετατρέπει φυσιολογικά γεγονότα σε "ειδήσεις" και ορισμένοι ανακαλύπτουν την Αμερική ξανά και ξανά : πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι κάθε φορά που επιβάλλεται δέσμευση (κατάσχεση) τραπεζικού λογαριασμού έναντι οφειλών, αυτό "παίζει" στα δελτία ειδήσεων κατά κόρον και μάλιστα "ψηλά" ;;
  Τώρα ανακάλυψαν οι δημοσιογράφοι ότι οι Δ.Ο.Υ επιβάλλουν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ; Αυτό συμβαίνει ..εδώ και πολλά χρόνια και είναι καθ'όλα νόμιμο, όπως συμβαίνει και μεταξύ ιδιωτών, όταν υπάρχει ιδιωτικό χρέος.
  Ένα από τα μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης και είσπραξης απαίτησης, που προβλέπει ο ΚΠολΔ, είναι και η κατάσχεση απαίτησης ή κινητών πραγμάτων στα χέρια τρίτου !
  Η τραπεζική κατάθεση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η χρηματική απαίτηση που έχει ο καταθέτης έναντι της τράπεζας, όπως και ο μισθός ή η σύνταξη, η απαίτηση έναντι του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου αντίστοιχα : συνεπώς μπορούν να κατασχεθούν είτε από ιδιώτη είτε από το Κράτος, έναντι οφειλών.
   Ο μισθός ή η σύνταξη, από μόνα τους, είναι γενικά ακατάσχετα πράγματα, ωστόσο μπορούν να κατασχεθούν, κατ' εξαίρεση, όταν υπάρχει απαίτηση διατροφής και μέχρι το 1/2 (ανώτατο όριο), αφού ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες του οφειλέτη, να μπορεί δηλ. ο άνθρωπος να ζήσει με τα υπόλοιπα χρήματα.
   Έτσι, για παράδειγμα, η σύζυγος που έχει απαίτηση διατροφής για τα παιδιά, μπορεί να κατασχέσει το μισθό του πρώην συζύγου, π.χ το 1/3 αυτού, στέλνοντας ειδοποιητήριο στον εργοδότη του (τέως) συζύγου, ώστε να παρακρατεί το 1/3 και να το αποδίδει σε εκείνη.
   Δεν μπορεί όμως ο μισθός να κατασχεθεί για άλλα χρέη π.χ για εμπορικά χρέη, ακάλυπτη επιταγή, αδικοπραξία κλπ.
    Όταν όμως ο μισθός ή η σύνταξη κάποιου, μπαίνει σε τραπεζικό λογαριασμό, εκεί πλέον (κατά τη γνώμη μου !) το πράγμα αλλάζει και μπορεί να δεσμευτεί ο λογαριασμός, ο οποίος, όπως είπαμε, αντιπροσωπεύει μία απαίτηση του καταθέτη έναντι της τράπεζας, μία απαίτηση που μπορεί να κατασχεθεί !
    Ο μισθός δηλ. που είναι ακατάσχετος, με και από την κατάθεσή του σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλάζει νομική μορφή και μπορεί να κατασχεθεί, γι' αυτό είναι προτιμότερο να παίρνει κανείς το μισθό στο χέρι (το ερώτημα βέβαια είναι που θα φυλάει κανείς τα χρήματά του, διότι στην τράπεζα υποτίθεται ότι είναι ασφαλή : μία λύση είναι η κατάθεση σε τρίτο πρόσωπο εμπιστοσύνης, αλλά και εκεί μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, οπότε το συμπέρασμα είναι ένα : το καλύτερο και το ιδανικό είναι να μην χρωστάς, ώστε να μην χρειάζεται να κρύβεσαι, αλλά έτσι ...δεν θα είσαι ωραίος !)
    Η κατάσχεση και η δέσμευση του λογαριασμού φυσικά δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά πρώτα ειδοποιείται ο οφειλέτης π.χ με κοινοποίηση διαταγής πληρωμής, οπότε έχει όλο το χρόνο να σηκώσει τα χρήματα από το λογαριασμό του, για να τα σώσει (να τα βάλει στο στρώμα, στο μαξιλάρι, στο φούρνο χαχα, σε άλλο όνομα κλπ).
    Έτσι η είδηση ότι ο "καημένος" ο οφειλέτης που η ΔΟΥ, για οφειλή περίπου 6.700 ευρώ, του δέσμευσε τραπεζικό λογαριασμό με 20 ευρώ, έχει και μία άλλη ανάγνωση : ότι ο καημένος αυτός οφειλέτης ήταν πονηρός και πρόλαβε να σηκώσει τα χρήματα, πριν τα δεσμεύσει η ΔΟΥ !
    Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουν φυσικά και οι δημόσιες εξαγγελίες και απειλές για δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών : θα σπεύσουν όλοι οι οφειλέτες να πάρουν τα χρήματά τους, σε μια εποχή μάλιστα που οι τράπεζες πλήττονται βάναυσα από την αιμορραγία των καταθέσεων (εδώ ισχύει η παροιμία για το κλήμα και το γάϊδαρο !).
     Συνεπώς, αυτά τα πράγματα τα κάνεις, εφόσον μάλιστα είναι νόμιμα, δεν τα ανακοινώνεις, ώστε να "ξυπνήσεις" τον οφειλέτη, διότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην αναγκαστική εκτέλεση είναι ο αιφνιδιασμός (στα πλαίσια του Νόμου πάντοτε).

4 σχόλια:

  1. αν εγώ π.χ είμαι έμπορος και έχω απαίτηση εναντίον άλλου εμπόρου, από ακάλυπτη επιταγή (έχω εκδόσει διαταγή πληρωμής) και αυτός δεν πληρώνει και δεν έχει στο όνομά του ακίνητο, τότε, αν ξέρω ότι διατηρεί καταθέσεις στη Χ τράπεζα, μπορώ να του δεσμεύσω το λογαριασμό μέχρι το ύψος της απαίτησής μου. Επίσης, αν τύχει και μάθω ότι ο οφειλέτης μου έχει να παίρνει χρήματα από κάποιον τρίτο, μπορώ να στείλω κατασχετήριο ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ, ώστε να παρακρατήσει το ποσόν που μου οφείλεται, προτού καταβάλει στον οφειλέτη μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι σημερινές εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού, που αναπαράγονται από τα ΜΜΕ, ότι δηλαδή πρώτα θα δεσμεύεται ο λογαριασμός και μετά θα καλείται ο δικαιούχος για εξηγήσεις (!!!), καταδεικνύουν είτε ότι ακόμα και αυτοί που κυβερνούν δε γνωρίζουν το Σύνταγμα, που κατοχυρώνει ρητά το δικαίωμα της ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ακρόασης, είτε ότι στην προσπάθεια συντήρησης του κομματικού-πελατειακού Κράτους, τίποτε δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο, ούτε το Σύνταγμα, το οποίο υποτίθεται ότι ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ να υπηρετούν και να σέβονται !! απορώ αυτοί οι άνθρωποι πως καταφέρνουν και κοιμούνται τα βράδυα, δεν έχουν ίχνος συνείδησης ;; τελείως πορωμένοι είναι, δεν έχουν ακούσει για "Θεία Δίκη" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. νομίζω ότι είναι καιρός να αλλάξει το σημερινό καθεστώς, όπου η κατάσχεση του μισθού επιτρέπεται μόνον για απαιτήσεις διατροφής και να επιτρέπεται για κάθε είδους απαίτηση !! έτσι, θα υπάρχει ένα ακόμα -πολύ ισχυρό- μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης, εναντίον όσων "ξεχνάνε" τις οφειλές τους. Εννοείται ότι δεν θα πρέπει να κατάσχεται όλος ο μισθός, αλλά ένα μέρος του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πρόβλεψη του Νόμου, πάντως, είναι ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί μισθοδοσίας, εκεί όπου κατατίθενται αυτόματα δηλαδή οι μισθοί και οι συντάξεις, παραμένουν ακατάσχετοι, μέχρι όμως το ποσόν του μισθού ή της σύνταξης, αν το καταλαβαίνω σωστά. Επομένως, αν η σύνταξη είναι π.χ 2.000 ευρώ και ο λογαριασμός ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ της δέσμευσης, της κοινοποίησης δηλαδή στην τράπεζα του κατασχετηρίου, έχει υπόλοιπο 3.500 ευρώ, θα δεσμευτούν μόνον τα 1.500 ευρώ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.