Σελίδες

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

εκουσία δικαιοδοσία : ορισμοί και περιπτώσεις

  Όσοι είχαν ..ξεχάσει να δηλώσουν το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο, μαθαίνουν από τους υποθηκοφύλακες μία καινούργια λέξη, καθώς εκείνοι τους προτρέπουν να βρουν δικηγόρο και "να πάνε στην εκουσία", προκειμένου να γίνει διόρθωση της εγγραφής από "αγνώστου ιδιοκτήτη" στο όνομά τους !
  Οι σχετικές υποθέσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στο μέλλον, λόγω της συνεχούς επέκτασης της Κτηματογράφησης, αποτελούν μία από τις κατηγορίες των υποθέσεων, που υπάγονται στη λεγόμενη "εκουσία δικαιοδοσία" των (αστικών) Δικαστηρίων μας.
  Ο όρος αυτός επιλέχθηκε διότι, στις υποθέσεις αυτές, δεν υπάρχει ουσιαστική αντιδικία, αλλά ο αιτών (γιαυτό μιλάμε για αίτηση και όχι αγωγή) αιτείται από το Δικαστήριο να λάβει μία απόφαση, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να ληφθεί και από μία απλή διοικητική Αρχή, ωστόσο ο Νομοθέτης επέλεξε τη δικαστική οδό για αυτές τις υποθέσεις, λόγω της σοβαρότητάς τους και της ανάγκης μεγαλύτερης προσοχής και ελέγχου από (ανεξάρτητα, λέμε τώρα) δικαστικά όργανα (ενδεικτικό αυτού είναι και το γεγονός ότι προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής στις σχετικές Δίκες και του Εισαγγελέα ).
   Οι σχετικές υποθέσεις ουσιαστικά διαπλάθουν-διαμορφώνουν μία νέα πραγματική και νομική κατάσταση και είναι κυρίως οι εξής :
-Η αίτηση αναγνώρισης δικαιούχου και διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής, όπως ειπώθηκε στην εισαγωγή.
-Οι αιτήσεις υπαγωγής στο "Νόμο Κατσέλη" !
-Οι αιτήσεις πτώχευσης κατά εμπόρων.
-Η κήρυξη προσώπου σε αφάνεια, όταν λείπει για μεγάλο διάστημα, χωρίς να υπάρχουν νέα του και η οποία εξομοιώνεται νομικά με το θάνατο.
-Η αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης σε νομικό πρόσωπο (Α.Ε, σωματείο κλπ).
-Η αίτηση αναγνώρισης σωματείου.
-Οι υποθέσεις υιοθεσίας !
-Η κήρυξη προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση !
-Η δημοσίευση διαθήκης !
-Η έκδοση πιστοποποιητικού για το δικαίωμα του κληρονόμου, το γνωστό κληρονομητήριο !
-Η δημόσια πρόσκληση αναγγελίας δικαιώματος ή απαίτησης, αναφορικά με αξιόγραφα, που έχουν κλαπεί ή χαθεί ή καταστραφεί.
-Η παροχή άδειας στους γονείς να ενεργήσουν για λογαριασμό του τέκνου τους, αποποίηση κληρονομιάς και
-Όλες οι περιπτώσεις όπου, για να συνταχθεί ληξιαρχική πράξη, απαιτείται να βεβαιώνεται κάποιο γεγονός σε δικαστική απόφαση.
   Οι υποθέσεις αυτές, της εκουσίας δικαιοδοσίας, υπάγονται, κατά κανόνα, στο Μονομελές Πρωτοδικείο και δευτερευόντως στο Πολυμελές (π.χ υιοθεσία) ή στο Ειρηνοδικείο (π.χ "Νόμος Κατσέλη").
   Το πρόβλημα με αυτές τις υποθέσεις, είναι ότι, ενώ είναι ουσιαστικά απλές, ο Νόμος θέτει ένα σωρό τυπικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις, για να μας κάνει τη ζωή δύσκολη και να επιβαρύνει το κόστος, δίνοντας στους Δικαστές την εντύπωση ότι αυτοί είναι οι "έξυπνοι" και οι δικηγόροι οι "χαζοί", κάθε φορά που απορρίπτουν μία αίτηση για τυπικούς λόγους !
   Αντί να διευκολύνουν τους διαδίκους, με σαφείς και λογικές διατυπώσεις, κάνουν τα εύκολα δύσκολα, αναμιγνύοντας -χωρίς λόγο- τον Εισαγγελέα και άλλες Αρχές π.χ η αίτηση δικαστικής συμπαράστασης πρέπει να επιδοθεί τόσο στον Εισαγγελέα, όσο και σε καναδυό κοινωνικές υπηρεσίες (οι οποίοι φυσικά ούτε καν ασχολούνται !). Με τον τρόπο αυτό επιβαρύνουν και ταλαιπωρούν τον πολίτη, ο οποίος δια-κινδυνεύει να χάσει το δίκιο του για τυπικές ελλείψεις και ανούσια πράγματα, τα οποία μπορεί να είναι και αντισυνταγματικά !
    Έτσι π.χ η απαίτηση να επιδίδεται η αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής στο Δημόσιο και τον Ο.Κ.Χ.Ε, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας από την κατάθεση, κατ' εξαίρεση του γενικού κανόνα, ότι οι επιδόσεις γίνονται, ορισμένο χρόνο πριν τη συζήτηση, είναι προδήλως ανούσια, αδικαιολόγητη (εκτός αν θεωρήσουμε νόμιμο λόγο για την εξαίρεση, τη βραδυπορία και δυσκινησία του κρατικού "μηχανισμού"...) και αντισυνταγματική !









       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.