Σελίδες

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

προσωπική κράτηση : μία φυλάκιση ...διαφορετικού τύπου !

  Η προσωπική κράτηση ή προσωποκράτηση, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, δεν έχει καμία σχέση με την προσωρινή κράτηση ή προφυλάκιση, που επιβάλλεται, υπό όρους, σε κακουργηματικές κατηγορίες !
  Η προσωποκράτηση δεν έχει σχέση με ποινικές διαδικασίες, αλλά επιβάλλεται, είτε ένεκα χρεών, είτε ως μέσο εκτέλεσης αστικών-πολιτικών αποφάσεων (τακτικής διαδικασίας ή ασφαλιστικών μέτρων).
  Αποτελεί νομίζω κατάλοιπο αρχαιοτάτων πρακτικών, όπου ο οφειλέτης, που δεν πλήρωνε, γινόταν "σκλάβος" του δανειστή, "πουλιόταν" σε άλλους και άλλα τέτοια ωραία...
   Ο "θεσμός" της προσωπικής κράτησης πέρασε διάφορα σκαμπανεβάσματα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι έχει σήμερα καταργηθεί, χωρίς ωστόσο να ισχύει κάτι τέτοιο !
   Η προσωποκράτηση, ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης (ως ένα από αυτά καλύτερα, άλλα είναι η κατάσχεση, η αναγκαστική διαχείριση κλπ), για χρέη, είτε ιδιωτικά, είτε προς το Δημόσιο, δεν έχει καταργηθεί επίσημα-τυπικά.
    Ωστόσο, ένεκα της εξέλιξης της κοινωνίας και λόγω διεθνών συμβάσεων και υποχρεώσεων της χώρας μας, τα Δικαστήρια έχουν καταργήσει ουσιαστικά τον εν λόγω βάρβαρο θεσμό, στην πράξη, περιορίζοντας σημαντικά τις περιπτώσεις, όπου μπορεί να επιβληθεί.
    Στην πράξη, η προσωποκράτηση μπορεί να εφαρμοστεί μόνον ως μέσον εκτέλεσης αποφάσεων, που επιδικάζουν αποζημίωση, λόγω αδικοπραξίας (παράνομης και υπαίτιας δηλ. πράξης), είτε ως απειλή συμμόρφωσης με το διατακτικό απόφασης ασφαλιστικών μέτρων ή και τακτικής αγωγής.
    Παραδείγματα : προσωποκράτηση μπορεί να απειληθεί σε βάρος εκείνου, που καλείται να αποζημιώσει άλλον, λόγω δυσφήμησης και προσβολής της προσωπικότητάς του ή σε βάρος του γονέα που δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, που ορίζει το δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου με τα τέκνα.
    Σε κάθε περίπτωση γενικότερα, όπου ο ενάγων ζητά την άρση μιας παράνομης κατάστασης και τη μη επανάληψή της στο μέλλον, μπορεί να απειληθεί προσωπική κράτηση σε βάρος του εναγομένου-ηττηθέντος διαδίκου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ακριβώς η συμμόρφωσή του.
   (Βέβαια, η μη συμμόρφωση με το διατακτικό δικαστικής απόφασης, μπορεί να συνιστά παράλληλα και το ποινικό αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης : τέτοια ήταν η πρόσφατη περίπτωση του εκδότη Αιμίλιου Λιάτσου, ο οποίος "δεν συνεμορφώθη" με δικαστική απόφαση, που του απαγόρευε να αναφέρεται στην εφημερίδα του, στο πρόσωπο της συζύγου του Πάνου Καμμένου και συνελήφθη.)
     Η προσωποκράτηση έχει ως μέγιστο όριο το ένα (1) έτος, ενώ το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ο δανειστής οφείλει να προκαταβάλει τα "τροφεία" του φυλακιζόμενου, ήτοι να πληρώνει εκείνον που του χρωστάει, για να τρώει εκείνος στη φυλακή !
     Για όσους προσωποκρατούνται λόγω χρεών (από αδικοπραξία) ή λόγω μη συμμόρφωσης με όρους δικαστικής απόφασης, προβλέπεται ξεχωριστός χώρος στη φυλακή, ώστε να μην συγχρωτίζονται με "ποινικούς" κρατούμενους !
     Να σημειωθούν και τα εξής :
-Δεν μπορεί να διαταχθεί προσωποκράτηση για χρέη μικρότερα των 30.000 ευρώ, ούτε για απαίτηση καταβολής δικαστικών εξόδων.
-Σε περίπτωση νομικού προσώπου, η προσωποκράτηση αφορά το νόμιμο εκπρόσωπο.
-Δεν διατάσσεται προσωποκράτηση κατά : α) ανηλίκων ή προσώπων υπό δικαστική συμπαράσταση β) βουλευτών, όσο διαρκεί η σύνοδος της Βουλής και 4 βδομάδες μετά γ) προσώπων άνω των 65 ετών και δ) ιερέων κάθε γνωστής θρησκείας.
-Απαγορεύεται να γίνει η σύλληψη : α) μέσα σε Δικαστήριο, όσο διαρκεί η συνεδρίαση β) μέσα σε τόπο λατρείας κάθε γνωστής θρησκείας και όσο διαρκεί η ιερουργία γ) από 1η έως 31 Αυγούστου δ) από 23/12 έως 7/1 κάθε έτους ε) από τη Μεγάλη Δευτέρα έως την Κυριακή του Θωμά και στ) την προηγούμενη και επόμενη εβδομάδα των εκλογών !
-Ο κρατούμενος απολύεται : α) αν συμπληρωθεί η διάρκεια κράτησης, που ορίζει η απόφαση (μέγιστο το 1 έτος, όπως είπαμε) β) αν καταβληθεί το χρέος στο ΤΠΔ γ) αν συναινέσει εγγράφως ο δανειστής δ) αν ο κρατούμενος συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του και ε) αν δεν προκαταβλήθηκαν τα "τροφεία".
-Αν ο κρατούμενος είναι ασθενής ή ασθενήσει στη φυλακή, μπορεί να γίνει αίτηση, ώστε να κρατηθεί, με δικά του έξοδα, σε νοσοκομείο ή ιδιωτική οικία, ενώ αν το πρόβλημα υγείας είναι σοβαρό, μπορεί να διαταχθεί η αποφυλάκιση.




1 σχόλιο:

  1. Από τη βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση περί ψήφου εμπιστοσύνης, στην κυβέρνησή του, ο Πρωθυπουργός, ουσιαστικά, προανήγγειλε την κατάργηση της προσωποκράτησης, για ιδιωτικά χρέη ! Δεν είπε τίποτα ωστόσο, για κατάργηση και των ποινικών κυρώσεων, που αντιμετωπίζουν, όσοι ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να πληρώσουν εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός, που θα τον καθιστούσε σίγουρα ΠΟΛΥ πιο δημοφιλή και παράλληλα θα ανακούφιζε και τα ποινικά Δικαστήρια, ώστε να ασχολούνται με τα ...αληθινά ποινικά αδικήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.