Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

προσοχή : η παραχάραξη νομισμάτων είναι κακούργημα !

   Όποιος παραποιεί ή νοθεύει μεταλλικό νόμισμα ή χαρτονόμισμα, οποιουδήποτε κράτους και εκδοτικής Αρχής, ακόμα και πριν τη νόμιμη κυκλοφορία του, με σκοπό να το θέσει στην κυκλοφορία ως γνήσιο, καθώς και όποιος προμηθεύεται, αποδέχεται, εισάγει, εξάγει, μεταφέρει ή κατέχει τέτοιο νόμισμα για τον ίδιο σκοπό, τιμωρείται με κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια και χρηματική ποινή (150 έως 15.000 ευρώ).
   Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2001, η ποινή κυμαινόταν από 5 έως 20 χρόνια και τότε αυξήθηκε το κατώτατο όριο της ποινής (αναρωτιέμαι εάν έχει να κάνει με την επικείμενη -τότε- είσοδό μας στο ευρώ..).
   Επειδή πιθανόν να έχετε ήδη τρομάξει και να φοβάστε ότι μπορεί να μπείτε στη φυλακή για ένα πλαστό "τάληρο" ( 5 ευρώ δηλαδή), να διευκρινίσουμε ότι οι εξοντωτικές αυτές ποινές, αφορούν σοβαρές υποθέσεις, όπου κανείς κατέχει ή διακινεί μεγάλες ποσότητες πλαστών νομισμάτων ή έχει διαμορφώσει "εργαστήριο" κλπ. και όχι ιδιαίτερα ελαφρές περιπτώσεις, όπως αναφέρει ο Νόμος, οι οποίες τιμωρούνται με φυλάκιση από 3 μήνες έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή (ως ανωτέρω).
    Αναφορικά με το έγκλημα αυτό, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής :
-Σύμφωνα και με το ορισμό, δεν έχει σημασία το πλαστό νόμισμα, αρκεί να κυκλοφορεί νόμιμα σε κάποια χώρα, αν είναι δηλαδή ευρώ, δολάριο, γιεν, μάρκο κ.ο.κ.
-Τα Δικαστήριά μας δέχονται πλέον ότι κάθε ένας από τους περισσότερους τρόπους τέλεσης του αδικήματος συνιστά νέο και αυτοτελές αδίκημα, υπάρχει δηλαδή συρροή, που σημαίνει ότι αυξάνει και η ποινή : αν προμηθευτώ (αγοράσω) πλαστά δολάρια και στη συνέχεια προφανώς τα κατέχω και τελικά τα εξάγω, δεν έχουμε ένα, αλλά τρία εγκλήματα !!
-Αν τα πλαστά νομίσματα είναι οφθαλμοφανώς πλαστά, αν π.χ είναι απλές φωτοτυπίες, κακής μάλιστα ποιότητας, τότε ο δράστης μπορεί και να μην τιμωρηθεί καθόλου (π.χ αν βρεθούν στο σπίτι του, θα μπορούσε να πει ότι τα έχω για να παίζουμε ..μονόπολη !) ή να κατηγορηθεί για (απρόσφορη ;) απόπειρα παραχάραξης και γενικά όσο "καλύτερη" είναι η παραχάραξη, τόσο αυστηρότερη θα είναι και η ποινική αντιμετώπιση !
-Σε όλους μας έχει συμβεί να πάρουμε ως ρέστα, πλαστό χρήμα, το οποίο στη συνέχεια διοχετεύουμε αλλού : αν αυτό γίνει ασυνείδητα, χωρίς δηλαδή να το έχουμε καταλάβει, τότε προφανώς δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα, ελλείψει δόλου, αν όμως το έχουμε αντιληφθεί, τότε μάλλον θα τιμωρηθούμε, πέφτοντας βέβαια στα πιο μαλακά, στα όρια δηλαδή του πλημμελήματος !






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.