Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ο εμπρησμός : ορισμοί και ποινές

   Το έγκλημα του εμπρησμού, το οποίο δυστυχώς τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται σε έξαρση, ανήκει στα λεγόμενα "κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα", σε εκείνα δηλαδή που εκ φύσεως είναι επικίνδυνα και απειλούν αόριστο αριθμό πραγμάτων και προσώπων, διότι το πυρ (ένα από τα 3 γνωστά δεινά) έχει την τάση εξάπλωσης και καταστροφής των πάντων στο πέρασμά του.
   Ο εμπρησμός, όταν τελείται με πρόθεση (δόλο), τιμωρείται ως εξής : α) με φυλάκιση 2 έως 5 ετών, αν από τη φωτιά απειλούνται υλικά πράγματα β) με κάθειρξη 5 έως 20 ετών, αν απειληθεί άνθρωπος και γ) με ισόβια κάθειρξη ή κάθειρξη 10 έως 20 έτη, αν επέλθει θάνατος.
   Ειδικά σε όσους βάζουν φωτιά σε δάσος ή δασική ή και αναδασωτέα έκταση, προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 έτη και χρηματική ποινή από 15.000 έως 147.000 ευρώ, αλλά αν η φωτιά πάρει μεγάλη έκταση, η ποινή μπορεί να φτάσει και τα 20 έτη.
   Ο εμπρησμός από αμέλεια, τιμωρείται με φυλάκιση, έτσι γενικά, προβλέπεται δηλαδή ένα μεγάλο έυρος ποινής, με ανώτατο όριο φυσικά τα 5 έτη, που είναι και το μάξιμουμ της φυλάκισης.
   Αν ο εμπρησμός από αμέλεια αφορά σε δασική έκταση, τότε η ελάχιστη ποινή ανεβαίνει στα 2 έτη, ενώ προβλέπεται και χρηματική ποινή από 2.900 έως 29.000 ευρώ και παράλληλα ότι η ποινή δεν μπορεί να εξαγοραστεί !
   Σχετικά με το αδίκημα του εμπρησμού, πρέπει να γίνουν οι εξής χρήσιμες, γενικές παρατηρήσεις :
-Για να μιλάμε για εμπρησμό, θα πρέπει η πυρκαγιά που προκλήθηκε, να είναι σημαντική, να έχει ένταση και έκταση μεγάλη και κυρίως τάσεις εξάπλωσης και να μην είναι εύκολη η κατάσβεσή της.
-Ο εμπρησμός από αμέλεια, μπορεί να προκληθεί με πολλούς τρόπους και μάλιστα μετά από καιρό π.χ όταν ο ηλεκτρολόγος δεν συνδέει σωστά την εγκατάσταση σε οικία και παίρνει φωτιά από βραχυκύκλωμα ή όταν ο τεχνίτης που έφτιαξε το τζάκι, δεν κάνει σωστή δουλειά και παίρνει φωτιά η σκεπή. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις είναι βέβαια, όταν η νοικοκυρά αφήνει το ¨μάτι¨ της κουζίνας αναμμένο, όταν κάποιος πετάει αναμμένο τσιγάρο ή όταν κάνει εργασίες συγκόλλησης ή τροχού στην ύπαιθρο. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διαγνωστεί από το Δικαστήριο, ότι η φωτιά οφείλεται σε έλλειψη της δέουσας προσοχής και σύνεσης, που όφειλε να δείξει ο μέσος συνετός και λογικός άνθρωπος.
-Τέλος και πιο σημαντικό, ο Νόμος παρέχει ένα "παράθυρο" στο δράστη του εμπρησμού εξ αμελείας να αθωωθεί, όταν : σβήσει ο ίδιος την πυρκαγιά ή εφόσον ειδοποιήσει γρήγορα και έγκαιρα την πυροσβεστική και γενικά βοηθήσει στην καταστολή της.







1 σχόλιο:

  1. Η σημερινή απόφαση προφυλάκισης του 24χρονου στη Χίο, που κατηγορείται για 14 (!) εμπρησμούς από πρόθεση, μόνον ως λογική και αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηριστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.