Σελίδες

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ελευθέρωση φυλακισμένου και απόδραση κρατουμένου : ορισμοί και ποινές

   Με αφορμή την είδηση του σχηματισμού δικογραφίας, σε βάρος βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος απέσπασε κρατούμενο, από τα χέρια των αστυνομικών και τον ελευθέρωσε, ας δούμε τι προβλέπει σχετικά ο ποινικός μας κώδικας !
   Το εν λόγω αδίκημα, ονομάζεται "ελευθέρωση φυλακισμένου" και ορίζεται ως εξής : όποιος με πρόθεση ελευθερώνει φυλακισμένο ή άλλον που κρατείται με διαταγή της Αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση, από 2 έως 5 χρόνια.
   Μιλάμε, για την εκ προθέσεως απελευθέρωση κρατουμένου επομένως, διότι υπάρχει και η "ελευθέρωση" εξ αμελείας : πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες, όπου ο κρατούμενος το σκάει από κρατητήρια, αστυνομικά τμήματα, μεταγωγές κλπ., λόγω ανεπαρκούς φύλαξης ή αμέλειας του δεσμοφύλακα.
    Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι εκείνος, που ήταν υπεύθυνος-υπόχρεος να φυλάξει εκείνον, που απέδρασε, εξ αιτίας δικής του αμέλειας, τιμωρείται με φυλάκιση, ήτοι από 10 μέρες έως 5 χρόνια.
   Ο υπαίτιος μένει ατιμώρητος, αν βρει και συλλάβει εκείνον που απέδρασε, μέσα σε 15 μέρες !
   Αυτός είναι και ο λόγος, που όσοι συλλαμβάνονται, μετά από απόδραση, οδηγούνται στον Εισαγγελέα, με ...μαυρισμένα μάτια, από το ξύλο, που έχουν φάει από τους αστυνομικούς-φρουρούς, οι οποίοι είχαν βρει το μπελά τους και χάσει την ηρεμία τους, με την απόδραση !
   Πάντως, σε σχετικό βίντεο, που είδα στο διαδίκτυο (newsit.gr), θεωρώ υπερβολική και άσκοπη τη δίωξη του βουλευτή, καθόσον αυτός φαίνεται μεν να απομακρύνει το συλληφθέντα από την κλούβα, ωστόσο μετά, ο συλληφθείς, δεν απομακρύνθηκε από το σημείο και ήταν πολύ ευχερής η εκ νέου σύλληψή του !
    Αλοίμονο εξάλλου, αν ένας άνθρωπος μπορούσε να "σώσει" έναν κρατούμενο, από τόσους αστυνομικούς (υποθέτω ότι υπήρχαν ..αρκετοί στο σημείο) και μάλιστα μόνος του ή έστω με κανά δυο άλλους βουλευτές ή μέλη της Χ.Α...
     Η απόδραση τώρα φυλακισμένου ή κρατουμένου, επισύρει (για τον ίδιο) ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος και η ποινή εκτελείται ολόκληρη, μετά την έκτιση της ποινής, για την οποία ήταν φυλακισμένος ή εκείνης, που θα του επιβληθεί, για την πράξη, για την οποία ήταν κρατούμενος.
     Το παράδοξο είναι ότι ενώ ο αποδράσας τιμωρείται με αυτή, τη σχετικά ελαφριά ποινή, όποιος άλλος τυχόν συμμετείχε στην απόδραση, τιμωρείται με φυλάκιση από 2 έως 5 χρόνια, δηλαδή πολύ αυστηρότερα !!
     Ενώ, αν ο συμμέτοχος είναι σωφρονιστικός ή αστυνομικός υπάλληλος, τιμωρείται, σε βαθμό κακουργήματος, με κάθειρξη, από 5 έως 10 έτη !
     Όλοι θυμόμαστε περιπτώσεις συμμετοχής σε απόδραση, Αλβανού κακοποιού, ο οποίος απέδρασε από τον Κορυδαλλό με ..ελικόπτερο.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.