Σελίδες

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

κεντρική θέρμανση, αφαίρεση καλοριφέρ και άλλα νομικά ζητήματα

    Ένα θέμα, αστικής φύσεως, το οποίο, έως τώρα είχε απασχολήσει τα Δικαστήρια εντελώς αραιά και αποσπασματικά (μόνο μία σχετική απόφαση κατάφερα να εντοπίσω), αλλά προβλέπεται να "πρωταγωνιστήσει" φέτος, ελέω της -μεγάλης- αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, είναι και το κατά πόσον μπορεί ένας συνιδιοκτήτης να αφαιρέσει τα καλοριφέρ ή να μην συνεισφέρει στις δαπάνες θέρμανσης της πολυκατοικίας, επικαλούμενος ότι ζεσταίνεται με άλλους τρόπους (τζάκια, σόμπες, φωτιές κλπ).
    Οι σχέσεις των συνιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας, ρυθμίζονται από το "ευαγγέλιο", που ονομάζεται "Κανονισμός Πολυκατοικίας", ένα επίσημο συμβολαιογραφικό έγγραφο, νόμιμα μεταγγεγραμμένο στο υποθηκοφυλακείο, όπου αναφέρεται η συμμετοχή κάθε διαμερίσματος στις δαπάνες θέρμανσης και κοινοχρήστων, εν γένει.
    Με την αγορά του διαμερίσματος, ο ιδιοκτήτης ουσιαστικά αποδέχεται τους όρους τους κανονισμού της πολυκατοικίας και δεν μπορεί να τους αλλάζει ή να τους απορρίπτει, κατά βούληση.
    Συνεπώς, η απάντηση στο ζητούμενο, είναι ότι δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι του καπνίσει σε μία πολυκατοικία, να αφαιρεί καλοριφέρ ή να μη δέχεται να συνεισφέρει στις δαπάνες θέρμανσης με το ποσοστό του !
    Σε ορισμένους κανονισμούς, προβλέπεται βέβαια, ότι αν ένα διαμέρισμα είναι κενό, συμμετέχει στις δαπάνες λιγότερο (π.χ 30%), αλλά το Δικαστήριο έφτασε σε σημείο να δεχτεί ότι και αυτό ζεσταίνεται από τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης, για να ενισχύσει την άποψη ότι πρέπει να πληρώνει και αυτό !!
    Η εξαίρεση διαμερίσματος από τις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης, προϋποθέτει συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών και συνεπάγεται τροποποίηση του κανονισμού, που σημαίνει ότι απαιτείται συμβ/φικό τύπος και νόμιμη μεταγραφή του -νέου- κανονισμού.
     Μπορεί η συμμετοχή στις δαπάνες θέρμανσης να είναι υποχρεωτική, δύναται ωστόσο ο ενδιαφερόμενος να αμφισβητήσει το ποσοστό συμμετοχής του, θεωρώντας το άδικο και να προσφύγει στα Δικαστήρια.
     Οι σχετικές διαφορές των συνιδιοκτητών, δικάζονται αποκλειστικά από το αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο, του τόπου όπου βρίσκεται η πολυκατοικία.
     Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η διαβίωση σε οριζόντια ιδιοκτησία (πολυκατοικία), συνεπάγεται δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις και καλό είναι τα όποια ζητήματα, να λύνονται με διάλογο και συνεννόηση και όχι να κάνει ο καθένας το δικό του, λες και ζει σε μονοκατοικία.














    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.