Σελίδες

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

τι είναι και πως τιμωρείται η διατάραξη οικιακής ειρήνης !

  Με αφορμή την είδηση της σύλληψης των καταληψιών του ΑΠΘ, με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης, ας δούμε τι συνιστά και πως τιμωρείται το έγκλημα αυτό.
  Διατάραξη οικιακής ειρήνης, διαπράττει όποιος εισέρχεται παράνομα ή παραμένει παρά τη θέληση του δικαιούχου στην κατοικία άλλου ή στο χώρο, που χρησιμοποιεί για την εργασία του ή σε άλλο κλειστό χώρο, που αυτός κατέχει.
   Τιμωρείται με φυλάκιση, από 10 μέρες έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή, ήτοι από 150 έως 15.000 ευρώ.
   Από τον παραπάνω ορισμό, προκύπτει ότι το εν λόγω αδίκημα, μπορεί να τελεστεί με 2 τρόπους, είτε με παράνομη είσοδο σε κατοικία, π.χ κάποιος τυφλωμένος από ερωτικό πάθος, σπάει την πόρτα και μπουκάρει στο σπίτι της πρώην του, ..για να μιλήσουν, εφόσον αυτή δεν του ανοίγει, είτε με παραμονή, χωρίς τη θέληση του ιδιοκτήτη, π.χ μία νοικοκυρά, ανοίγει σε έναν πλασιέ την πόρτα, αλλά δεν θέλει τελικά να αγοράσει και του λέει να φύγει, όμως εκείνος ...επιμένει και δεν το κουνάει (είπαμε να κυνηγάμε την πώληση, αλλά όχι και μέχρι το ..αυτόφωρο).
   Επίσης γίνεται σαφές, ότι ο όρος "οικιακή", δεν είναι ακριβής, με την έννοια ότι συμπεριλαμβάνει πολύ περισσότερους χώρους από την (κατ)οικία, όπως γραφεία (δεν μπορείς να μπουκάρεις π.χ όποτε σου καπνίσει σε ιατρεία ή δικηγορικά γραφεία ή να παραμένεις σε αυτά, χωρίς λόγο) και κλειστούς χώρους, π.χ περιφραγμένα οικόπεδα, σκάφη αναψυχής ή ακόμα και αυτοκίνητα.
    Όταν οι ανωτέρω πράξεις βίας, στρέφονται κατά της έκδοσης και ελεύθερης κυκλοφορίας περιοδικών, βιβλίων ή εφημερίδων, υπάρχει επιβαρυντική περίσταση και τιμωρείται με φυλάκιση, από ένα έως πέντε έτη.
    Η πρόβλεψη του Νόμου, ότι δεν επιτρέπεται αναστολή ή μετατροπή της ποινής, ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.
    Στην πρώτη περίπτωση, που είδαμε, όπου ο δράστης εισέρχεται παράνομα ή παραμένει παράνομα, σε ιδιωτικό χώρο, το αδίκημα δεν διώκεται αυτεπάγγελτα, αλλά απαιτείται έγκληση-μήνυση εκ μέρους του θύματος.
     Αυτό, γιατί υπάρχει και η περίπτωση διατάραξης οικιακής ειρήνης, που διώκεται αυτεπάγγελτα και εδώ υπάγονται και οι καταληψίες του ΑΠΘ.
     Σύμφωνα λοιπόν με τον ποινικό Κώδικα, όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή ΝΠΔΔ ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς, παρά τη θέληση της υπηρεσίας, που τους χρησιμοποιεί, προκαλώντας έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας, τιμωρείται με φυλάκιση, από 6 μήνες έως 5 χρόνια.
     Η πιο συνηθισμένη περίπτωση τέτοιας μορφής διατάραξης, είναι ασφαλώς οι κάθε είδους καταλήψεις δημόσιων εν γένει υπηρεσιών, όπου εμποδίζεται η ελεύθερη είσοδος και η ομαλή διεξαγωγή της υπηρεσίας καθώς και η παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας : είναι γνωστό ότι οι εφορίες, τα ταμεία της ΔΕΗ κ.ο.κ έχουν συγκεκριμένο ωράριο και ώρες, όπου δέχονται το κοινό. Αν κάποιος εισέλθει, βίαια, πριν ή μετά, ή αρνηθεί να αποχωρήσει, εφόσον του γίνει σύσταση ότι το ωράριο έληξε ή δεν έχει ξεκινήσει, διαπράττει το εν λόγω αδίκημα, της διατάραξης οικιακής ειρήνης.
   




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.