Σελίδες

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

θέματα κληρονομικού Δικαίου

  Πρόσφατα, τέθηκαν υπόψη μου, τα εξής πραγματικά περιστατικά : ένας άνδρας, απεβίωσε σε τροχαίο, έχοντας μία κόρη (από τον πρώτο γάμο του) και τη (δεύτερη) σύζυγο, η οποία δεν είχε καλές σχέσεις με την κόρη.
   Ο άνθρωπος αυτός, είχε σημαντική ακίνητη περιουσία καθώς και τραπεζικούς λογαριασμούς με αξιόλογα ποσά, στους οποίους συνδικαιούχος ήταν η σύζυγός του και το ερώτημα φυσικά, είναι πως διαμορφώνονται τα κληρονομικά δικαιώματα, εν προκειμένω.
   Εφόσον αποδειχτεί ότι ο μακαρίτης, δεν είχε προλάβει να συντάξει διαθήκη, τότε μιλάμε για εξ αδιαθέτου διαδοχή, στην οποία καλούνται πρώτα-πρώτα, τα παιδιά. Επομένως, αφού είχε μία κόρη, αυτή είναι και η μοναδική κληρονόμος.
   Ο/η σύζυγος, που επιζεί, καλείται ως κληρονόμος, στο 1/4 της κληρονομιάς, όταν υπάρχουν παιδιά και στο 1/2, όταν δεν υπάρχουν παιδιά, αλλά άλλοι συγγενείς, όπως αδέρφια, γονείς, ανίψια, παππούδες κλπ.
   Στο παράδειγμά μας, επομένως, αν δεν εμφανιστεί διαθήκη, κληρονομεί το 1/4 η σύζυγος και τα υπόλοιπα 3/4 της κληρονομιαίας περιουσίας, η κόρη !
   Αν όμως εμφανιστεί διαθήκη, η οποία π.χ ορίζει ότι όλη η περιουσία καταλείπεται στη σύζυγο ή/και σε τρίτους, τότε έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί νόμιμης μοίρας, για την κόρη, η οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, αλλά έχει απαίτηση για τη νόμιμη μοίρα της.
   Η νόμιμη μοίρα της κόρης, σύμφωνα με το Νόμο, ισούται με το 1/2 της εξ αδιαθέτου μερίδας, άρα εδώ το μισό των 3/4.
    Όσον αφορά τα ακίνητα της κληρονομιάς, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες, τα ενδιαφέροντα νομικά ζητήματα έχουν να κάνουν με τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ως προς τους οποίους ισχύουν τα εξής :
    Ο Νόμος του ..1932, που ρυθμίζει τον κοινό τραπεζικό λογαριασμό, προβλέπει τη δυνατότητα να προστεθεί όρος, ότι σε περίπτωση θανάτου ενός δικαιούχου, τα χρήματα πάνε στον (ή στους) επιζώντες !
    Αν είχε τεθεί αυτός ο όρος, εν προκειμένω, όλα τα χρήματα των τραπεζικών λογαριασμών, τα παίρνει, η άλλη συνδικαιούχος, δηλαδή η σύζυγος, στο βαθμό όμως, που δεν θίγεται το δικαίωμα της νόμιμης μοίρας της κόρης. Εδώ, επειδή υπάρχουν σημαντικά ακίνητα, δεν είναι πιθανόν να προσβληθεί η νόμιμη μοίρα της κόρης.
    Αν όμως δεν υπήρχε αυτός ο όρος, τι ισχύει ; Σε αυτή την περίπτωση, τα χρήματα κληρονομούνται φυσικά, μιλάμε για το μερίδιο του μακαρίτη, το οποίο ανέρχεται σε 1/2, αφού ήταν 2 οι συνδικαιούχοι και δεν υπήρχε αντίθετη συμφωνία.
    Επομένως, η σύζυγος δεν μπορεί να κάνει ανάληψη όλο το υπόλοιπο,* αλλά μόνον το 1/2 και για το υπόλοιπο 1/2 του αποβιώσαντος, θα ισχύσει η κληρονομική τάξη και θα δικαιούται η μεν κόρη τα 3/4 και η σύζυγος το 1/4 (από τα μισά).
    Το πιο τραγικό σε αυτήν την περίπτωση, είναι ότι η τράπεζα, στην οποία απευθύνθηκε η κόρη, ως μοναδική κληρονόμος και πλησιέστερη συγγενής του νεκρού, αρνήθηκε (!!) να χορηγήσει στοιχεία από τον κοινό λογαριασμό, μετά μάλιστα από γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας (η τράπεζα είναι κρατική, έχει και αυτό τη σημασία του, γιατί ποτέ το Δημόσιο δεν κάνει ό,τι ορίζει ο Νόμος οικειοθελώς, πρέπει να υποχρεωθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο).
    
 *αν πάρει όλα τα χρήματα, όπως έχουμε πει, δεν διαπράττει υπεξαίρεση, αλλά έχει υποχρέωση να τα επιστρέψει.
   









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.