Σελίδες

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Άσε μας ρε Παπού(λια) !

   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λόγω θέσης και ηλικίας, πρέπει να είναι σεβαστός, ωστόσο η χθεσινή του δήλωση για το ζήτημα της Κύπρου, μετά την παρέλαση, ήταν τουλάχιστον ατυχής και καλό είναι να προσέχουμε τι λέμε, ειδικά όταν αυτό γίνεται δημόσια και από πρόσωπα, που -λόγω θέσης- έχουν ένα σχετικό κύρος (όχι όμως και ουσιαστικές αρμοδιότητες).
    Έριξα μια ματιά και σε ένα κείμενο, που υπογράφει ο Θάνος Τζήμερος, ιδρυτής του κόμματος "Δημιουργία Ξανά" και στο οποίο στηλιτεύει την εν λόγω δήλωση του Προέδρου και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω !
     Ο αφορισμός του Προέδρου ότι η απόφαση για την Κύπρο δεν μπορεί να γίνει ανεκτή (από ποιους άραγε ;;) δεν συνοδευόταν και από ανάλογα επιχειρήματα, που να στηρίζουν αυτήν την άποψη.
     Η δικαιολόγηση ότι υπήρξε επιλεκτική, δε δικαιώνει τον Πρόεδρο, αλλά μάλλον ...αυτούς που την πήραν, διότι η Κύπρος ήταν μία ειδική περίπτωση, με υπερτροφικό τραπεζικό τομέα, πλήθος offshore εταιριών, με ..άγνωστο συχνά αντικείμενο δραστηριότητας, ξέπλυμα χρήματος κλπ γνωστά.
     Από την άποψη αυτή, θεωρώ υπερβολικές και τις αντιδράσεις, που προκάλεσε σε όλη την Ευρώπη και ξαφνικά όλοι άρχισαν να φοβούνται ότι θα κουρευτούν οι καταθέσεις τους, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πολύ δύσκολα, έως απίθανα, θα εφαρμοστεί το "κυπριακό μοντέλο" και σε άλλες μελλοντικές περιπτώσεις.
      Όποια απόφαση και αν είχε παρθεί για το ζήτημα της Κύπρου, ήταν σίγουρο ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις και αδικίες, όπως και έγινε, διότι στους καταθέτες άνω των 100 χιλιάδων, οπωσδήποτε δεν περιλαμβάνονται μόνον ρώσοι μαφιόζοι κλπ απατεώνες, αλλά και τίμιοι άνθρωποι, για να επιβεβαιωθεί -για ακόμα μία φορά- η παρατήρηση, ότι σε μία φωτιά, δεν καίγονται μόνον τα ξερά, αλλά δυστυχώς και τα χλωρά !
      Από εκεί και μετά, το διακύβευμα της εξόδου από την Ε.Ε και το ευρώ, δεν επέτρεπε ούτε παλικαρισμούς, ούτε λεονταρισμούς, διότι η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από τη συμμαχία, θα έφερνε σε δεινή θέση την Κύπρο, όχι μόνον οικονομικά, αλλά κυρίως γεωπολιτικά, εκτός αν η φίλη Ρωσία, συμφωνούσε να πάρει στην αγκαλιά της, το νησί της Αφροδίτης, κάτι όμως που δεν έγινε (παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στη Μόσχα, που καλό θα ήταν κάποια στιγμή να ΜΑΘΟΥΜΕ τι ακριβώς ελέχθη και ΓΙΑΤΙ η Ρωσία άφησε την Κύπρο στα χέρια της Ε.Ε !).
     Λοιπόν, για να μην μακρηγορούμε, η απόφαση για την Κύπρο, υπήρξε σχετικά άδικη (για πολλούς), ωστόσο πρέπει να γίνει ανεκτή, διότι δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς ή καλύτερα, δεδομένων των συνθηκών, ήταν η προτιμητέα λύση.
      Κάποιες επιμέρους αδικίες, από την εφαρμογή των Μνημονίων στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανόν και μακάρι να ανατραπούν ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ στο μέλλον, ωστόσο οφείλουν και οι αδερφοί Κύπριοι να αντιληφθούν ότι η τρόϊκα, είναι -όπως και για εμάς τους Έλληνες- μία μεγάλη ευκαιρία να (ξανα)γίνουν άνθρωποι...
      
    

1 σχόλιο:

  1. όπως το βλέπω, υπόλογη απέναντι στους Κύπριους αλλά και στους ίδιους τους Ρώσους πολίτες, που θα "κουρευτούν", είναι η Ρωσική Ηγεσία και όχι η Ε.Ε...Η φίλη και αδερφή Ρωσία, είχε τη δυνατότητα να σώσει την Κύπρο και τους ρώσους καταθέτες, που κατεξοχήν πλήττονται, ωστόσο δεν το έκανε και οφείλει -νομίζω- να εξηγηθεί και όχι να μιλάει για "κλοπή" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.