Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

"αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής" !

   Όταν πεθαίνει κάποιος, οι κληρονόμοι του, κληρονομούν όχι μόνον το ενεργητικό της περιουσίας του (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές κλπ), αλλά και το παθητικό, ήτοι τα χρέη του.
   Αν το παθητικό, είναι μεγαλύτερο από το ενεργητικό (που μπορεί να είναι και ..μηδενικό), λογικά οι κληρονόμοι αποποιούνται την κληρονομιά και ξενοιάζουν, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου δεν είναι ξεκάθαρη η σχέση περιουσίας και χρεών του μακαρίτη, διότι μπορεί να υπάρχουν άγνωστα ή "κρυφά" χρέη κλπ.
    Στις περιπτώσεις αυτές, όπου κανείς αμφιταλαντεύεται εάν πρέπει να αποδεχτεί ή όχι μία κληρονομιά, ο Νόμος παρέχει και μία μέση οδό, μία εναλλακτική-χρυσή τομή, που ονομάζεται "αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής" !
    Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της περίπτωσης, είναι πως ο κληρονόμος αποκτά την περιουσία του μακαρίτη, ωστόσο σε περίπτωση που αργότερα εμφανιστούν πιστωτές του και στραφούν εναντίον του, ο τελευταίος δηλ. ο κληρονόμος ευθύνεται μόνον έως το ύψος της αξίας της κληρονομιαίας περιουσίας και ΟΧΙ με την ατομική του περιουσία, όπως συμβαίνει στην άνευ όρων αποδοχή !!
    Ενώ δηλαδή στην "κανονική" αποδοχή, κινδυνεύει κανείς να χάσει, λόγω χρεών του μακαρίτη, όχι μόνον την κληρονομιά, αλλά και το ..σπίτι του, στην αποδοχή με απογραφή, κινδυνεύει να χάσει ΜΟΝΟΝ την κληρονομική περιουσία, επανέρχεται δηλαδή στην κατάσταση που ήταν και προ της αποδοχής.
     Η διαδικασία τώρα έχει εν συντομία, ως εξής : Ο κληρονόμος, εμφανίζεται στη γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, εντός της νόμιμης προθεσμίας των 4 μηνών και δηλώνει ότι αποδέχεται την κληρονομιά, αλλά με το ευεργέτημα της απογραφής !
     Όταν γίνει αυτό, ξεκινά νέα, αποκλειστική, προθεσμία 4 μηνών, εντός της οποίας πρέπει να γίνει η απογραφή, διότι αν δεν γίνει έγκαιρα και έγκυρα, χάνεται το σχετικό δικαίωμα...
     Αρμόδιος, για να κάνει την απογραφή, που σημαίνει (κατά το δυνατόν) λεπτομερή καταγραφή του ενεργητικού και του παθητικού της κληρονομιαίας περιουσίας, είναι συμβολαιογράφος, ο οποίος όμως ορίζεται από τον Ειρηνοδίκη, μαζί με 2 πραγματογνώμονες-εκτιμητές, κατόπιν αίτησης του κληρονόμου ( ο οποίος συνήθως προτείνει και τα πρόσωπά τους και απλά ο ειρηνοδίκης επικυρώνει την επιλογή του ).
     Αυτό σημαίνει ότι ο διορισμός του συμβολαιογράφου-απογραφέα γίνεται -δυστυχώς- ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ, δυστυχώς, διότι συνεπάγεται οικονομική και χρονική επιβάρυνση !
     Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής, είναι κάτι που συμφέρει και σε κάνει να κοιμάσαι ήσυχος, ότι δεν θα κινδυνεύσει η ατομική σου περιουσία, εξ αιτίας χρεών άλλου, σε απαλλάσει από το άγχος και το ρίσκο να εμφανιστούν στην πορεία "κρυφά" χρέη του κληρονομούμενου..






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.