Σελίδες

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

τα Ημερολόγια του Άκη...

    Ένα ενδιαφέρον νομικό ζήτημα, έχει ανακύψει τις τελευταίες ώρες, απ' ότι διαβάζουμε, σχετικά με τις σημειώσεις του Άκη, σε προσωπικά ημερολόγια και το κατά πόσον μπορούν αυτές να αποτελέσουν τμήμα της δικογραφίας και να αναγνωστούν στο δικαστήριο !
   Η υπεράσπισή του αντέλεξε στην ανάγνωσή τους, θεωρώντας ότι πρόκειται για προσωπικά στοιχεία-δεδομένα, ενώ απ' ότι διέρρευσε, απορριπτική ήταν και η πρόταση των εισαγγελέων (δηλ. ότι ΔΕΝ πρέπει να θεωρηθούν αναγνωστέα έγγραφα).
   Καταρχάς, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το ζήτημα τίθεται, μόνον εφόσον τα ημερολόγια αυτά, έπεσαν στα χέρια των Αρχών, με νόμιμο τρόπο, ήτοι με κατ' οίκον έρευνα, κατόπιν δικαστικού εντάλματος και με την παρουσία δικαστικού λειτουργού, διότι διαφορετικά δεν έχει νόημα η συζήτηση, θα ήταν αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση τους, εάν δεν είχε ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία κτήσης τους...!
    Από εκεί και μετά, ασφαλώς τίθεται θέμα παραβίασης της ιδιωτικής ζωής, συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, που είναι πολύ δύσκολο να "παρακαμφθούν", προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία.
    Εξάλλου, εκεί μέσα μπορεί να έχει ο άλλος ένα σωρό άλλα προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα φίλων, εραστών, προσωπικές σκέψεις και σημειώσεις κλπ, άσχετες με την υπόθεση, που δεν υπάρχει λόγος να δημοσιοποιούνται !
   Ο πυρήνας όμως του θέματος, είναι, κατά τη γνώμη μου, άλλος : τα ημερολόγια αυτά, ΔΕΝ αποτελούν έγγραφα, κατά την έννοια και τον ορισμό του Νόμου !!
   Ο ίδιος ο ποινικός κώδικας, ορίζει τι θεωρείται έγγραφο, ως εξής : έγγραφο είναι κάθε γραπτό, που προορίζεται ή είναι πρόσφορο να αποδείξει γεγονός, που έχει έννομη σημασία και επομένως, είναι πολύ δύσκολο, το προσωπικό ημερολόγιο κάποιου, να θεωρηθεί ως έγγραφο...
    Όποιος γράφει εκεί μέσα, προφανώς δεν γράφει, με σκοπό να μπορεί να αποδείξει κάποια γεγονότα (μονομερώς), προορίζεται για καθαρά προσωπική χρήση, σε αντίθεση π.χ με το ημερολόγιο ενός πλοίου, που η χρήση του, προβλέπεται από το Νόμο και αποτελεί έγγραφο, με την παραπάνω έννοια !
    Στις αστικές δίκες, όπου τα πράγματα είναι λιγάκι πιο "φλου", θα μπορούσε, θεωρητικά, να γίνει χρήση και να ληφθούν υπόψη, για την εξαγωγή των λεγόμενων "δικαστικών τεκμηρίων", ωστόσο εδώ, μιλάμε για ποινική Δίκη και οι κανόνες, είναι και πρέπει να είναι πιο αυστηροί.
    




 

1 σχόλιο:

  1. μαθαίνω ότι τελικά το δικαστήριο και παρά την αντίθετη άποψη της εισαγγελικής έδρας, δέχτηκε να χρησιμοποιηθούν τα εν λόγω σημειώματα-ημερολόγια ! φοβάμαι ότι πρόκειται για νομικό ολίσθημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.