Σελίδες

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

οι έννοιες "επιχειρηματικότητα" και "ανάπτυξη" αλά ελληνικά !

   Στη χθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014, στη Βουλή, ειπώθηκαν πολλά ψέμματα, ανακρίβειες, βλακείες κλπ., ωστόσο, από τα λίγα, που άκουσα, τη μεγαλύτερη εντύπωση, μου έκανε μία αποστροφή του Βενιζέλου, ο οποίος τόλμησε (για τόσο "άντε γεια" κατάσταση μιλάμε !) να αναφέρει, ότι επί πασοκ, είχαμε ανάπτυξη και μάλιστα ισχυρή (χαχα, αυτή την "ανάπτυξη" πληρώνουμε τώρα, βέβαια ...βοήθησε αρκετά και ο "κουρασμένος") !
 Ξέχασε να πει, ότι η "ανάπτυξη", επί 30 χρόνια, βασίστηκε σε κλεμμένο και δανεικό χρήμα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κατέληξε στην αγορά, δηλαδή στην κατανάλωση και έγινε καπνός, όμως τα δάνεια μας ..έμειναν, σε μας και στις επόμενες γενιές.
  Είναι σαν να πάρω ένα μεγάλο δάνειο, να πάρω γερμανικό αυτοκίνητο και ένα ωραίο σπίτι και όλοι οι γύρω μου, να νομίζουν ότι έχει αναπτυχθεί η δουλειά μου, ενώ στην ουσία τίποτα από αυτά, δε μου ανήκει, έως την αποπληρωμή του δανείου και σε περίπτωση μη πληρωμής, τα παίρνει η τράπεζα πίσω (μέχρι να καταλάβουν οι άλλοι, ότι κινείσαι με δανεικό-ξένο χρήμα, που δεν παρήγαγες, δίνεις την ψεύτικη εντύπωση του επιτυχημένου, όπως η ελλάδα) !
  Το ίδιο και αν κερδίσει κάποιος το τζόκερ και υπάρχουν παραδείγματα, όπου κάποιοι έφαγαν εκατομμύρια σε χρόνο ρεκόρ και κατέληξαν πιο φτωχοί από πριν, γιατί τα έριξαν στην κατανάλωση, δεν επένδυσαν σε κάτι, που θα μπορούσε να τους αποφέρει κάποιο εισόδημα, στο μέλλον...
   Η "ανάπτυξη", όπως την εννοεί ο βενιζέλος και όχι μόνον (όλα τα κόμματα βασικά), συνοψίζεται στο να διορίζεις αργόμισθους, που πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φόρους, αλλά και από δανεικά, αφού σκοπός τους, όπως φαίνεται, είναι να μας κάνουν όλους Δ.Υ ή συνταξιούχους, να μοιράζεις λεφτά σε ψευτοεπιχειρηματίες, για δημόσιες προμήθειες και έργα κλπ
   Έτσι, φτάνουμε στην έννοια της επιχειρηματικότητας στην σοβιετία της Ελλάδας, μία έννοια μοναδική ίσως στον κόσμο, με επιχειρήσεις, που έχουν μοναδικό πελάτη το δημόσιο ή ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις, που αναλαμβάνουν μόνον έργα της Ε.Ε, επιχειρήσεις, που συστήνονται (συνήθως από συγγενείς πολιτικών παραγόντων) επί τούτου, δηλαδή, για να αναλάβουν συγκεκριμένο έργο του δημοσίου ή της Ε.Ε κ.ο.κ
   Επίσης, σε όλα τα οικονομικά πανεπιστήμια, θεωρώ ότι πρέπει να διδάσκεται η περίπτωση της ΔΕΗ, μίας επιχείρησης, που πουλάει ένα τόσο βασικό και αναγκαίο αγαθό, είναι μονοπωλιακή, έχει τόσα εκατομμύρια πελάτες και όμως ...καταφέρνει να εμφανίζει ελάχιστα κέρδη ή και ζημιές ! Το "κατόρθωμα" αυτό, οφείλεται φυσικά στο ότι βασικός μέτοχος και διοικητής, είναι το ελληνικό δημόσιο, της διαφθοράς, της διαπλοκής και του ωχαδερφισμού !
   Πρόσφατα, είχαν γίνει διαμαρτυρίες, στην Ήπειρο, από κτηνοτρόφους, προς την εταιρία ΔΩΔΩΝΗ, για την τιμή πώλησης του γάλακτος, ΓΙΑΤΙ ; Η ερμηνεία μου, είναι ότι όσο καιρό, η εν λόγω επιχείρηση ανήκε στην ΑΤΕ, δηλαδή στο δημόσιο, μπορούσε να είναι γαλαντόμος, δεν υπολόγιζε το κόστος, διότι τα τυχόν ελλείμματα, τη διαφορά, στο τέλος, θα την πλήρωνε ο συνήθης μαλάκας, ο έλληνας φορολογούμενος, είναι απλό.
     Έτσι, με άρμεγμα των φορολογούμενων, με αστείρευτες (κάποτε) πηγές χρηματοδότησης, όλοι θα μπορούσαμε να το παίζουμε επιχειρηματίες, εφόσον το επιχειρηματικό ρίσκο, θα το μετακυλίαμε σε κάποια άλλα κορόιδα, όσους ψήφιζαν, αυτούς, που στο τέλος διόριζαν τις διοικήσεις των δεκο και των λοιπών επιχειρήσεων, που ελέγχει το κράτος !
    Η δωδώνη, πλέον, μετά την ιδιωτικοποίησή της, όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, εισήλθαν σε ένα νέο στάδιο, υγιούς επιχειρηματικής (αληθινής αυτή τη φορά) ανάπτυξης, προς όφελος όλων, πελατών, μετόχων, εργαζομένων, προμηθευτών κλπ και σε τελική ανάλυση προς όφελος ΟΛΩΝ, του κοινωνικού συνόλου.
     Η ΔΕΗ, θεωρώ, ότι θα μπορούσε, αν λειτουργούσε με υγιή κριτήρια μιας ιδιωτικής επιχείρησης, να παράγει ετήσια κέρδη κοντά στο 1 δισ ευρώ χαλαρά, επομένως με έναν συντελεστή 26%, τα 260 εκατομμύρια, θα έμπαιναν στα κρατικά ταμεία, αντί για τα ψίχουλα, που μπαίνουν (αν μπαίνουν και αυτά) τώρα !
     Η μόνη λύση, η μόνη σωτηρία, για να έρθει η ανάπτυξη, η αληθινή ανάπτυξη, όχι ...του πασοκ, είναι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, ιδιωτικές επενδύσεις, μείωση του σπάταλου Κράτους, σε στοιχειώδεις λειτουργίες, σημαντική μείωση του αριθμού των Δ.Υ και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με μείωση συντελεστών και όχι φορολογική αφαίμαξη...
     Ο στουρνάρας και τα άλλα κρατικοδίαιτα τρωκτικά, που μας κυβερνάνε, εξακολουθούν (!!) να θεωρούν ότι το πρόβλημα, είναι η ..φοροδιαφυγή και όχι τα 28 δισ ετησίως, που θέλουμε για συντάξεις, το 1.000.000 Δ.Υ και η αλόγιστη κρατική σπατάλη.
     Άντε, από αυτούς δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο, η τρόϊκα όμως τι κάνει ; Δε βλέπει τι συμβαίνει στην Ελλάδα, γιατί βουλιάζουμε ; Για αυτό δεν πληρώνονται, από τους δανειστές μας ;





1 σχόλιο:

  1. ένα από τα παρατράγουδα της "κρατικής επιχειρηματικότητας", είναι και αυτό : στις αρχές της καριέρας μου, εργάστηκα σε ένα γραφείο, που ασχολούνταν αποκλειστικά με εργατικές υποθέσεις. Ένας από τους πελάτες του γραφείου, ήταν ανώτερο στέλεχος της ΔΕΗ, ο οποίος, επειδή είχε αλλάξει η κυβέρνηση και ανήκε στο άλλο κόμμα, μπήκε (αυτόματα και αναμενόμενα και για τον ίδιο) στον "πάγο", πληρωνόταν ακριβώς για να μην κάνει τίποτα και το είχε ρίξει στις αγωγές εναντίον της ΔΕΗ, τις οποίες μάλιστα τις συνέτασσε ο ίδιος !! (αφού χρόνο είχε υπεραρκετό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.