Σελίδες

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Ζητήματα ..επιδόσεων

      Οι επιδόσεις ..μετράνε και στα νομικά ζητήματα και φυσικά, λέγοντας "επιδόσεις" εννοούμε τις κοινοποιήσεις των δικογράφων, σε εκείνον, προς τον οποίο απευθύνονται, ώστε να λάβει γνώση και να παραστεί, εάν απαιτείται (το αν θα το κάνει ή μάλλον αν δεν το κάνει, είναι δικό του πρόβλημα..).
  Οι επιδόσεις, πρέπει να γίνονται έγκυρα και έγκαιρα, αλλιώς υπάρχει πρόβλημα και μαζί με την τήρηση των πάσης φύσεως προθεσμιών, αποτελούν ίσως τους μεγαλύτερους εφιάλτες του δικηγόρου !
  Στις αστικές Δίκες-υποθέσεις, όπου θα αναφερθούμε εδώ και υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (αν και οι αλλαγές είναι περιορισμένες), που θα ισχύσει, από 1.1.2016, παρατηρούμε τα εξής :
-Τις επιδόσεις κάνει πάντα δικαστικός επιμελητής-κλητήρας και μάλιστα αρμόδιος, δηλαδή διορισμένος εκεί, που θα γίνει η επίδοση, έτσι π.χ δεν μπορεί επιμελητής Αθηνών, να κάνει επίδοση στη Θεσ/νικη.
-Ήδη, από το 2011, έχει προβλεφθεί η επίδοση και με email (!), αλλά και με ταχυδρομείο ή ..τηλέφωνο, αλλά τα τελευταία προϋποθέτουν προεδρικό διάταγμα, το οποίο μάλλον δεν θα εκδοθεί ποτέ, για να μην χάσουν τη δουλειά τους, οι δικαστικοί επιμελητές (εύλογα).
-Η επίδοση, σε εκκρεμείς Δίκες, γίνεται στη διεύθυνση, που έχει δηλώσει ο καθένας, στα δικόγραφά του, άσχετα αν έχει φύγει πλέον ή όχι (εκτός αν γνωστοποίησε μεταβολή κατοικίας).
-Επίσης, μπορεί να γίνει σε πρόσωπο, που έχει οριστεί προς τούτο, ο γνωστός "αντίκλητος" δηλαδή ή και στον πληρεξούσιο δικηγόρο του διαδίκου, ο οποίος, εκ του Νόμου, πλέον, θεωρείται αντίκλητος και όλες οι επιδόσεις, μπορούν να γίνουν σε εκείνον (εκτός αν έχει αντικατασταθεί ΚΑΙ έχει γνωστοποιηθεί αυτό, στην άλλη πλευρά).
-Η επίδοση μπορεί να γίνει ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ βρεθεί ο παραλήπτης, ωστόσο αν ο τελευταίος έχει γνωστή κατοικία (αστική ή επαγγελματική), θα πρέπει να συναινέσει, αν τυχόν τον πετύχουν κάπου αλλού..
-Δεν μπορεί να γίνει επίδοση τη νύκτα (από τις 7μμ έως τις 7π.μ), ούτε ΣΚ, ούτε σε άλλη επίσημη αργία, αν δεν συναινεί ο παραλήπτης ή δεν υπάρχει άδεια του Δικαστηρίου.
-Αν ο παραλήπτης δεν βρεθεί στην κατοικία ή στην εργασία του, μπορεί να δοθεί το έγγραφο, σε κάποιο (ενήλικο) σύνοικο (τέτοιοι θεωρούνται και οι θυρωροί και οι υπηρέτες, όχι όμως και οι ένοικοι ..ΑΛΛΟΥ διαμερίσματος) ή συνεργάτη, προϊστάμενο, συνάδερφο κλπ.
-Αν ο παραλήπτης είναι νομικό πρόσωπο, πρέπει η επίδοση να γίνει στο νόμιμο εκπρόσωπο, σύμφωνα με το Νόμο ή το καταστατικό, ενώ αν είναι πολλοί, αρκεί η επίδοση στον έναν.
-Αν ο παραλήπτης είναι στη φυλακή ή στο νοσοκομείο, η επίδοση μπορεί να γίνει στο διευθυντή αντίστοιχα, της φυλακής ή του νοσοκομείου.
-Αν τώρα δεν βρεθεί κανείς ή όσοι βρεθούν αρνηθούν να παραλάβουν το δικόγραφο, γίνεται η περιβόητη θυροκόλληση (κανονικά μέσα σε κλειστό φάκελο, για να μην βλέπουν οι περαστικοί, περί τίνος πρόκειται), ένα αντίγραφο δίδεται στο πλησιέστερο αστυνομικό Τμήμα, ενώ έρχεται και ταχυδρομική ειδοποίηση, στον ενδιαφερόμενο.
-Δεν επιτρέπεται να γίνει επίδοση, μέσα σε Δικαστήριο, όσο συνεδριάζει, ούτε στην Εκκλησία, εφόσον τελείται κάποια Λειτουργία !
-Ειδικές διατάξεις, υπάρχουν επίσης, για στρατιωτικούς, ναυτικούς και όσους μένουν στο εξωτερικό ή είναι άγνωστης διαμονής.
-Η προθεσμία κλήτευσης, στις αστικές Δίκες, είναι, κατά κανόνα, 30 ημέρες, για κατοίκους εσωτερικού και 60, για όσους μένουν στο εξωτερικού ή καλούνται ως αγνώστου διαμονής, ωστόσο οι προθεσμίες αυτές, μπορούν να μικραίνουν ή να μεγαλώνουν, από το Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.