Σελίδες

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

πότε μπαίνει το "βραχιολάκι" (στην ανάκριση)

    Η χθεσινή είδηση, πως για τον τέως παραολυμπιονίκη, που διέπραξε ανθρωποκτονία, στο Μοσχάτο, μετά την απολογία του, επιβλήθηκε "κατ' οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση", μάλλον "μούδιασε" την κοινή γνώμη (την πλειοψηφία, τουλάχιστον), που προφανώς ανέμενε να προφυλακιστεί.
 Το λεγόμενο και "βραχιολάκι" είναι ένας περιοριστικός όρος, που προστέθηκε στο ποινικό (δικονομικό) μας Δίκαιο, πολύ πρόσφατα, ως τώρα γνωρίζαμε την χρηματική εγγύηση, την εμφάνιση σε Αστυνομικό τμήμα, την απαγόρευση εξόδου, από την χώρα κλπ.
 Ο κατ΄οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση, βρίσκεται ένα σκαλοπάτι, κάτω από την προφυλάκιση, είναι αυστηρός περιοριστικός όρος και γι' αυτό επιβάλλεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και σκοπός του, όπως και όλων των περιοριστικών όρων, είναι διττός : αφενός να αποτρέψει τον κατηγορούμενο (...μην ξεχνάμε ότι είμαστε ακόμα σε προδικαστικό στάδιο), από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων και αφετέρου, να εξασφαλίσει την παρουσία του, στη Δίκη και ότι θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης (...αν είναι καταδικαστική).
  Όπως όλοι οι περιοριστικοί όροι, το "βραχιολάκι" μπορεί να επιβληθεί, αν ο κατηγορούμενος διώκεται για κακούργημα ή πλημμέλημα, που τιμωρείται με ποινή, τουλάχιστον 3 μηνών φυλάκισης και μόνον εφόσον έχει γνωστή διαμονή (...εκεί προφανώς όπου και θα περιοριστεί) και το ζητήσει ο ίδιος (αν δεν το ζητήσει ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ...πρέπει να προφυλακιστεί).
  Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να κριθεί, αιτιολογημένα, ότι δεν επαρκούν, στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι "κλασικοί" περιοριστικοί όροι και ειδικότερα : πρώτον, ότι ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής και δεύτερον, ότι αν αφεθεί ελεύθερος, θα διαπράξει νέα αδικήματα (όλα αυτά, βέβαια, με "χειροπιαστά" και όχι αόριστα στοιχεία, από το "παρελθόν" του κατηγορούμενου π.χ προηγούμενες -αμετάκλητες- καταδίκες).
  Σε σοβαρά τώρα κακουργήματα, που απειλούνται με ισόβια ή κάθειρξη μέχρι 20 έτη ή υπάρχουν πολλά θύματα, μπορεί να μπει το "βραχιολάκι", αν κριθεί αιτιολογημένα, ότι αυτό αρκεί και παρέχει την ...βάσιμη προσδοκία, ότι ο κατηγορούμενος έτσι, δεν θα διαπράξει άλλα εγκλήματα.
  Από την πρόβλεψη της προηγούμενης παραγράφου, εξαιρούνται ωστόσο μια σειρά, από κακουργήματα, όπως π.χ η ληστεία, ο βιασμός και ο φόνος, που σημαίνει ότι εκεί, η προσωρινή κράτηση είναι μονόδρομος...
  Ενόψει αυτού, δημιουργείται η εύλογη απορία, γιατί επιβλήθηκε κατ΄οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση στον παραολυμπιονίκη, αφού σκότωσε και έτσι φτάνουμε ...στην εξαίρεση της εξαίρεσης (είναι γνωστό, ότι οι Νόμοι μας, δεν είναι και οι πλέον καλογραμμένοι, συχνά πρέπει να βγάλεις τα μάτια σου, για να να δεις ΤΙ τελικά ισχύει), αφού ο περιορισμός της προηγούμενης παραγράφου, δεν ισχύει, για τους ανάπηρους (από 67% και άνω, ουσιαστικά), "εισέρχεται δηλαδή στο κάδρο", ο παράγων της αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης στην φυλακή !
  Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και συγκεκριμένα στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, κατά συρροή, μπορεί επίσης να επιβληθεί "βραχιολάκι", για διάστημα έξι μηνών, όπως επίσης και σε ανήλικους κατηγορούμενους (άνω των 15 ετών), υπό προϋποθέσεις.
   Τα έξοδα της ηλεκτρονικής επιτήρησης, κανονικά, επιβάλλονται στον κατηγορούμενο και μάλιστα προκαταβάλλονται, αλλά αν αυτός επικαλεστεί αδυναμία καταβολής, επιβαρύνεται ...τελικά το Δημόσιο.
   Τέλος, αν ο κατηγορούμενος δεν παραμένει στον χώρο, όπου έχει περιοριστεί ή επιχειρήσει "επέμβαση" (αφαίρεση, φθορά ή καταστροφή) στο "βραχιολάκι", τότε προφανώς φλερτάρει επικίνδυνα, με αυτό που απέφυγε αρχικά (την προφυλάκιση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.