Σελίδες

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

ήμουν νιος και γέρασα

     Αναρωτιέμαι πόσα χρόνια, ακούμε ή διαβάζουμε ότι "έρχονται οι 120 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο", πόσες κυβερνήσεις και πόσοι υπουργοί, γραμματείς και φαρισαίοι έχουν αλλάξει από τότε, μέχρι σήμερα !
  Η περίπτωση αυτή, είναι ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές, που δείχνουν πόσο ΆΧΡΗΣΤΟ και κατεστραμμένο, είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας και η δημόσια Διοίκηση, εν γένει.
  Σήμερα διαβάζουμε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, θέλουν άλλους δύο μήνες, τουλάχιστον, για να είναι "τεχνικά έτοιμα" για τις 120 δόσεις, λες και το θέμα προέκυψε χθες, δεν συζητείται εδώ και ...πολλά χρόνια!
   Η αχρηστία βέβαια, θα "λάμψει" ξανά και δυνατά, αν και εφόσον ψηφιστεί η νέα αυτή ρύθμιση, διότι, με βάση την έως τώρα εμπειρία, θα έχει τόσους όρους και προϋποθέσεις, αλλά και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που θα αφήνει τους περισσότερους εκτός...
   Τα (απλά) ερωτήματα, τόσο προς τους δικούς μας πολιτικούς, όσο και προς τους υπαλλήλους των δανειστών, είναι : ποιον εξυπηρετεί αυτή η ρύθμιση ; και γιατί να χρειάζεται έγκριση, από τους δανειστές, ώστε να μπουν λεφτά στα (τρύπια) κρατικά ταμεία ; και σε τελική ανάλυση, θέλετε να πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα ή όχι ;
   Μιλώντας βέβαια, για "ληξιπρόθεσμα" χρέη προς το Δημόσιο (εν γένει), τα οποία φυσικά δεν είναι όλα επιδεκτικά είσπραξης (για πολλούς λόγους) ανακύπτουν ένα σωρό ζητήματα νομικής φύσεως.
 Καταρχήν, το ζήτημα της παραγραφής τους, το οποίο επιδεινώνεται με την καθυστέρηση της ψήφισης της ρύθμισης, δηλαδή μέχρι να θεσμοθετηθούν οι 120 δόσεις (με τρόπο, που να μπορούν ΌΛΟΙ να ενταχθούν σε αυτές), τα μισά χρέη, θα έχουν παραγραφεί !
  Δεύτερον, το ζήτημα των υπέρογκων τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων, με τις οποίες επιβαρύνεται μια οφειλή προς το Δημόσιο, ενώ αντίστοιχα, αν με πληρώσει το Δημόσιο, με καθυστέρηση ετών, δεν θα πάρω ούτε ένα σεντ παραπάνω (ή μπορεί να πάρω και πολύ λιγότερα, αν αποφασίσει ο απατεώνας το δημόσιο, να "κουρέψει" τις δικές του οφειλές, μονομερώς...).
   Για να μιλάμε συγκεκριμένα και επί πραγματικών υποθέσεων, οφειλή προς ασφαλιστικό ταμείο, που στα τέλη του 2011 υπολογίστηκε σε ποσόν 96 χιλιάδων ευρώ, στις αρχές του 2019 (και αφού στο μεταξύ είχε πάει στο ΚΕΑΟ), σε λιγότερο από 8 χρόνια δηλαδή, ανέρχεται ήδη ...στις 218 χιλιάδες, μιλάμε για αύξηση περίπου 220% !
   Ούτε οι ...τοκογλύφοι δεν τα κάνουν αυτά, αλλά τα κάνει ο μεγαλύτερος μπαταχτσής και απατεώνας, που υπάρχει, το ελληνικό Δημόσιο....
     Συνεπώς, η όποια καθυστέρηση στην ψήφιση της ρύθμισης των 120 δόσεων (ή των 500 δόσεων, ο αριθμός δεν έχει σημασία), ουσιαστικά στρέφεται εναντίον αυτών που καθυστερούν, εφόσον επέρχονται παραγραφές, αλλά αυξάνεται και η πιθανότητα, αντί να πληρώσει κάποιος, να επιδιώξει (και μάλλον να πετύχει) δικαστικά, τη μείωση του οφειλόμενου ποσού !
    Δίνοντας την ευχέρεια στον οφειλέτη να πληρώσει το ποσόν σε μικρότερες δόσεις, ώστε να μπορεί να τις καταβάλει, ουσιαστικά κερδισμένος είναι ο πιστωτής (το Δημόσιο, εν προκειμένω), διότι ακόμα και το λίγο, είναι προτιμότερο από το καθόλου...
     Ωστόσο, αντί να ασχολούνται με αυτό, με την ρύθμιση των ήδη οφειλόμενων, οι εκάστοτε κυβερνήσεις προτιμούν ...να επιβάλλουν νέους φόρους κλπ, δημιουργώντας έτσι ...νέα ληξιπρόθεσμα, μιλάμε δηλαδή για φαύλο κύκλο !
    Θα περίμενε κανείς, από μία ...αριστερή κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για την πληρωμή των οφειλών σε ΠΟΛΛΈΣ δόσεις και ΆΝΕΥ όρων, να είναι από τα πρώτα, ωστόσο στα 4 χρόνια τους, είναι ζήτημα αν έχουν κυβερνήσει έξι μήνες, τον υπόλοιπο καιρό ασχολούνται με το κόμμα, με τις εκλογές και με αριστερές ιδεοληψίες, που απασχολούν το 3% του πληθυσμού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.