Σελίδες

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

ποια γιορτή και ποια δημοκρατία...

   Συνηθίζεται οι εκλογές να αποκαλούνται "γιορτή της δημοκρατίας", ενώ και ο ΠτΔ, δήλωσε πρόσφατα, αν δεν κάνω λάθος, ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα.
  Ο Πάκης, που μας έχει συνηθίσει σε αερολογίες και γενικολογίες, έχει κάθε λόγο να το λέει αυτό, όταν αναφέρεται σε ένα πολίτευμα, που του επέτρεψε από απλός Δ.Υ-καθηγητής, χωρίς προηγούμενες διοικητικές ή άλλες γνώσεις και εμπειρίες, να τεθεί επικεφαλής υπουργείων και να διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ (με τα γνωστά, από το 2010, αποτελέσματα, μην ξεχνάμε ότι είναι αυτός, που μονιμοποίησε με Π.Δ, αμφίβολης ίσως συνταγματικότητας, χιλιάδες συμβασιούχους του δημόσιου τομέα).
   Το ζήτημα των εκλογών και εντεύθεν του πολιτεύματος, είναι τυπικό-διαδικαστικό, αλλά και ουσιαστικό : όσον αφορά τη διαδικασία, ασφαλώς πρόκειται για απαρχαιωμένη και εξαντλητική για τις εφορευτικές επιτροπές, επιβαρύνει το περιβάλλον με το χαρτομάνι, κοστίζει πολύ, ενώ δημιουργεί και άλλα προβλήματα, όπως π.χ το κλείσιμο (!) των Δικαστηρίων, για πολλές μέρες.
     Βέβαια, όσον αφορά τις εφορευτικές επιτροπές, το κύριο βάρος φέρουν ο δικαστικός αντιπρόσωπος και ο γραμματέας, διότι οι "κληρωτοί" δεν εμφανίζονται ποτέ και όλοι τους δικαιολογούν, για αυτό (με το σκεπτικό ότι δεν πληρώνονται).
    Από εκεί και μετά, υπάρχουν κάποια ουσιαστικά ζητήματα, που ζούμε, από μέσα, ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, όσον αφορά το πως ψηφίζει ο κόσμος, ειδικά στην επαρχία, όπου οι πληροφορίες είναι λιγότερες, οι άνθρωποι με λίγες γνώσεις κλπ.
    Εδώ να πω ότι στις δύο προηγούμενες εκλογές του 2015, είχα κάνει αίτηση εξαίρεσης, τώρα δε γινόταν, η διενέργεια εκλογών, είναι προφανώς ένα πάρεργο, για το δικηγόρο, δεν είναι η βασική του δουλειά, ούτε, προσωπικά, την κάνω ευχάριστα, όπως βλέπω άλλους συναδέλφους, ειδικά γυναίκες και απορώ !
    Παρατηρείται λοιπόν, το φαινόμενο, ηλικιωμένοι ψηφοφόροι, να έρχονται με φακέλους ή ψηφοδέλτια στην τσέπη και απλά να τους βάζουν στον επίσημο φάκελο (στις τελευταίες εκλογές μερικοί μπερδεύτηκαν, λόγω των 4 καλπών και έβαλαν άλλα αντί άλλων, με συνέπεια να βγουν άκυρα...).
     Βλέπεις γενικά, άτομα, ακόμα και μπροστά στην κάλπη να μην έχουν καν σχηματίσει άποψη και πεποίθηση τι να ψηφίσουν και να σου λένε "βάλε εσύ ό,τι θες" ή να τους λένε συγγενείς τι θα ψηφίσουν ή να μην μπορούν να βρουν το σωστό ψηφοδέλτιο (π.χ το ψηφοδέλτιο του κινήματος αλλαγής δεν ήταν ευανάγνωστο, στις ευρωεκλογές) !
       Κατά τα άλλα, ο κόσμος (στην πλειοψηφία του) ψηφίζει ακόμα με κομματικά κριτήρια καθαρά, τα δύο γνωστά κόμματα, ήτοι ΝΔ και πασοκ (παλιό και νέο, δηλαδή συριζα), εξ αιτίας των πολυετών πελατειακών σχέσεων, που έχουν αναπτυχθεί.
   Δεν εξετάζουν ποιος είναι καλύτερος και ικανότερος, δεν μπορούν να δουν κάτι άλλο, πέραν αυτών των δύο κομμάτων (δύο είναι και όχι τρία, επειδή ο συριζα πήρε τους δήθεν απογοητευμένους πασόκους).
   Από εκεί και μετά, ένα μεγάλο θέμα, για την ...αντιπροσωπευτική δημοκρατία μας, είναι εκτός από το ότι ουσιαστικά δεν αντιπροσωπεύονται όλες οι τάσεις και οι απόψεις στο κοινοβούλιο κλπ, το ζήτημα του πως επηρεάζεται ο ψηφοφόρος, από τα ΜΜΕ, ραδιόφωνο και τηλεόραση !
     Με συνέπεια να ψηφίζει τελικά, είτε τα κόμματα και τους συνδυασμούς, που προβάλλονται εκεί, είτε ανθρώπους, που επίσης γίνονται γνωστοί, μέσα από τις εμφανίσεις τους, στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πάνελς, χωρίς φυσικά να είναι οι πιο άξιοι κλπ (το πως γίνεται η επιλογή, θα πρέπει να μας το εξηγήσουν οι δημοσιογράφοι, φαντάζομαι το μοναδικό κριτήριο είναι να πρόκειται για άτομα, που μιλάνε αρεστά στο κοινό και φέρνουν "νούμερα", άσχετα αν αυτά που λένε, είναι μπούρδες ή ακόμα και επικίνδυνα, για το μέλλον της χώρας).
    Σε τελική ανάλυση, αποδεικνύεται ότι οι εκλογές, είναι μια διαδικασία, όπου κάποιοι άλλοι, με εντελώς ιδιοτελή κριτήρια ή ...από συνήθεια και στη βάση μιας σχέσης καθαρά "πάρε-δώσε", αποφασίζουν για το μέλλον μας, ενώ και η  "δημοκρατία" μας, είναι ένα πολίτευμα, όπου κάποιοι (και σίγουρα όχι οι πιο άξιοι) εκπροσωπούν όσους (πιθανόν πιο άξιους), λόγω ...δουλειάς, δεν μπορούν να ασχοληθούν με την πολιτική !

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

τι ψηφίζουμε στις εκλογές

      Μία εβδομάδα σχεδόν πριν ανοίξουν οι κάλπες και με μεγάλα ποσοστά αναποφάσιστων, το ερώτημα "τι να ψηφίσω" είναι "καυτό", παρόλο που μιλάμε για ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές, δηλαδή για εκλογές, που δεν θα επηρεάσουν άμεσα και ιδιαίτερα τις ζωές μας, όπως οι εθνικές-βουλευτικές.
 Από την άποψη αυτή και άσχετα από όσα λένε τα κόμματα εξουσίας, η ψήφος αυτή, είναι σίγουρα πιο "χαλαρή" και προσφέρεται για την αποστολή ...μηνυμάτων, προς πάντες ! 
  Αναφέρομαι βασικά στις ευρωεκλογές, που χαρακτηρίστηκαν και ως "δημοσκόπηση" και όχι στις αυτοδιοικητικές, διότι εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα : ΜΌΝΟΝ λευκό ή άκυρο...
  Στις ευρωεκλογές λοιπόν και ξεκινώντας αντίστροφα, δηλαδή αποκλείοντας επιλογές, ΔΕΝ ψηφίζουμε : συριζα, ανελ, ποτάμι και χρυσή αυτή, για κανένα λόγο !
   Από τα υπόλοιπα κόμματα τώρα και με τη λογική να σταλεί ένα μήνυμα στα μεγάλα κόμματα, που χρεοκόπησαν την χώρα και συνεχίζουν να ασελγούν επάνω της, θεωρώ, ότι η ψήφος πρέπει να πάει σε μικρά κόμματα, να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση-διασπορά.
   Αναφέρομαι βέβαια, όχι σε όλα τα μικρά κόμματα και όχι στα αριστερά, αλλά σε εκείνα που είναι πιο δεξιά-πατριωτικά, όπως ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.
   Βέβαια, αν κάποιος θέλει να στείλει καθαρή ψήφο διαμαρτυρίας, μπορεί να ψηφίσει κόμματα-χαβαλέ, όπως ο Δημοσθένης Βεργής, ενώ αξίζει, νομίζω, της προσοχής σας, ειδικά αν διαμένετε σε μη αστική περιοχή, το ΑγροτοΚτηνοτροφικό Κόμμα !
    Αν με ρωτάτε τι θα ψηφίσω και με την ελάχιστη επιρροή, που μπορεί να έχει η επιλογή μου, λέω ξεκάθαρα ότι θα ψηφίσω Δημιουργία Ξανά, που μπορεί να αποδειχτεί και η έκπληξη των εκλογών.
  Για όποιον ιδιωτικό υπάλληλο, ελεύθερο επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενο επιστήμονα και μικρομεσαίο επιχειρηματία, σέβεται τον εαυτό του, η Δημιουργία Ξανά είναι ΜΟΝΌΔΡΟΜΟΣ !
    Μιλάμε για το μοναδικό δεξιό κόμμα, στην βενεζουέλα των βαλκανίων, με την αρχική και όχι την διαστρεβλωμένη επίτηδες από την Αριστερά, έννοια του "δεξιού", δηλαδή εκείνη του Φιλελεύθερου.
     Ο Τζήμερος μιλάει σωστά, αν και ο τρόπος του, ενίοτε τον κάνει αντιπαθητικό, σημασία έχει ότι με την ψήφο στην "Δημιουργία Ξανά", δεν επικροτούμε προσωπικά τον Τζήμερο, αλλά στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα, αναφορικά με το που πρέπει να κινηθεί η χώρα, πριν πέσει εντελώς στα βράχια !
     Η μόνη Αλήθεια είναι αυτή, αν δεν υπάρξει αντίδραση και αντίβαρο μετά από 40 χρόνια αριστερής διακυβέρνησης και με την απουσία δεξιού-φιλελεύθερου κόμματος (η ΝΔ είναι απλά ανέκδοτο, ως τέτοιο), ΔΕΝ υπάρχει σωτηρία και μέλλον για την χώρα μας, θα μεταβληθεί (όχι στο μακρινό μέλλον) σε ένα απέραντο γηροκομείο συνταξιούχων και μετά σε απέραντο νεκροταφείο....
    Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, είχα ψηφίσει βέβαια Ένωση Κεντρώων (και δεν αποτρέπω κανέναν από το να ψηφίσει Λεβέντη στις ευρωεκλογές, το αντίθετο !), απλά μας έχει ξενερώσει λίγο ο Πρόεδρος (π.χ βάζοντας ...το Ρωμανιά, στο ψηφοδέλτιο) και στις ερχόμενες ευρωεκλογές, θα ψηφίσω Δημιουργία Ξανά, για ένα πιο ισχυρό μήνυμα, ότι "υπάρχει και άλλος δρόμος", εκτός από τον κρατικοδίαιτο δρόμο της Αριστεράς, που ακολουθούν ΌΛΑ τα κόμματα εξουσίας (συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ) !

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

η πιο "άκυρη" υπόσχεση των μαυρογιαλούρων

    Όσοι διεκδικούν την ψήφο μας, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, υπόσχονται, ως είθισται, διάφορα και λένε ψέματα, είτε εν γνώσει τους, είτε από άγνοια της πραγματικότητας.
   Το πιο αστείο "αφήγημα τους", πάντως, επειδή οι υποσχέσεις συμβαδίζουν με τις ανάγκες της εκάστοτε εποχής, είναι ότι θα ...μειώσουν την ανεργία, στους Δήμους και τις Περιφέρειες τους !
    Μιλώντας για δουλειές και μείωση της ανεργίας, προφανώς, οι ανεπάγγελτοι και μια ζωή κρατικοδίαιτοι υποψήφιοι αυτοί, εννοούν, όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια, τα γνωστά ...οκτάμηνα, τη δημιουργία νέων στρατιών από αργόμισθους συμβασιούχους...
    Η κάλυψη πραγματικών ή πλασματικών αναγκών, σε υπηρεσίες, μέσω μαζικών προσλήψεων αργόμισθων, που θα πληρώνονται είτε από τον Έλληνα, είτε από τον ευρωπαίο φορολογούμενο (βλέπε ΕΣΠΑ κλπ), δεν έλυσε ποτέ και πουθενά το ζήτημα της ανεργίας (μπορεί μόνον να το χειροτερεύσει) !
     Και φυσικά, επειδή το έργο έχει παιχτεί ήδη πολλές φορές, όταν λήξουν οι συμβάσεις, όλοι αυτοί θα επιδοθούν στις γνωστές γραφικότητες, θα στήσουν αντίσκηνα, έξω από υπουργεία και θα ανέβουν σε ταράτσες, απειλώντας ότι θα φουντάρουν (δεμένοι συνήθως με σκοινιά, για να μην γίνει κανένα ατύχημα χαχα), εκβιάζοντας έτσι την παράταση των συμβάσεων ή τη μονιμοποίηση...
     Για να λυθεί το ζήτημα της ανεργίας, τα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, πρέπει να χρησιμοποιούνται, για τη δημιουργία υποδομών, για την ανάπτυξη επιχειρήσεων και την επαγγελματική μόρφωση των πολιτών, για να μπορέσουν να ασκήσουν το δικό τους επάγγελμα και να μην αναγκάζονται να παρακαλάνε τους μαυρογιαλούρους, για ελεημοσύνη !
     Τα παραδείγματα, υπάρχουν και είναι εκεί, για όποιον νυν ή μελλοντικό Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη, θέλει να τα δει και να παραδειγματιστεί, Δήμοι και κοινότητες με μηδενική ανεργία, με πιο γνωστές, αλλά όχι σίγουρα μοναδικές, την Ανάβρα Μαγνησίας και τη Μηλιά Μετσόβου.
    Οι κάτοικοι, αλλά και οι "άρχοντες" αυτών και άλλων, απομονωμένων σχετικά μάλιστα, περιοχών, δεν έλυσαν το ζήτημα της ανεργίας, με κάποιο "μαγικό" τρόπο, αλλά εκμεταλεύτηκαν απλά, τις δυνατότητες τους, είτε μέσω γεωργίας, είτε κτηνοτροφίας, είτε με χειροτεχνία-βιοτεχνία, με μια λέξη : ΠΑΡΆΓΟΝΤΑΣ προϊόντα και δεν περίμεναν να "βολευτούν" σε κάποια κρατική αργομισθία !
    Η σημασία της τοπικής παραγωγής και εκμετάλλευσης τοπικών προϊόντων και πλουτοπαραγωγικών πηγών, ειδικά μέσω συνεταιρισμών, αποδεικνύεται και από το ισπανικό υπόδειγμα της Marinaleda.
     Εκτός από τα ελληνικά χωριά με μηδενική ανεργία, ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για εκείνα τα χωριά, που έχουν πολύτεκνες οικογένειες, όπως η Κέλλη Φλώρινας, η Βερδικούσα και η Χρυσομηλιά Ελασσόνας !
     Διότι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας (το οποίο συνέχεται βέβαια με την ανεργία και τα χαμηλά εισοδήματα), σήμερα, είναι το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΌ : η βενεζουέλα των βαλκανίων, είναι μια χώρα "παρά φύση", μία από τις ελάχιστες, όπου ο πληθυσμός είναι υπέργηρος και μειώνεται, δεν αυξάνεται...
      Λέγοντας "παρά φύση", δεν εννοώ τόσο την αύξηση των ομοφυλόφιλων και του "αγώνα" που κάνουν οι αριστεροί, για τα δικαιώματα τους, όσο την αντιστροφή της φυσικής πορείας των πραγμάτων, με την έννοια ότι οι σημερινοί 50ρηδες και 60ρηδες, με τις συνταξάρες, ζουν την ζωή, που θα έπρεπε να ζουν οι 20ρηδες και την οποία δεν μπορούν να ζήσουν, λόγω φτώχιας-ανέχειας !
      Η σημερινή ΤΡΑΓΙΚΉ εικόνα της βενεζουέλας των βαλκανίων, είναι φυσικά "κατόρθωμα" των ανεπάγγελτων πολιτικών μας (της κεντρικής πολιτικής σκηνής κυρίως, όχι της αυτοδιοίκησης και των ηλίθιων (δημόσιων) υπαλλήλων των δανειστών μας.
      Δεν φταίνε τα ίδια τα μνημόνια, που απέτρεψαν το αιματοκύλισμα μιας άτακτης χρεοκοπίας, αλλά ο τρόπος, με τον οποίον τα βάρη και τα χρέη των προηγούμενων, πέφτουν διαρκώς στους επόμενους και σε όσους δεν συμμετείχαν καν στο φαγοπότι των, πριν την χρεοκοπία, ετών !
      Η μόνιμη αυτή αδικία, που έγινε και γίνεται, για την προστασία-ασυλία των κρατικοδίαιτων πελατών-ψηφοφόρων, έχει οδυνηρές συνέπειες για την χώρα, που είναι ήδη εμφανείς και αναμένεται να ενταθούν, τα επόμενα χρόνια, εφόσον οι ...πλούσιοι ανεπάγγελτοι υπουργοί και πρωθυπουργοί μας, συνεχίσουν τις ΊΔΙΕΣ μαλακίες, π.χ δεν κόβουν (υψηλές) συντάξεις και αφορολόγητο.
           Συνεπώς, αν κάποιος μαυρογιαλούρος πιστεύει ότι θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας με προσλήψεις συμβασιούχων, καλύτερα να υπόσχεται στους ψηφοφόρους κάτι άλλο, εξίσου αστείο, αλλά τουλάχιστον πιο πικάντικο, ότι δηλαδή θα τους παντρέψει, θα τους βρει άντρα/γυναίκα !
      

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

αριστεροί ...ιδεολόγοι

       Όπως είχε πει και ο τεράστιος Μίκης, στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας, στο Σύνταγμα, το Φλεβάρη του 2018, η χειρότερη μορφή χούντας, είναι η αριστερή (για την ακρίβεια είχε πει ότι "η πιο επικίνδυνη μορφή φασισμού είναι η αριστερόστροφη") και αυτό αποδεικνύεται συνεχώς, από το Γενάρη του 2015 έως σήμερα, όταν οι "αγανακτισμένοι" ...κρατικοδίαιτοι (κυρίως πρώην πασοκοι και όχι μόνον), έφεραν τον συριζα στην εξουσία !
  Αυτοί που ...αυτοπροσδιορίζονται ως ...δημοκράτες, προοδευτικοί κλπ. συμπεριφέρονται ως οι μεγαλύτεροι φασίστες, δεν ανέχονται καν την αντίθετη άποψη και παράλληλα χαρακτηρίζουν -συλλήβδην και ...εκ των προτέρων- ως φασίστες όσους τυχαίνει να έχουν διαφορετική γνώμη, από αυτούς !
  Ο Τσίπρας μάλιστα το τερμάτισε, λέγοντας ότι "μπορεί να είμαστε άθεοι", αλλά η ιδεολογία μας, ως αριστερών, πλησιάζει πιο κοντά στη διδασκαλία του Χριστού, ξεχνώντας τα φρικτά εγκλήματα των Αριστερών, όχι μόνον στην Ρωσία, μετά το 1917, αλλά και αλλού και στην χώρα μας (είτε στον εμφύλιο, είτε ως τρομοκρατίες-δολοφονίες).
 Ο Πολάκης, ένας τυπικός, κρατικοδίαιτος, συριζαίος, κατηγορήθηκε επειδή επιτέθηκε στον Κυμπουρόπουλο, ο οποίος έκανε χρήση μιας διάταξης Νόμου για τα ΑΜΕΑ, όπως ο ίδιος, ωστόσο δεν θα πω, όπως τα ντουγάνια του καραμανλισμού, πως "ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό".
  Αυτό θα ίσχυε, ΑΝ υπήρχε πραγματική και κανονική Δημοκρατία, στην βενεζουέλα των βαλκανίων, ενώ τώρα (δηλαδή εδώ και 40 χρόνια) υπάρχει ένα φαύλο, πελατειακό, σύστημα, με εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων (πριν τις εκλογές, κατά κανόνα) και εκμαυλισμό ολόκληρων ζωών-ψυχών-υπάρξεων !
     Ο Πολάκης δεν προσέβαλε τον Κυμπουρόπουλο τόσο άσχημα, όσο ο Τσίπρας (ή αυτοί που γράφουν τις ομιλίες του και ίσως να μην τις διαβάζει καν πριν τις εκφωνήσει), χαρακτηρίζοντας τον, ως "περιφερόμενη γλάστρα", αλλά είναι αστείο, να μιλάει άσχημα αυτός (δηλ. ο Πολάκης), ένας δημόσιος υπάλληλος, για έναν άλλον δημόσιο υπάλληλο, τον Κυμπουρόπουλο, για "αναξιοκρατία" κλπ, όταν την αναξιοκρατία και το ρουσφέτι, τα έχει επιβάλλει στην χώρα μας η Αριστερά και προφανώς τα υπηρετεί και ο ίδιος (αν δεν έχει κάνει ή λάβει ρουσφέτι ο Πολάκης, να τον αγιοποιήσουμε).
   Εκεί που φάνηκε όμως, ο φασισμός των αριστερών-συριζαίων, δεν ήταν στην περίπτωση Κυμπουρόπουλου, αλλά σε κάτι άλλο, που δεν αναδείχτηκε τόσο πολύ, επειδή αφορούσε την απόλυση μιας ιδιωτικής υπαλλήλου-νοσηλεύτριας (προφανώς τα κόμματα στην βενεζουέλα των βαλκανίων, δεν ασχολούνται με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους θεωρούν πολίτες β' κατηγορίας) !
   Ενώ λοιπόν, ο Πολάκης βρίζει τους πάντες και τα πάντα, από το φβ, ζήτησε και πέτυχε την απόλυση της εν λόγω νοσηλεύτριας, επειδή τον σχολίασε αρνητικά εκεί...
 Τα τρολάκια του 60λεπτου, από τα υπόγεια της βρωμοκουμουνδούρου, αλλά και άλλα συριζαίικα πρόβατα, έσπευσαν να μας ενημερώσουν ότι είμαστε "χαζοί", γιατί μιλάμε για ιδιωτική κλινική, οπότε δεν μπορεί να φταίει ο Πολάκης, για την απόλυση.
    Βέβαια, η Αλήθεια είναι πολύ διαφορετική : στην εν λόγω κλινική, εργάζεται η γυναίκα του Πολάκη, ο ίδιος διατηρεί συνεργασία και άριστες σχέσεις με τους εκεί γιατρούς, όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ, άρα αποδεικνύεται ότι με "εντολή" του ...δημοκράτη αριστερού Πολάκη, ένας άνθρωπος-μια γυναίκα έχασε τη δουλειά της, έμεινε στο δρόμο, απλά επειδή είπε την άποψη της, ότι δεν γουστάρει τον Πολάκη !
   Οι "δημοκράτες" συριζαίοι όμως, δεν στέλνουν ανθρώπους μόνον στο ταμείο ανεργίας, αλλά και στον ...τάφο, όπως συνέβη με άλλη Νοσηλεύτρια δημόσιου Νοσοκομείου, που δεν άντεξε την υποβάθμιση της, από το ...αξιοκρατικό σύστημα της Αριστεράς, έπαθε εγκεφαλικό και κατέληξε, μετά από νοσηλεία.
       

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

"ήθη και έθιμα" του Πάσχα (2)

   Η προηγούμενη ανάρτηση είχε περισσότερο θεολογικό χαρακτήρα, αυτή είναι πιο πολύ νομική, καθώς εξ αιτίας κάποιων εθίμων (εντός ή εκτός εισαγωγικών), ένας εικονολήπτης έχασε την ζωή του, στην Καλαμάτα και ένα κοριτσάκι, από τις Θεσπιές, χαροπαλεύει στο Νοσοκομείο !
  Ξεκινώντας αντίστροφα, να πούμε ότι τα γλέντια, πασχαλινά ή άλλα, δεν είναι κάτι κακό, είναι μια χαρά, ως ένα σημείο...
  Βέβαια, ο Χριστός δεν υποσχέθηκε γλέντια σε αυτή την ζωή, αλλά προειδοποίησε για δοκιμασίες και θλίψεις, ενώ λέει σε όσους θέλουν να Τον ακολουθήσουν να απαρνηθούν τον εαυτό τους (άρα και τα γλέντια) και να σηκώσουν το δικό τους Σταυρό !
   Στα πασχαλινά γλέντια, συμβαίνουν και ακρότητες, όπως όλοι βλέπουμε γύρω μας, υπερβολικό φαγητό και ποτό, μουσική στη διαπασών και άλλες "καφρίλες", όπως άσκοποι πυροβολισμοί κλπ.
    Το περίεργο της υπόθεσης είναι, πως αυτοί που τα κάνουν αυτά, πιθανόν να μην πηγαίνουν στην Εκκλησία, ίσως να μην πιστεύουν καν στον Χριστό και στην Ανάσταση Του κ.ο.κ, άρα γλεντάνε επειδή ...έτσι κάνουν και οι άλλοι ή για "να μπουν στο μάτι" του γείτονα ή ποιος ξέρει γιατί άλλο...
    Όσον αφορά το καθαρά νομικό σκέλος της υπόθεσης, θεωρώ ότι ΚΑΚΏΣ διώκεται για κακούργημα αυτός που πυροβόλησε, σίγουρα δεν είχε δόλο, ήταν αυτό που λέμε "η κακιά στιγμή" και βαρύνεται μόνον με αμέλεια και ορθώς δεν προφυλακίστηκε !
  Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή "κακιά στιγμή" ήταν και στην Καλαμάτα, ωστόσο εδώ υπάρχουν και πολλές διαφορές.
      Εδώ δε μιλάμε για την βλακεία ή την απερισκεψία κάποιου που πυροβολεί στο πουθενά, αλλά για ένα οργανωμένο (και πληρωμένο) από το Δήμο μάλιστα event, που αντιστοιχεί όντως σε ένα πολύ παλαιό (άνω των 150 ετών) έθιμο !
      Βέβαια, αν συνδέεται με την Επανάσταση, δεν καταλαβαίνω το λόγο να γίνεται εντός της Μ.Εβδομάδας και όχι π.χ την 25η Μαρτίου...
      Εδώ οι ευθύνες βαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά το Δήμο, που δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, δεδομένου ότι μιλάμε για εκρηκτικές ύλες και ενώ μάλιστα διαβεβαίωνε (!!) λίγες ημέρες πριν ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, για να μην κινδυνεύσουν οι θεατές.
  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, γιατί συνελήφθησαν όλοι οι συμμετέχοντες, όλο το "μπουλούκι" : αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αυτές τις έχουν ο/η υπεύθυνος για τα -ανύπαρκτα- μέτρα ασφαλείας του Δήμου (δεν ξέρω αν είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος ή κάποιος αντιΔήμαρχος), καθώς και ο ένας, από τα χέρια του οποίου έπεσε (ή έριξε) η (τη) μοιραία "σαΐτα" !
     Ο τελευταίος, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι άφησε κάτω την σαΐτα, νομίζοντας ότι έχει τελειώσει το μπαρούτι, όλοι βλέπουμε, στα πλάνα, ότι η φλόγα δεν είναι συνεχόμενη, αλλά έχει εξάρσεις και μειώσεις, χωρίς να ξέρω αν αυτό είναι αρκετό, για να απαλλαγεί, μένει να φανεί...
     Ο Δήμαρχος με τις δηλώσεις του και τα μπρος-πίσω, είπα-ξείπα, λόγω αντιδράσεων, τα έκανε χειρότερα, διότι ήταν ορθό αυτό που είπε αρχικά, ότι δηλαδή δεν μπορεί μια άτυχη στιγμή να γίνει αιτία να σταματήσει ένα τόσο παλαιό έθιμο της πόλης (βέβαια, όχι έτσι, με τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας, εννοείται).
   Μην ξεχνάμε ότι το έθιμο αυτό, είναι πρώτα και κύρια επικίνδυνο για τους ίδιους τους συμμετέχοντες και όλοι αυτοί οι "ανθρωποφάγοι", που έσπευσαν να "σταυρώσουν" το Δήμαρχο και να μιλήσουν άσχημα, εν γένει, για τους (Λεβέντες και Ήρωες, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία) Μεσσήνιους, αν είχε σκοτωθεί ένας συμμετέχων, θα έλεγαν "καλά να πάθει"....
       Σε αντίθεση με τον "σαϊτοπόλεμο", ένα "έθιμο", που πρέπει μάλλον να σταματήσει, πριν θρηνήσουμε απώλειες ζωών και περιουσίας, είναι το καινοφανές "έθιμο" ρίψης μολότωφ, το βράδυ της Ανάστασης !
     Η κατοχή (σήμερα, τουλάχιστον) και ρίψη μολότωφ είναι κακουργήματα, βέβαια, "λόγω της ημέρας" κανείς δε διώκεται, ενώ φαίνεται η ρίψη να γίνεται σε σχετικά ελεγχόμενο περιβάλλον, ωστόσο το θέαμα που δημιουργείται παραπέμπει περισσότερο σε Κόλαση, παρά σε Ανάσταση και καλό θα ήταν να απαγορευτεί, προτού λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και βρει μιμητές...

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

"ήθη και έθιμα" του Πάσχα (1)

       Θα ακουστεί κάπως σκληρό (χαχα), αλλά φοβάμαι πως το Πάσχα ΔΕΝ είναι ...lifestyle, έτσι όπως το βλέπει, δηλαδή, το 90% των (Ορθόδοξων, κατά τ' άλλα) Ελλήνων !
   Δεν έχει κάποιο νόημα, θεωρώ, να πας να στηθείς στην ουρά, για να προσκυνήσεις τον Εσταυρωμένο ή τον Επιτάφιο, να ακολουθήσεις (τρόπος του λέγειν, γιατί πολλοί πάνε από το πλάι ή ...κόβουν δρόμο ή ...μπαίνουν σε ταβέρνες, πριν καταλήξει πίσω στην Εκκλησία) τη Λιτανεία του Επιταφίου ή να πας να ακούσεις το "Χριστός Ανέστη" και να ...φύγεις από την Εκκλησία, αν δεν πιστεύεις ή δεν το νιώθεις.
  Εννοώ πως αν το κάνεις μηχανικά ή επειδή έτσι συνηθίζεται ή επειδή ...το κάνουν και οι άλλοι, μην το κάνεις καθόλου, δεν είναι σωστό να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου (εφόσον τον Θεό, προφανώς, δεν μπορείς) !
 Κάθε χρόνο τα ίδια : πραγματικά στενοχωριέμαι να βλέπω ποτάμια ανθρώπων, οικογένειες ολόκληρες, λίγο πριν την Ανάσταση, να έχουν βάλει τα καλά τους, να κρατάνε τις λαμπάδες τους και να κατευθύνονται στο Ναό και μετά το "Χριστός Ανέστη", να "φιλιούνται-αγκαλιάζονται" και να φεύγουν βιαστικά.
  Φεύγουν το βράδυ που ψέλνεται ότι ο Χριστός αναστήθηκε και διασκορπίστηκαν ...οι εχθροί Του και έφυγαν από μπροστά Του ...όσοι Τον μισούν, δηλαδή από μόνοι τους, βάζουν τον εαυτό τους, σε αυτές τις δύο κατηγορίες ανθρώπων !
   Ποιος λογικός άνθρωπος, θα έφευγε, από ένα μεγάλο γλέντι, πριν αρχίσει η μουσική και σερβιριστεί το φαγητό ; Τζάμπα ντύνονται, τζάμπα στολίζονται, εφόσον φεύγουν πριν αρχίσει η Αναστάσιμη Ακολουθία...
  Κάποιοι θα πουν ότι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, δεν μπορούν να μείνουν, μέχρι τις 02:00-02:30, που τελειώνει η Θεία Λειτουργία, ωστόσο είδα ανθρώπους και από τις δύο αυτές κατηγορίες, να μένουν μέχρι τέλους και να κοινωνούν, οπότε στις περισσότερες των περιπτώσεων όλες οι σχετικές δικαιολογίες είναι απλά "προφάσεις εν αμαρτίαις" !
    Σε άλλες περιπτώσεις, πιθανόν κάποια μέλη μιας οικογένειας, να θέλουν να μείνουν και να "αναγκάζονται" να φύγουν, ωστόσο και αυτό είναι λάθος, διότι η Πίστη είναι προσωπική υπόθεση, όχι οικογενειακή...
   Ο ίδιος ο Χριστός είπε ότι δεν ήρθε να βάλει Ειρήνη στον Κόσμο, αλλά ότι εξ αιτίας Του, θα επέλθει διχόνοια, ακόμα και μέσα στις οικογένειες, διότι μπορεί τα παιδιά να πιστεύουν σε Αυτόν και οι γονείς όχι ή το αντίστροφο και υπάρχουν παραδείγματα (π.χ Αγία Βαρβάρα), όπου ο πατέρας σκότωσε το ίδιο του το παιδί, επειδή πίστευσε στον Χριστό !
   Στη χειρότερη μοίρα, θεωρώ, πως είναι όσοι δεν φεύγουν αμέσως μετά το "Χριστός Ανέστη", αλλά κάθονται ακόμα και μία ώρα μετά, αλλά τελικά υποκύπτουν και αυτοί ...στην συνήθεια ή στο στομάχι τους και λέω χειρότερη, επειδή δείχνουν μεγαλύτερη υποκρισία, από όσους φεύγουν αμέσως και φανερώνουν κατευθείαν ότι δεν ανήκουν στον Χριστό...
    Όσοι πάνε στην Εκκλησία, μόνον το Πάσχα και για πολύ λίγο και όχι ΚΆΘΕ Κυριακή (που γιορτάζεται η Ανάσταση), όσοι νομίζουν ότι Πάσχα σημαίνει εκδρομή και διακοπές, λαμπάδες, φαγητό και γλέντι, δεν μπορεί παρά να έχουν την συμπάθεια μας !
  Συμπάθεια σημαίνει ότι υποφέρουμε μαζί τους, ότι συμπάσχουμε, διότι οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται "κενοί", μπορεί εξωτερικά να φαίνεται ότι διασκεδάζουν και περνούν καλά, αλλά το εσωτερικό κενό τους, δεν καλύπτεται, διότι αυτό ΜΌΝΟΝ ο Χριστός, θα μπορούσε να το καλύψει, αν πίστευαν πραγματικά σε Αυτόν και ήταν δίπλα Του, όλο το χρόνο και όχι μηχανικά-υποκριτικά-επιδερμικά, για λίγες μόνον στιγμές...