Σελίδες

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

η Νο1 νομική συμβουλή !

  Η πρώτη και αυτονόητη (;) συμβουλή είναι ότι ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΔΙΚΟΙ ΣΕ ΑΣΤΙΚΗ Η΄ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ, φροντίζουμε ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ στο Δικαστήριο, την ημέρα της Δίκης.
  Η ερημοδικία μας σε αστική διαφορά οδηγεί φυσικά στο να εκδοθεί απόφαση εις βάρος μας, ενώ στις ποινικές υποθέσεις, οδηγεί κατά 99,9% σε καταδίκη.
  Ακόμα και σε υποθέσεις που κάποιος μπορεί να θεωρεί "χαμένες" εκ των προτέρων, πάντα υπάρχουν περιθώρια άμυνας, ενστάσεις, ελαφρυντικά και γενικά ισχυρισμοί νομικοί, που μπορούν ακόμα και να αντιστρέψουν μια "χαμένη υπόθεση" υπερ μας.
   Π.Χ σε υπόθεση μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, είναι λογικό ο κατηγορούμενος να θεωρεί ότι είναι ένοχος, διότι δεν έχει πληρώσει προφανώς, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν ακυρότητες π.χ στο κατηγορητήριο και τελικά να μην τιμωρηθεί, να παραγραφεί το αδίκημα κλπ.
   Θα μπορούσε βέβαια να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει η δυνατότητα έφεσης, ωστόσο είναι κρίμα να χάνεται ο πρώτος βαθμός και συνήθως αν μια υπόθεση "στραβώσει" εξαρχής, είναι δύσκολο και μερικές φορές αδύνατο να διορθωθούν όλα εκ των υστέρων.
    Άλλωστε, γιατί να υποβληθεί κάποιος στη δοκιμασία να συλληφθεί για εκκρεμείς εις βάρος του (ερήμην) καταδικαστικές αποφάσεις, όταν θα μπορούσε π.χ να είχε εμφανιστεί στο Δικαστήριο και να είχε πάρει αναστολή (εφόσον δικαιούται).
   Ο λόγος που ο Εισαγγελέας μας καλεί σε συγεκριμένα ημέρα και τόπο, για να δικαστούμε, είναι ακριβώς και προφανώς για να μας δοθεί το ιερό δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τα δικαιώματά μας και να προβάλουμε όλους τους υπερασπιστικούς (πραγματικούς ή νομικούς) ισχυρισμούς μας.
   Το ίδιο συμβαίνει και όταν μας κοινοποιείται ένα δικόγραφο π.χ διαταγή πληρωμής ή αγωγή κλπ, αυτό προφανώς γίνεται για να εμφανιστούμε κατά τη δικάσιμο ή για να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας.
   Η αδιαφορία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ασυγχώρητη και μπορεί να έχει σοβαρές και δυσμενείς συνέπειες, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν και οι νόμιμες προθεσμίες για να ενεργήσουμε.
   ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ : ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΜΥΝΑΣ και για αυτό καλό είναι να ρωτάμε πάντα δικηγόρο, όταν μας κοινοποιείται δικόγραφο ή δικαστική κλήση, γεγονός που μας οδηγεί φυσιολογικά στην αμέσως επόμενη συμβουλή !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.