Σελίδες

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

οι ποινές για κατασκευή αυθαιρέτου

  Από ποινική άποψη, πέρα δηλαδή από τις διοικητικές κυρώσεις με τα (τσουχτερά) πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, η κατασκευή αυθαιρέτου είναι και ποινικό αδίκημα και μάλιστα πλημμέλημα, ενώ οι αντίστοιχες υποθέσεις στοιβάζονται κυριολεκτικά στα πινάκια των ποινικών μας Δικαστηρίων.
  Ο λόγος της συσσώρευσης των αντίστοιχων υποθέσεων είναι προφανής, αφού δεν υπάρχει-κυριολεκτικά-κτίσμα στην Ελλάδα, που να μην έχει κάποιου είδους αυθαιρεσία, ενώ πάντα υπάρχουν οι "καλοθελητές" γείτονες, που κάνουν, κατά κανόνα, τη σχετική καταγγελία !
  Ο σχετικός Νόμος του 1983 λοιπόν, όπως έχει τροποποιηθεί, προβλέπει ότι :  οι ιδιοκτήτες καθώς και οι εργολάβοι αυθαιρέτων, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από έξι (6) μήνες έως πέντε (5) έτη και με χρηματική ποινή από πέντε (5.000) έως πενήντα (50.000) χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την αξία του κτίσματος και το βαθμό υποβάθμισης του περιβάλλοντος !
   Ειδικά τώρα, αν κάποιος χτίζει χωρίς άδεια ή κατά παράβαση αυτής, σε ρέματα, βιοτόπους, δάση ή αναδασωτέες εκτάσεις, αρχαιολογικό χώρο ή σε παραλία, το ελάχιστο της ποινής ανεβαίνει στα δύο (2) έτη και η χρηματική ποινή από 10 έως 100 χιλιάδες ευρώ !
   Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και για τους επιβλέποντες μηχανικούς των έργων, οι οποίοι τιμωρούνται επίσης με τις ίδιες ποινές, ενώ τόσο για αυτούς, όσο και για τους εργολάβους-κατασκευαστές, προβλέπονται και διοικητικές κυρώσεις, όπως προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση της άδειας και η έξοδος από τα μητρώα μελετητών και εργοληπτών !!
    Ο Νόμος ορίζει επιπλέον ότι αν η πράξη γίνει από ..αμέλεια, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος και χρηματική ποινή από δύο (2.000) έως δέκα (10.000) χιλιάδες ευρώ, ενώ αν πρόκειται για απλή υπέρβαση της άδειας, επιβάλλεται ποινή μειωμένη.
     ΑΜΥΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ : Οι συνήθεις υπερασπιστικές γραμμές σε παρόμοιες υποθέσεις είναι σε γενικές γραμμές οι εξής : 1. ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου κτίσματος 2. ότι το κτίσμα είναι παλαιό, ήτοι πριν το 1983, οπότε θεσπίστηκε το σχετικό ποινικό αδίκημα 3. ότι από την κατασκευή μέχρι την επίδοση της κλήσης στο Δικαστήριο, παρήλθε πενταετία, που είναι ο χρόνος παραγραφής εν γένει των πλημμελημάτων 4. ότι για την επίμαχη κατασκευή δεν απαιτείται άδεια της Πολεοδομίας και 5. ότι εκδόθηκε άδεια, εκ των υστέρων, όπου μπορεί να γίνει αυτό.
    Περιττό να πούμε, ότι μετά τους πρόσφατους Νόμους (ιδίως ο 4014/2011), που δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να "νομιμοποιούν" τις αυθαιρεσίες στα ακίνητά τους, δίδεται μία επιπλέον ευκαιρία για αποφυγή των ποινικών ευθυνών, εφόσον ο κατηγορούμενος ή ο εν δυνάμει κατηγορούμενος σπεύσει για νομιμοποίηση, όπου αυτό είναι δυνατόν -εννοείται- σύμφωνα με τον ως άνω Νόμο.
    Αν κάποιος τώρα είναι στη διαδικασία της νομιμοποίησης, αλλά δεν έχει προλάβει να την ολοκληρώσει μέχρι την ημέρα της Δίκης, μπορεί προφανώς να ζητήσει αναβολή, ώστε να τελειώσει τις σχετικές διαδικασίες και να απαλλαγεί.
    Ο Νόμος 4014/ 2011 προβλέπει μάλιστα ότι εάν η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί αμετάκλητα και ο κατηγορούμενος δηλώσει το αυθαίρετο και πληρώσει το σχετικό πρόστιμο, μπορεί να κάνει αίτηση στον Εισαγγελέα, προσκομίζοντας τις σχετικές αποδείξεις, ώστε η υπόθεση να μπει στο Αρχείο και να μην εμφανιστεί καν στο Δικαστήριο !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.