Σελίδες

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

καταδίκη και ποινικό μητρώο : τι ισχύει

  Τα βασικά, που αφορούν τα είδη ποινικού μητρώου, τι καταχωρίζεται σε αυτά και πότε διαγράφονται οι καταδίκες από αυτά, έχουν ως εξής :
-Στο ποινικό μητρώο αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας του ατόμου και οι αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις και τα βουλεύματα, για κακούργημα ή πλημμέλημα, μαζί με τις παρεπόμενες ποινές και τα τυχόν μέτρα ασφαλείας (π.χ εγκλεισμός σε ψυχιατρείο), ακόμα και οι αλλοδαπές καταδικαστικές αποφάσεις, εφόσον οι πράξεις συνιστούν έγκλημα και κατά το δικό μας Δίκαιο. Αν έχει δοθεί αναστολή, γίνεται ειδική μνεία. Επίσης, αναγράφεται αν δόθηκε χάρη, αν παραγράφηκε η πράξη ή η ποινή με Νόμο ή ανεστάλη η εκτέλεση, η απόλυση από τη φυλακή, η χρονολογία και ο τρόπος απότισης της ποινής, εφόσον είναι άνω των 3 μηνών και αφορά κακούργημα ή πλημμέλημα από δόλο.
-Υπάρχουν 2 είδη ποινικού μητρώου : το δικαστικής χρήσης και το γενικής χρήσης. Όπου ο Νόμος απαιτεί την έκδοση και προσκόμιση ποινικού μητρώου, εννοείται το γενικής χρήσης, εκτός από τις εξής περιπτώσεις, όπου χορηγείται το δικαστικής :
α) σε Εισαγγελείς και Ανακριτές, για δικαστική χρήση.
β) στους διευθυντές φυλακών και εν γένει καταστημάτων κράτησης, για τους κρατούμενους σε αυτά.
γ) σε δημόσιες υπηρεσίες και Αρχές, ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ, μόνον εφόσον προβλέπεται από το Νόμο.
δ) σε αλλοδαπές πρεσβείες ή προξενεία, για όσους θέλουν να μεταναστεύσουν (επίκαιρο).
ε) για διορισμό δικαστών, εκπαιδευτικών και στα σώματα ασφαλείας (αποστέλλεται απευθείας).
-Στο δικαστικής χρήσης αναγράφονται τα πάντα, ενώ στο γενικής δεν φαίνονται :
α) χρηματικές ποινές ή ποινές φυλάκισης έως 6 μήνες, μετά από 3 χρόνια
β) ποινές φυλάκισης άνω των 6 μηνών, μετά από 8 έτη
γ) ποινές κάθειρξης, μετά από 20 έτη.
  Οι προσθεσμίες αυτές ξεκινούν από την απότιση της ποινής, με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ εξαγορά). Αν έχουν επιβληθεί παρεπόμενες ποινές ή μέτρα ασφαλείας, επίσης δεν φαίνονται, κατά τους ίδιους , πιο πάνω, όρους. Αν έχει δοθεί αναστολή, η ποινή επίσης δεν θα εμφανιστεί, εφόσον βέβαια δεν μεσολαβήσει νέα καταδίκη ή άλλος λόγος άρσης της αναστολής, υπό τις ίδιες χρονικές προϋποθέσεις.
 Κατ' εξαίρεση, εάν πρόκειται για πρώτη καταδίκη ή για έγκλημα από αμέλεια ή από δόλο, αλλά με ποινή έως 1 έτος, οι προθεσμίες μπορούν να συντμηθούν στο μισό, με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα, εφόσον το ζητήσει ο καταδικασθείς και εφόσον υπάρχει "προσδοκία έντιμου βίου στο μέλλον".
-Αντίγραφο ποινικού μητρώου, επισυνάπτεται (κανονικά) με ευθύνη του γραμματέα στη δικογραφία, εφόσον πρόκειται για τριμελές πλημ/κείο και άνω, μέσα σε "σφραγιστό αδιαφανή φάκελο". Ο υπάλληλος που ανακοινώνει το περιεχόμενο του ποινικού μητρώου σε μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ή χορηγεί το δικαστικής χρήσης αντί για γενικής, τιμωρείται με φυλάκιση από 3 μήνες έως 2 χρόνια, ενώ αν έγινε από αμέλεια, με φυλάκιση έως 3 μήνες.
-Διόρθωση εγγραφής στο ποινικό μητρώο, μπορεί να γίνει με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα ή αν αυτός δε συναινεί, με προσφυγή στο δικαστικό συμβούλιο πλημμελειοδικών.
-Τα δελτία ποινικού μητρώου παύουν να ισχύουν (καταστρέφονται) και αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν στις εξής περιπτώσεις :
α) όταν το πρόσωπο πεθάνει ή υπερβεί το 80ο έτος της ηλικίας του.
β) όταν αφορούν αναμορφωτικά μέτρα, εφόσον ο ανήλικος κλείσει τα 17.
γ) όταν η απόφαση ακυρωθεί με νεότερη ή η πράξη αμνηστευθεί ή πάψει να είναι αξιόποινη, με νεότερο Νόμο.
δ) αν η καταδίκη ήταν με αναστολή, όταν περάσουν 5 χρόνια, από τη λήξη του χρόνου αναστολής.
ε) αν η καταδίκη αφορά ανήλικο σε ποινή εγκλεισμού, μέχρι ένα έτος, σε 5 χρόνια και σε 8 χρόνια, αν η ποινή είναι μεγαλύτερη του ενός έτους. Η 5ετία ή 8ετία μετράει από την έκτιση της ποινής.
στ) μετά από 10 έτη, αν πρόκειται για φυλάκιση μέχρι ένα μήνα ή χρηματική ποινή , για αδίκημα εκ δόλου ή δύο μήνες, για αδίκημα εξ αμελείας, εφόσον βέβαια δε μεσολάβησε νέα καταδίκη για άλλο αδίκημα.
  


 

1 σχόλιο:

  1. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών, στο ποινικό τους μητρώο, στα πλαίσια των λεγόμενων έργων "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης", αφού το ελληνικό Δημόσιο, είναι ακόμα ΠΟΛΥ πίσω, σε θέματα μηχανογράφησης, νέων τεχνολογιών και ηλεκτρονικής διασύνδεσης των διαφόρων υπηρεσιών του ! Ας ελπίσουμε ότι σύντομα, θα τελειώσει και το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ φαινόμενο, να ψάχνουν οι δικαστές το αντίγραφο του ποινικού μητρώου, του κατηγορουμένου και να μην το βρίσκουν...Το ζήτημα αυτό, ως γνωστόν, είναι καίριο, για να κριθεί αν ο καταδικασθείς, δικαιούται ή όχι, αναστολή της ποινής του, εφόσον δεν έχει συνολικές καταδίκες, άνω των 12 μηνών ! Παρατηρείται έτσι, όχι μόνον να απουσιάζει το ποινικό μητρώο, από το φάκελο δικογραφίας, ενώ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ το δικαστήριο να το έχει, αλλά και όταν δεν υπάρχει, να ΜΗΝ δίνεται αναστολή της ποινής, παρότι η αμφιβολία, θα έπρεπε να λειτουργεί ΥΠΕΡ του κατηγορουμένου και όχι εναντίον του...Αυτή η απαράδεκτη και ΠΑΡΑΝΟΜΗ πρακτική, για την οποία κανένας Δικηγορικός Σύλλογος ή άλλος φορέας (π.χ Υπουργός Δικαιοσύνης), δεν διαμαρτύρεται, πρέπει να σταματήσει αύριο κιόλας, άσχετα από το πότε θα διευκολυνθεί η πρόσβαση και των Δικαστηρίων, στα ποινικά μητρώα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.