Σελίδες

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

εισπρακτικές εταιρίες, χωρίς ..εισπράξεις !

  Ένα -από τα πολλά- παράδοξα της ελληνικής πραγματικότητας, είναι και το γεγονός ότι αποκαλούμε ως εισπρακτικές τις εταιρίες, που έχουν ως σκοπό την ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμα χρέη και οι οποίες ρητά, βάσει του Νόμου, ..απαγορεύεται να εισπράττουν !
   Η δράση των εν λόγω εταιριών, που επίσης κατ' ευφημισμόν, αποκαλούνται "εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών", εφόσον σκοπός τους δεν είναι φυσικά η απλή ενημέρωση (ξέρουμε ότι χρωστάμε, έτσι δεν είναι ;), αλλά η άσκηση πίεσης για εξόφληση, ρυθμίζεται από το Νόμο 3758/ 2009, όπως ισχύει σήμερα.
   Ας δούμε τα βασικά σημεία του Νόμου, που πρέπει να γνωρίζουμε, διότι όλοι λίγο-πολύ χρωστάμε (ή θα χρωστάμε πολύ σύντομα) και είναι καλό να ξέρουμε τα δικαιώματά μας :
-Το ληξιπρόθεσμο χρέος μπορεί να είναι από δάνειο (πρωτοφειλέτης ή εγγυητής), κάρτα, αγορά αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ κινητή τηλεφωνία) κλπ και εφόσον έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, ο δανειστής αναθέτει εγγράφως στην εταιρία την ενημέρωση του οφειλέτη, αλλά ταυτόχρονα οφείλει να ενημερώσει και τον οφειλέτη ότι έγινε αυτή η ενέργεια, ότι δόθηκαν δηλ. τα στοιχεία του σε "εισπρακτική εταιρία" (για λόγους συνήθειας, θα την αποκαλούμε εισπρακτική).
-Η εισπρακτική θα πρέπει να λειτουργεί νόμιμα και να είναι γραμμένη στο ειδικό Μητρώο.
-Η συχνότητα των "οχλήσεων" δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία ανά δύο ημέρες, αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 10 ημέρες από τη λήξη του χρέους, κατά τις ώρες 09:00 π.μ έως 20:00 μμ, μόνον τις εργάσιμες ημέρες και στο τηλέφωνο της οικίας. Στο χώρο εργασίας γίνεται όχληση, μόνον αν έχει δηλωθεί αυτός ως μοναδικός (σταθερός) αριθμός.
-Απαγορεύεται στις εισπρακτικές να μεταβιβάζουν τα στοιχεία του οφειλέτη σε τρίτους ή η χρήση τους για άλλους σκοπούς, ενώ ο οφειλέτης δεν επιβαρύνεται φυσικά με έξοδα, για την "ενημέρωση", που του γίνεται.
-Απαγορεύεται : να εμφανίζονται οι υπάλληλοι των εισπρακτικών, ως δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές κλπ, ενώ δεν είναι. Να ασκούν σωματική βία ή ψυχολογική πίεση, να χρησιμοποιούν προσβλητικές εκφράσεις, να δυσφημίζουν ή να απειλούν με δυσφήμηση τον οφειλέτη, στο περιβάλλον του, να επισκέπτονται τον οφειλέτη στο σπίτι, την εργασία ή σε νοσοκομεία (!), να ενοχλούν οικεία πρόσωπα, να χρησιμοποιούν παραπλανητικές ή ανακριβείς πληροφορίες, σχετικά με έγγραφα ή με ενέργειες, που μπορεί να γίνουν και τέλος να ενημερώνουν για οφειλές, που προκύπτουν από καταχρηστικούς όρους συναλλαγών (κατόπιν δικαστικών αποφάσεων, όπως έχει γίνει για πολλές παράνομες χρεώσεις σε δάνεια τραπεζών).
-Στην επικοινωνία, οι εταιρίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν "απόκρυψη αριθμού" και να θέτουν σε γνώσει του οφειλέτη τα πλήρη στοιχεία τους και εφόσον το ζητήσει ο οφειλέτης, πρέπει να του αποστείλουν, εντός 10 ημερών, πλήρη έγγραφα στοιχεία, που αποδεικνύουν το συνολικό ύψος της οφειλής.
-Απαγορεύεται στις εισπρακτικές εταιρίες να ενεργούν όπως οι δικηγόροι ή οι δικαστικοί επιμελητές, καθώς και να αναθέτουν σε δικηγορικά γραφεία την είσπραξη, διότι αυτό είναι δουλειά του δανειστή (τράπεζας κλπ), όπως επίσης απαγορεύεται να έχουν πρόσβαση στην "ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε".
-Οι τηλεφωνικές συνομιλίες καταγράφονται και τα στοιχεία παραμένουν αποθηκευμένα για 1 έτος, οπότε και πρέπει να τα σβήσουν.
-Οφείλουν να τηρούν και να προστατεύουν το απόρρητο (π.χ αριθμοί λογαριασμών και καρτών), ενώ η επικοινωνία, ακόμα και ο διακανονισμός με τον οφειλέτη, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνώριση της οφειλής !

Υ.Γ Αφορμή για την παρούσα ανάρτηση στάθηκε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΧΩΝΙ" της 10ης Ιουνίου 2012, που έλεγε : "εισπρακτικές : στείλτε τους εξώδικο και πάρτε 10.000 ευρώ" (εν ολίγοις). Επειδή έριξα μια ματιά στο σχετικό εξώδικο, έχω να πω τα εξής :
-το εξώδικο δεν έχει αίτημα καταβολής χρημάτων. Λεφτά μπορεί να διεκδικήσει κανείς μόνον δικαστικά, δηλαδή με αγωγή.
-η νομική βάση δεν είναι ο παραπάνω Νόμος, αλλά ο Νόμος περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, σε περίπτωση που οι δανειστές δίνουν τα στοχεία σε εισπρακτικές, χωρίς να έχουν πρώτα ενημερώσει τον οφειλέτη.
-το ποσόν των 10.000 ευρώ είναι αυθαίρετο, με την έννοια ότι στην ηθική βλάβη ζητάς (πρακτικά) ό,τι θες ! Μόνον κατώτατο όριο υπάρχει, τα 2.000.000 (δραχμές φυσικά, ή 5.900 περίπου σε ευρώ).
-Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν η εισπρακτική εταιρία, παραβιάσει τις υποχρεώσεις της από τον ως άνω Νόμο, ότι δεν μπορείς να κάνεις αγωγή, επικαλούμενος ηθική βλάβη π.χ σε περίπτωση που, αντί για σένα, "ενημερώνουν" τη μάνα, τον πατέρα, τη γυναίκα, τη θεία κ.ο.κ









  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.