Σελίδες

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

τι ΔΕΝ συνιστά απειλή !

   Όταν τσακώνονται δύο (ή περισσότεροι) άνθρωποι, συνηθίζεται να εκτοξεύονται εκατέρωθεν και απειλές (θα σε.., θα σου.. κλπ), εκτός από ύβρεις (γι' αυτό η απειλή κατά κανόνα "πάει πακέτο" με την εξύβριση).
   Ο νομικός ορισμός του εγκλήματος της απειλής είναι ο εξής : όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία, απειλώντας τον με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση έως 1 έτος ή με χρηματική ποινή.
    Από τον ορισμό αυτό, προκύπτει ότι για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της απειλής, θα πρέπει ο δράστης να προκάλεσε σε άλλον υπέρμετρο φόβο, απειλώντας τον με επικείμενη άσκηση βίας ή με άλλη παράνομη πράξη, να του δημιουργήσει δηλαδή αίσθημα ανασφάλειας, χωρίς φυσικά και να πραγματοποιήσει τις απειλές, διότι τότε θα μιλούσαμε για άλλο αδίκημα !
    Ο δράστης πρέπει να έχει δόλο, να έχει σκοπό δηλαδή να προκαλέσει τρόμο και ανησυχία με τις απειλές του : οι τελευταίες, δηλ. οι απειλές θα πρέπει να είναι σοβαρές και ικανές -αντικειμενικά- να προκαλέσουν φόβο (στο μέσο άνθρωπο, πάντα) και ο δράστης να γνωρίζει ότι είναι ικανές να προξενήσουν στον άλλον ανασφάλεια και φόβο.
    Θα πρέπει δηλαδή να δημιουργηθεί η εντύπωση στο θύμα, ότι οι απειλές είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν !
    Πάνω σε ένα καυγά, λέγονται διάφορα, ωστόσο κάποιες απειλές, μπορεί να λέγονται "έτσι" και να μην είναι σοβαρές, ούτε να υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθούν : π.χ αν μία γυναίκα πει σε έναν σωματώδη άνδρα ότι "θα σε σπάσω στο ξύλο", θεωρώ ότι ο άνδρας θα γίνει ρεζίλι, αν την πάει στα Δικαστήρια !
    Επίσης, είναι πολύ βασικό η απειλή να αφορά παράνομη πράξη, έτσι αν πω ότι θα σου κάνω μήνυση, δεν είναι απειλή, διότι η κατάθεση μήνυσης είναι νόμιμη πράξη ή αν απειλήσω κάποιον, ο οποίος μου επιτίθεται, βρίσκομαι προφανώς σε άμυνα και δεν συνιστά απειλή η απόκρουση μίας άδικης επίθεσης.
    Σε κάθε περίπτωση, το Δικαστήριο είναι εκείνο, που θα κρίνει, ξεχωριστά για κάθε υπόθεση, αν οι εκτοξευθείσες απειλές ήταν σοβαρές και ικανές να προκαλέσουν στο θύμα, τρόμο και ανησυχία, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας.
     Έτσι π.χ αν κάποιος πει ότι θα σε σκοτώσω και κρατάει καραμπίνα ή θα σε σφάξω και κραδαίνει το μαχαίρι, είναι βέβαιο αντικειμενικά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το θύμα έχει τουλάχιστον ανησυχήσει !
     Να πούμε επίσης ότι οι απειλές δεν είναι μόνον λεκτικές, αλλά μπορεί να γίνονται και με νεύματα, νοήματα και άλλες πράξεις (π.χ δείχνοντας το μαχαίρι ή το όπλο που έχω πάνω μου) και να αφορούν όχι μόνον το ίδιο το θύμα, αλλά και την οικογένειά του, τους οικείους του κλπ.
      Το σχετικό έγκλημα περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο του ποινικού Κώδικα, με τίτλο "αδικήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας", διότι το αίσθημα ασφάλειας και η απουσία φόβου και ανησυχίας, είναι θεμελιώδη στοιχεία της έννοιας της ελευθερίας, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και ο καθένας δικαιούται να ζει σε καθεστώς ειρήνης και απουσίας τρόμου για τα έννομα αγαθά, τα δικά του ή των οικείων του !
      Τέλος να πούμε ότι η απειλή είναι έγκλημα, που διώκεται μόνον κατόπιν έγκλησης, έτσι για να τιμωρηθεί ο δράστης-"νταής", θα πρέπει το θύμα να υποβάλει μήνυση (έγκληση), εντός 3 μηνών, από την ημέρα της απείλησης.
     
     
    









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.