Σελίδες

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

συλλογικές συμβάσεις εργασίας : διακρίσεις και ορισμοί

   Τον τελευταίο καιρό, ακούγονται στα δελτία ειδήσεων, όροι, όπως "επιχειρησιακές συμβάσεις", "μετενέργεια" κ.α και αμφιβάλλω αν το κοινό γνωρίζει την έννοιά τους (ακόμα και νομικοί -..ομολογώ πως δε γνώριζα τι είναι "μετενέργεια").
    Το Δίκαιο δεν μπορεί παρά να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και το Εργατικό Δίκαιο, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, θα λέγαμε μάλιστα ότι ο εν λόγω κλάδος βρίσκεται, ελέω οικονομικής στενότητας, στο μάτι του κυκλώνα, αφού το εργατικό κόστος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πάγια λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης !
     Οι συλλογικές συμβάσεις διακρίνονται σε :
-σε εθνικές γενικές, όταν αφορούν τους εργαζόμενους (με σχέση εξαρτημένης εργασίας, εννοείται) όλης της Χώρας.
-σε κλαδικές, όταν αφορούν τους εργαζόμενους περισσότερων ομοειδών ή συναφών επιχειρήσεων ορισμένης πόλης ή περιφέρειας ή και όλης της Χώρας.
-σε επιχειρησιακές, που αφορούν τους εργαζόμενους μίας επιχείρησης (εν ευρεία έννοια, διότι μπορεί να μην είναι εμπορική ή βιομηχανική επιχείρηση, αλλά σωματείο, "μη κερδοσκοπική" οργάνωση κλπ).
-σε εθνικές ομοιοεπαγγελματικές, που αφορούν τους εργαζόμενους ενός επαγγέλματος (και των συναφών) ολόκληρης της Χώρας και
-σε τοπικές ομοιοεπαγγελματικές, όταν αφορούν εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος, στην ίδια πόλη ή περιφέρεια.
    Η μετενέργεια τώρα έχει να κάνει με τη διάρκεια ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και συγκεκριμένα παρέχει ένα "δίχτυ ασφαλείας" έξι μηνών, εντός του οποίου εφαρμόζεται στους νεοπροσλαμβανόμενους η αντίστοιχη ΣΣΕ ακόμα και αν έχει λήξει ή καταγγελθεί !
    Οι ΣΣΕ συνάπτονται είτε για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (συνήθως 1 έτος), είτε για αόριστο και λήγουν, όταν παρέλθει ο συμφωνημένος χρόνος ή αν υπάρξει καταγγελία τους.
     Αυτά που πρέπει να επισημανθούν και τα οποία καλό είναι να γνωρίζει κάθε εργαζόμενος, στα πλαίσια της σύντομης αυτής αναφοράς, είναι τα εξής :
-Με τις ΣΣΕ ρυθμίζεται πλήθος θεμάτων και όχι φυσικά μόνον ο μισθός, όπως θέματα κοινωνικής ασφάλισης, επιπλέον παροχές, δικαιώματα και υποχρεώσεις των μερών κ.α.
-Οι ΣΣΕ συνάπτονται κατόπιν διαπραγματεύεσεων μεταξύ εργοδοτών από τη μία και συνδικαλιστικών οργανώσεων (πρωτοβάθμιων ή δευτεροβάθμιων) από την άλλη. Ειδικά για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, αν δεν υπάρχει συνδικαλιστικό όργανο, για να είναι έγκυρες, θα πρέπει να υπογράψουν τα 3/5 του προσωπικού, τουλάχιστον.
-Όροι ατομικών συμβάσεων εργασίας, που αποκλίνουν από τις ΣΣΕ, εφαρμόζονται, μόνον αν παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στον εργαζόμενο, ενώ και οι ευνοϊκότεροι των Νόμων, όροι μιας ΣΣΕ, κατά κανόνα, υπερισχύουν (του Νόμου).
-Οι ΣΣΕ έχουν εφαρμογή και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου !
-Αν σε μία περίπτωση υπάρχει συρροή ΣΣΕ, δηλ. η σχέση εργασίας ρυθμίζεται από περισσότερες ΣΣΕ, εφαρμόζεται η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο.
-Για τους εργοδότες, που παραβιάζουν τις ΣΣΕ, προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις (χρηματική ποινή).
-Τέλος, να πούμε, ότι όταν ανακύπτουν διαφορές, κατά την εφαρμογή και ερμηνεία μιας ΣΣΕ, κατά κανόνα, η διαφορά άγεται σε διαιτησία, με τη συνδρομή μεσολαβητών-συμφιλιωτών.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.