Σελίδες

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

είναι η έκτρωση ποινικό αδίκημα ;

   Η απάντηση στο ερώτημα είναι και ναι και όχι, δηλαδή είναι υπό προϋποθέσεις, καθώς ο ποινικός μας κώδικας, διακρίνει διάφορες περιπτώσεις.
   Ας ξεκινήσουμε αντίστροφα, δηλαδή με το πότε η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης ή όπως λέγεται πιο ορθά και επιστημονικά, άμβλωση, δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη :
-Δεν είναι άδικη πράξη η άμβλωση, όταν γίνεται με τη συναίνεση της εγκύου, από ιατρό μαιευτήρα-γυναικολόγο, με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου και μόνον σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα, εφόσον :
α) δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης ή
β) έχουν διαπιστωθεί, με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου, που συνεπάγονται τη γέννηση νεογνού με παθολογικά προβλήματα και η κύηση δεν έχει διαρκέσει πάνω από 24 εβδομάδες ή
γ) αν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής και ψυχικής υγείας της εγκύου, χωρίς χρονικό περιορισμό, αλλά μόνον κατόπιν βεβαίωσης του αρμόδιου ιατρού ή
δ) αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης σε ασέλγεια και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί 19 βδομάδες κύησης.
    Ας δούμε τώρα, πότε η άμβλωση συνιστά ποινικό αδίκημα :
-όποιος διακόπτει την εγκυμοσύνη, χωρίς τη συναίνεση της εγκύου, τιμωρείται με κάθειρξη, ήτοι φυλάκιση από 5 έως 20 έτη !
-όποιος με τη συναίνεση της εγκύου, διακόπτει ανεπίτρεπτα την κύηση, δηλαδή όταν δεν συντρέχει κάποια από τις περιπτώσεις, όπου είδαμε προηγούμενα και επιτρέπεται αυτή, ή παρέχει στην έγκυο τα μέσα για τη διακοπή, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών (έως 5 χρόνια) και αν η πράξη γίνεται "κατά συνήθεια", με φυλάκιση από 2 έως 5 χρόνια.
-αν κατά την ως άνω -παράνομη- άμβλωση, προκληθεί βαριά βλάβη του σώματος ή της διάνοιας της εγκύου, επιβάλλεται φυλάκιση, από 2 έως 5 χρόνια, ενώ αν η έγκυος πεθάνει, επιβάλλεται κάθειρξη, από 5 έως 10 χρόνια !
     Να σημειώσουμε τέλος και τα εξής σημαντικά :
-Τα σχετικά ποινικά αδικήματα, περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο του ποινικού κώδικα, με τίτλο "εγκλήματα κατά της ζωής" (μαζί δηλ. με ανθρωποκτονία κλπ).
-Αν η έγκυος είναι ανήλικη, απαιτείται και η συναίνεση ενός από τους γονείς ή αυτού που έχει την επιμέλεια του προσώπου της.
-όποιος επενεργεί στην έγκυο παράνομα, με συνέπεια να προκληθεί βαριά βλάβη στο έμβρυο ή να εμφανίσει το νεογνό βαριά πάθηση, τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις περί βαριάς σωματικής βλάβης.
-τιμωρείται επίσης και όποιος διαφημίζει δημόσια τρόπους ή υπηρεσίες έκτρωσης, με φυλάκιση έως 2 έτη. Δεν είναι άδικη πράξη η ενημέρωση, οι επιστημονικές δημοσιεύσεις και η διαφώτιση πολιτών ή και ιατρών, για το θέμα.
-αν κάποιος με πρόθεση σκοτώσει γυναίκα έγκυο (και ξέρει εννοείται ότι είναι έγκυος) θα τιμωρηθεί και για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράνομη άμβλωση !


Υ.Γ   Η παιδοκτονία, δηλαδή η θανάτωση του νεογνού, κατά τον τοκετό ή αμέσως μετά, από τη μητέρα του, τιμωρείται επιεικώς, σε σχέση με την κοινή ανθρωποκτονία, ήτοι με κάθειρξη από 5 έως 10 χρόνια, επειδή προφανώς θεωρείται ότι εκείνη τη στιγμή, η γυναίκα, μπορεί να "φρικάρει", ειδικά αν γεννάει μόνη ή είναι ανύπαντρη κλπ.










1 σχόλιο:

  1. πέρα από τη νομική διάσταση του θέματος, υπάρχει ασφαλώς και η ηθική-πνευματική-θρησκευτική διάσταση, η οποία αποτελεί εριζόμενο θέμα διαχρονικά και παντού. Η άποψη της Εκκλησίας μας, εξ όσων γνωρίζω, είναι ότι η έκτρωση είναι αμαρτία και μάλιστα σοβαρή, διότι τα αγέννητα και αβάπτιστα έμβρυα, τα οποία είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι ΠΟΛΥ νωρίς, μέσα στη μήτρα, καταδικάζονται αιώνια σε μία κατάσταση, μεταξύ παραδείσου και κόλασης ! Να προσθέσω εδώ ότι έχει κριθεί ατιμώρητος αναισθησιολόγος, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε έκτρωση, επικαλούμενος τις προσωπικές-θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Επίσης, έχει εγερθεί αγωγή από ζευγάρι, επειδή -άκουσον,άκουσον- απέτυχε η έκτρωση και γεννήθηκε το παιδί (!!) και ζητούσαν από το γιατρό και το Νοσοκομείο να πληρώνει τα έξοδα ανατροφής του παιδιού : η αγωγή φυσικά απορρίφθηκε.. .Τέλος, να πούμε ότι αν κάτι πάει στραβά, στα πλαίσια "επιτρεπόμενης" άμβλωσης, ο ιατρός κλπ θα κριθεί με βάση τις γενικές διατάξεις για ιατρική αμέλεια, δηλαδή για, σε βαθμό πλημμελήματος, ανθρωποκτονία ή σωματική βλάβη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.