Σελίδες

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

τι μας διδάσκει η σύλληψη του Σπύρου Καρατζαφέρη !

  Περιπτώσεις, όπου κανείς συλλαμβάνεται για "παλιές αμαρτίες", συμβαίνουν καθημερινά και κατά χιλιάδες κάθε χρόνο, διότι οι άνθρωποι (ορισμένοι τουλάχιστον) έχουν την τάση, είτε να αγνοούν επιδεικτικά το Νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις, είτε να αδιαφορούν ή να εθελοτυφλούν, απέναντι στα (νομικά) προβλήματά τους !
   Ένας τυχαίος, αστυνομικός, έλεγχος, μπορεί να αποκαλύψει ότι ο ελεγχόμενος είναι φυγόποινος και είναι πιθανόν, ο ίδιος να μην το γνωρίζει καν, διότι π.χ είχε αλλάξει διεύθυνση και δεν ενημέρωθηκε καν για τη Δίκη του.
   Από την άλλη, δεν είναι και σωστό να ξέρει κανείς ότι έχει "στην πλάτη" καταδικαστικές αποφάσεις και να ..ελπίζει ότι θα τη γλυτώσει, ζώντας διαρκώς με το άγχος της σύλληψης..
    Διότι η γνωστή φράση "καλλιον το προλαμβανειν ή το θεραπευειν" δεν ισχύει μόνον σε ιατρικά θέματα, αλλά και σε νομικά.
    Ο Νόμος παρέχει πολλά εργαλεία και μέσα, ώστε να μπορεί ο πολίτης να διευθετεί, όσο το δυνατόν καλύτερα, τις νομικές του εκκρεμότητες και να αποφεύγει την ταλαιπωρία και τη διαπόμπευση, που συνεπάγεται μία σύλληψη !
    Έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ότι όταν λαμβάνουμε κλήση για να δικαστούμε, φροντίζουμε να είμαστε παρόντες, είτε αυτοπροσώπως, είτε δια συνηγόρου, ώστε να μπορούμε εν συνεχεία να παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης, το ύψος της τυχόν ποινής, να ασκούμε έφεση κλπ.
    Ειδικά, όποιος υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει δικαστεί ερήμην, λόγω αλλαγής διευθύνσεων κατοικίας ή λόγω ..επαγγέλματος, καλό είναι να στέλνει κάποιον στα κομπιούτερ της Εισαγγελίας, ώστε να πληροφορηθεί την ποινική του κατάσταση !
    Όταν υπάρχουν ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις, μπορεί να γίνει έφεση, αίτηση συγχώνευσης ποινών, αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και γενικά να προληφθεί, με τα μέσα της ποινικής δικονομίας, το "ατύχημα" της σύλληψης και της ταλαιπωρίας.
    Ο κ. Καρατζαφέρης ισχυρίστηκε ότι δεν εξαγόρασε την ποινή του, διότι έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο, κατά της καταδικαστικής απόφασης, με αίτηση αναίρεσης, ωστόσο η εν λόγω αίτηση, δεν αναστέλλει την εκτέλεση της ποινής, αλλά θα έπρεπε να γίνει ξεχωριστή αίτηση για αυτό.
     Όταν κανείς καταδικάζεται ερήμην, το Δικαστήριο, κατά κανόνα και ΠΑΡΑ το Νόμο, δεν έχει στο φάκελλο της δικογραφίας, το αντίγραφο του ποινικού μητρώου, με συνέπεια συνήθως να μην δίνεται αναστολή, στην ποινή και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω, για τον οποίο κανείς οφείλει να ενημέρωνεται για την ποινική του κατάσταση και να λαμβάνει τα ενδεδειγμένα -ανά περίπτωση- μέτρα, ώστε να μην βρεθεί στα κρατητήρια, αντί για το μέρος, όπου υπολόγιζε να βρίσκεται.
    Τα περί πολιτικών διώξεων, τα θεωρώ αστεία, απλά εφαρμόστηκε ο Νόμος και μία δικαστική απόφαση, το Κράτος οφείλει να επιβάλλεται και να μην κλείνει τα μάτια, σε όποιον το αμφισβητεί ευθέως, άσχετα αν είναι "επώνυμος" ή όχι !
    Σε τελική ανάλυση, είναι και θέμα "εγωϊσμού" του Κράτους (και των ..Εισαγγελέων) να εφαρμόζεται το διατακτικό μίας καταδικαστικής απόφασης, διότι αλλιώς και πολύ απλά ..δεν θα είχε νόημα να (κατα)δικάζεται κανείς, αν ήξερε ότι μπορεί να τη σκαπουλάρει με ευκολία και να αγνοεί τα Δικαστήρια, κυκλοφορώντας ελεύθερος και ωραίος, ακόμα και να εμφανίζεται προκλητικά δημοσίως, ξέροντας ότι είναι φυγόποινος !!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.