Σελίδες

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

πως συντάσσεται ένα (καλό ;) απολογητικό υπόμνημα !

   Η σημασία ενός καλού απολογητικού υπομνήματος, είναι προφανής και αυταπόδεικτη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε απαλλακτικό βούλευμα και ο κατηγορούμενος να αποφύγει την ταλαιπωρία και το διασυρμό του ακροατηρίου, όπως επίσης και τα έξοδα, που συνεπάγεται ένας δικαστικός αγώνας !
   Να διευκρινίσουμε ότι απολογητικό υπόμνημα, ονομάζεται το έγγραφο, που περιέχει την απολογία κατηγορουμένου για κακούργημα ή για πλημμέλημα, για το οποίο, λόγω σοβαρότητας, διεξάγεται ανάκριση, ενώ στις λοιπές περιπτώσεις πλημμελημάτων, όπου διενεργείται προανάκριση, ενώπιον Πταισματοδίκη, το έγγραφο αυτό, καλείται "έγγραφες εξηγήσεις".
  Σκοπός της απολογίας, είναι γενικά να κλονιστούν τα ενοχοποιητικά στοιχεία και αντίστροφα, να ενισχυθούν οι αντ-ενδείξεις ενοχής, ώστε ο Εισαγγελέας ή το δικαστικό συμβούλιο, ανάλογα, να θεωρήσουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής και είτε να απορριφθεί η μήνυση, είτε να εκδοθεί το απαλλακτικό βούλευμα.
   Για να μη μιλάμε θεωρητικά και γενικά, θα αναφέρω ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα, από προσωπική υπόθεση : Ο εντολέας μου, κατηγορούνταν για συμμετοχή σε κύκλωμα, το οποίο "ελληνοποιούσε" παράνομα Νιγηριανούς, με συμμετοχή συμβ/φων, δικηγόρων κ.α. Συγκεκριμένα, υπήρχαν πολλές περιπτώσεις αναγνώρισης, από Έλληνες, τέκνων από τη Νιγηρία, με συνέπεια να ψιλιαστεί ο ληξίαρχος ότι "κάτι τρέχει" και να στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα.
   Οι κατηγορούμενοι ήταν πολλοί και ορισμένοι μάλιστα είχαν ομολογήσει, για να μην τα πολυλογώ, εμείς αρνηθήκαμε την κατηγορία και την αντικρούσαμε, επιτυχώς, όπως αποδείχτηκε, δίνοντας βαρύτητα σε 2 λεπτομέρειες (οι οποίες πάντα κάνουν τη διαφορά) : Πρώτον, ο εντολέας μου είχε κάνει την αναγνώριση σε συμβ/φο, που είχε συντάξει ΜΙΑ μόνο τέτοια πράξη, ενώ οι περισσότεροι πήγαιναν στη συμβ/φο, που τους υποδείκνυε το κύκλωμα και δεύτερον, τα φερόμενα ως τέκνα, είχαν γεννηθεί κανά εξάμηνο, μετά από τα περισσότερα. Τέλος, για να θολώσουμε, λίγο περισσότερο τα νερά, υποβάλαμε και αίτημα εξέτασης DNA, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι όντως πατέρας ή όχι.
    Οι δύο αυτές επισημάνσεις, θεωρώ, ότι στάθηκαν ικανές να κλονίσουν τις ενδείξεις ενοχής και συμμετοχής στο κύκλωμα, με συνέπεια ο εντολέας μου να μην παραπεμφθεί σε Δίκη !
    Φυσικά, οι ισχυρισμοί ενός απολογητικού υπομνήματος, δεν είναι μόνον πραγματικοί, όπως εδώ, αλλά και νομικοί (ακυρότητες, παραγραφές κλπ) και εξαρτάται κάθε φορά, από την κατηγορία και τα υπάρχοντα στη δικογραφία, ενοχοποιητικά στοιχεία.
     Μεταξύ μας, για να πω την αλήθεια, δεν έχω πειστεί ότι ο εντολέας μου ήταν αθώος (μάλλον το αντίθετο), αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία.. .
     Επίσης, να (ξανα)πούμε ότι στην ανάκριση, δεν καταθέτεις το υπόμνημα και φεύγεις (όπως κάνεις με τις έγγραφες εξηγήσεις), αλλά ο ανακριτής κάνει ερωτήσεις και γι' αυτό είναι σημαντικό να ξέρει ο κατηγορούμενος τι θα πει, ώστε να μην υπάρξουν αντιφάσεις, με το έγγραφο του υπομνήματος.
     Παράλληλα, ρόλο παίζει η γλώσσα του σώματος και άλλα -μη λεκτικά- στοιχεία, που μπορεί να οδηγήσουν τον ανακριτή και τον Εισαγγελέα, σε μία απόφαση περί ενοχής και επιβολής κάποιου περιοριστικού όρου.
     Ωστόσο, επειδή το Συμβούλιο αποφασίζει, κατά κανόνα, μόνον με βάση τα έγγραφα της δικογραφίας, συμβαίνει να καταλήγει σε αθωωτική κρίση, παρά τα όσα είχαν προηγηθεί.









 

4 σχόλια:

  1. διέρρευσε στο διαδίκτυο η απολογία του Αλβανού εκείνου που κατηγορείται για τη ληστεία και εκτέλεση φαρμακοποιού, στου Ρέντη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε ότι ένας ..περαστικός τον χτύπησε, του έπεσε το όπλο και ..εκπυρσοκρότησε 5 φορές !! ήμαρτον Θεέ μου, ποιος είναι ο δικηγόρος του, να τον προτείνουμε για το βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος ;; Η απολογία είναι σοβαρή υπόθεση, είναι κρίμα να χαραμίζεται έτσι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. από την άλλη, ένα "φωτεινό" παράδειγμα, για το πως συντάσσεται ένα σωστό απολογητικό υπόμνημα, αποτελεί η απάντηση του Αθ. Χατζηιωάννου, προέδρου της sprider stores Α.Ε, στις κατηγορίες ότι τα ίδια τα στελέχη έκαναν τον εμπρησμό στα κεντρικά και ότι διέπραξαν ασφαλιστική απάτη. Με ωραία, λογικά επιχειρήματα, αποδομεί την (φερόμενη από ΜΜΕ ως) κατηγορία και αποδεικνύει γιατί δεν είχε λόγο ή συμφέρον η εταιρία να προβεί σε μία τέτοια πράξη. Ολόκληρο το κείμενο, μπορεί κανείς να το διαβάσει εδώ :
    http://www.capital.gr/news.asp?id=1680686
    όποιος και αν το συνέταξε, συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ένα άλλο ..σκληρό μάθημα, που έμαθα πρόσφατα, είναι και αυτό : το απολογητικό υπόμνημα, καλό (δηλαδή μάλλον επιβεβλημένο) είναι, να φέρει, στο τέλος, την υπογραφή (και) του δικηγόρου και όχι μόνον του κατηγορούμενου ! Προφανώς, οι δικαστές μας, ως κομπλεξικοί, αρνούνται να δεχθούν ορθούς νομικούς ισχυρισμούς, αν τους υποβάλλει ένας απλός πολίτης (και ενώ, είναι προφανές, ότι δεν θα μπορούσε ένας μη νομικός, να συντάξει ένα τέτοιο κείμενο)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα ακόμα σχόλιο, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν είναι : ΜΗΝ ακούτε ...τους αστυνομικούς ή τους υπαλλήλους του Πταισματοδικείου, που λένε ότι "δεν χρειάζεται να βάλετε δικηγόρο" !! Το να βάλετε δικηγόρο, να συντάξει το απολογητικό υπόμνημα, είναι το ελάχιστο, που οφείλετε ...στον εαυτό σας και με ένα μικρό, σχετικά, κόστος, να γλιτώσετε από πολύ χειρότερη ταλαιπωρία-διαπόμπευση και πολλά περισσότερα έξοδα, στο μέλλον !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.