Σελίδες

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

τι θεωρείται παράνομη βία και πως τιμωρείται !

    Παράνομη βία (330 ΠΚ) διαπράττει, όποιος με σωματική βία ή απειλή σωματικής βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης, εξαναγκάζει άλλον, σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή, για τις οποίες ο παθών, δεν έχει υποχρέωση (η απειλή μπορεί μάλιστα να στρέφεται, είτε κατά του παθόντος, είτε εναντίον κάποιου από τους οικείους του) !
   Πρόκειται για ένα έγκλημα, το οποίο περιλαμβάνεται σε εκείνα, που στρέφονται κατά της προσωπικής ελευθερίας, είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, από 10 μέρες έως 2 χρόνια και θα λέγαμε ότι "συγγενεύει" με τα αδικήματα της απειλής και της εκβίασης.
   Η διαφορά είναι ότι το συγκεκριμένο αδίκημα, είναι πιο γενικό, δεν αποσκοπεί στη λήψη χρημάτων, όπως η εκβίαση, αλλά στην τέλεση ή αποφυγή εκ μέρους του θύματος κάποιας πράξης, την οποία δεν έχει νόμιμη υποχρέωση να κάνει, όπως π.χ (πραγματική περίπτωση) όταν ο καθηγητής λέει στη φοιτήτρια, ότι για να περάσει το μάθημα, θα πρέπει ...να τον φιλήσει (ή αντίστοιχα να ανεχθεί το φιλί από εκείνον) !
    Εξάλλου, η παράνομη βία, αποτελεί το συστατικό κάποιων άλλων αδικημάτων, όπως της ληστείας και του βιασμού, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν τιμωρείται ξεχωριστά, αλλά απορροφάται, από τα αντίστοιχα (σοβαρότερα) εγκλήματα.
    Το κρίσιμο στοιχείο, όπως προκύπτει από τον ορισμό, για να θεμελιωθεί το αδίκημα, είναι η πράξη την οποία θα πρέπει να κάνει ή να αποφύγει το θύμα, να μην είναι ή να είναι, αντίστοιχα, νόμιμη, π.χ όταν ο γείτονας προσπαθεί να εμποδίσει οικοδομικές εργασίες, σε γειτονικό ακίνητο, για τις οποίες υπάρχει η νόμιμη άδεια.
    Αν σε αυτό το παράδειγμα, δεν υπάρχει ή απλά νομίζει εύλογα, ο άλλος, ότι δεν υπάρχει άδεια, η παρεμπόδιση της συνέχισης των εργασιών, δεν αποτελεί παράνομη βία !
    Σε κάθε περίπτωση, όπου ο δράστης, θεωρεί εύλογα ότι το θύμα έχει όντως την υποχρέωση να πράξει ή να παραλείψει κάτι, μιλάμε για πραγματική πλάνη και αν γίνει δεκτός ο ισχυρισμός, οδηγεί σε απαλλαγή, διότι το εν λόγω έγκλημα, τιμωρείται, μόνον όταν τελείται με δόλο (άμεσο ή ενδεχόμενο) και όχι από αμέλεια.
    Αν τώρα το θύμα, παρά τις απειλές κλπ, πράξει τελικά αυτό, το οποίο είχε δικαίωμα να κάνει ή παραλείψει να κάνει, κάτι, που δεν είχε νόμιμη υποχρέωση να επιχειρήσει, μιλάμε μόνο για απόπειρα παράνομης βίας, οπότε η ποινή θα κυμανθεί, κοντά στο κατώτερο όριο !
    Η Νομολογία δέχεται ότι η σοβαρότητα της απειλής, δεν παίζει ρόλο, ωστόσο θεωρώ ότι αυτό είναι λάθος, θα πρέπει η απειλή, αντικειμενικά, να είναι σε θέση, να εκφοβίσει το μέσο συνετό άνθρωπο.
     Το υπό εξέταση αδίκημα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκφράζει, κατά κάποιον τρόπο, την έννοια του διεθνούς όρου του "bullying", είναι αρκετά γενικό και μπορεί να περιλάβει πολλές περιπτώσεις, από την παρεμπόδιση κάποιου να απεργήσει ή αντίστροφα να μην απεργήσει, ενώ έχει το δικαίωμα, έως το πιο απλό "φύγε από δω", όταν το "εδώ" είναι ένας δημόσιος χώρος, στον οποίο προφανώς ο καθένας έχει το δικαίωμα να παρευρίσκεται  (εδώ επομένως θα μπορούσε να εντάξει κανείς και τις περιπτώσεις της λεγόμενης "πόρτας" στα διάφορα μαγαζιά, όπου δεν υπάρχει επαρκής λόγος κάποιος να μην μπει) !
     Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή, πρέπει να επιδείξουν εδώ κυρίως οι στρατιωτικοί και άλλοι προϊστάμενοι, σε ιεραρχικά διαμορφωμένες θέσεις, ώστε να μην υποχρεώνουν τους κατώτερους-υφισταμένους τους, να ενεργήσουν πράξεις, οι οποίες δεν προβλέπονται από Νόμους, κανονισμούς κλπ ή να απέχουν από πράξεις, τις οποίες έχουν δικαίωμα να ενεργήσουν, υπό την απειλή (μη προβλεπόμενων) κυρώσεων, πόσο μάλλον, υπό την απειλή ή και την εφαρμογή βίας...



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.