Σελίδες

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Άλλο εξίσωση πτυχίων και άλλο ..ισοπέδωση !

    Μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις, της προηγούμενης εβδομάδας, που δεν πήρε την έκταση και τον σχολιασμό, που θα της άξιζε, ήταν η ουσιαστική εξίσωση των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων (Α.Ε.Ι), με αυτά, που αποκτώνται αλλού και αλλιώς !
   Συγκεκριμένα, για το νομικό κλάδο, που με ενδιαφέρει και πιο άμεσα, διαβάσαμε ότι, όποιος αποκτά πτυχίο νομικής σχολής, από οπουδήποτε, θα μπορεί να εγγράφεται, στο δικηγορικό Σύλλογο της περιοχής του, χωρίς τις έως τώρα εξετάσεις, που ίσχυαν...
   Η νέα ηγεσία, του ΔΣΑ, που έχει δείξει καλά δείγματα, εξ αρχής, φαίνεται ότι πέφτει κατευθείαν στα βαθιά, πρόκειται για μείζον θέμα, που αφορά το μέλλον της δικηγορίας και των νομικών υπηρεσιών και φυσικά δεν πρέπει να περάσει έτσι !
   Αν υπάρχει ένα ζήτημα, για το οποίο θα άξιζε να γίνουν κινητοποιήσεις, θεωρώ ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλο από αυτό, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τις αντιδράσεις, για λιγότερο σημαντικά θέματα, όπως οι αμοιβές των δικηγόρων του ΙΚΑ...
   Βέβαια, πρέπει επιτέλους, ο ΔΣΑ, να αλλάξει τρόπους και μορφές αντίδρασης, διότι η αποχή, τελικά, βλάπτει τους ίδιους τους δικηγόρους και τους πελάτες τους, αφού οι πρώτοι χάνουν έσοδα σε δύσκολες εποχές και οι δεύτεροι, βλέπουν τις υποθέσεις τους, να πηγαίνουν πίσω, για μερικά χρόνια ακόμα !
    Οι εύκολες και αθρόες εγγραφές νέων μελών, στους δικηγορικούς συλλόγους, θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω, έναν ήδη κορεσμένο κλάδο και ουσιαστικά, καταργούν στην πράξη, το ετήσιο πλαφόν εισακτέων στις νομικές σχολές της χώρας (που είναι ήδη πολύ υψηλό, βέβαια, δε γίνονται όλοι δικηγόροι, άλλοι γιατί δεν θέλουν και άλλοι γιατί δεν μπορούν)...
    Δεν ξέρω ποια είναι η δικαιολογία-αιτιολογία αυτής της νέας πρακτικής, ωστόσο φοβάμαι ότι κάποιοι ερμηνεύουν κατά το δοκούν ή όπως τους αρέσει, το Σύνταγμά μας !
    Μιλώντας, για ισότητα, το Σύνταγμα, δεν εννοεί ισοπέδωση-εξίσωση ανόμοιων πραγμάτων, αυτό δεν είναι Δικαιοσύνη, αλλά Αδικία...
     Πιθανόν τα ξένα πανεπιστήμια ή τα παραρτήματά τους, εδώ, να είναι εξίσου καλά, με τα ελληνικά ΑΕΙ, τα οποία έχουν αναγνωριστεί επίσημα και διεθνώς, ως πολύ καλά, ωστόσο, άλλες είναι οι προϋποθέσεις εισαγωγής και αποφοίτησης, στη μία και στην άλλη περίπτωση !
     Στα πλην ελληνικά ΑΕΙ, όπου εισάγεσαι με εξετάσεις (το νόημα και το επίπεδο των οποίων δεν εξετάζουμε, εν προκειμένω), ισχύει, φοβάμαι, ο κανόνας "ο πελάτης έχει πάντα δίκιο", αν πληρώσεις μπαίνεις, αλλά και βγαίνεις...(το "λάδωμα" δεν είναι ελληνικό προνόμιο και απότι έχω ακούσει προσωπικά, πληρώνεις και περνάς το μάθημα, ειδικά σε χώρες του Νότου και ανατολικά).
     Ο υπερκορεσμός του δικηγορικού κλάδου, είναι η μία παρενέργεια, η άλλη και η σοβαρότερη, θα είναι η εξαιρετικά πιθανή υποβάθμιση των νομικών υπηρεσιών, όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, από κάθε καλόπιστο και λογικό άνθρωπο !
      Βέβαια, στη δικηγορία, το καλό είναι ότι υπάρχει και το στάδιο της άσκησης, όπου εκεί ουσιαστικά μαθαίνεις, αφού είναι κατεξοχήν πρακτικό και όχι θεωρητικό επάγγελμα, μία καλή άσκηση, μπορεί να αναπληρώσει τυχόν θεωρητικά κενά (ως ένα βαθμό βέβαια)...
       Ωστόσο, αν οι δικαστές, θεωρήσουν ως συνταγματικές τις επιδιωκόμενες νέες αλλαγές-ρυθμίσεις, φρονώ, ότι θα είναι οι ίδιοι, που θα λουστούν τις συνέπειες και θα χάσουν όσα μαλλιά τους έχουν απομείνει, με αυτά, που θα ακούνε στις δικαστικές αίθουσες ή θα διαβάζουν στα δικόγραφα !
         Όπως, πριν καναδυο μήνες, που ήμουν σε τριμελές εφετείο κακουργημάτων και άκουγα συνάδερφο, σε υπόθεση μαστροπείας-σωματεμπορίας, να αγορεύει και να μιλάει για θεωρίες συνωμοσίας, γύρω από τους ..δίδυμους πύργους το 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.