Σελίδες

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Διατροφή από σύζυγο προς (πρώην) σύζυγο !

   Σε περίπτωση διαζυγίου, το πλέον σύνηθες, είναι ότι ο σύζυγος, συμμετέχει οικονομικά στις δαπάνες ανατροφής των ανήλικων τέκνων, την επιμέλεια των οποίων έχει η (πρώην) σύζυγος, ωστόσο ο Νόμος προβλέπει και την περίπτωση καταβολής διατροφής, από τον ένα σύζυγο, στον άλλον, εφόσον ο δικαιούχος είναι άπορος, με την έννοια, ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την διατροφή του, από εισόδημα ή περιουσία και άσχετα αν υπάρχουν ή όχι τέκνα !
  Πέρα από τη γενική προϋπόθεση απορίας του δικαιούχου, υπάρχουν και οι εξής ειδικότερες :
-Η ηλικία ή η κατάσταση της υγείας του, να μην του επιτρέπει να αναγκαστεί να αρχίσει ή να συνεχίσει την άσκηση επαγγέλματος, ώστε να βγάζει τα προς το ζην ή
-Να εμποδίζεται στην άσκηση του κατάλληλου επαγγέλματος, λόγω της επιμέλειας ανήλικου τέκνου ή τέλος
-Αν δεν βρίσκει σταθερή και κατάλληλη εργασία ή χρειάζεται επαγγελματική εκπαίδευση...
  Στην τελευταία περίπτωση, ο Νόμος θέτει απώτατο χρονικό όριο τα 3 έτη, για την καταβολή διατροφής, όπερ σημαίνει ότι στις άλλες περιπτώσεις, ΔΕΝ υπάρχει (καταρχάς, όπως θα δούμε) χρονικός περιορισμός, για την είσπραξη διατροφής, εκ μέρους του δικαιούχου (συνήθως, είναι Η σύζυγος, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι και Ο σύζυγος δικαιούχος, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπό του, οι ως άνω προϋποθέσεις) !
   Τέλος, υπάρχει και μία πολύ γενική πρόβλεψη, που λέει ότι διατροφή επιδικάζεται, όταν αυτό επιβάλλεται από "λόγους επιείκειας"..
    Η διατροφή καταβάλλεται σε μηνιαία βάση και σε χρήμα, αλλά μπορεί να συμφωνηθεί ότι θα καταβληθεί και εφάπαξ !
    Η διεκδικούμενη από τον/την άπορο, πρώην, σύζυγο, διατροφή, μπορεί να περιοριστεί ή και να αποκλειστεί εντελώς, εφόσον : α) ο δικαιούχος είναι ΥΠΑΙΤΙΟΣ του διαζυγίου ή β) ο γάμος είχε μικρή χρονική διάρκεια ή γ) ο δικαιούχος προκάλεσε εκούσια την απορία του (είναι θέμα απόδειξης βέβαια και μπορεί να συντρέχουν, περισσότερες από μία περιπτώσεις ή και όλες, οπότε η θέση του δικαιούχου καθίσταται πιο δυσχερής)...
     Το δικαίωμα διατροφής από τον/την πρώην σύζυγο ΠΑΥΕΙ, εύλογα, αν ο δικαιούχος ξαναπαντρευτεί ή ακόμα και αν συζεί, με κάποιον, σε ελεύθερη ένωση !
     Ο υπόχρεος μπορεί να προβάλλει την γνωστή ένσταση διακινδύνευσης της ιδίας του διατροφής, προκειμένου να αποκρούσει τη σχετική αγωγή...
      Και σε αυτήν την περίπτωση, ισχύει η υποχρέωση των πρώην συζύγων, να δίνουν ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία και τα εισοδήματά τους, όπως επίσης και η υποχρέωση των δημόσιων υπηρεσιών και ιδίως της Δ.Ο.Υ, να δίνει σχετικές πληροφορίες (για τις καταθέσεις στην τράπεζα, πάντως, λόγω του τραπεζικού απορρήτου, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα) !
     Το μέτρο της δικαιούμενης διατροφής, προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του δικαιούχου, ισχύει δηλαδή "ο κανόνας της ανάλογης διατροφής", ωστόσο μπορεί να αναπροσαρμόζεται, εφόσον μεταβληθούν οι συνθήκες, με αίτηση, είτε του δικαιούχου, είτε του υποχρέου...
      Τέλος, ένα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι πως, ενώ ο θάνατος του δικαιούχου, επιφέρει απόσβεση της σχετικής υποχρέωσης, ο θάνατος του υποχρέου, ΟΧΙ, πράγμα, που πρακτικά σημαίνει ότι το σχετικό βάρος, πέφτει στους κληρονόμους του !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.