Σελίδες

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ισότητα και Δικαιοσύνη, η καλύτερη επένδυση

      Σε προχθεσινή του ομιλία, ο Πρωθυπουργός, αφού πούλησε πάλι ελπίδες, για "ανάπτυξη" ..next year, είχε το θράσος (με δύο "σ" το βγάζει λάθος ο υπολογιστής), να ξεστομίσει και τις λέξεις "κοινωνική Δικαιοσύνη" !
  Πρόκειται για θράσος, διότι μόνον ένας τυφλός, δεν μπορεί να δει, ότι ο λόγος, η κύρια γενεσιουργός αιτία της Κρίσης και της χρεοκοπίας, είναι η κοινωνική ανισότητα και αδικία, που εγκαθίδρυσε το 1981 η "πράσινη λαίλαπα", βάσει της οποίας, πάνε μπροστά (τρόπος του λέγειν), μόνον οι "φίλοι" και ψηφοφόροι του κόμματος, νοοτροπία, που συνεχίστηκε και επί κυβερνήσεων ΝΔ και μάλλον συνεχίζεται, αν κρίνει κανείς, από τους μαζικούς διορισμούς, φίλων, συγγενών κλπ, που κάνει και ο συριζα (το κόμμα της αλλαγής και της ελπίδας...).
   Όλοι μιλάνε για την πολυπόθητη ανάπτυξη, που θα έρθει τάχα, με ..νέες επενδύσεις, ωστόσο η (σκληρή) πραγματικότητα είναι, πως, όσες επενδύσεις και να γίνουν, όσο βασιλεύουν η ανομία, η διαφθορά, η διάκριση των πολιτών σε α' και β' κατηγορίας και η αδικία, εν γένει, τίποτα δεν θα αλλάξει.
    Το Σύνταγμα του 1975, που εν πολλοίς, εξακολουθεί να ισχύει, ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες, είναι ίσοι απέναντι στο Νόμο, ωστόσο, φαίνεται πως ο ..Νόμος, δεν είναι και τόσο ίσος, απέναντι στους πολίτες, υπάρχουν συγκεκριμένοι (δημόσιο), που είναι μονίμως ευνοημένοι και άλλοι (ιδιωτικός τομέας), που είναι μονίμως αδικημένοι και κατατρεγμένοι, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, απλά "έτσι", επειδή αυτοί οι Νόμοι ψηφίζονται και έτσι ερμηνεύονται.
    Παρά την πλειάδα συνταγματολόγων, που διαθέτουμε, ακόμα και ως μέλη της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα τον ΠτΔ, το Σύνταγμα, έχει καταντήσει κουρελόχαρτο, που το πατάνε όλοι, ακόμα και αυτοί, που υποτίθεται ότι το έχουν σπουδάσει και το ερμηνεύουν !
    Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει ενδεικτικά στο θέμα εργασία, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, με βάση τα όσα βλέπουμε και ακούμε :
-Οι δημόσιοι υπάλληλοι, απολαμβάνουν μεγαλύτερες αποδοχές, από έναν αντίστοιχο, με τα ίδια προσόντα, υπάλληλο του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αυτό να δικαιολογείται, με κάποιο τρόπο. Αντίθετα, ο κανόνας είναι, ότι ο Δ.Υ εργάζεται λιγότερες ώρες, παράγει λιγότερα κλπ, οπότε το δίκαιο θα ήταν, βάσει Συντάγματος πάντα, να αμείβεται λιγότερο και όχι περισσότερο.
-Αν κάνεις ένα λάθος, από αμέλεια, στον ιδιωτικό τομέα, απολύεσαι, με συνοπτικές διαδικασίες, αντίθετα, στο δημόσιο, δεν μπορούν να σε διώξουν και πληρώνεσαι, όχι αν είσαι απλά "κοπανατζής" ή δεν κάνεις ΤΙΠΟΤΑ, αλλά ακόμα και αν έχεις διαπράξει ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ, με δόλο ! Προχθές μάλιστα, μάθαμε ότι πρεζέμπορας διοικητικός υπάλληλος, ζητάει να ξανά προσληφθεί, με δικαστική προσφυγή (είναι αυτό που λέμε "αντε γεια" η κατάσταση).
-Στο Δημόσιο, υπάρχουν εκατό διαφορετικά είδη αδειών και ένα σωρό άλλα προκλητικά προνόμια, που δεν υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα (τι λένε επ΄ αυτού οι συνταγματολόγοι, με τα ακριβά κουστούμια ;), αν είσαι π.χ γυναίκα στο δημόσιο και γεννήσεις, περισσότερα από ένα παιδιά, είναι πιθανόν, να πληρώνεσαι για να πηγαίνεις βόλτες με το καρότσι, επί πολλά χρόνια, μέχρι να βγεις στη σύνταξη, ενώ στον ιδιωτικό, δεν σε αφήνουν να κάνεις παιδί ή αν κάνεις, πρέπει σε δύο μήνες, να επιστρέψεις στη δουλειά.
-Στο Δημόσιο, επειδή αμείβονται, για να κωλοβαράνε και έχουν άφθονο ελεύθερο χρόνο, κάνουν πάρα πολλοί δεύτερες δουλειές (με "μαύρα" βέβαια, συνήθως και φυσικά παράνομα, αφού απαγορεύεται, υποτίθεται αυτό, από τον Υπαλληλικό Κώδικα) : από "επιχειρηματίες", ακόμα και με offshore εταιρίες (επιχειρούν βέβαια, με τη σιγουριά, που τους εξασφαλίζουν τα χρήματα του φορολογούμενου, με τα οποία πληρώνονται), μέχρι μπαργούμεν, μανικουρίστες-αισθητικοί, πωλητές-πλασιέ, ασφαλιστές και ό,τι άλλο μπορεί (ή και δεν μπορεί) να φανταστεί κανείς (αντίστοιχο πρόβλημα, βέβαια, υπάρχει και με τη "μαύρη" εργασία συνταξιούχων του Δημοσίου, σε μια χώρα, με 30% ανεργία, στους νέους). Στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούσε επίσης, κάποιος, να κάνει δεύτερη δουλειά, αλλά θα την έκανε νόμιμα (με έναρξη στην Εφορία κλπ), αν βέβαια είχε χρόνο και δυνάμεις...Επ' αυτού, τι έχει να μας πει, ο Κατουρόγαλος και οι άλλοι συνταγματολόγοι ;
-Στον ιδιωτικό τομέα, έχουν χαθεί 1.000.000 θέσεις εργασίας, χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν ή αναγκάστηκαν να κλείσουν, η ανεργία στη χώρα μας, είναι σε δυσθεώρητα ύψη και όσοι έχουν ακόμα δουλειά, πληρώνονται έναντι και με απολαβές, μισές ή και λιγότερες, σε σχέση με τα προ χρεοκοπίας επίπεδα. Αντίθετα, στο Δημόσιο δεν απολύθηκε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ (απλά έτρεξαν να βγουν τα τρωκτικά στη σύνταξη, που είναι ίση σχεδόν, με το μισθό, που έπαιρναν και φυσικά κάνοντας χρήση ευνοϊκών διατάξεων πρόωρης σύνταξης, που ισχύουν ..μόνον για Δ.Υ), πληρώνονται κάθε μήνα ή κάθε δεκαπέντε μέρες, πάντα στην ώρα τους και με απώλειες μόλις 23% (με επίσημα στοιχεία). Έτσι αντιλαμβάνονται την Ισότητα και τη Δικαιοσύνη, πολιτικοί, δικαστές και καθηγητάδες...
-Η λίστα της ασυδοσίας, της ανομίας και της ανισότητας-αδικίας, είναι πραγματικά ατελείωτη, απλά εδώ ανέφερα, δυο-τρεις καραμπινάτες περιπτώσεις, για να φανεί, ότι η Ελλάδα, δεν είναι ένα φυσιολογικό, δίκαιο και ευνομούμενο Κράτος, μοιάζει περισσότερο με χαμαιτυπείο, όπου κάποιοι δουλεύουν, για να φυτοζωούν οι ίδιοι και να ζουν κάποιοι άλλοι, εις βάρος τους, οι λεγόμενοι και "νταβατζήδες" !
    Όσο θα υπάρχουν αυτά και παρόμοια (και από εκεί έπρεπε να είχαν ξεκινήσει οι μεταρρυθμίσεις), είναι μάλλον μάταιο, να κάνουν ορισμένοι όνειρα, για ανάπτυξη και καλύτερες μέρες...





1 σχόλιο:

  1. Όποιος Νόμος, παραβιάζει την κατοχυρωμένη αρχή της Ισότητας, δεν θα έπρεπε να εφαρμόζεται, όπως και κάθε Νόμος, που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα ! Βέβαια, μιλώντας για συνταγματική ισότητα, δεν μιλάμε για εξομοίωση και ισοπέδωση, δεν μπορεί π.χ η καθαρίστρια και ο Δικαστής, να έχουν τις ίδιες απολαβές, ως κρατικοί υπάλληλοι, εδώ ωστόσο, είχαμε φτάσει το άλλο άκρο, η καθαρίστρια, ο φύλακας κλπ σε ΔΕΚΟ να παίρνουν περισσότερα, από γιατρούς και δικαστές...Οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και αδικίες και η σπατάλη κρατικών πόρων σε τρωκτικά, όμως, έχουν και άλλες σημαντικότερες και ευρύτερες επιπτώσεις, οδηγούν σε διάβρωση του ίδιου του κοινωνικού ιστού : έτσι π.χ έχει γεμίσει ο τόπος με ζωντοχήρες Δ.Υ, που έχοντας το "σίγουρο μισθό" (και μεγαλύτερο, από ότι θα έπρεπε) και "ανεξάρτητες" πλέον, γυρνούν σαν τις άδικες κατάρες, από εδώ και από κει, με ή χωρίς τα παιδιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.