Σελίδες

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

τα πρώτα καλά μαντάτα

    Μετά από 10 περίπου μήνες στην εξουσία, η νέα αριστερή κυβέρνηση (υπενθυμίζω ότι από το 1981 έως σήμερα, κυβέρνησαν ΜΟΝΟ αριστερές κυβερνήσεις, αυτό ακούγεται "κάπως" σε ορισμένους, αλλά αυτή είναι η αλήθεια), εμφάνισε ένα πρώτο θετικό δείγμα !
  Αναφέρομαι στην είδηση, ότι θα ξαναλειτουργήσουν τρία, σε πρώτη φάση, από τα ...17 εργοστάσια της "Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας", που είχε κηρυχθεί σε πτώχευση, ενώ αντίστοιχες κινήσεις, αναμένονται, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, που οδηγήθηκαν στην απαξίωση, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν και να παράγουν, προς όφελος όλων και κυρίως της Εθνικής Οικονομίας.
  Η πραγματικότητα, την οποία δεν μπόρεσαν να δουν, όσοι αυτό-προσδιορίζονται ως δεξιοί ή κεντροδεξιοί και κυβέρνησαν στο πρόσφατο παρελθόν, είναι ότι μία επιχείρηση, έχει και παράγει Αξία, ΜΟΝΟΝ εφόσον λειτουργεί, το να κλείσει και να πωληθούν, έναντι πινακίου φακής, τα περιουσιακά της στοιχεία, ωφελεί μόνον τα "κοράκια", που θα τα αγοράσουν "κοψοχρονιά" !
   Είναι εντυπωσιακό λοιπόν, ότι αυτή η θετική πρωτοβουλία, προέρχεται από ένα αυτό-προσδιοριζόμενο ως "αριστερό" κόμμα, όπως ο συριζα (για να επιβεβαιωθεί ξανά και ξανά, ότι "η Ελλάς είναι ένα απέραντο φρενοκομείο", το τι δηλώνεις συχνά, δεν έχει καμία σχέση με αυτό, που είσαι) και μάλιστα, θα συνοδεύεται, όπως μαθαίνουμε, με (την αναγκαία-επιβεβλημένη) αλλαγή και αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, ώστε να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και όχι, όπως μέχρι σήμερα, η χαρά των "κοράκων" και άλλων αρπακτικών, όπως οι "καρχαρίες", που ορμούν, όπου μυρίζονται "αίμα".
    Είναι σημαντικό, το παράδειγμα της "Εν.Κλω", να ακολουθήσουν και άλλα εργοστάσια, που έκλεισαν και επιχειρήσεις, που πτώχευσαν μέσα στην τελευταία πενταετία, κυρίως, εφόσον έχουν προοπτικές, ισχυρό brand name και συμβολή στην Εθνική Οικονομία, σε κλάδους, όπως (ενδεικτικά) το φάρμακο, τα ναυπηγεία κλπ.
     Όπως πάντα, δεν έλειψαν και οι ..μηδενιστές, που είδαν με κακό μάτι, ανάλογες κινήσεις, είτε επειδή δεν καταλαβαίνουν τι ακούν και διαβάζουν, είτε επειδή έτσι έχουν μάθει...
     Προφανώς, η όποια αναβίωση πτωχευμένων επιχειρήσεων (το πως έφτασαν στην πτώχευση, είναι βέβαια μία άλλη, πολύ ΜΕΓΑΛΗ συζήτηση, για το ποιος ευθύνεται κλπ), δεν θα γίνει και δεν πρέπει να γίνει, ως προβληματικές ..ΔΕΚΟ (βλέπε π.χ σοβιετικού τύπου καταστάσεις, όπως ΕΒΖ και ΛΑΡΚΟ), αλλά ως αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, με ιδιωτικό management και χωρίς κρατικές ενισχύσεις (το οποίο ίσως να είναι και παράνομο, εξάλλου), μόνον με τραπεζική και άλλη ιδιωτική χρηματοδότηση.
     Το να σαπίζουν βιομηχανοστάσια και μηχανήματα ή να πωλούνται για "ψίχουλα", αντί να δουλεύουν και να παράγουν, δίνοντας νέες θέσεις απασχόλησης, κρατικά έσοδα και αύξηση του ΑΕΠ, είναι κάτι που δεν ωφελεί και δεν τιμά κανέναν !
     Αν μία αυτοπροσδιοριζόμενη ως "Αριστερή" κυβέρνηση, κατορθώσει αυτό το αναπτυξιακό άλμα, για το οποίο ακούμε, θα είναι ένα ακόμα "ελληνικό παράδοξο", διότι οι προηγούμενοι, που αυτοχαρακτηρίζονταν "προοδευτικοί", αποδείχτηκαν ..σάπιοι, ανίκανοι και επικίνδυνοι, κατέστρεψαν ολόκληρους κλάδους της Οικονομίας, έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην ανεργία και τώρα, είναι η ώρα της ανασυγκρότησης, της αναστήλωσης και της αποκατάστασης των αδικιών.
     Εφόσον ο συριζα, κερδίσει αυτό το στοίχημα, μόνον ωφελημένος θα βγει και ο ίδιος (εκτός από τη χώρα, δηλαδή) !

1 σχόλιο:

  1. Ουσιαστικά, οι μόνοι ωφελημένοι, από μία πτώχευση, είναι οι συμμετέχοντες στο νομικό-δικαστικό "κύκλωμα" (με την καλή έννοια) : δικαστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές ! Οι πιστωτές, είτε δεν παίρνουν τίποτα, είτε ελάχιστα, ενώ παρατηρούνται και τα εξής, ενδεικτικά, εκφυλιστικά φαινόμενα : 1. εταιρίες-κολοσσοί, με πολύ μεγάλα χρέη εκατομμυρίων ευρώ, να πτωχεύουν με αίτηση πιστωτή, που έχει αξίωση, μερικών χιλιάδων ευρώ (βλέπε π.χ Sprider Stores)και 2. η αίτηση πτώχευσης, να χρησιμοποιείται, ως μέσο πίεσης και μόνον (κυρίως από τους εργαζόμενους), αλλά να καταλήγει σε πτώχευση, από ατύχημα (αφού δεν ήταν αυτός εξαρχής ο σκοπός) και οι αιτούντες, εκ των υστέρων, να το μετανιώνουν και οι ίδιοι ! Αυτά όλα, βέβαια, δεν συνεπάγονται την ανάγκη παντελούς εξάλειψης του θεσμού της πτώχευσης, γιατί υπάρχουν, όντως ΚΑΙ περιπτώσεις μη αναστρέψιμες, για γενικότερους λόγους, περιπτώσεις δηλαδή εταιριών, για τις οποίες δεν υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες ανάκαμψης (λόγω των κύκλων της Οικονομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων, όπως π.χ σήμερα, η αντικατάσταση της έντυπης ενημέρωσης, από την ηλεκτρονική).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.