Σελίδες

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Η επόμενη μέρα

   Η επόμενη μέρα, μετά την απόφαση του ΣτΕ, στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, εκ των πραγμάτων, είναι ίδια, με την προηγούμενη, εφόσον ο Νόμος Παππά, έστω και καθυστερημένα, έστω και μετά από 40 κύματα, κρίθηκε επιτέλους αντισυνταγματικός, δεν μπορεί να αλλάξει το ο,τιδήποτε, χωρίς νέο, συνταγματικό, αυτή τη φορά, Νόμο.
  Άρα, το πρώτο, που πρέπει να γίνει, ενόψει και της δημοσίευσης της απόφασης, είναι να καταργηθεί ο Νόμος Παππά, να περάσει στην (μαύρη) Ιστορία, να καταργηθεί και όχι να ανασταλεί (ολικά ή μερικά), αναστολή Νόμων (ή "νόμους-γέφυρες"), έχουμε μόνον σε δικτατορίες, σε δημοκρατικά καθεστώτα, οι ...παράνομοι και αντισυνταγματικοί Νόμοι, απλά καταργούνται.
 Μετά την κατάργηση-εξαφάνιση του Νόμου Παππά, από τον νομικό και πραγματικό κόσμο, πρέπει (πάλι εκ των πραγμάτων και αναγκαστικά) να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, κατά προτίμηση, από νυν ή τέως μέλη της ΕΣΗΕΑ, δηλαδή δημοσιογράφους και γενικά ανθρώπους σοβαρούς και σχετικούς με το αντικείμενο, όχι κομματόσκυλα ή ανδρείκελα !
 Αφού συγκροτηθεί το ΕΣΡ, θα πρέπει να βγει νέος Νόμος, που θα περιγράφει τον τρόπο, με τον οποίο αυτό, δηλαδή το ΕΣΡ, θα χορηγήσει τις τηλεοπτικές άδειες και κατά την γνώμη μου, για να είναι συνταγματικός και εντάξει, θα πρέπει να προβλέπει τα εξής :
-Χορήγηση αδειών σε ΌΛΑ τα λειτουργούντα έως σήμερα, κανάλια, συμπεριλαμβανομένου και του MEGA, εφόσον εξυγιανθεί και θελήσουν οι υπάρχοντες ή νέοι, μέτοχοι, να το σώσουν. Εδώ να επισημάνουμε την αθλιότητα της (κρατικής, τυχαίο ; δε νομίζω) Εθνικής τράπεζας, που δεν δίνει το Οκ, ώστε να εκταμιευθούν δύο μισθοί, για τους απλήρωτους εργαζόμενους, από τα δεσμευμένα εκατομμύρια και ενώ έχει τη μικρότερη έκθεση σε δάνεια του εν λόγω καναλιού !
-Ενιαίο και προπάντων, λογικό, προσαρμοσμένο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, τίμημα, για κάθε άδεια, ανάλογα, με το αν είναι πανελλαδικής εμβέλειας ή τοπικής και όχι διαγωνισμός, τύπου Λας Βέγκας, όπως ο προηγούμενος, όπου για το ίδιο πράγμα, πλήρωναν διαφορετικά ποσά, ανάλογα με το πόσο καλό πόκερ ήξεραν...
-Αν υπάρχουν κενές θέσεις, στο φάσμα, μετά την προτίμηση των υπαρχόντων καναλιών (ή σε σπάνια περίπτωση, που κάποιο δεν συμμετάσχει), να επιτραπεί η είσοδος "νέων παικτών" και μέχρι την εξάντλησή τους. Αν τώρα οι νέοι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι, από τις εναπομείνασες θέσεις, πράγμα μάλλον δύσκολο, υπάρχει ένα θέμα, πως θα γίνει η επιλογή (θα μπορούσε να γίνει πάντως, ακόμα και με κλήρωση).
-Όσον αφορά, τώρα, προϋποθέσεις, του τύπου "θα έχεις τόσους εργαζόμενους", αυτά μπορούν να λέγονται και να γίνονται, μόνον στην Β. Κορέα, όχι σε ελεύθερες αγορές και οικονομίες, όπως, υποτίθεται, είναι και η δική μας.
-Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση άδειας, παλιοί και νέοι καναλάρχες, θα πρέπει να είναι, όσο το δυνατόν, ενήμεροι, ως προς τις υποχρεώσεις τους (δηλαδή, έστω με ρύθμιση) και να γίνει ένας, έστω τυπικός, έλεγχος πόθεν έσχες (σε σχέση με τον ανύπαρκτο, που είδαμε, στον διαγωνισμό-παρωδία, που προηγήθηκε).
  Σκοπός και πνεύμα του νέου Νόμου, θα πρέπει να είναι, να διευκολυνθούν, οι υπάρχοντες και οι επίδοξοι καναλάρχες, στην απόκτηση άδειας, στο να νομιμοποιηθούν, δηλαδή και όχι να μπαίνουν εμπόδια, όροι και προϋποθέσεις, που καθιστούν δύσκολη την απόκτηση της άδειας (έμμεσα εμπόδια), έτσι ώστε και ο τηλεθεατής να αποκτήσει περισσότερες επιλογές και καλύτερο περιεχόμενο, μέσω του ανταγωνισμού των καναλιών.
 Το περιεχόμενο τώρα, του προγράμματος, αν θα είναι ενημερωτικό ή ψυχαγωγικό ή άλλο, δηλαδή γενικής ή θεματικής φύσεως, θα επαφίεται στην κρίση, κάθε καναλάρχη, ανάλογα και με την ζήτηση και δεν μπορεί να καθορίζεται, εκ των προτέρων.
   Αυτά, σε γενικές γραμμές και υπό την σχεδόν αυτονόητη, επισήμανση, ότι η νέα διαδικασία αδειοδότησης, η σύμφωνη με το Σύνταγμα, δεν μπορεί να γίνει από τους Παππάδες, Κρέτσους κλπ, ήτοι από τα ίδια πρόσωπα, που οργάνωσαν το διαγωνισμό-φιάσκο-παρωδία, γιατί φοβάμαι, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις τους, ότι δεν έχουν ακόμα μάθει το μάθημά τους, ούτε εμφανίζουν τάσεις εκλογίκευσης και επαναφοράς στην πραγματικότητα !
  Είναι τόσο τραγικοί και βυθισμένοι στις αυταπάτες τους, που νομίζουν ότι αν απλά συγκροτηθεί το ΕΣΡ, όλα θα γίνουν όπως πριν, με την ίδια διαδικασία, ότι η μόνη αντισυνταγματικότητα, ήταν αυτή, η παράκαμψη του ΕΣΡ...

1 σχόλιο:

  1. Αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι γιατί "πήζει" ο Παππάς και οι γύρω του, με το ενδεχόμενο επιστροφής των προκαταβολών, της πρώτης δόσης, από τους προσωρινούς, όπως αποδείχτηκε, υπερθεματιστές ! Τα λεφτά ΠΡΈΠΕΙ να επιστραφούν, είναι αυτονόητο και δεν ξέρω, που βλέπουν δυσκολίες, σε αυτό (ακόμα και αν τα έφαγαν ήδη)...Στο κάτω κάτω, αυτός βιαζόταν και δεν περίμενε την απόφαση του ΣτΕ, όπως θα έκανε κάθε εχέφρων και λογικός άνθρωπος (τα ίδια ισχύουν, βέβαια και για αυτούς, που πήγαν και τα έδωσαν, αλλά οι τελευταίοι έπεσαν θύματα εκβιασμού, από την αρχή, ως το τέλος, έχουν μια δικαιολογία, τουλάχιστον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.