Σελίδες

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

δικαστικές ειδήσεις από τον "θαυμαστό" κόσμο του Δημοσίου

   Σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο εβδομαδιαίας εφημερίδας, υπήρχε, μεταξύ άλλων και η είδηση ότι υπάλληλος, που είχε διοριστεί με πλαστό πτυχίο, επέστρεψε στην υπηρεσία.
 Ομολογώ πως δεν αγόρασα την εφημερίδα, επειδή πολλές φορές, ο θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακες, ο τίτλος συχνά είναι παραπλανητικός και η είδηση πουλιέται, όπως ένα οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα.
  Έτσι π.χ και στο παρελθόν, είχε ξανά κυκλοφορήσει παρόμοια είδηση, ωστόσο τότε η ακύρωση ανάκλησης διορισμού, είχε γίνει για τυπικούς και μόνον λόγους, ο προσφεύγων δηλαδή δεν είχε κάποιο ουσιαστικό όφελος.
  Σήμερα πάντως, θέλοντας να το ψάξω περισσότερο, διαπίστωσα ότι έχει εκδοθεί όντως, τουλάχιστον μία, δικαστική απόφαση, που ακυρώνει την ανάκληση διορισμού, υπαλλήλου, που είχε κάνει χρήση πλαστού πτυχίου (επρόκειτο για υπάλληλο καθαριότητας του Δήμου Λέσβου) και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους, που σημαίνει ότι όφειλε ο Δήμος, να πάρει πίσω την ανάκληση και ο υπάλληλος να επιστρέψει στην υπηρεσία του.
  Αυτό δεν είναι ούτε περίεργο, ούτε στραβό, αντίθετα μάλλον καλοδεχούμενο, άλλωστε έχω εκφράσει, εδώ και χρόνια, την άποψή μου, επί του θέματος, των διορισμών με πλαστά, τόσο από ποινική, όσο και από διοικητική άποψη.
  Κάνει εντύπωση η έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, μόνον από την άποψη του πρωτοφανούς μένους, με το οποίο αντιμετωπίζουν οι δικαστές, όσους έκαναν χρήση πλαστών, για να διοριστούν, ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πρόκειται για πλημμελήματα (και δη παραγεγραμμένα).
  Οι δικαστές μας συγχέουν αυτές τις περιπτώσεις, με περιπτώσεις αληθινών καταχραστών του Δημοσίου, όπως ο τύπος, που δεν είχε πατήσει στην υπηρεσία του, επί 5 χρόνια και εν τούτοις ελάμβανε κανονικά μισθό...
   Γενικά, παρατηρείται το οξύμωρο, οι πραγματικοί καταχραστές, οι επίορκοι υπάλληλοι και οι εγκληματίες υπάλληλοι του κοινού ποινικού δικαίου, να έχουν ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση και να εξαντλείται η αυστηρότητα σε περιπτώσεις, που δεν συνιστούν καν κατάχρηση δημόσιου χρήματος !
   Έτσι π.χ δύο εφοριακοί, που πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη, που δωροδοκήθηκαν από εταιρία, αθωώθηκαν στο ποινικό (με αιτιολογία, που ακόμα και ποινικολόγος, χρειάζεται πολύ χρόνο, για να καταλάβει...) Δικαστήριο και είχαν το θράσσος να προσφύγουν και στα Διοικητικά Δικαστήρια, για να γυρίσουν στην υπηρεσία (έχοντας εξασφαλίσει προφανώς και την αθωωτική απόφαση).
   Ευτυχώς το ΣτΕ τους είπε "όχι" και πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, να παραμένουν στις υπηρεσίες, επειδή τα ποινικά Δικαστήρια, τους ρίχνουν, κατά κανόνα, στα μαλακά...
   Η πιο τρελή είδηση όμως, υπήρξε άλλη : μία καθαρίστρια δημόσιου φορέα, έπαιρνε τηλέφωνα σε γραμμές υψηλής χρέωσης, για ...αστρολογικές προβλέψεις, από υπηρεσιακές γραμμές, αλλά αθωώθηκε, επειδή (άκουσον άκουσον) το έκανε μετά το πέρας του ωραρίου της !
  Δηλαδή, τι μας λέει το Δικαστήριο ; Ότι μετά τη λήξη του νομίμου ωραρίου και αφού έχει κάνει τη δουλειά του, ο υπάλληλος μπορεί να μεταχειρίζεται όπως θέλει τη δημόσια περιουσία και να χρεώνει τον φορολογούμενο, όπως και όσο θέλει.
   Σύμφωνα με αυτή την απίστευτη απόφαση, ένας οδηγός π.χ μετά τη λήξη του ωραρίου του, την Παρασκευή το μεσημέρι, μπορεί να παίρνει ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, να κάνει βόλτες και εκδρομές το ΣΚ και την Δευτέρα το πρωί, να το επιστρέφει...

1 σχόλιο:

  1. Μόλις χθες, ενημερώθηκα ότι η Διοίκηση, εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία εκφράζει την πρόθεση να ζητήσει από όσους ΕΡΓΆΣΤΗΚΑΝ (έχει σημασία η λέξη αυτή) στο Δημόσιο, με πλαστό τίτλο σπουδών, πίσω όλους τους μισθούς, που έλαβαν, ως "αχρεωστήτως καταβληθέντες" (!), για να επιβεβαιωθεί το ρητό, που λέει ότι "εκεί που τελειώνει η Λογική, αρχίζει το ελληνικό Δημόσιο" ! Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως τα Διοικητικά Δικαστήρια, δεν θα αφήσουν να ολοκληρωθεί αυτός ο παραλογισμός και θα ακυρώσουν τις σχετικές πράξεις, εάν και εφόσον εκδοθούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.