Σελίδες

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

ποια είναι η δουλειά του Εισαγγελέα ;

      Η Εισαγγελία ονομάζεται και "κατηγορούσα Αρχή", επειδή ασκεί την ποινική δίωξη των εγκλημάτων, συντάσσει τα κατηγορητήρια κλπ, ωστόσο πέρα από αυτή τη "δουλειά γραφείου", οι Εισαγγελείς συμμετέχουν, ως γνωστόν και στις ποινικές Δίκες (κάθονται τέρμα αριστερά, όπως κοιτάμε τους Δικαστές).
  Σε αυτή τη δουλειά, αναφέρεται η παρούσα ανάρτηση και αφορμή υπήρξε κάτι που ειπώθηκε από τον/την (νομίζω πως είναι γυναίκα) Εισαγγελέα της έδρας, στην "υπόθεση Τοπαλούδη" : σύμφωνα με τα ΜΜΕ, λοιπόν, είπε ότι "θα είναι στη Δίκη, η φωνή της νεκρής Ελένης" !
  Η δήλωση αυτή, μπορεί να χαροποίησε και να συγκίνησε τους γονείς της, ωστόσο ...δεν είμαι σίγουρος ότι ο Νόμος επιφυλάσσει έναν τέτοιον ρόλο, στους Εισαγγελείς της έδρας.
 Ακόμα και στα διαδικτυακά λεξικά, αναφέρεται πως η "κατηγορούσα Αρχή" δεν αποτελεί αντίδικο του κατηγορουμένου, όπως συμβαίνει π.χ στην Αμερική !
 Ο/η Εισαγγελέας, στις Δίκες, οφείλει να είναι ουδέτεροςψύχραιμος και αμερόληπτος, ενώ, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η δουλειά της εκπροσώπησης του θύματος (το να είναι "η φωνή " του, δηλαδή, ειδικά αν έχει αποβιώσει, όπως εδώ), έχει ανατεθεί στους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής.
  Δουλειά του Εισαγγελέα της έδρας, όπως το βλέπω, είναι να φροντίσει ώστε να εφαρμοστεί ορθά ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, δηλαδή οι Νόμοι εν γένει, στους οποίους οφείλουμε υποταγή ΌΛΟΙ και κανένας δεν είναι υπεράνω του Νόμου, πόσο μάλλον οι δικαστές, που δουλειά τους είναι, να τους εφαρμόζουν (όπως έχουν ψηφιστεί, από τη Βουλή) !
    Είναι σημαντικό λοιπόν, ένας Εισαγγελέας να έχει καλή νομική κατάρτιση και να είναι διαρκώς ενήμερος, για τυχόν μεταβολές της Νομοθεσίας, ώστε οι αποφάσεις των ποινικών Δικαστηρίων, να είναι νομικά ορθές (π.χ ως ακραίο παράδειγμα, να μην επιβληθεί ποινή ανώτερη από αυτή, που προβλέπει ο Νόμος).
    Ως γνωστόν, βέβαια, ο/η Εισαγγελέας, που συμμετέχει ενεργά στην ποινική Δίκη (με ερωτήσεις κλπ), ΔΕΝ αποφασίζει, απλά προτείνει, αν ο κατηγορούμενος είναι ή όχι ένοχος, τι ποινή θα πρέπει να επιβληθεί, αλλά και γενικότερα εκφράζει γνώμη (είτε πραγματική, είτε νομική) κάθε φορά που ανακύπτει ένα ζήτημα ή προβάλλεται ένα αίτημα (συνήθως υπερασπιστικό).
    Η θέση της Εισαγγελίας, ως ανεξάρτητης από τους διαδίκους της ποινικής Δίκης, έχει ως συνέπεια να εκφέρει (πολύ συχνά) αθωωτικές-απαλλακτικές προτάσεις, αλλά ακόμα και να κάνει "δώρα" στον κατηγορούμενο, σε περίπτωση που ο δικηγόρος του δεν έχει προσέξει κάποια ευνοϊκή διάταξη, υπέρ αυτού !
   Εννοώ, ότι η Εισαγγελική έδρα, οφείλει να επισημαίνει, στους Δικαστές, διατάξεις, που πρέπει να τύχουν εφαρμογής, ακόμα και αν ο κατηγορούμενος, μέσω του συνηγόρου του (λόγω αβλεψίας, άγνοιας ή άλλου λόγου), δεν έχει ζητήσει να εφαρμοστούν, ακριβώς επειδή ο ρόλος της είναι, η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των κείμενων ποινικών διατάξεων.
    Όσον αφορά την "υπόθεση Τοπαλούδη", επειδή η Δίκη εκκρεμεί, δεν θέλω να σχολιάσω ακόμα, επιφυλάσσομαι για μετά την ανακοίνωση της απόφασης, απλά θα αρκεστώ να πω, ότι -νομικά- εγείρονται πολλά ζητήματα, μετά και τη θέση σε ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα, από 1.7.2019 (θα υπάρξει χρόνος σχολιασμού, διότι λογικά η υπόθεση θα πάει και σε Εφετείο και ίσως και στον Άρειο Πάγο) !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.