Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, είναι συνεχείς και εκτεταμένες, καθώς οι κυβερνήσεις τον βλέπουν μάλλον ως μέσον άσκησης πολιτικής και άγρας ψηφοφόρων...
Ας δούμε τις πιο πρόσφατες, που περιλαμβάνουν από απλές προσθήκες ή αντικαταστάσεις λέξεων (βέβαια, στο ποινικό Δίκαιο, ΚΆΘΕ λέξη μετράει, μέχρι και το κόμμα ή άνω τελεία) μέχρι εντελώς νέες ρυθμίσεις (στο Γενικό μέρος και στην επόμενη ανάρτηση, στο Ειδικό) :
-Η λέξη "ψευδορκία" έχει αντικατασταθεί τελευταία, από τον όρο "ψευδής κατάθεση", χωρίς να αλλάζει κάτι επί της ουσίας, ως προς τις ποινές ή τις προϋποθέσεις, αλλά αν πάτε στα Δικαστήρια, θα δείτε ότι πλέον οι δικαστές δεν ζητούν θρησκευτικό όρκο από κανέναν, όλοι ζητείται να ορκίζονται πλέον στην "τιμή και την υπόληψη τους".
-(επαν)Εισάγεται ο θεσμός της απρόσφορης απόπειρας, όταν δηλαδή ο κατηγορούμενος επιχείρησε έγκλημα, με τέτοιο μέσο ή εναντίον τέτοιου αντικειμένου, ώστε να αποβαίνει εντελώς αδύνατη η τέλεση του (π.χ πυροβολισμός με άσφαιρα ή με μη λειτουργικό όπλο ή κάποιος επιχειρεί να κλέψει κάτι, που αποδεικνύεται ότι ήταν ...δικό του), οπότε επιβάλλεται μειωμένη ποινή, μειωμένη και αυτή στο μισό (εκτός αν κριθεί ο επίδοξος εγκληματίας ως "ηλίθιος" εντελώς, "ευήθης" λέει ο Νόμος, οπότε κρίνεται ατιμώρητος).
-Προβλέπεται πλέον ρητά ότι σε περίπτωση μη καταβολής όλης ή μέρους της χρηματικής ποινής, αυτή θα βεβαιώνεται στη ΔΟΥ του καταδικασθέντος.
-Αν κάποιος εκτίει ποινή με παροχή κοινωφελούς εργασίας, αλλά "φιδιάζει", μπορεί ο Εισαγγελέας, αφού τον προειδοποιήσει και τον καλέσει, να παρατείνει τη διάρκεια της ή να επιτρέψει την καταβολή χρηματικής ποινής, με την οποία είχε αντικατασταθεί.
-Όπου ορίζεται-συντρέχει περίπτωση μειωμένης ποινής, αντί για κάθειρξη (5-15) επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους ή κάθειρξη ως 8 έτη.
-Στην περίπτωση ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή, όπου έχουμε μία πράξη, δίνεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο (σε "εξαιρετικές περιπτώσεις", λέει, που είναι κάπως αόριστο) να επιβάλλει συνολική ποινή, όπως στα κατά συρροή εγκλήματα, που τελέσθηκαν όμως με περισσότερες πράξεις.
-Όσον αφορά την αναστολή της ποινής : αυτή δίνεται καταρχάς, εφόσον η επιβληθείσα ποινή δεν υπερβαίνει τα 3 έτη και ο καταδικασθείς δεν έχει στο μητρώο του καταδίκες (για εγκλήματα δόλου, όμως) που συνολικά υπερβαίνουν τα 3 έτη φυλάκισης. Για να μην δοθεί αναστολή, χρειάζεται ειδική αιτιολογία, οπότε επιβάλλεται κοινωφελής εργασία ή και φυλάκιση, πραγματική έκτιση, δηλαδή. Αναστολή μπορεί, δυνητικά, να δοθεί όμως και σε ποινές μέχρι 5 έτη φυλάκισης. Αν ο καταδικασθείς παραβιάζει τους όρους της αναστολής, ο εισαγγελέας, αφού τον καλέσει, μπορεί να αιτηθεί από το Δικαστήριο, να τροποιήσει τους όρους ή να επιβάλλει νέους, να μετατρέψει την ποινή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας ή και να διατάξει την έκτιση της ποινής (εν όλω ή εν μέρει). Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο να αναστείλει μόνον εν μέρει μια ποινή έως 3 έτη και να διατάξει την έκτιση (από 10 μέρες ως 3 μήνες).
-Ορίζεται ότι κάθε μέρα φυλάκισης αντιστοιχεί σε 2 ώρες κοινωφελούς εργασίας, το μέγιστο, ενώ η συνολική διάρκεια αυτής, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 1.500 ώρες.
-Δίνεται πλέον η δυνατότητα στο Δικαστήριο, να ΜΗΝ επιβάλλει ποινή και όταν α) η βλάβη ή ο κίνδυνος από την πράξη ήταν ιδιαιτέρως μικρής βαρύτητας ή β) ο υπαίτιος έχει πληγεί ιδιαίτερα σοβαρά από το αποτέλεσμα της πράξης του (υποθέτω ότι μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι όταν ο πατέρας σκοτώνει κατά λάθος το παιδί του), δηλαδή σε περιπτώσεις όπου θεωρείται ότι η επιβολή ποινής δεν είναι πλέον αναγκαία ή εμφανίζεται ως δυσανάλογα επαχθής.
-Ορίζεται για όσους εκτίουν ποινή στο σπίτι (άνω των 70 ετών, γυναίκες με παιδί ως 8 ετών ή βαριά άρρωστοι), ότι ο Εισαγγελέας θα μπορεί να χορηγεί, για αποδεδειγμένα σοβαρούς λόγους, άδεια εξόδου.
-Αυξάνεται το όριο παραμονής στη φυλακή, για ορισμένα εγκλήματα (* βλέπε στο τέλος) στα 3/5 της ποινής (από 2/5) και 18 έτη στα ισόβια (από 16).
-Κατά του βουλεύματος που κρίνει τη χορήγηση (ή μη) της απόλυσης με όρους, από τη φυλακή, επιτρέπεται πλέον έφεση, τόσο από τον κρατούμενο όσο και από τον Εισαγγελέα, για οποιονδήποτε λόγο.
-Η παραγραφή των εγκλημάτων κατά ανηλίκων, θα ξεκινά μετά την ενηλικίωση τους.
* Τα αδικήματα-κακουργήματα, για τα οποία επεκτείνεται ο χρόνος παραμονής στη φυλακή και για τα οποία ΔΕΝ επιτρέπεται αποφυλάκιση με "βραχιολάκι" είναι τα εξής : ναρκωτικά (διακεκριμένες και ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις μόνο), εσχάτη προδοσία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατία, εμπρησμός δάσους με βαριές υλικές ζημιές ή/και τραυματισμούς και θανάτους, ανθρωποκτονία (με δόλο, εννοείται), σωματεμπορία, αρπαγή ανηλίκων, ληστεία, εκβίαση και όλα (!) τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.