Σελίδες

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

google, ποια είσαι ; θα μας πεις ;

     Η google έγινε γνωστή ως "μηχανή αναζήτησης", όπου γράφεις τι ψάχνεις (συνήθως δεν χρειάζεται να γράψεις καν όλη τη λέξη, γιατί "καταλαβαίνει", όχι πάντα βέβαια) και στο βρίσκει, ωστόσο προφανώς υπάρχει και μία εταιρία από πίσω, τουλάχιστον, κάποια νομικά και φυσικά πρόσωπα.
   Βέβαια, στην πορεία, άρχισε να "κλέβει Εκκλησίες", διότι ανάλογα με το τι ψάχνεις, σου πετάει και την αντίστοιχη διαφήμιση : π.χ αν γκουγκλάρεις "λάστιχα αυτοκινήτου", θα σου εμφανίζει διαφήμιση από εταιρίες που πουλάνε λάστιχα, μέχρι να βαρεθεί ή να πατήσεις εσύ "δε με ενδιαφέρει αυτή η διαφήμιση" (χαχα) !
   Διότι το να κάνεις έρευνα αγοράς, δεν σημαίνει ότι θες να αγοράσεις τώρα και σίγουρα δεν θα αγοράσεις, πριν δεις και συγκρίνεις περισσότερα και δεν θα πας να ψωνίσεις, κατευθείαν, από εκεί που σου "προτείνει" η google με τις διαφημίσεις της...
  Πρόσφατα, η κυβέρνηση (τρόπος του λέγειν, γιατί πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμα, καλύτερα να μην ξαναψηφίσει ποτέ) του μπλε συριζα, ανακοίνωσε ότι η εταιρία αυτή, θα επενδύσει δις ευρώ στην χώρα μας και θα προσλάβει χιλιάδες υπαλλήλους, για τεχνολογίες στα "σύννεφα"  (cloud).
  Παράλληλα, τον τελευταίο χρόνο η google Ευρώπης, που εδρεύει, αν δεν απατώμαι, κάπου στην Ιρλανδία, έχει φάει πρόστιμα ύψους σχεδόν 6,5 δις ευρώ (!) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και παρακώλυση του ανταγωνισμού !
  Όπως στην Αμερική και στην Ευρώπη έχει διεύθυνση και στην Ελλάδα (Μαρούσι), ωστόσο δεν έχει ούτε τηλέφωνα, ούτε καν email (!!), μία εταιρία που θησαυρίζει μέσω της επικοινωνίας, αποφεύγει η ίδια την επικοινωνία, όπως ο διάολος το λιβάνι και αυτό δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ..."περίεργο" έως "ύποπτο".
   Αυτή τη στιγμή, είναι μετέωρο και "ομιχλώδες" το νομικό καθεστώς αυτής της εταιρίας στην χώρα μας, αν έχει νομική προσωπικότητα ή όχι, διότι εκτός από το να θες να εκφράσεις ένα παράπονο, μπορεί να θες και να τους κάνεις μήνυση ή αγωγή και το ερώτημα είναι : σε ποιον και που θα κάνεις, όταν δεν έχουν καν τηλέφωνα ή mail !
   Ακόμα και στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, είναι εισηγμένη πλέον ως "άλφαμπετ", όπως ονομάζεται η μητρική, ως ιδιοκτήτης εμφανίζεται μια εταιρία holding με άγνωστους μετόχους, ενώ συνδέεται με ένα σωρό άλλες εταιρίες, όπου χάνεται η μπάλα απλά και δεν μπορείς να βγάλεις άκρη...
   Ο λόγος που τα "έχω πάρει" με την google, είναι ο εξής : ενώ η ίδια είναι στο απυρόβλητο (τα πρόστιμα βέβαια από την Ε.Ε δείχνουν το αντίθετο, αν και για άλλους λόγους), δίνει τη δυνατότητα στους "χρήστες" της πλατφόρμας της, να κρίνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, όπου και αυτοί διατηρούν κάποιο "προφίλ" !
    Αυτό δεν είναι από μόνο του κακό, όμως γίνεται πολύ κακό, από την στιγμή που γράφει πάνω αριστερά, με ψιλά γράμματα, ότι οι κριτικές  ΔΕΝ είναι επαληθευμένες, που σημαίνει ότι μπορεί να κρίνει και κάποιος, που δεν είναι καν πελάτης, απλά ψυχάκιας ή εμπαθής...
   Πέραν του να αφήσει κριτική κάποιος, που υπήρξε όντως πελάτης, με ψευδώνυμο, το οποίο δεν είναι κακό, από μόνο του, μπορεί να έχει και άλλα προφίλ ή να βάζει συγγενείς και φίλους, να βάζουν "ένα αστέρι" ή και αντίστροφα, ένας επαγγελματίας να βάζει "δικούς του" να αφήνουν 5 αστέρια, οπότε σε κάθε περίπτωση, δημιουργείται μία στρεβλή εικόνα, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αυτό, ενώ είναι τόσο άσχημο, η google "νίπτει τα χείρας της" ως πόντιος πιλάτος και ...δεν την ενδιαφέρει καν !
   Αυτά τα γράφω, διότι υπάρχει και πρόσφατο παράδειγμα : πριν κάποιες μέρες, ένας πωλητής εταιρίας πληροφορικής, βιντεοσκοπήθηκε να τον παίζει μέσα στο Ι.Χ που είχε τα διακριτικά της εταιρίας (είπαν ότι ήταν έξω από σχολείο, δεν ξέρω αν ισχύει και δεν έχει σημασία) και αμέσως οι κάφροι, άρχισαν να μπαίνουν στο προφίλ της εταιρίας στην google και να βρίζουν και να βάζουν 1 αστέρι, χωρίς να είναι πελάτες, απλά επειδή ο ιδιοκτήτης ...ξέχασε να ρωτήσει, κατά την πρόσληψη, τον υπάλληλο "αν είναι ανώμαλος" (λολ)...
    Δηλαδή ενώ η εταιρία μπορεί να έχει και να πουλάει ένα άριστο προϊόν, θα φαίνεται στην google ότι έχει χαμηλή βαθμολογία, επειδή κάποιοι που δεν το αγόρασαν, ούτε το χρησιμοποιούν, "απλά" την θεώρησαν υπεύθυνη, που ένας υπάλληλος της αποδείχθηκε, στην πορεία, ανώμαλος, ό,τι να ναι δηλαδή !!
   Επειδή τυχαίνει να εργάζεται εκεί συγγενικό μου πρόσωπο, έμαθα ότι οι κάφροι του διαδικτύου εξανάγκασαν σε παραίτηση την κοπέλα που εργαζόταν στην υποδοχή-τηλεφωνικό κέντρο, αφού έπαιρναν και έβριζαν, τα άκουγε δηλαδή εκείνη (για ΤΌΣΟ μλκες μιλάμε), μια απλή υπάλληλος, που έχασε τη δουλειά της, από τους "μπούληδες" του "ιστού"...
    Φαίνεται ότι ο κόσμος, έχει τρελαθεί και δεν φταίει μόνον ο εγκλεισμός της πανδημίας, η μεγάλη ζημιά γίνεται από τα αντισόσιαλ μίντια και τα άλλα μίντια, τα παραδοσιακά, όπου και εκεί η τρίχα γίνεται τριχιά και η κλειδαρότρυπα πάει σύννεφο !
    Το μεγάλο και νομικής φύσεως ερώτημα, λοιπόν, είναι το κατά πόσον το disclaimer των γιάνκηδων, η αποποίηση δηλαδή ευθύνης, με τρεις λέξεις, με ψιλά γράμματα, αρκεί για να απαλλάξει την google για άδικες, άσχετες και συκοφαντικές κριτικές, που γίνονται από "άτομα" που δεν είναι καν πελάτες της επιχείρησης ή του επαγγελματία και για τις οποίες ΔΕΝ δίνει καν τη δυνατότητα στον υποκείμενο αυτές, να τις σβήσει, εφόσον είναι άσχετες, κακόβουλες και εμπαθείς....
    Και το επόμενο ερώτημα είναι, που ενάγεται η google, από μία ελληνική επιχείρηση ή επαγγελματία : στο Μαρούσι, στην Ιρλανδία, στην Καλιφόρνια ; Που ; Αυτό είναι ομιχλώδες και ασαφές, το μόνο σίγουρο είναι ότι ...ενάγεται και ότι τα disclaimers δεν είναι αρκετά για να την σώσουν !
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.