Σελίδες

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

"δολοφονία" με μια γροθιά

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας ομογενής πρώην μποξέρ, που κολυμπούσε στα νότια προάστια, τσακώθηκε με έναν ηλικιωμένο που ψάρευε εκεί, επειδή το αγκίστρι ακούμπησε επάνω του, του έριξε μία γροθιά και μετά πήγε για καφέ, ενώ ο ηλικιωμένος, αργότερα, απεβίωσε!
  Κατηγορήθηκε (μάλλον ορθά) για θανατηφόρα σωματική βλάβη και χθες μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος, με τον περιοριστικό όρο εμφάνισης σε Α.Τ, απόφαση που σχολιάστηκε πολύ αρνητικά από την "κοινή γνώμη"...
  Το λεγόμενο "κοινό περί Δικαίου αίσθημα" υπάρχει και λειτουργεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πάντα και (νομικά) ορθό, ωστόσο εδώ όντως υπάρχουν "ερωτηματικά", για την ευκολία με την οποία ο κατηγορούμενος "καθάρισε" !
   Το μόνον ίσως με το οποίο θα συμφωνούσε κανείς με το δικηγόρο του, είναι ότι κακώς χαρακτηρίστηκε από τα ανθρωποφάγα ΜΜΕ ως "δολοφόνος" (αφού δεν σκότωσε με πρόθεση), καθώς οι δημοσιοκάφροι, είτε λόγω άγνοιας των νομικών διατάξεων, είτε για περισσότερα "κλικς", βάζουν "ταμπέλες" στους κατηγορούμενους (όπως συμβαίνει και στην υπόθεση της 12χρονης, όπου οι "πελάτες" του Μίχου αποκαλούνται συλλήβδην "βιαστές", ενώ ΔΕΝ κατηγορούνται για βιασμό, άλλη είναι η κατηγορία, που αντιμετωπίζουν)...
   Σε κάθε περίπτωση όμως, η θανατηφόρα σωματική βλάβη είναι κακούργημα (με ποινή 5 έως 10 έτη κάθειρξης), οπότε δικαιολογεί προφυλάκιση, εφόσον συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις (όπως η επικινδυνότητα) !
   Πρόκειται για έγκλημα "εκ του αποτελέσματος", διότι ο δράστης αποσκοπεί στη σωματική βλάβη, ενώ το βαρύτερο αποτέλεσμα του θανάτου, επέρχεται από άλλους παράγοντες και μπορεί να αποδοθεί μόνον σε αμέλεια του (άλλωστε αν υπήρχε δόλος θανάτωσης, θα μιλούσαμε για ...ανθρωποκτονία με πρόθεση).
   Παραδείγματα αντίστοιχων περιπτώσεων, είναι όταν κάποιος δέχεται γροθιά και του γυρίζει η γλώσσα και πεθαίνει ή όταν μετά το χτύπημα πέφτει και χτυπάει το κεφάλι ή όταν πέφτει, ενώ τσακώνονται στο δρόμο και περνά όχημα και τον σκοτώνει...
   Ο θάνατος, σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν υπάρχει εσωτερική αιμορραγία, μπορεί να επέλθει και μετά από ώρες ή και μέρες (όπως και στη σχολιαζόμενη περίπτωση, δεν πέθανε αμέσως ο ηλικιωμένος), πάντα όμως θα πρέπει να αποδεικνύεται αιτιώδης σύνδεσμος, μεταξύ του χτυπήματος και του θανάτου !
  Σε αυτές τις υποθέσεις, επομένως, γίνεται κατανοητό ότι μεγάλο ρόλο παίζει η ιατροδικαστική έκθεση για την αιτία θανάτου και το πώς αυτή σχετίζεται με ό,τι προηγήθηκε και γιαυτό, όταν υπάρχουν συγγενείς, που θέλουν να υποστηρίξουν την κατηγορία, καλό είναι να βάζουν και δικό τους ιατροδικαστή (τεχνικό σύμβουλο).
    Εν προκειμένω, ο ιατροδικαστής απεφάνθη ότι αιτία θανάτου είναι η καρδιακή ανακοπή και ότι μάλιστα το θύμα είχε υποστεί και άλλη στο παρελθόν (δεν διευκρινίζεται αν το γνώριζε ή όχι), ωστόσο αυτό ΔΕΝ αρεκί για να απαλλάξει τον κατηγορούμενο !
   Καταρχήν, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν τον χτύπησε όντως με γροθιά και σε ποιο σημείο, στο κεφάλι ή στο ...στήθος και αν τυχόν προκλήθηκε κάποια εσωτερική βλάβη, από το χτύπημα αυτό (μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για χειροδύναμο μποξέρ).
   Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν προκάλεσε η γροθιά κάποιο πρόβλημα στα εσώτερα όργανα του σώματος, ο διαπληκτισμός και το χτύπημα είναι ικανά να προκαλέσουν σοκ, φόβο, αύξηση της πίεσης κλπ, που μπορεί να οδηγήσουν έναν ηλικωμένο στο έμφραγμα, χωρίς να παίζει ρόλο (υπέρ του κατηγορούμενου), το αν είχε ήδη επιβαρυμένη υγεία και αν το γνώριζε ή όχι (άλλωστε είπαμε ότι το αποτέλεσμα του θανάτου, σε αυτό το αδίκημα, αποδίδεται σε αμέλεια του κατηγορούμενου, ο οποίος είχε πρόθεση μόνον ως προς τη σωματική βλάβη).
     Συμπερασματικά, θεωρώ, ότι ο κατηγορούμενος δεν έπρεπε να "καθαρίσει" τόσο εύκολα και εύχομαι να μην "ξαναχτυπήσει", κυριολεκτικά και μεταφορικά, διότι θα εκτεθούν άσχημα οι δικαστές, που τον άφησαν ελεύθερο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.