Σελίδες

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

τρία φαινόμενα παρακμής

     Σίγουρα δεν είναι τα μόνα, αλλά είναι ενδεικτικά, σχετικά με το ζήτημα του "σε τι κοινωνία ζούμε" : Το πρώτο έχει να κάνει, με τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό αιτήσεων, για το πρόγραμμα "κοινωφελούς εργασίας" στο Δημόσιο !
   Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να πει κάποιος "με τόση ανεργία, τι περίμενες ;", ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι, διότι και προ Κρίσης, τα ίδια συνέβαιναν, το όνειρο του βολέματος στο Δημόσιο, εξακολουθεί να είναι ολοζώντανο και μιλάμε για έναν εργοδότη (ελληνικό Δημόσιο), ο οποίος όχι μόνον πτώχευσε σχετικά πρόσφατα (2010), αλλά και πληρώνει πλέον, με εξαιρετική δυσκολία και αν δεν υπάρξει ΑΜΕΣΑ συμφωνία, με τους δανειστές, είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αν θα συνεχίσει να πληρώνει (οπότε το επιχείρημα του "σίγουρου μισθού", είναι πλέον απάτη και μόνον αν είσαι τυφλός, δεν το βλέπεις).
   Εκτός από την εξαιρετικά μεγάλη επιθυμία ορισμένων, να εργαστούν για έναν αφερέγγυο εργοδότη (πράγμα, τουλάχιστον, οξύμωρο), υπάρχει και μια άλλη παρανόηση : πολλοί λένε ότι "αυτή είναι μια προσωρινή ανακούφιση, για τους άνεργους", ωστόσο, πρέπει να έχει κανείς, πολύ κοντή μνήμη ή να μην διδάσκεται τίποτα, από το παρελθόν, για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο !
    Η εμπειρία διδάσκει, ότι όλοι αυτοί, δεν πάνε εκεί, με σκοπό να μείνουν, για μερικούς μήνες, πάνε "για πάντα", όταν λήξουν οι συμβάσεις τους, θα αρχίσει το γνωστό παραμύθι, ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (ενώ το πρόγραμμα ήταν εξαρχής ..έκτακτο) και θα γεμίσουν πάλι τα γραφεία των "εργατολόγων", θα γεμίσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος, με εργολαβικά αμοιβών κ.ο.κ.
    Και ενώ, στην αρχή, μπορεί να πληρώνονται από λεφτά της Ε.Ε, όταν μονιμοποιηθούν, θα τους πληρώνουν τα συνήθη "κορόϊδα" ! Εν κατακλείδι, είναι προφανές, ότι ανάλογα προγράμματα, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας (ούτε πραγματική εργασιακή εμπειρία αποκτάς έτσι, ούτε μπορείς να το βάλεις αυτό, στο βιογραφικό σου), απλά μεγαλώνουν τις τρύπες στον κρατικό προϋπολογισμό και δημιουργούν νέες στρατιές αργόμισθων...
    Το δεύτερο, έχει να κάνει, με τα συνεχή παράπονα, που κάνουν, τους τελευταίους μήνες, ορισμένοι (και θυμίζουν το παιδάκι, που πηγαίνει να παραπονεθεί στη ..μαμά του), σε κανάλια, εφημερίδες και ιντερνετικά sites, ότι δεν έχουν πάρει ακόμα, το επίδομα θέρμανσης και δεν βρέθηκε κάποιος, να τους κάνει την εξής απλή ερώτηση : .."πετρέλαιο βάλατε ;"
    Σίγουρα, δεν είναι όλοι απατεώνες (βέβαια, με τα εισοδηματικά κριτήρια, που ίσχυαν, ακόμα και αυτοί που έβαλαν και το δικαιούνται, είχαν τη δυνατότητα να το πληρώσουν), αλλά πλέον έχει γίνει καθεστώς η απάτη, όταν το Κράτος μοιράζει δωρεάν χρήμα, μέσω μάλιστα ηλεκτρονικών αιτήσεων, όπου ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει και υποτίθεται ότι κάποια στιγμή, μπορεί να ελεγχθεί (κάτι, που δεν συμβαίνει μάλλον ποτέ).
    Τέλος, παρατηρείται και το εξής : να μπαίνουν σε ανθρώπους και όχι μόνον, αυθαίρετα συνήθως, ταμπέλες και τα στερεότυπα αυτά, πιπιλίζονται από σχεδόν όλους και διαιωνίζονται, "χάρη" και στα αντισόσιαλ μίντια, όπου ο καθένας αναπαράγει, ως ..πίθηκος, ό,τι ακούει ή διαβάζει, χωρίς καν να μπει στη διαδικασία να ελέγξει, πόσο σοβαρό ή αληθές είναι !
    Αναφέρομαι κυρίως, στη γνωστή καραμέλα, ότι ο Στ. Θεοδωράκης και το "Ποτάμι", είναι τσιράκια του Μπόμπολα, επειδή εργάστηκε εκεί, για αρκετά χρόνια, ως δημοσιογράφος...Με αυτή τη "λογική", από τη στιγμή, που ο ίδιος εργάστηκε επίσης, επί μακρόν, στην ΕΡΤ και με μεγαλύτερες ίσως αμοιβές, γιατί να μην υποθέσουμε, ότι είναι "δάκτυλος" του ...Καλφαγιάννη ;
    Όταν ο πολιτικός διάλογος, πέφτει σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα (δημοκρατίας) !

1 σχόλιο:

  1. Μία ακόμα ένδειξη, για την βασιμότητα των υποψιών μου, ως προς το δεύτερο φαινόμενο παρακμής, είναι και η εξής : για το νέο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, οι αιτήσεις για δωρεάν ρεύμα, είναι μηδαμινές, σε σχέση με όσες παροχές είναι σε χρήμα (σίτιση και ενοίκιο, λέμε τώρα, γιατί ένα εικονικό μισθωτήριο, είναι το πιο εύκολο για αυτούς), όλοι θέλουν μετρητά, ρευστό χρήμα, που μοιράζει το κράτος, χωρίς να ψάχνει ιδιαίτερα, αν τα δικαιούσαι, παρά τις παροχές σε είδος, αυτές τις σνομπάρουν επιδεικτικά ! Αντίστοιχα, υποθέτω ότι, αν η κυβέρνηση έδινε πετρέλαιο και όχι ..επίδομα πετρελαίου, οι αιτήσεις θα έπεφταν κατά 80%

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.