Σελίδες

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ένα από τα τελευταία οχυρά του ελληνικού σοβιετισμού

     Η Δ.Ε.Η, φαινομενικά, είναι μια επιχείρηση, μια ανώνυμη εταιρία, που παράγει και πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα, υπό κρατικό-δημόσιο έλεγχο, βέβαια και με συνθήκες μονοπωλίου, το οποίο όμως έχει ήδη αρχίσει να σπάει.
 Σε ένα ρεπορτάζ, είχε λεχθεί ότι η Βίκυ Σταμάτη, έφυγε από το χωριό της και επισκέφθηκε τον Άκη, που ήταν Υπουργός Άμυνας, για να την διορίσει στο Δημόσιο και εκείνος την έβαλε στην Δ.Ε.Η (όχι δηλαδή στο Υπουργείο του...).
 Ακόμα και αν δεν είναι ακριβές αυτό, η ιστορία αυτή, θα μπορούσε να είναι 100% αληθινή, καθώς σε ΔΕΚΟ και στον λεγόμενο "ευρύτερο δημόσιο τομέα", όπου -υποτίθεται- υπάρχει αυτοδιοίκητο (...με ξένα όμως χρήματα), ήταν περισσότερο εύκολα τα ρουσφέτια και οι προσλήψεις "από το παράθυρο", από ότι σε Υπουργεία και γενικά στο "στενό" Δημόσιο.
  Η Δ.Ε.Η στη μεταπολίτευση, έγινε ένα από τα κύρια χωνευτήρια, εξαγοράς ψήφων (και συνειδήσεων), εφόσον άλλωστε η σοβιετικού τύπου "ανάπτυξη" των σοσιαληστών, όλων των κομμάτων, έκλεινε ή κρατικοποιούσε τα κανονικά-ιδιωτικά εργοστάσια και προσπαθούσε να τους "βολέψει" όλους, στο Δημόσιο.
  Κάποιοι μιλάνε για "κατάρρευση" της Δ.Ε.Η σήμερα, μετά και την κατολίσθηση στο Αμύνταιο (ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος), τα τεράστια φέσια (κυρίως από ...άλλους δημόσιους φορείς, όπως πάντα) και το έστω και δειλό "άνοιγμα" της αγοράς, την εμφάνιση ανταγωνιστών, που παίρνουν πελάτες.
  Την ίδια στιγμή και μετά από τόσα πολλά χρόνια λειτουργίας και με μεγάλα κέρδη, στο παρελθόν, μαθαίνουμε "από μέσα", ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για "μπλακ άουτ", ότι δεν είμαστε επαρκείς, τα νησιά τώρα παλεύουν να τα συνδέσουν με το δίκτυο και γενικά είναι προφανές, ότι οι περασμένες (διορισμένες, με κομματικά κριτήρια) Διοικήσεις, είχαν το νου τους, σε άλλα πράγματα, από αυτά, που θα έπρεπε.
  Άσχετα αν μπορεί να χρεοκοπήσει η Δ.Ε.Η ή όχι, η οποία "λειτουργεί", όπως μια δημόσια υπηρεσία (χωρίς κοινή Λογική, δηλαδή), βγάζουν πολύ γέλιο, οι εκάστοτε ανακοινώσεις της Διοίκησής της !
   Έτσι π.χ οι τρισκατάρατοι και βδελυροί και "κακοί" ιδιώτες επενδυτές, τους οποίους δεν ήθελαν, ειδικά οι συνδικαλιστές, ούτε να ακούν, έγιναν ξαφνικά καλοδεχούμενοι, προκειμένου να βάλουν τα ωραία τους λεφτά, τώρα, που η Δ.Ε.Η έχει ταμειακά προβλήματα και δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει επενδύσεις, με ίδια κεφάλαια...
   Επίσης, πολύ πρόσφατα, ακούστηκε η λέξη "αξιολόγηση" (που είναι και το συντομότερο ανέκδοτο, όταν μιλάμε ...για Δημόσιο) του προσωπικού : ένας γνωστός, με πατέρα συνταξιούχο της Δ.Ε.Η (τυχαίο ;), διορίστηκε σε θυγατρική εταιρία, ως απόφοιτος Τ.Ε.Ι, έβγαλε το Πολυτεχνείο, μαθαίνω, όντας υπάλληλος και μια μέρα, απαντώντας στο πρώτο sms, που του έστειλα, έπαθα σοκ, καθώς είχε κάνει δύο χτυπητά ορθογραφικά λάθη, σε μία και μόνον πρόταση.
  Το σημερινό "χτύπημα", έχει να κάνει με την καταστροφή στο Αμύνταιο, όπου, λέει, θα συσταθεί επιτροπή με ...οκτώ μέλη (ανάμεσά τους και κάποιος, που έλεγε ότι όλα είναι Οκ), για να διερευνήσουν τα αίτια, όταν το πρόβλημα ήταν γνωστό, εδώ και χρόνια και δεν έκαναν τίποτα, για να το επιλύσουν.
  Και φυσικά, εκτός από τους Εισαγγελείς, που δεν ακουμπούν και δεν ψάχνουν άλλους "συναδέλφους" Δ.Υ, όπως οι της Δ.Ε.Η, για τυχόν ποινικές ευθύνες, που ένα χωριό ολόκληρο ξεσπιτώθηκε και προκλήθηκαν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε τρίτους, αλλά και στην ίδια την "επιχείρηση" (αν κλέψει κάποιος καλώδια της Δ.Ε.Η, αξίας ...150.001 ευρώ, μπορεί να φάει ισόβια) δεν υπάρχει καν, η στοιχειώδης ευθιξία, για παραιτήσεις (εκούσιες ή και ...ακούσιες).


2 σχόλια:

  1. Τα τεκταινόμενα στη Δ.Ε.Η, προσφέρουν γέλιο, σε σχεδόν καθημερινή βάση, πλέον : σήμερα π.χ, διαβάζουμε ότι κάποιοι υπάλληλοί της, σε ...κλειστές μονάδες, που πληρώνονται, δηλαδή, για να κάθονται στις καφετέριες, προσφεύγουν στην ...Δικαιοσύνη, κατά της απόφασης του εργοδότη τους, να τους πάει σε "ενεργές" μονάδες, ώστε να δικαιολογούν, ένα μέρος, έστω, από τα λεφτά, που παίρνουν. Φαντάζομαι πάντως, ότι τόσο καιρό, θα είχαν βαρεθεί να κάθονται και να πίνουν καφέδες και όλο και κάτι άλλο θα έκαναν : είτε άλλη δουλειά, είτε αγροτικές εργασίες, είτε θα άνοιξαν ή θα προσπάθησαν να ανοίξουν κάποιο μαγαζάκι κ.ο.κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδεικτικό του σε ποια χώρα ζούμε, είναι και το γεγονός, ότι χρειάστηκε να αποκαλύψει ...μια εφημερίδα (νομίζω το Πρώτο Θέμα), ότι τα ΕΛΤΑ είχαν εισπράξει ένα σωρό εκατομμύρια ευρώ, από πώληση ρεύματος, για λογαριασμό της ΔΕΗ και δεν τα είχαν αποδώσει, τα είχαν βάλει στην τσέπη τους (βλέπε "υπεξαίρεση"), για να επιστρέψουν ένα μικρό μόνον μέρος, μετά τις αποκαλύψεις ! Αν το είχε κάνει αυτό, κάποιος ιδιώτης, θα διώκονταν σήμερα, για κακουργήματα και θα απειλούνταν με ισόβια κάθειρξη, για τα ΕΛΤΑ όμως, δεν άνοιξε ούτε ρουθούνι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.