Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

δωροδοκία : ορισμός και ποινές

  Ένα από τα συχνότερα τελούμενα εγκλήματα στην Ελλάδα, είναι ίσως η δωροδοκία, με βάση τα όσα ακούμε, κατά καιρούς, για επίορκους υπαλλήλους, "φακελάκια", "γρηγορόσημα", "μίζες", "κίνητρα" κλπ.
   Η δωροδοκία διακρίνεται σε ενεργητική και παθητική, τιμωρείται δηλ. και εκείνος που παίρνει το "δωράκι" και εκείνος, που το υπόσχεται ή το δίνει, με τη διαφορά ότι παθητική δωροδοκία (δωροληψία) μπορεί να τελέσει μόνον υπάλληλος (κατά την έννοια του ποινικού Κώδικα), ενώ ενεργητική ο καθένας και μάλιστα όχι άμεσα αλλά και έμμεσα (χρησιμοποιώντας δηλ. και άλλον).
  Υπάλληλος λοιπόν θεωρείται εκείνος στον οποίο έχει ανατεθεί νόμιμα, έστω και προσωρινά, η άσκηση υπηρεσίας δημόσιας ή Ο.Τ.Α ή ΝΠΔΔ.
   Η παθητική δωροδοκία ορίζεται ως εξής : Υπάλληλος, ο οποίος, κατά παράβαση των καθηκόντων του, ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτου, για τον εαυτό του ή για τρίτο, πάσης φύσεως ωφελήματα, για ενέργεια ή παράλειψή του μελλοντική, που ανάγεται στα καθήκοντά του ή αντίκειται σε αυτά, τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έως 5 χρόνια (πλημμέλημα).
    Αν τώρα το ύψος των ωφελημάτων (προσέξτε ότι ο Νόμος μιλά για ωφελήματα, όχι δηλ. απαραίτητα χρήματα, αλλά και άλλα κινητά ή ακίνητα πράγματα) υπερβαίνει το όριο των 73.000 ευρώ (ισχύει απότι έχουμε δει σε όλα σχεδόν τα οικονομικά εγκλήματα) ή αν ο δράστης είναι υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, τότε η δωροδοκία μετατρέπεται σε κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη !
    Οι ίδιες ποινές αντίστοιχα ισχύουν και για την ενεργητική δωροδοκία, για όποιον δηλ. υπόσχεται ή δίνει ανταλλάγματα, προκειμένου ο υπάλληλος να πράξει σύμφωνα ή αντίθετα με τα καθήκοντά του, είτε ο ίδιος είτε εμμέσως.
    Να προσεχθεί ότι : 1. Αρκεί ότι ο δράστης υποσχέθηκε ή ζήτησε χρήματα κλπ. και δεν απαιτείται πραγματική καταβολή π.χ αστυνομικός ζητά χρήματα, προκειμένου να επιστρέψει το δίπλωμα σε οδηγό ή αντίστοιχα οδηγός προσφέρεται να δώσει χρήματα, προκειμένου να μην βεβαιωθεί παράβαση ! 2. Η πράξη ή παράλειψη του υπαλλήλου, θα πρέπει να ανάγεται στο μέλλον και όχι σε ήδη εκτελεσμένη ενέργεια π.χ εφοριακός που ζητά χρήματα, για να μην βεβαιώσει πρόστιμο, δικηγόρος που δωροδοκεί υπάλληλο, για να εκδώσει παράνομα άδεια παραμονής πελάτη του, γιατρός που ζητά χρήματα πριν την επέμβαση κ.ο.κ. 3. το αδίκημα της δωροδοκίας συχνά συρρέει και με άλλα αδικήματα (π.χ εκβίαση), ενώ αν από την πράξη του δωροδοκηθέντος υπαλλήλου ζημιωθεί το Κράτος, θα έχουν εφαρμογή οι επιβαρυντικές περιστάσεις περί καταχραστών του Δημοσίου, που έχουμε δει π.χ υπάλληλος που διαπιστώνει λαθρεμπόριο, αλλά δεν το καταγγέλει, λόγω δωροδοκίας, με συνέπεια το Κράτος να χάσει πολλές χιλιάδες ευρώ από έσοδα, πρόστιμα κλπ. και 4. η πράξη ή παράλειψη, για την οποία δίνεται το "δωράκι" μπορεί να είναι νόμιμη, δηλ. να κάνει ο υπάλληλος αυτό για το οποίο πληρώνεται  και υποχρεούται να κάνει ή παράνομη, να κάνει δηλ. ο υπάλληλος κάτι παράνομο ή "να κάνει τα στραβά μάτια", ενώ διαπιστώνει παρανομία.

1 σχόλιο:

  1. Σ.Σ : οι διατάξεις περί δωροδοκίας, έχουν αλλάξει ήδη, προς το αυστηρότερο, από τον Απρίλιο του 2014 και πλέον είναι κακουργήματα, όλες οι περιπτώσεις, όπου ο δράστης ενεργεί κατά συνήθεια ή κατ' επάγγελμα ή το "δώρο", είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (χωρίς ειδικότερο προσδιορισμό) ! Οι ποινές κυμαίνονται από 5 έτη κάθειρξης έως και 15, ενώ τσουχτερές είναι και οι χρηματικές ποινές, που μπορεί να φτάσουν τις 150 χιλιάδες ευρώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.