Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

τι ισχύει με την αναστολή-απαγόρευση των πλειστηριασμών !

    Αναφορικά με την απαγόρευση-αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων, που επιβλήθηκε, λόγω οικονομικής κρίσης και ανάγκης προσαρμογής, στα νέα οικονομικά δεδομένα, διακρίνουμε δύο βασικές περιπτώσεις-κατηγορίες :
-Η πρώτη έχει να κάνει με το είδος και το ύψος της οφειλής : Συγκεκριμένα ορίζεται ότι αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι επισπεύδονται για οφειλές, που δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ και με την προϋπόθεση ότι επισπεύδων είναι πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα) ή άλλη εταιρία παροχής πιστώσεων ή τρίτος, στον οποίο έχει μεταβιβαστεί (εκχωρηθεί) η απαίτηση της τράπεζας !
   Στην περίπτωση αυτή, ο τυχόν διενεργούμενος πλειστηριασμός είναι αυτοδικαίως άκυρος, άσχετα δηλαδή αν τον προσέβαλε ή όχι ο οφειλέτης-κύριος του ακινήτου.
-Η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με το είδος τους ακινήτου, που βγαίνει σε πλειστηριασμό : Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι απαγορεύεται-αναστέλλεται ο πλειστηριασμός ακινήτου, εφόσον αυτό χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του καθ' ού (άσχετα δηλαδή αν έχει άλλα ακίνητα ή όχι).
    Η απαγόρευση αυτή αφορά απαιτήσεις τραπεζών, άνω των 200.000 ευρώ ή προς άλλους πλην τραπεζών κλπ., π.χ ιδιώτες, εφορία κ.α, από 1 ευρώ και πάνω και ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου, δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο α' κατοικίας, για τον συγκεκριμένο οφειλέτη (αν είναι έγγαμος, αν έχει παιδιά κλπ), προσαυξημένο κατά 50 %.
     Εδώ, χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ, διότι η αναστολή δεν επέρχεται αυτοδικαίως και αυτόματα, αλλά οφείλει ο καθ' ού να καταθέσει ανακοπή και αίτηση αναστολής στο αρμόδιο Δικαστήριο, όπου και θα πρέπει να αποδείξει : πρώτον, ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται από τον ίδιο (ή και την οικογένειά του) ως κύρια κατοικία και δεύτερον ότι η αντικειμενική του αξία δεν υπερβαίνει το όριο που θέτει ο Νόμος !
    Η αναστολή πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας, εφαρμόζεται ΡΗΤΑ και σε όσους είναι έμποροι, σε όσους δηλ. δεν μπορούν -ακόμα τουλάχιστον- να ενταχθούν στο "Νόμο Κατσέλη".
    Επειδή οι ρυθμίσεις είναι αποσπασματικές -ως συνήθως- και αλλάζουν διαρκώς, να πούμε πότε επιτρέπεται, καλύτερα, ο πλειστηριασμός, για να γίνει πιο κατανοητό :
-Επιτρέπεται, όταν επισπεύδεται από τράπεζα, η οφειλή είναι μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ και δεν πρόκειται για κύρια κατοικία.
-Επιτρέπεται, όταν η οφειλή είναι μικρότερη από 200.000, επισπεύδων ΔΕΝ είναι πιστωτικό ίδρυμα και δεν πρόκειται για κύρια κατοικία.
-Επιτρέπεται, όταν η οφειλή είναι πάνω από 200.000 προς τράπεζα ή ανεξαρτήτως ποσού προς άλλον, πρόκειται για κύρια κατοικία, αλλά η αξία της υπερβαίνει το όριο του Νόμου.
     Η αναστολή ισχύει ως το τέλος του τρέχοντος έτους και απ' ότι φαίνεται θα παραταθεί για όλο το 2013, παρά τα όσα αντίθετα υποστήριξαν βουλευτές, με τη σιγουριά, που τους παρέχει το 10χίλιαρο, μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει... !











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.