Για το (κυριολεκτικά) επίπεδο της ελληνικής δημοσιογραφίας, δεν χρειάζεται να πω πολλά, το βλέπουμε και το ακούμε καθημερινά και σίγουρα είναι λυπηρό !
Κάθε συμβάν, στο οποίο υπάρχει θάνατος, είτε έγκλημα, είτε ατύχημα, βαφτίζεται, στερεότυπα, ως "τραγωδία" (τελευταία, οι δημοσιογράφοι έμαθαν και μια νέα λεξούλα : <"ανείπωτη">και την παπαγαλίζουν και αυτήν, συχνά, μπροστά, από τη λέξη "τραγωδία").
Πλέον, η αίσθηση που αποκομίζει κανείς, είναι ότι ΔΕΝ γίνεται πια ρεπορτάζ, ούτε δημοσιογραφική έρευνα, κάποιος απλά "αγγίζει" επιφανειακά-επιδερμικά ένα γεγονός και στην συνέχεια, το παίρνουν οι υπόλοιποι και απλά το αναπαράγουν ως "κόπι πάστε" !
Οι σκέψεις αυτές, γεννήθηκαν το πρωί της περασμένης Πέμπτης, όταν έπαιζε "ψηλά", από τα ξημερώματα, η είδηση ενός "περίεργου τροχαίου" στη Λεωφόρο Συγγρού.
Το αρχικό "ρεπορτάζ", μιλούσε για θάνατο νεαρής γυναίκας, που παρασύρθηκε διαδοχικά, από δύο αυτοκίνητα, στην πρόσπαθεια της να διασχίσει ...κάθετα τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου.
Η 25χρονη-θύμα, στην πορεία, έγινε ...36χρονη Ρουμάνα (σε ονόματα, ηλικίες και άλλα ...βασικά στοιχεία, σπάνια πέφτουν μέσα οι δημοσιογράφοι μας), αλλά καθώς προχωρούσε η μέρα, έρχονταν στο φως, νέες "λεπτομέρειες" της υπόθεσης !
Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι είχε προσπαθήσει να κάνει το ίδιο, λίγο νωρίτερα, οπότε είχε απλά τραυματιστεί, έσπευσαν περαστικοί, αλλά και Αστυνομικοί, στο σημείο, οπότε κάποια στιγμή, τους ξέφυγε και έτρεξε γρήγορα ξανά, προς την Λεωφόρο, οπότε και σκοτώθηκε, από τα δύο αυτοκίνητα.
Κάποιοι, λίγοι, δημοσιογράφοι, πιο ...τολμηροί (ή σοβαροί), άφησαν τις έννοιες "τραγωδία" και "ατύχημα" και μίλησαν ανοιχτά για "αυτοκτονία", που είναι και το πλέον προφανές, από την περιγραφή του συμβάντος !
Εφόσον λοιπόν, η γυναίκα αυτή, έτρεξε προς το θάνατο της, θέλοντας να ξεφύγει από κάτι, είτε εξωτερικό, είτε εσωτερικό, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, τα οποία, χάρη στο ...επίπεδο της δημοσιογραφικής έρευνας, θα μείνουν μάλλον αναπάντητα.
Συγκεκριμένα και με βάση τα όσα διάβασα, έχω τις εξής απορίες :
-Από ποιο "μαγαζί" (έτσι το έγραψαν) βγήκε η αλλοδαπή γυναίκα και τι έκανε εκεί ; εννοώ, μήπως εργαζόταν σε κάποιο από τα στριπτιζάδικα της Συγγρού ;
-Αν είναι έτσι, ήταν επιλογή της να εργάζεται εκεί και να "χορεύει" ημίγυμνη, πάνω σε αγνώστους ή μήπως ήταν θύμα σωματεμπορίας και "trafficking" ;
-Παρέμενε, με την θέληση της, εκεί ; που διέμενε ; μπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερα ;
-Επειδή ακούστηκε ότι πιθανόν να είχε κάνει χρήση ακόμα και ουσιών, ποιος της προμήθευε τις ουσίες ; έγινε τοξικολογική εξέταση, κατά την νεκροψία, για να διαπιστωθεί αν και τι είχε καταναλώσει ;
Βλέπουμε λοιπόν, ότι ένα συμβάν, που βαφτίστηκε ως "τραγωδία" ή "περίεργο τροχαίο", από τους δημοσιογράφους μας, είναι πιθανόν (δε λέω πως σίγουρα) να κρύβει, από πίσω, πολλά και σοβαρά ζητήματα, τα οποία, αντί να αναδεικνύονται, όπως θα έπρεπε κανονικά, από την (ανύπαρκτη) δημοσιογραφική έρευνα, μάλλον θάβονται !
Γράφτηκε ότι συνελήφθησαν οι δύο οδηγοί, που την χτύπησαν και οι οποίοι, προφανώς, δεν μπορεί να έχουν ευθύνη, ενώ δεν έγινε καν νύξη, για πιθανές ευθύνες των αστυνομικών, που την "έχασαν" μέσα από τα χέρια τους και αυτοκτόνησε (μετά, όπως αναφέρθηκε, είχαν χάσει το χρώμα τους, αναλογιζόμενοι ότι μπορεί να μπλέξουν).
Προσωπικά και καλόπιστα, θα δεχθώ ότι οι αστυνομικοί δεν βαρύνονται με κάποια αμέλεια, ότι η γυναίκα αυτή, ήταν απλά αποφασισμένη να αυτοκτονήσει !
Ωστόσο, εφόσον το θέμα κλείσει ως "τροχαίο ατύχημα" ή ως "αυτοκτονία", χωρίς να ερευνηθούν και οι λόγοι της, που μπορεί να κρύβουν σημαντικά ποινικά αδικήματα, είναι προφανές ότι δεν έχουν αποτύχει μόνον οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι δικαστικές Αρχές και όλοι μας, ως κοινωνία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.